Slovenija

Izumrtje ene živalske vrste lahko prekine življenje drugih živali

Ljubljana, 04. 10. 2019 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
22

V Sloveniji živi okrog 19.000 različnih živalskih vrst. Med njimi so najbolj raziskane kopenske živali, paleta naših jamskih prebivalcev pa po pestrosti sodi v sam svetovni vrh. A kljub temu, da se naša država lahko pohvali z nazivom vroča točka biodiverzitete, je tudi pri nas mnogo živalskih vrst ogroženih. Ob svetovnem dnevu živali smo se vprašali, kaj pomeni, če zaradi človeških posegov izgine ena sama vrsta?

Vsako leto, vse od leta 1931, 4. oktobra obeležujemo svetovni dan varstva živali. Namenjen je prizadevanju za izboljšanje življenjskih pogojev živali, ob tem pa opozoriti na zaskrbljujoč položaj ogroženih živalskih vrst ter opomniti na njihovo pomembno vlogo – tako v življenju človeka kot pri ohranjanju pestrosti življenjskih okolij.

Na Zemlji poznamo okrog 1,7 milijona živalskih vrst, vseh pa naj bi bilo veliko več kot 12 milijonov. Med seboj so enakovredne, povezane, za svoj obstoj potrebujejo osnovne življenjske pogoje – neonesnažen prostor, hrano in vodo. Specialisti med živalskimi vrstami pa imajo več zahtev, saj uspevajo le v posebnih, a za njihov obstoj nujno potrebnih pogojih. "Prav slednjih smo v procesu intenzivnega ’razvoja’ izgubili največ. Človek živali najbolj ogroža s svojimi posegi, vnosom tujerodnih vrst, onesnaževanjem in pretirano rabo naravnih virov," so glavni problem izumiranja določenih živalskih vrst izpostavili na Zavodu RS za varstvo narave (ZRSVN).

Jamski hrošček drobnovratnik je endemit in je v svetu znan kot prva opisana jamska žival. V Postojnski jami ga je leta 1831 prvi našel pomožni svetilničar Luka Čeč.
Jamski hrošček drobnovratnik je endemit in je v svetu znan kot prva opisana jamska žival. V Postojnski jami ga je leta 1831 prvi našel pomožni svetilničar Luka Čeč. FOTO: arhiv ZRSVN

V Sloveniji imamo sicer okrog 550 endemitov – živalskih in rastlinskih vrst, ki živijo pretežno na ozemlju naše države. Čeprav Slovenija velja za bogato biodiverzitetno deželo, je tudi pri nas mnogo živalskih vrst ogroženih. Poročilo o direktivi o habitatih, ki ga je maja letos pripravil ZRSVN, navaja, da je v Sloveniji najbolj zaskrbljujoče stanje dvoživk, metuljev in kačjih pastirjev. Sledijo jim hrošči, ribe, raki, plazilci in netopirji.

V Evropi vse manj žuželk

Biolog z ZRSVN Primož Glogovčan navaja podatke študij iz zadnjih let, ki kažejo, da upada številčnost žuželk v Evropi, torej tudi v Sloveniji, ki so posledica številnih dejavnikov v zadnjih desetletjih, predvsem urbanizacije in kmetijstva: "Urbanizacija – predvsem širjenje in gradnja mest, cest, tovarn in industrijskih con – je zasedla prostor življenjskih okolij številnih vrst. V veliki meri so se zasipavala in izsuševala mokrišča. V zadnjih 20 letih pa imata močan vpliv na žuželke intenziviranje kmetijstva, predvsem s preoravanjem travnikov v njive, na primer pridelovanje koruze in sprememba prehranjevanja goveda – seno zamenjuje koruzna silaža, in intenzifikacija samih travnikov: pogosta, večkratna košnja, baliranje mokre trave, gnojenje, izsuševanje mokrotnih travnikov, paša …"

Zelenomodro deva se uvršča med živali Nature 2000, ki so na evropskem nivoju prepoznane kot redke.
Zelenomodro deva se uvršča med živali Nature 2000, ki so na evropskem nivoju prepoznane kot redke. FOTO: arhiv ZRSVN

