Slovenija

Izvršni odbor SMC še ni sprejel odločitve, SAB v Janševo vlado ne gre

Ljubljana, 17. 02. 2020 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.Š. / STA / Ti.Š.
Komentarji
270

Člani izvršnega odbora SMC so razpravljali o aktualni politični situaciji in tem, "ali je možno vzpostaviti stabilno in na programu temelječo vlado", je po seji medijem povedal predsednik stranke Zdravko Počivalšek. O morebitnih kadrovskih razrezih v novi vladi, o kateri se pogovarjajo s SDS, NSi in DeSUS, pa še ni bilo govora.

Izvršni odbor SMC še ni sprejel odločitve, ali v vlado ali na volitve.
Izvršni odbor SMC še ni sprejel odločitve, ali v vlado ali na volitve. FOTO: Bobo

Danes se je sestal izvršni odbor SMC, ki je eden ključnih akterjev glede političnega dogajanja v prihodnjih besecih. V kolikor zavrnejo možnost sodelovanja v vladi Janeza Janša, bomo skoraj zanesljivo šli na predčasne volitve.

Kot je po seji povedal presednik SMC Zdravko Počivalšek so razpravljali o aktualni politični situaciji in o tem, ali je možno vzpostaviti stabilno vlado, ki bo temeljila na programu. O morebitnih kadrovskih razrezih v novi vladi, o kateri se pogovarjajo s SDS, NSi in DeSUS, pa naj še ne bi govorili.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob robu izvršnega odbora stranke SMC je Počivalšek na vprašanje, o čem so razpravljali, odgovoril, da so še enkrat predebatirali aktualno situacijo. Pri tem je izpostavil vsebine, o katerih se je po njegovem mnenju treba najprej dogovoriti, in sicer starostno oskrbo, stanovanja, javno zdravstvo, čakalne dobe, omenil pa je tudi zmanjšanje birokratskih ovir v gospodarstvu.

Počivalšek je še dodal, da se še vedno pogovarjajo o obeh ponudbah, ali v vlado z Janšo ali na predčasne volitve z Marjanom Šarcem, več pa naj bi bilo jasno po sredinem svetu stranke. Kot je poročal novinar oddaje Svet Miha Orešnik, pa Počivalšek še vedno zagotavlja, da so v stranki enotni.

"O kadrovskih razrezih danes nismo govorili. Ko bomo vse te vsebinske točke dorekli, pa verjamem, da bo lahko prišlo tudi do naslednjih korakov," je povedal.

Na vprašanje, ali že imajo informacijo o tem, koliko njihovih poslancev podpira oblikovanje nove vlade, je odgovoril, da je SMC še vedno enotna stranka in da verjame, da bo poslanska skupina ostala enotna skozi ves proces, bodisi pri formiranju nove, stabilne vlade bodisi v primeru volitev.

O morebitnih kadrovskih razrezih v novi vladi, o kateri se pogovarjajo s SDS, NSi in DeSUS, po besedah predsednika stranke Zdravka Počivalška še ni bilo govora.
O morebitnih kadrovskih razrezih v novi vladi, o kateri se pogovarjajo s SDS, NSi in DeSUS, po besedah predsednika stranke Zdravka Počivalška še ni bilo govora. FOTO: 24ur.com

Minister za okolje in prostor, ki opravlja tekoče posle, Simon Zajc pa je po seji izvršnega odbora dejal, da se danes o (ne)enotnosti poslanske skupine niso pogovarjali. Na vprašanje, ali sam bolj podpira vstop stranke v novo vlado ali predčasne volitve, pa je dejal, da se bo o tem, če bo treba, izjasnil na prihajajočem svetu stranke, "do takrat pa bomo še počakali, kaj bo sploh na mizi".

Svet stranke bo sicer potekal v sredo, kjer se bodo po Počivalškovih besedah še enkrat v širši sestavi pogovorili o aktualnih zadevah.

'Pogovori SAB o vstopu v Janševo vlado nikoli niso potekali'

Generalni sekretar SAB Jernej Pavlič pa je v izjavi za medije spregovoril tudi glede namigov o sodelovanju stranke SAB v morebitni desni vladi. "Ker je v Preteklih dneh prihajalo do raznih interpretacij, mnenj, zato smo se odločili, da je prav da stališče SAB pojasnimo," je uvodoma dejal Pavlič in dodal, da se jim zato zdi prav, da se ve, kaj stranka in člani mislijo o prihajajočih dogodkih.

