Slovenija

Zorčič: Ponudba LMŠ za sodelovanje na volitvah je nesprejemljiva

Ljubljana, 12. 02. 2020 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.S. / V.Š. / STA
Komentarji
868

Vodja poslancev SMC Igor Zorčič meni, da je ponudba LMŠ za sodelovanje na volitvah nesprejemljiva in da so pogovori zašli. Glede pogajanj z Janšo je povedal, da so poslanci enotni v tem, da se pogajajo, od izplena pa je odvisna podpora koaliciji. Izvršilni odbor NSi je medtem predsedniku stranke Mateju Toninu in ekipi podelil poln mandat za pogajanja o vsebinskih in kadrovskih zadevah.

Po navedbah Igorja Zorčiča se težko pogovarjajo o pavšalnem soglasju h kakršni koli koaliciji oz. odgovor ni enoznačen. Tako kot na terenu, s katerim se je vodstvo stranke posvetovalo v minulih tednih, so namreč nekateri v poslanski skupini enim oblikam koalicije z istimi strankami bolj naklonjeni, drugim manj.

Skupina vidnih posameznikov iz družbeno-političnega življenja je na predsednike parlamentarnih strank z izjemo Levice in SNS naslovila pobudo za oblikovanje vključujoče in operativne koalicije. Menijo, da predčasne volitve ne bi bistveno spremenile razmerja sil, bi pa prinesle večmesečno obdobje prostega teka, ki bi poslabšalo nedelovanje države.

Na koliko poslancev SMC lahko računa, bo prvak SDS Janez Janša, če se bodo kar koli dogovorili, pravočasno obveščen, je pojasnil Zorčič. Po njegovih besedah je pomemben izplen pogajanj.

Vprašanje, katera ministrstva bodo prevzele posamezne potencialne partnerice, je po njegovih navedbah "zelo pomemben element, ki bo vplival na podporo tej morebitni koaliciji". "Nekatera ministrstva so bolj državotvorna, nekatera manj, kar pomeni, da na nekaterih lahko izpostavljaš bolj ideološke teme, na nekaterih manj," je spomnil.

Igor Zorčič meni, da so pogovori z LMŠ zašli.
Igor Zorčič meni, da so pogovori z LMŠ zašli. FOTO: Bobo

Pri tem so po njegovih besedah nekatere variante bolj sprejemljive za nekatere člane SMC, nekatere manj. A Zorčič je izpostavil, da ne gre le za ministrstva, pač pa tudi za vprašanje predsednika vlade.

O željah pri kadrovskem razrezu ni želel govoriti, je pa ocenil, da pogajanja s SDS potekajo v skladu s pričakovanji. Na koncu bo o morebitnem dogovoru odločal svet stranke. Prav tako pa po Zorčičevih trditvah pogajanj za vstop v vlado s SDS ni zavrlo dogajanje v SMC. Iz stranke je izstopila podpredsednica in ministrica Ksenija Klampfer, da ne želi biti v vladi z Janšo, pa je povedal tudi prvi predsednik SMC Miro Cerar. V zadnjih dneh naj bi morebitni izstop omenila tudi nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Zorčič: Ponudba, da bi SMC svoje kandidate posodila LMŠ, ni sprejemljiva

Neposreden je bil glede pogovorov z LMŠ. Ponudba te stranke, da bi SMC posodila svoje kandidate listi LMŠ, po Zorčičevih besedah ni sprejemljiva. V SMC predlagajo oblikovanje skupne liste, na katero bi stranki prispevali vsaka pol kandidatov in bi tudi v kampanjo vstopili finančno enakovredno.

Kritičen je tudi do predsednika LMŠ Marjana Šarca, ki je v torek komentiral te pogovore. "Po eni strani sta predsednika pooblastila vodji poslanskih skupin, da se o tem pogovarjata, po drugi strani pa Šarec vedno znova daje neke izjave v medijih. Imamo telefonske številke, pripravljeni smo se z vsakomer pogovarjati glede kakršnih koli pomislekov," je bil oster Zorčič.

Počivalšek 'lobiral' pri dveh poslancih SAB? 

Ker za Janšo kot mandatarja in njegovo vlado skoraj zagotovo ne bo glasovalo vseh 10 SMC poslancev, se je Počivalšek po neuradnih, a zanesljivih informacijah našega novinarja Anžeta Božiča pogovarjal tudi z dvema poslancema SAB - Markom Bandellijem in Francem Kramarjem. Prestopila menda ne bosta, je pa prvaka SMC tudi zanimalo, ali bi prek pritiska omenjenih poslancev SAB morda lahko sodelovala v Janševi vladi? Odgovor je kategoričen ne, lahko pa bi SAB sodelovala v kakšni obliki partnerstva za razvoj. 

Na seji izvršilnega odbora NSi sodelovala tudi Ljudmila Novak 

Stranka NSi pa je medtem predsedniku stranke Mateju Toninu in pogajalski ekipi podelila poln mandat za nadaljevanje pogajanj. Na seji izvršilnega odbora NSi je sicer sodelovala tudi nekdanja predsednica NSi in sedanja evropska poslanka Ljudmila Novak, ki še nedavno ni skrivala kritik na račun prvaka SDS Janeza Janše.