Problem so tudi uporaba pesticidov za škropljenje na njivah in druge kemikalije, ki jih kmetijstvo in industrija spuščata v okolje. Negativne vplive dodajajo podnebne spremembe, katerih učinkov strokovnjaki ne znajo povsem vrednotiti. "Opažamo pa, da se na primer gozdna meja v višjih legah, kjer so nekoč zaradi ekstremnih razmer vztrajali le visokogorski travniki, viša, torej se odvija nekakšen proces zaraščanja. Zaraščanje je na drugi strani posledica opuščanja tradicionalne paše z drobnico in govedom, ki je ob tem, kljub neprestanemu poseganju človeka v naravo, tudi eden glavnih razlogov za izginjanje pestrosti življenjskih okolij ter s tem organizmov, na primer metuljev," je pojasnil Glogovčan.

V ZOO Ljubljana praznujejo tudi mednarodni dan oskrbnikov živali, ki ga obeležujemo od leta 2015 na svetovni dan živali, na pobudo združenj oskrbnikov International Congress of Zookeepers. Prav skrbništvo in upravljanje populacij je zadnje upanje za mnoge ogrožene vrste. Vizija združenja je povezovanje oskrbnikov živali na globalni ravni z najvišjimi standardi profesionalne oskrbe živali, ki prispeva k raznolikemu in trajnostno naravnanemu svetu, kjer divjinske živali in njihova življenjska okolja ne bodo več ogroženi.

Študija nemških in švicarskih raziskovalcev iz leta 2017, ki je bila narejena na zavarovanih območjih parkov v Nemčiji, kaže, da se je v zadnjih 27 letih biomasa žuželk zmanjšala za kar 75 odstotkov, kar je razlog za alarm, je prepričan Glogovčan: "Raziskovalci v tej študiji opozarjajo na izginjanje pojava umazanih vetrobranskih stekel avtomobilov, kot smo ga poznali še pred nekaj desetletji. Na evropski ravni poteka spremljanje številčnosti populacij dnevnih metuljev (število osebkov vseh vrst). Podatki kažejo od 30- do 50-odstotni upad njihove številčnosti v zadnjih 25 letih."

Nekaterim vrstam metuljev v Sloveniji grozi izumrtje

Tudi v Sloveniji spremljamo stanje številčnosti populacij metuljev, vendar so podatki preskopi, da bi se dalo zaznati kakršnekoli trende, meni Glogovčan. Problem pridobivanja podatkov na tej ravni pri nas je, da potekajo povsem na prostovoljni bazi. "Državni monitoringi izbranih ciljnih vrst metuljev pa kažejo zaskrbljujoče stanje nekaterih vrst: barjanski okarček, strašničin in temni mravljiščar, gorski apolon. Pri nekaterih od teh vrst je stanje kritično ali se temu približuje, kar pomeni, da jih v naslednjih desetih do dvajsetih letih – če se bodo trendi nadaljevali – ne bomo več imeli," je opozoril.

Tudi kraška kuščarica sodi med živali Nature 2000.
Tudi kraška kuščarica sodi med živali Nature 2000. FOTO: arhiv ZRSVN

Zakaj so metulji pomembni?

So eni glavnih opraševalcev poleg čebel in čmrljev in so hrana dvoživkam, drugim členonožcem, plazilcem, ptičem, netopirjem … "Ker je razvoj metuljev nujno povezan s prisotnostjo rastlin – samice odlagajo jajčeca na določene vrste ali skupine vrst rastlin, gosenica vsake vrste metulja pa se prehranjuje s točno določeno skupino rastlin ali pa zgolj z eno vrsto – so najpomembnejši pokazatelji stanja ohranjenosti naravnega okolja," je pojasnil biolog Glogovčan.

