Slovenija

SMC o odhodu Počivalška med poslance: vodstvo bo pretehtalo različne argumente

Ljubljana, 01. 04. 2021 18.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K., STA, Kaja Kobetič
Komentarji
399

Izvršni odbor SMC je po neuspešnem poskusu koalicije za razrešitev predsednika DZ Igorja Zorčiča razpravljal o možnih scenarijih. Ena od možnosti je vrnitev prvaka SMC Zdravka Počivalška v DZ, čeprav si ga poslanci SMC bolj želijo na mestu gospodarskega ministra. Kot so sporočili iz SMC, so se pogovarjali o tej možnosti, a to odpira vrsto vprašanj, ki jih je treba pretehtati.

Kot so sporočili iz SMC, je izvršni odbor stranke razpravljal o trenutni politični situaciji in ohranjanju politične stabilnosti za zajezitev epidemije in uspešno gospodarsko okrevanje: "Glede tega so se članice in člani pogovarjali tudi o možnosti, da bi se predsednik Zdravko Počivalšek vrnil med poslance, kar sicer odpira vrsto vprašanj, ki jih je treba pred tem dobro preučiti in pretehtati"

Se bo vrnil med poslance?
Se bo vrnil med poslance? FOTO: Miro Majcen

Kot so poudarili, je pomembno namreč upoštevati tudi pozive predstavnikov gospodarstva, ki si želijo nadaljevati sodelovanje z Zdravkom Počivalškom kot ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo. 

Vodstvo stranke bo zato pred dokončno odločitvijo v prihodnjih dneh pretehtalo različne argumente in vsa odprta vprašanja v zvezi s tem, so sklenili.

Spomnimo

V državnem zboru namreč zaenkrat nobena stran nima 46 glasov. A se to lahko hitro spremeni s še enim manevrom. Zdravko Počivalšek bi lahko zapustil mesto ministra v vladi in se vrnil v poslanske klopi, s tem bi Gregor Židan, ki je bil njegova zamenjava in je zdaj član SD, izpadel iz državnega zbora in koalicija bi tako dobila prepotreben glas. Večine seveda kljub temu manevru ne bi zagotavljale le koalicijske stranke, te imajo 38, s Počivalškom 39 glasov, še kako pa so potrebni glasovi poslancev SNS in Desusa. 

Predlog koalicije za Zorčičevo razrešitev, ki je skupaj s poslancema Janjo Sluga in Branislavom Rajićem zapustil SMC, je v torek ob obstrukciji večjega dela opozicije na tajnem glasovanju podprlo 45 poslancev. Za razrešitev bi bilo potrebnih 46 glasov. 

Zdravko Počivalšek
Zdravko Počivalšek FOTO: Miro Majcen

Če bo ostal predsednik DZ, bo to gotovo spremenilo dinamiko med DZ in vlado, je v sredo ocenil vodja poslancev SMC Gregor Perič.

"Na predvečer lockdowna sta gospodarstvo in Slovenija v ranljivem položaju. Ta negotova situacija terja premišljene poteze," pa je Počivalšek sporočil včeraj. Napovedal je, da bodo na izvršnem odboru razpravljali o možnih scenarijih in odločili, kako naprej. "Ravnal bom odgovorno in državotvorno, kot v SMC vedno počnemo," je dodal.

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je v torek že napovedal vnovičen poskus Zorčičeve razrešitve. Zdaj preigravajo scenarije, kako pridobiti ustrezno večino v DZ. Ena od možnosti je po Peričevih besedah Počivalškova vrnitev z ministrstva za gospodarstvo v DZ, a sam tega trenutno ne bi naredil. Kot je pojasnil, poslanci SMC menijo, da na položaju gospodarskega ministra Počivalšek najbolje opravlja svoje poslanstvo.

Na vprašanje, ali bi bila morebitna Počivalškova vrnitev v DZ pogojevana z zahtevo, da postane predsednik DZ, pa je odgovoril, da so številne možnosti odprte, a ne bi rad ugibal, saj bo to rezultat pogovorov. Pogovori o drugih možnostih potekajo, vsi še niso bili opravljeni.

