Slovenija

Sezona pisem: 75 akademikov svari pred Janševo koalicijo

Ljubljana, 17. 02. 2020 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.Š. / STA / Ti.Š.
Komentarji
3219

Potem ko je skupina vidnih posameznikov iz družbeno-političnega življenja na večino predsednikov parlamentarnih strank naslovila pobudo za oblikovanje projektne koalicije, skupina znanstvenikov in akademikov v javnem pismu zdaj svari pred koalicijo pod vodstvom Janše.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Akademiki svarijo pred Janšo
    03:39
    Iz 24UR: Akademiki svarijo pred Janšo
  • Iz 24UR: Sezona javnih pisem
    03:10
    Iz 24UR: Sezona javnih pisem

Skupina vidnih posameznikov iz družbeno-političnega življenja je prejšnji teden na predsednike parlamentarnih strank z izjemo Levice in SNS naslovila pobudo za oblikovanje vključujoče in operativne koalicije. Menijo, da predčasne volitve ne bi bistveno spremenile razmerja sil, bi pa prinesle večmesečno obdobje prostega teka, ki bi poslabšalo nedelovanje države.

Prvak SDS Janez Janša je poziv vplivnih posameznikov, ki so pozvali k oblikovanju projektne koalicije, pozdravil.
Prvak SDS Janez Janša je poziv vplivnih posameznikov, ki so pozvali k oblikovanju projektne koalicije, pozdravil. FOTO: POP TV

Po njihovem mnenju bi to še poglobilo razvojni zaostanek Slovenije in upočasnilo priprave na predsedovanje Svetu EU. "Stvari ne morejo v nedogled delovati same od sebe. Kam to pripelje, se je najprej pokazalo pri zdravstvu in obrambi, manj vidne, a vseeno prisotne, pa so posledice nedela na drugih področjih," so zapisali.

Pred dnevi je v javnosti zaokrožilo pismo, v katerem je skupina vidnih posameznikov iz družbeno-političnega življenja na predsednike parlamentarnih strank z izjemo Levice in SNS naslovila pobudo za oblikovanje vključujoče in operativne koalicije. Menijo, da predčasne volitve ne bi bistveno spremenile razmerja sil, bi pa prinesle večmesečno obdobje prostega teka, ki bi poslabšalo nedelovanje države.

Pobudo se med drugim podpisali Mark Boris Andrijanič, nekdanji minister Žiga Turk, bančnik Marko Voljč, nekdanja evropska poslanka Romana Jordan, ekonomista Igor Masten in Sašo Polanec ter Nevenka Črešnar Pergar.

Prvak SDS Janez Janša je poziv pozdravil in podpisnike spomnil, da so tako kot vedno doslej v SDS k pogovorom o morebitni novi koaliciji povabili vse parlamentarne stranke, udeležile pa so se jih tri.

75 akademikov: Obvarujmo občutljivo slovensko demokracijo pred avtoritarno oblastjo

Danes pa se je nasprotno, proti operativni vladi pod vodstvom Janeza Janše, izreklo 75 akademikov s prvo podpisanim Rudijem Rizmanom. Zapisali so, da so "resno zaskrbljeni vpričo trenutnih političnih dogovorov ob nastajanju Janševe koalicije, saj menimo, da lahko državo hitro popeljejo v krog tistih držav članic Evropske unije, ki so danes na črnem seznamu kršiteljic temeljnih načel varovanja demokracije, pravne države, neodvisnosti medijev in človekovih pravic."

"Stvari ne morejo v nedogled delovati same od sebe," je prejšnji teden izpostavila skupina vidnih posameznikov.
"Stvari ne morejo v nedogled delovati same od sebe," je prejšnji teden izpostavila skupina vidnih posameznikov. FOTO: POP TV

"Svoje prepričanje utemeljujemo na dosedanji škodljivi, radikalno nestrpni in izključujoči politiki stranke SDS, za katero smo prepričani, da v slovenski politični prostor ne more prinesti napovedane politične stabilnosti in družbenega razvoja, ker je nesprejemljiva na več ravneh, od katerih v nadaljevanju navajamo le nekatere," so zapisali v javnem pozivu.