Strašničin mravljiščar je specialist, saj je njegovo življenje odvisno od rastline zdravilna strašnica in mravelj rdečk.
Strašničin mravljiščar je specialist, saj je njegovo življenje odvisno od rastline zdravilna strašnica in mravelj rdečk. FOTO: Primož Glogovčan

Lep primer, ki ga izpostavlja ZRSVN, sta metulja strašničin in temni mravljiščar, katerih življenje je odvisno od rastline zdravilna strašnica in mravelj rdečk. V cvetne glavice strašnice namreč samice odlagajo jajčeca, iz katerih se izleže gosenica. Ko ta pade na tla, s posebnimi izločki privablja mravlje, da jo odnesejo v mravljišče. Tu gosenica izkorišča njihovo gostoljubnost in se prehranjuje z njihovim zarodom. Po desetih mesecih se zabubi in preobrazi v odraslega metulja. Šele takrat mravlje spoznajo zaroto, zato mora mlad metulj čim prej poleteti iz mravljišča

Zato je ključno, da kmetje od začetka julija do konca avgusta, ko metulji odlagajo jajčeca na cvetove zdravilne strašnice, ne kosijo, saj bi to pomenilo izgubo celoletne generacije metuljev na travniku. "Po eni strani mravljiščarje ogroža zaraščanje zaradi opuščanja kmetijske rabe, po drugi strani pa resno grožnjo predstavlja intenzivno gospodarjenje s travniki: izsuševanje, prezgodnja košnja, neustrezno gnojenje," opozarja ZRSVN.

Južni podkovnjak; stanje netopirjev je v Sloveniji zaskrbljujoče.
Južni podkovnjak; stanje netopirjev je v Sloveniji zaskrbljujoče. FOTO: arhiv ZRSVN

Kako ukrepati?

Način, da v prihodnje preprečimo nadaljnje upadanje številčnosti metuljev in njihovih življenjskih prostorov, je predvsem v uravnoteženem in sonaravnem kmetijstvu, ki ima trenutno največji vpliv na preostanek življenjskih prostorov metuljev: zmanjšanje intenzifikacije travnikov in na drugi strani preprečevanje njihovega zaraščanja, svetuje biolog Glogovčan. "Kljub številnim naporom evropske kmetijske politike bi bilo treba iskati rešitve tudi na sistemski ravni, ki jih deloma predstavljajo kmetijske subvencije, del teh pa kmetijsko okoljska in podnebna plačila. Zagotovo bi bilo treba zmanjšati vpliv na naravne vire na splošno, kar pomeni bolj razumno proizvodnjo in porabo vsakega od nas. Tu pa se srečamo s problemom večje potrošnje: čim več za čim manj denarja, večje gospodarske rasti in blagostanja, po čemer hrepeni vsak, zlasti človek v zahodnem razvitem svetu, zmeraj bolj pa tudi drugod," je prepričan.

Kaj pomeni, če z zemeljske oble izgine določena vrsta živali?