Vladne stranke, ki štejejo 38 poslancev, lahko sicer s pomočjo DeSUS in SNS ter poslancev narodnih skupnosti pod streho uspešno spravijo večino svojih zakonodajnih predlogov.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (399)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
08. 04. 2021 18.44
TRIK,KATEREGA EU NE POZNA:POČIVALŠEK V PARLAMENT,A NJEGOV"ZAMENIK",ŽIDAN ,KATERI JE BIL VPOKLICAN,V SMC,TER SE HITRO POSLOVIL IZ TE STRANKE ,PREŠEL V SD MORA VEN.KAKO JE TO MOŽNO,ČE NI ČLAN SMC?NORMALNO BI BILO,DA IZPADE KDO IZ SMC!
Bojan58J
02. 04. 2021 14.27
-1
Zorčič, Sluga, Rajić so sateliti ponosnih naslednikov komunizma.
son?ek11
02. 04. 2021 12.58
+3
Haha, ti ubogi, ubogi počivalnik!!! Ti ubogo žrtveno jagnje,no, bolj vol!!!! Ta bi res vse naredil za janeza!!!😱😱😱🥰😱
zlati70
02. 04. 2021 11.53
-3
Kako naj bi Zorčičeva v času levih vlad na veliko biznisirala? Te dni se precej omenja predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča, ki ni želel odstopiti, državnemu zboru pa ni uspelo izglasovati njegovega odstopa. A bolj, kot Zorčičeva želja po vladanju in lepi plači bode v oči “biznisiranje” njegove žene v času levih vlad. Nataša Vrečar Zorčič, žena predsednika Državnega zbora in je po poklicu odvetnica, ki ima svojo pisarno v Brežicah. Kot je razvidno iz Erarja, pa je Vrečar Zorčičeva veliko sodelovala z ministrstvi, med drugim tudi z Ministrstvom za notranje zadeve, Ministrstvom za obrambo in Ministrstvom za javno upravo, na ta račun je prejela kar 65 tisoč evrov. orčičeva žena je leta 2011, v času Pahorjeve vlade, ko je bila ministrica Irma Pavlinič Krebs, opravljala storitve za Ministrstvo za javno upravo. Iz tega naslova je prejela preko 19 tisoč evrov. Kasneje, leta 2013 je v času vlade Alenke Bratušek poslovno sodelovala z ministrstvom za obrambo. Zaslužek za to delo je znašal 26 tisoč evrov. Nazadnje pa je delala tudi z ministrstvom za notranje zadeve in sicer leta 2015 v času Cerarjeve vlade, ko je ministrstvo vodila Vesna Györkös Žnidar. V tem času je opravila za 30 tisoč evrov poslov. V času levih vlad, gre nekaterim očitno zelo dobro.
son?ek11
02. 04. 2021 11.42
+3
počivalnik je bil podaljšek hrbtenice, je podaljšek hrbtenice in bo podaljšek hrbtenice. Hudič pa je v tem,da nima hrbtenice 😱😱😱😱😱
TooSick
02. 04. 2021 10.22
+3
Itak, da bo sou sam uprasanje casa. Upam, da jim tud pol ne rata izdajalec en. Upam, da bo pol nekdo k je glasovou za, glasovou proti pa da bojo mel spet 45. Celo placo dam nekomu, da bo glasovou proti sam, da jim spet ne rata prokleti izdajalci. Komi cakam al volitve aj pa predcasne pa da vs vidm kok vs je. Pou drzave organsko ne prenese te vlade
sinhron
02. 04. 2021 09.21
+4
Nekaj mora biti jasno vsem , da SDS in njihov lider ne znajo vladati ali biti v opoziciji ne da bi delovali proti zakonito ali proti ustavno , njihov način delovanja je podtalno v korist korupcije in kriminala ! Tudi v tem enoletnem delovanju te vlade to dokazujejo na velikem platnu , kamor sodijo vse te politične zamenjave v državnih podjetjih in policiji , kamor sodi tudi poizkus zamenjave Zorčiča s tem , da bi Počivalšek odšel med poslance ( Janšev predlog ) in bi s tem pridobili potrebe glasove za zrušitev Zorčiča , ker bi moral iz poslanskih klopi oditi SD-jev poslanec Židan . Poleg tega računajo na nedržavotvornost ampak bojazen izgube poslanskih plač in privilegijev poslancev SMC in DESUS in prodane SNS !
ironi
02. 04. 2021 10.06
-3
Z gornjim prikazom, da samo SDS kadruje, ne more vzdržati, ker so to počele vse stranke do sedaj, a gre za pridobivanje političnih točk, kajne? A mediji tega niso potencirali.
InaB
02. 04. 2021 09.11
+1
Kakšna bo pa nagrada ?
drejc79 1
02. 04. 2021 08.56
+4
SMC in Zdravko lahko govorita, da se odločajo, bo pa tako, kot se bo odločil Veliki vodja. Ti sveti stranke SMC so predstava za javnost. Bo pa Zdravko zato ustrezno nagrajen.
pepi bolcev
02. 04. 2021 08.53
Najprej svetujem obisk logopeda. Potem pa se ostalih specialistov.
Belabreza
02. 04. 2021 08.44
+3