Predstavniki znanstvenega in akademskega življenja v javnem pismu izražajo resno zaskrbljenost vpričo političnih dogovorov ob nastajanju koalicije Janeza Janše. Menijo, da lahko državo hitro popeljejo v krog tistih držav EU, ki so na črnem seznamu kršiteljic načel varovanja demokracije, pravne države, neodvisnosti medijev in človekovih pravic.

Med popisniki so med drugim še Spomenka Hribar, Vlado Miheljak, Dušan Keber, Bogomir Kovač, Boris A. Novak, Stane Pejovnik, Jože Pirjevec, Ivan Svetlik in Samo Uhan.

Po njihovem mnenju je politika SDS nesprejemljiva zaradi vrednot, saj s svojo avtoritarnostjo, izključevanjem, težnjo po podrejanju družbenih sistemov, orbanizacijo in nacionalističnim populizmom pomeni veliko nevarnost za demokratično kulturo in politične procese v državi.

Trdijo, da je nesprejemljiva ekonomsko in socialno, saj želi izpeljati brezglavo privatizacijo podjetij, javnega šolstva in zdravstva. Nesprejemljiva je tudi z vidika vpeljave potrebnih ukrepov proti dramatičnim podnebnim spremembam, saj je SDS večkrat pokazala, da sodi med tako imenovane zanikovalce vpliva človeka na klimatske spremembe, s čimer odkrito zasmehuje znanstvene ugotovitve, trdijo podpisniki pisma.

Prvopodpisani pod javnim pismom je sociolog in politolog Rudi Rizman, podpisalo ga je še 74 predstavnikov znanstvenega in akademskega življenja, med njimi osem bivših rektoric in rektorjev.

Po njihovi oceni je nesprejemljiva tudi z vidika politične in medijske kulture, saj se poslužuje odkrite retorike sovraštva, nestrpnosti, ksenofobije, homofobije in laži, pri čemer uporablja svoja medijska trobila za propagando, širjenje ideologije, lažnih novic in teorij zarot, diskreditacij posameznikov ali političnih nasprotnikov.

Kot trdijo, je nesprejemljiva zaradi neposrednih pritiskov na sodstvo, odkritih poskusov njegove lustracije, podrejanja in zaničevalnega odnosa, ko gre za obisk sodišč in prevzemanje sodnih pozivov.

Za njih je nesprejemljiva zaradi reinterpretacij in potvarjanj zgodovinskih dejstev, odnosa do NOB, rehabilitacije domobranstva, prisvajanja slovenske osamosvojitve, kar vse zlorablja v politične namene.

"Popolnoma nesprejemljiva je, ker svojo propagando nezakonito financira iz tujih virov, ki so najtesneje povezani z avtoritarno vlado sosednje države, s čimer sta resno ogroženi naša suverenost in finančna neodvisnost," so zapisali v pismu.