Podrobnosti pogajalskih izhodišč v NSi ne razkrivajo. Po neuradnih informacijah pa naj bi se sicer - tudi glede na strankin program - pričakovano nanašale predvsem na ureditev področja zdravstva in dolgotrajne oskrbe. Pri slednjem bi sredstva za ureditev razmer lahko dobili z rebalansom proračuna, o čemer naj bi se neuradno s potencialnimi partnericami še pogajali.

Izvršilni odbor NSi Toninu dal poln mandat za nadaljnja pogajanja za novo vlado.
Izvršilni odbor NSi Toninu dal poln mandat za nadaljnja pogajanja za novo vlado. FOTO: Bobo
Po tem, ko sprva predvidenega skupnega sestanka med Janšo, Počivalškom, Toninom in Pivčevo ni bilo, se je oglasil predsednik vlade v odstopu Šarec, ki je SMC opozoril, da zaradi pogajanj z SDS izgubljajo potrpljenje v LMŠ, ter kot ključni pogoj postavil, da v primeru skupnega nastopa na volitvah za oboje odpade tudi povolilna desna koalicija. Šarčevo izključevanje celotne desnice pa je že malce na meji dostojnosti v politiki.

Bolj pa naj bi se stvari zatikale pri zahtevi za uveljavitev odločb ustavnega sodišča, ki so neuveljavljene že vrsto let. 

Medtem so se pojavila tudi namigovanja o kadrovskih zasedbah v potencialni novi vladi. Vendar pa je vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat popoldne na svojem Twitter profilu sporočil: "Potencialna nova koalicija se še ni dogovorila niti o tem, ali bomo realizirali vse še neizvršene odločbe ustavnega sodišča, pa se vse vrti okrog kadrov. Glede na današnje govorice naj povem, da nisem kandidat za predsednika DZ." Dodal je, da je odločitev glede tega v NSi soglasna.

Potencialne partnerice pričakovano skrivnostne glede pogajanj

SDS se je s potencialnimi partnericami prvič sestala v petek. V torek so sporočili, da pogovori in usklajevanje vsebinskih prioritet v drugem krogu potekajo vse od petka in se bodo nadaljevali tudi v prihodnjih dneh.

"Šele v primeru zadostne uskladitve prioritet in jasnosti glede realne glasovalne moči vsake od partneric ter večinskega seštevka bo stekel morebitni tretji krog pogovorov z namenom uskladitve odgovornosti v novi vladi," je še pojasnila SDS.

Potencialne partnerice so pričakovano skrivnostne glede pogajanj za oblikovanje morebitne nove vlade. Sredinske tipajo teren v svojih strankah. Najbolj pestro je, kot kaže, v SMC, ki se sooča tudi z odhodi ali grožnjami z odhodi nekaterih vidnih članov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (868)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