V naravi vrste nenehno nastajajo in tudi izginjajo. Takrat govorimo o naravnem, evolucijskem procesu. Danes pa se dogaja, da vrste izginjajo predvsem zaradi človekove dejavnosti, kar je zaskrbljujoč problem. Prav vrstna pestrost namreč kaže na stopnjo ohranjenosti ekosistemov, je izpostavila Mateja Kocjan z ZRSVN. "Ob tem se pojavljajo še invazivne tujerodne vrste in naši ekosistemi se iz vrstno bogatih spreminjajo v osiromašene. Tak primer so denimo travišča, kjer je raba intenzivna in uspeva le malo živalskih vrst; vsi poznamo travnike, kjer raste le še regrat. Na drugi strani pa so ekstenzivni travniki, s številnimi zelmi, ki so hkrati tudi prostor za mnoge živalske vrste. Te pa so med seboj povezane v prehranjevalne verige in odsotnost ene vrste bi to verigo podrla," je še poudarila Kocjanova.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArkaMast
04. 10. 2019 15.16
+2
Greta ima prav!
luckysss
04. 10. 2019 15.21
-1
RUGIEVIT
04. 10. 2019 15.04
-1
Maček mi skoraj vsak dan fenta tako Devo!
ni_mi_vse_eno
04. 10. 2019 15.02
+0
Skrivnost je v tem, da ledeniki niso segali preko našega ozemlja v ledeni dobi, tako se je tu biodiverziteta ohranila, medtem ko v nemčiji ali severneje ne. Če kaj migrira, potem to imajo v nemčiji, drugače ne. Izumrtje ene vrste pa ne nujno škodi, ampak lahko vpliva. Vrste so lahko zajedalci ali predatorji in če ti izumrejo, potem se druga vrsta razširi preko nosilnosti okolja in se nosilnost okolja zniža, pridejo bolezni ...
luckysss
04. 10. 2019 15.05
+2
Na severu ZDA (ali morda v Kanadi, ne vem točno) so imeli bolno jelenjad....Tja so naselili več volčjih tropov in čreda jelenjadi se je okrepila...Pri nas pa bomo volkove pobili, ker se kmetom ne ljubi delati stroškov z ovčarskimi psi in ogradami...
Mauzahecmauzares
04. 10. 2019 14.59
+2
Usekani Ljudje vse preživijo
slo_veter
04. 10. 2019 14.39
+1
ja se strinjam : ko bodo ljudje izomrli, bo tudi komarjem in klopom šlo "za nohte"
Kollerik
04. 10. 2019 14.28
+4
Bravo, Primož...se zelo strinjamo. Toda, ko malce načneš to temo ob prisotnosti kakšnega kmeta, ta ponavadi takoj začne nabijati o tem, kdo nam daje kruh....
elrocco77
04. 10. 2019 12.44
+8
To naj nekdo dopove kmetom....
Akame1979 .
04. 10. 2019 12.42
-5
in izumrtje ene vrste pusti prostor, da druge stopijo v ospredje ... narava pač
suey
04. 10. 2019 13.16
+3
narava pač ne vpliva na krčenje naravnega habitata za živali. pač
Akame1979 .
04. 10. 2019 15.16
-1
ah torerj ledene dobe, vročinske dobe, vulkani, meteoriti, širjenje in ožanje puščav ..... od nastanka zemlje so le iluzije. pač
Kollerik
04. 10. 2019 19.34
+1
grmsy, če ti je dolg čas, pojdi malo migrante z rašpetlinom iskat...
Akame1979 .
04. 10. 2019 21.05
-1
Alojz69
04. 10. 2019 11.54
-12
Glogovcan je vse lepo nastel le nekaj je pozabiö dodat koliko teh zuzelk in ptic pobijejo elektrarne na veter ki proizvajajo pregresno drago elektriko
beglerbeg
04. 10. 2019 11.48
+3
Ti ni pomoci. Razmisli o tem kar si napisal. Zalostno.
kolbek460
04. 10. 2019 11.42
-4
Dajte opisat o sramnih ušeh in bolhah ,,,baje so ped izumrtjem človek pa še kr živi ,,
Malo_sutra
04. 10. 2019 11.33
-27
Nemorem verjet clovek pac mal na hitro odpre novice na telefonu in pol te pricakajo te zivalice?! A vi to resno ali res ni nic pametnjesega? Kaj a to slovence zanima al kaj je fora? Res me zanima. Dajte jutri kaj o mravljah ali pa komarjih napisat.
Tir1
04. 10. 2019 11.43
+11
Imaš malo morje ostalih novic za tvoje možgane...jao kot da si prvič na netu.
Malo_sutra
04. 10. 2019 11.26
-24
Zelo vplivne in pomembne te zivalice, predvsem koristne tko da bi res bila to tragedija ha ha
ArkaMast
04. 10. 2019 11.19
+9
Greta ima vsak dan bolj prav.
luckysss
04. 10. 2019 14.50
+3
Greta se zavzema predvsem za boj proti podnebnim spremembam, kar pa je boj z mlini na veter in imajo od tega dobiček le tisti, ki nas v tem imenu obdavčujejo !! Zakaj ne gre s svojim bebavim pogledom na Kitajsko ali v Indijo kjer reke tovorijo debelo plast svinjarije direktno v morje ?! Ob podpori NWO jamra le o antropološkem CO2 kar pa je nonsens in dokazljiva bedarija...Podobno je z našimi "aktivisti", ki protestirajo ker se na Zemlji dogajajo spremembe kot že milijone let nazaj...Da bi pa kakšno smet pobrali je za njih že prenaporno..Kvečjemu bi svinjarijo poslikali in objavili na FB..to je njihov domet !!