Joj, ubožček utrujeni, kako mora podpirati svojo prazno glavo. Spelji se nekam v kot k svojim telicam, če te bodo še sprejele medse, ker si pokvarjen v dno duše.
cool1
02. 04. 2021 08.09
+4
Počivalšek je navaden spreobrnjenec in prestopnik, ki bi želel spreobrniti politično opcijo svoje stranke v skrajno desno. To vedo že mali otroci. Člani smc stranke se bodo morali zbuditi iz zimskega spanja....!
realno1
01. 04. 2021 21.59
+3
Vsi govorijo :po nenapisanih pravilih pripada predsednik DZ koaliciji... in tuhtajo kako bi Zorčiča prepričali, odstavili... naj ga pustijo na tem mestu in naj koalicija in opozicija dokažejo svojo državotvornost in skrb za državo in naj v iskanju konsenza skupaj vodijo to državo. Drnovšek je bil oseba konsenza in je lahko tako vodil vlado z minimalno večino IJJ žal pač taka oseba ni in s takimi manevri samo izgubljajo legitimnost vladanja. Žal se sedaj plačuje cena za nesramnosti preko twiterja, za 1%.. za prazne bazene, puške v koruzi... v končnem tudi za nasprotovanje SDS preferenčnemu glasu, ki bi v DZ pripeljal več poslancev po želji volilcev ne strank..
MiskoPol
01. 04. 2021 21.58
+4
Koalicija jamra, češ, da je neokusno, da se Zorčič oklepa mesta predsednika parlamenta, saj naj bi le-to pripadalo koaliciji. To, da ima samo 38 glasov, pa ni neokusno? Naj ga prevzamejo z glasovanjem. 38 glasov! Loleki!
Naiven_od_rojstva
01. 04. 2021 21.59
+0
Walter Pravicek
02. 04. 2021 08.00
OBSTAJA TRIK:POČIVALŠEK NAZAJ MED POSLANCE-NJEGOV NADOMESTNI POSLANEC,BI TAKO MORAL IZ PARLAMENTA,A BI NA GLASOVANJU VENDARLE ODSTRANILI (Z STROGO DISCIPLINO REZERVNEGA VODNIKA JNA-KOMUNISTA JANŠE)ZORČIČA,POČIVALŠEK BI BIL NOVI PREDSEDNIK PARLAMENTA,( ON JE JA ŠOLAN ZA REZERVNEGA VODNIKA PEŠADIJE V BILEĆI,KOT JANŠA,ZNA KOMANDIRATI OD ZADAJ,KOT VSI VODNIKI JNA)ZA VIŠJI RANG-ON KONSUMIRA!,NJEGOV DOSEDANJI NADOMESTNI POSLANEC PA BI OSTAL LEPO NA SEDEŽU,KI GA JE ŽE DO SEDAJ IMEL.-----------GLASOVANJE:Z POČIVALŠKOVIM GLASOM BI IMELI VEČINO!PODN!PREVARANTI,TI KOMUNISTI,NI KAJ DODAJATI!LE PODN,GRAJA IN STRAMOTA V EU IN PO SVETU.EDINO,ČE ŠE KDO PREBEGNE MED NEPOVEZANE IZ SMC BI BILA TEHNICA ZOPET ENAKOVREDNA-BREZ PREMOČI ENE ALI DRUGE GRUPE KRUHOBORCEV!OBOJI SO NAM V SRAMOTO!
srebrnibreg
01. 04. 2021 21.58
+3
Počepovalšek se pa smeji in nabija koruptivnemu fehtarju ceno, če hoče, da odstopi kot minister in, da reši to združbo vladnih kriminalcev in lažnivcev.
Naiven_od_rojstva
01. 04. 2021 21.57
-8
Danes ima slovenska opozicija svoj (celo mednarodni) praznik - Dan lažnivcev.
TooSick
02. 04. 2021 10.25
+1
ho?emVšolo
01. 04. 2021 21.53
+9
Odhod v poslansko klop bodo volilci ustrezno nagradili, tako da bo stranka SMC izginila iz politike. A Zdravko se ne obremenjuje, ker ga bo “šef” nagradil z direktorskim mestom, a le če pomaga vlado pripeljati do konca!!
Walter Pravicek
02. 04. 2021 08.02
HOČE TAKOJ POSTATI PREDSEDNIK PARLAMENTA KAR JE VEČ KOT MINISTER!LEZE GOR PO REJTINGU!PAMETNO ZDRAVKO,PAMETNO,A LE DO KLORIRANE VODICEV OLIMNIA HOTELU IN TISTE ŽGEČE V HLEVU DOMA!AMONIAK NI PRIDA?
My name
01. 04. 2021 21.53
-1
Predlagam da bi vi novinarji tega članka zrihtali ta 46...na volitve_ zakaj? Mediji boste poskrbeli za odlično vlado...🤡🤡
borjac
01. 04. 2021 21.50
+2
Takoj ko bo Počivavšek odstopil in prispeval odločilni glas za odstavitev Zorčiča ga bo Janša vrgel v smeti, na hrbet mu bo naložil vse grehe z provizijami pri nakupu zaščitne opreme in Počivavšek bo moral oditi iz parlamenta, zaradi preiskav in obtožb, nadomestil ga bo nadomestni poslanec, kdorkoli že bo to, Perič se bo povzpel do velikega šefovskega mesta v SMC, saj ga vidite kako se bori za Janšo, z vsemi štirimi in še z zobmi, pa zasluži nagrado od velikega vodje. Mimogrede Počivavšek vse to ve in zato se temu scenariju Janeza Janše izmika na vse načine.
bauerfinder
01. 04. 2021 21.48
+5
Ja Zdravcek mora potehtat kje se bolj splaca. Skoda je zapravit tako priloznost.
komarec
01. 04. 2021 21.52
Ne vem če je ta priložnost dobra, mislim da je to prej stiska ali vsaj velika zadrega.