serumresnice
17. 02. 2020 15.17
+0
Sem mislil,da so Primorci pokončni in pošteni ljudje,zdaj vidim,da imajo tudi upogljive,kot je Zorčič,pa še kdo iz drugih strank!
iga_biba
14. 02. 2020 17.27
+0
Na dveh stolih bi sedel Zorčič? Malo tu malo tam, da vidimo, kje bo večji izplen. SMCju se gre samo za izplen. Po volitvah jih več ni!
bus303
14. 02. 2020 15.02
-2
Mam filing da je Zorčič najbolj navdušen nad SDSom. Da ni padel kakšen priboljšek iz Orbanove malhe?
serumresnice
13. 02. 2020 15.17
-1
Zorčiču in njegovim bo z pomočjo belčka uspelo obdržati dobro plačano službo in privilegije.
Marjan h.1966
13. 02. 2020 12.30
+0
Minuta molka za naše vrle prebarvane komuniste iz Trstenjakove,ki jim je koruza uničila sanje o vladi
kristofus@email.si
13. 02. 2020 16.16
+5
Ti pa res ničesar ne razumeš. Vse si pomešal:)
iga_biba
14. 02. 2020 17.28
+1
Potem bodo spet krivi strici iz ozadja, pa globoka država, zapornik pa se še vedno ima za političnega.
provni
13. 02. 2020 12.20
-7
Na volitve je treba iti in voliti enotno stranko leve sredine. Enotna stranka pa je združenje levih strank, ki skrbijo za narod. SDS je pa desna stranka, ki skrbi za kapital. Pa srečno Slovenija.
mentos12
13. 02. 2020 13.41
+6
Vse leve stranke so do zdaj socialne za narod edino na gobcu,pred volitvami. Če še zdaj niste to spoznal,pol vam res ni pomoči. Kaj so do zdaj nardil v 10 letih levih vlad. So morda izvedli vse potrebne reforme,niso in jih tud ne bodo,v zdajšnji sestavi teh strank v vladi prav gotovo ne. Najlažje je lupit in odirat butast narod z visokimi davki,nizkimi pokojninami,plačami in preplačanim zdravstvom,javnimi investicijami itp. Še celo ta vladajoča garnitura ni sposobna počrpat evropskih sredstev,ki so nam namenjena.
provni
13. 02. 2020 11.56
+0
A se bodo še naprej nadaljevali brezpredmetni pogovori levo sredinskih strank s skrajno desnico ? To nima logike. Prekinite in objavite volitve. Pa srečno Slovenija.
Marjan h.1966
13. 02. 2020 10.42
-1
Prižgal bom svečko v spomin
iga_biba
14. 02. 2020 17.31
-1
Karlo
13. 02. 2020 09.54
+1
Zorčič, kurcis se lahko se dve leti poem pa se lahko včlaniš v SDS, in boš zrel za tretjeligaškega kategornika.
pravica5
13. 02. 2020 09.54
+6
sem šel mim Trstenjakove ob dveh zjutraj, sem imel občutek k da so se alarmi užgali,sem mal bolj prisluhnil in sem ugotovil da so zvonili telefoni,mater tud ponoč ne dajo miru ;))
mali.mato
13. 02. 2020 10.29
+0
A si bil na poti v Murgle? Tam so gorele luči do jutra.
iga_biba
14. 02. 2020 17.32
niti za malico jim ne dajo časa, zato da lahko sproti pišejo bedastoče.
pravica5
13. 02. 2020 09.52
+1
a iz LMŠ jih je že kaj odšlo v SMC?? Nekaj je bilo na to temo na pogajanjih o ponovno sestavi anti JJ vlade!!
endva
13. 02. 2020 09.30
+3
Samo eno vprašanje. Kaj, za hudiča je Serpentinšek naredil dobrega v letu in pol??? NIČ! Ali ima program?Za kaj se zavzema (razen za 2. blok jedrske elektrarne, ki mu bo prinesel milijone)? Kdo ga podpira, da mediji tako nekritično sprejemajo njegova dejanja...
iga_biba
14. 02. 2020 17.33
andro69
13. 02. 2020 08.33
-2
Danes bo lep dan pa se levicarji trepetajo...neprecenljivo...
Malinha
13. 02. 2020 08.38
+2
Danes je že lep dan, ubogi desničkoti pa že v doziranju vsakdanje slepote.
pravica5
13. 02. 2020 09.50
-2
ok če so desničarji slepi ,bi rekel za levičarje da so gluhonemi tetraplegiki!!
iga_biba
14. 02. 2020 17.33
sestanka, ki so ga sklicali, še vedno ni?
šlogar
13. 02. 2020 08.33
+5
Prosim moderator in odgovorni za splet, da mi tu odgovorite, kaj sem napisal, da ste me brisali? Nikogar nisem užalil. Predlagal sem levičarjem( mimogrede sem tudi sam levičar), da ne odgovarjajo nesramnim komentarjem in naj se pogovarjajo med seboj! Najboljši odgovor na žalitve je molk! In zakaj me boš sedaj brisal? Sem mogoče užalil in stopil na žulj komu prizadetemu?
Malinha
13. 02. 2020 08.41
+0
Ne samo zanikal, ampak postavil si na vrednost cene 0 to, kar drži sđs pokonci: pritlehni dialogi, provokacije, laži, podtikanja, pretvarjanja, etc.
pravica5
13. 02. 2020 09.53
-3
Missasolemnis bi rekel da si eden izmet tistih ki sem jih mal višje opisal!!
mali.mato
13. 02. 2020 10.31
+0
Ej miško, ravno to kar drugim pripisuješ, počenjaš sam.....
andro69
13. 02. 2020 08.32
-1
Njegova najbolj pametna izjava do sedaj...
politik70
13. 02. 2020 08.28
+5
A je Ivan dobro spal?
pravica5
13. 02. 2020 09.49
+0
bolj slabo ker so mu telefoni skoz zvonili, pa čeprav ni bil ponedeljek , a te še kaj zanima??
ina5785
13. 02. 2020 08.26
+14
No, no Zorčič. . . . . . . stranka vam razpada, ti pa se obnašaš kot da ste največji in najmočnejši!
Levji
13. 02. 2020 08.25
+12
Zdej se pa tale Zorčič pogaja, ko je komaj za mišjo dlako prišel v parlament, nepojmljivo. Zato je pa tako kot je, zaradi takilih osebkov.
zulj001
13. 02. 2020 08.07
+4
Preberite si današnje članke na Požareport pa vam bo veliko tega jasno,tudi nedavna izjava ministra za zdravje Šabedra v zvezi z odstopno izjavo :"IMAM ZVEZANE ROKE".........
politik70
13. 02. 2020 08.19
+3
Ti pa na portalu necenzurirano pika si preberi kako Orban financira tavariša Ivana Janeza Janšo osebno....
maneno48
13. 02. 2020 09.16
+3
po tvoje mu je sfinanciral tud kliniko v Avstraliji!!!
politik70
13. 02. 2020 08.02
+4
No a je tavariš Ivan Janez Janša že sestavil vlado? Sam prašam da vem kje začet....
Okteon
13. 02. 2020 08.06
+15
Ne še. Najprvo mora koruzo pomest. Menda so bolj slabo klečali