Opozorili so na to, da obstoječe stranke, ki želijo skleniti pakt s SDS, tega ne počnejo zaradi ničesar drugega kot lastnih političnih računic ali logike preživetja. Dodali so, da je tip politike, kot je Janšev, že prepoznan kot nevaren nacionalizem skrajne desnice, a je s pomočjo nekaterih oportunističnih množičnih medijev pri nas še vedno dojet kot desnosredinski.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3219)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bogdajmir
21. 02. 2020 18.11
+8
Kje je bilo teh 75 samooklicanih akademikov, ko so letele stotine milijonov v tujino? Kje so bili, ko so levičarji napajali terorizem s svojo milijardo? Zakaj se ni noben oglasil, ko so vodji opozicije bile kršene Ustavne pravice, samo da se je lahko uveljavljal 'sum' na nekaj izmišljenega in so se izpeljale volitve, kot da se ni nič zgodilo? Kje je bilo 75 priviligirancev, ko so Jankoviču odpisali 29 milijonov? Kje je bilo 75 hipokritov, ko DeSUS v 2 desetletjih ni nič storil za upokojence? Kje je bilo 75 besnih anti Janšistov, ko smo izgubili 1/3 Piranskega zaliva? Kaj so počeli vsi ti brezdelneži, ko se je pod levimi vladami Slovenija vedno bolj oddaljevala od Švice in približevala Romuniji. Izginite. Da vas ne slišim več.
kivzfccz
03. 07. 2020 10.48
+1
Končno komentar, ki je vreden branja.Sedaj vejo, da bodo zaprte pipe za njihovo brezdelje in kofetkanne.
mirokoc
19. 02. 2020 13.03
+0
Bravo akademiki, naredite še kaj več s svojimi dejanji, da ne bodo na oblast prišli kriminalci in psihopati
FAUSTOS1
18. 02. 2020 19.09
-3
SDS želi vpeljati sistem kot ga ima madžarska kjer diktator orban ukinja vse pravice medijev in pravice posameznika ,ki je le del sistema torej le številka-upam da slovenci tega ne bomo dovolili,čeravno se ti sistemi hitro končajo a naredijo veliko škode previvalstvu predvsem delitev na naše in vaše.
bogdajmir
21. 02. 2020 18.06
+1
Hočeš nočeš, demokracija Madžarske se popravlja. Finančno stanje se izboljšuje. Težave z migranti ni in ne bo. Evropska Unija pa nori, ker se jim Orban upira, ker ne igra hlapca. Delitve v Sloveniji povzročajo dominantni mediji. Če ne verjameš, si preberi par naslovov, nato pa komentarje spodaj.
pikec50
09. 07. 2020 17.33
Simoni?
18. 02. 2020 15.22
+12
Čudno da se pod pismom nista podpisala še največja slovenska dodatkarja: Metka Tekavčič in Dušan Mramor. Najbrž iz zdravstvenih razlogov, pa to...
Lumpx
18. 02. 2020 18.43
+7
To bo zarad isiasa v zapestju ... od vtikanja rok v davkoplacevalsko marmelado.
Ultra bass
18. 02. 2020 15.10
+7
Googlaj...Si lahko mislite?! Pod pismo “75 stalno pripravljenih” podpisan tudi zločinec, ki je v smrt pošiljal naše rojake in spisal represivno kazensko zakonodajo!
borigi
18. 02. 2020 15.49
-5
omega _v6
18. 02. 2020 16.03
+2
Takrat še ni bilo NoraTV ko so komunisti pobijali vse,ki so drugače razmišljali!!
Simoni?
18. 02. 2020 15.09
+13
Lahko je govoriti o homofobiji, ksenofobiji in avtoritarnosti, če si 35 let plačeval v pokojninsko blagajno po 45 evrov na mesec, danes pa iz nje potegneš štirikratnik povprečne slovenske pokojnine mesečno. Kot bi živeli v 90 letih v kakšni sovjetski republiki. Kaj so že tako spektakularnega za Slovenijo naredili: Spomenka Hribar, Vlado Miheljak, Jože Pirjevec in Ivan Svetlik?Sami überzaslužni dodatkarji, ki se ne bojijo Janše. Bojijo se izgube komunističnih dodatkov za lagodno življenje že tretje generacije njihovih mladičev.
pepe K bolcev
18. 02. 2020 14.55
-2
Franc kangler vs akademiki. Ha ha ha
Ultra bass
18. 02. 2020 15.13
+3
pepe K bolcev
18. 02. 2020 14.41
+0
ne se. Sedaj cakaj na govor novega ineteletelektualca franca kanglerja! Kriticnega misleca z dupleka.
prašek
18. 02. 2020 14.30
-2
Pa moram še enkrat vprašat : a smo že dobili novo vlado , sestavljeno iz kriminalca in odpadnikov ???
Simoni?
18. 02. 2020 15.11
+6
Ti pa si čisto po naključju volil prav SMC, pa to...
prašek
18. 02. 2020 15.59
-3
Ti pa po naključju SNS ????? In še vztrajaš ?
omega _v6
18. 02. 2020 16.05
+2
Ne zato,ker se udbovski akademiki v plenicah ne strinjajo!!
Lumpx
18. 02. 2020 18.45
+0
A mislis Metka Tekavčič in Dušan Mramor ja z rokami v davkoplacevalski marmeladi. Dvomim da bi SDS vzel take leve "nadpostenjakarje" v vlado.
Ultra bass
18. 02. 2020 14.12
+2
[Video] Franc Kangler kritično: “Ali ta peščica ljudi (proti vladi Janeza Janše) res misli, da lahko z nami manipulira? Kje so bili takrat ti gospodje, da bi se podpisali, ko so Jankoviću odpisali milijone?”
prašek
18. 02. 2020 14.23
+1
Lahko je Kanglerju, ko pa prodaja bale sena za ........ uf, uf .
Ultra bass
18. 02. 2020 14.50
+0
prašek--- Koristno početje ni kaj, marsikdo od levuharjev ni tega sposoben.
Ultra bass
18. 02. 2020 14.05
-2
Se še spomnite komunistke in feministke Sonje Lokar iz SD, ki je rekla, da bomo v samostojni Sloveniji jedli travo? No, Dejan Židan, Miro Cerar, Luka Mesec in njihove stranke so jo v letošnji predvolilni vnemi dokončno postavili na laž! Ne bomo JEDLI trave, očitno jo bomo KADILI.
prašek
18. 02. 2020 14.24
+1
Ultra bass
18. 02. 2020 14.35
-1
prašek----- Se je krepko uštela za leto 2004 -2008, kar pa bi se res znalo zgoditi, če bodo "gošarski strici" (z granitnimi kockami) sforsirali kakega Jakata Racmana za nov obraz na možnih predčasnih državnozborskih volitvah.
prašek
18. 02. 2020 14.37
+0
Ultra .... A ti je spet ušla Katja Šoba ???? sam prašam
Ultra bass
18. 02. 2020 14.46
+0
prašek
18. 02. 2020 14.47
-1
To je tista, ki je metala granitne kocke v parlament !!! Googlaj ...
prašek
18. 02. 2020 14.48
-1
Ultra bass
18. 02. 2020 14.58
+0
Ultra bass
18. 02. 2020 15.04
+0
A tudi sekte obstajajo pri nas? Nisem na tekočem s tem v zvezi, zato me ne zanima kdo je kdo v kakšni sekti, če sploh kje kakšna obstaja.
Lumpx
18. 02. 2020 18.48
+0
Mislil je sekto levicarjev ... ni jih hujsih verskih fanatikov ko teh "ateisticnih" vernikov v leve zblojene ideale oz. "ideaje" o tem kako ziveti na tuj racun in zraven se vsem komadirati kako naj zivijo in delajo ter seveda uvoziti kolk se le da ilegalcev v Slovenijo in Europo.
pepe K bolcev
18. 02. 2020 13.50
-2
Johann ampak ti res verjames v to, da je jj operativec??? Na podlagi cesa??? In kaj bo pocel na srecanju z drugimi drzavniki??? Daj prosim povej kateri tuji jezik obvlada in kdo v evropi si zeli srecevanja s progresivnim koruptivnim politikom???? Ki ga poleg vsega financira se orban??? Kdo bi si zelel kaksnega dogovora s takim modelom??? Ne se hecat...
Lumpx
18. 02. 2020 18.49
+0
Sigurn je boljsi ko kaka "mi nid tim...." al pa od Sarca, ki se je izogibal Bruslja kolk se je le dalo.
pepe K bolcev
18. 02. 2020 13.46
+1
Kokodajsanje se bo nadaljevalo takoj, ko se vsi dotaknejo Zlatega Stojana!
politik70
18. 02. 2020 13.43
+1
A je Breznik že pršu dans v službo? Nekam mirno in tiho je tukaj...
pepe K bolcev
18. 02. 2020 13.43
+0
Intervju z ultra bassom si lahko danes ogledate v druzbenopoliticni oddaji, ki jo vodi intelektualka Marjanca Scheicher, nosilka zlatega stojana, ki si ga tako zelo zeli tudi mozganski trust ultra basa!
Ultra bass
18. 02. 2020 15.30
+0
pepe K bolcev---- Morda prav kmalu a še prej je še Kučan povabljen na soočenje z Janšo pa se nekako obira, ker se boji "sovražnega govora in sovražnih vprašanj" s strani Janše in Marjance Scheicher . Saj se ve kako gre to pri levuharjih, če nisi z nami si proti nam zato so proti tebi dovoljena vsa revolucionarna sredstva prvo diskreditacija potem likvidacija.....
politik70
18. 02. 2020 13.41
+4
To da tavriš Ivan Janez Janša ne bo sestavil vlade so desnosučni nekako dojel. Ampak tehle 75 ""akademikov"" pa ne morejo preževečit. Nea gre ...
Lumpx
18. 02. 2020 18.53
+1
Kerih rte to "akademikov". Lepo prosim ne zali intelektualcev s tem da tole Ali Baba in 75 razbojnikov imenujes akademiki. Nismo vsi od vceraj in se prav dobro spomnimo kake "grozne" uspehe so ze za casa Jugonijezadugo "zeli" tile tvoji "akademiki". Se za casa Juge ko nismo kaj dost poznali sveta je vecina takoj videla da nimajo pojma o pojmu in sam prekladajo usmrajeno komunisticno slamo iz leta v leto .. dokler ni bil bankrot in pol totaln razpad drzave in vojna. Itak isto se slej ko prej zgodi v vsaki komunisticno levicarski drzavci.
Ultra bass
18. 02. 2020 13.26
+0
Bivšim topoumnim produktom kumrovške gošarske indoktrinacije "kuzla jim že v r.t skače" Ne damo mi svojih "težko priborjenih"privilegijev narod pa ko ga je.e, naj travo pase boli nas đoka za njega ampak fotrat nas pa mora in to izdatno brez pogovora. Bolano in podlo, da bolj ne more biti.
prašek
18. 02. 2020 13.29
+1
Ti si pa prepričan, da so oni študirali za tebe ????????
prašek
18. 02. 2020 13.29
-2
15-16 let dlje so se šolali od tebe !!!!!!!!!!!!!!!
Ultra bass
18. 02. 2020 13.58
+0
prašek----- Jaz sem se šolal za poklic s katerim sem ustvarjal dodano vrednost tile so se šolali 15-16 let dlje za kontra produktivno mešanje kulturno marxistične megle in priviligirano prerivanje pri državnem koritu.
prašek
18. 02. 2020 14.09
+2
Ultra ..... Moj sin je tudi akademik in je študiral do svojega 30. leta ! Pri tridesetih je naredil doktorat in , pomisli , je zaposlen pri zelo dobrem podjetju , kjer ga potrebujejo. Njega in njegovo specialnost !!! Hčerka je pri 32. letih naredila doktorat in je profesorica !!
prašek
18. 02. 2020 14.10
-2
Ultra bass
18. 02. 2020 14.14
-2
Lumpx
18. 02. 2020 18.53
+1
A boba na FDV al filozofski... zdaj bosta sjebala se bodoce rodove ne sam sama sebe
CtrlDelete
18. 02. 2020 13.03
+2
Janša se hvali, da vodijo na vseh anketah....jaz ne opazim nobenega vodstva, Šarec je še PM...
prašek
18. 02. 2020 12.43
+1
A je kriminalec skupaj z odpadniki že sestavil vlado ???? sam prašam
Marjan h.1966
18. 02. 2020 12.46
-1
Tudi mene zanima. Aja kje pa je naš pravisprehajalec?
prašek
18. 02. 2020 12.51
+1
Kaj pa veš, pod kakšnim nickom danes nastopa ! Menjavajo jih pogosteje kot gate !!!!
Lumpx
18. 02. 2020 18.55
-1
Kriminalci so dokazano stevilni levaki ... a ti to o Mramorju in podobnih:
Marjan h.1966
18. 02. 2020 12.41
+5
Dober dan vsem zbranim tukaj.
prašek
18. 02. 2020 12.42
+4
Marjan h.1966
18. 02. 2020 12.43
+3