Za stranko SAB sta po njegovem ključni dve prioriteti: prva so predčasne volitve po novi zakonodaji - to pomeni projektno vlado oziroma sestavljanje projektne vlade, ki jo pelje Alenka Bratušek"To pomeni, da bi poleg volilne zakonodaje uresničili še tri druge zakone: skrajšanje vrst v zdravstvu, dolgotrajna oskrba in sprejetje zakona za poroštvo za stanovanja za mlade," je poudaril generalni sekretar SAB. Druga prioriteta pa so predčasne volitve po obstoječi zakonodaji.

"Pogovori za vstop v vlado Janeza Janše nikoli niso potekali in mi v njih ne bomo vstopali," je izpostavil Pavlič in dodal, da so imeli z Janšo "pogovora ravno dve elektronski sporočili." Ti je pred mediji tudi prebral.

Pavlič se je dotaknil tudi "špekulacij o poslancih SAB". Poslanska skupina je po njegovem že od začetla enotna ima enako stališče. "Mogoče so bile kakšne izjave izražene ali interpretirane napačno. Tudi poslanca Bandelli in Kramar sta sama na svojih družbenih omrežjih jasno povedala, da podpore Janševi vladi ne bo in da stranka SAB v primeru sestave nove koalicije ostaja opozicijska stranka, ki bo dobre predloge podpirala. Zakaj pa ne vstopamo v vlado Janeza Janše, pa je menda tudi jasno."

Kot je še dodal, ima SAB programske prioritete, od katerih ne odstopa. "Prva so upokojenci - vlada Janeza Janše leta 2012 sprejela ZUJF, ki je neupravičeno 25.000 upokojencem znižal pokojnine za več kot 20 odstotkov in katere je potem vlada Alenke Bratušek vrnila nazaj upokojencem. Kot drugo podpiramo javno šolstvo in kot tretje podpiramo javno zdravstvo. In to so prioritete, ki se programsko ne skladajo s koalcijo, ki nastaja pod vodenjem Janše, mi pa teh programskih prioritet nikakor ne mislimo prilagoditi zgolj temu, da bi obdržali neke stolčke ali kakršnekoli druge funkcije. V tem primeru bomo delovali kot konstruktivna opozicija."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (270)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
18. 02. 2020 19.01
-1
IJJ bi še vedno rad s političnim truplom sestavil vlado. Dve leti žaljenja (zadnje vlade in parlamenta) je pozabil. Upam, da niso ostali pozabili. Pa da se spomnijo še kar nekaj let nazaj. Še Šarca je hvalil, dokler je mislil, da bosta sestavila vlado :)
ina5785
18. 02. 2020 15.42
+5
Alenka VE, da izgubi na ta ali oni način!!! Če bi se sedaj priključil SAB k jj, bi jih pokončni ljudje še bolj popljuvali. Če NI mogla s Šarcem, potem bi se z jj poklala, ker sta si podobna. Sedaj je HOTELA narodu pokazati "kako pokončna oseba je!"??? in je odklonila vzstop v desno vlado, misleč da s tem lahko pridobi na volitvar, ker ji zares zeloooo slabo kaže. No, želim da izpadejo. . . . . . . .
DKR
18. 02. 2020 13.54
+7
Seveda SAB ne gre v vlado,ker jih nihče ni povabil in jih tudi ne bo. Ko bo pa tajno glasovanje za potrditev Vlade , bodo pa vsi SAB-ovci pritisnili za Janšo,ker gredo v nasprotnem primeru takoj na smetišče zgodovine, ne pa čez dve leti in pol.
veronqa
18. 02. 2020 13.29
-5
Slovenija ne premore nekoga, ki bi lahko sestavil vlado, ki bi kakovostno delovala štiri leta. Z istimi ljudmi padle vlade Janša ne more sestaviti normalne vlade in močno dvomim, da jo bo sestavil. Popolnoma vseeno jim je, kaj bo z nami državljani, in v nebo vpijoče je, da gre le za interese politikov in njihovih položajev. Če bi imeli normalnega predsednika, bi ta lahko že kmalu presodil, da je čas za nove volitve.
mali.mato
18. 02. 2020 13.23
+8
To kar danes razkriva Požar, je zadnji žebelj v Šarčevo krsto. Grozljivo, če je to vse res. Marjan Šarec in Damir Črnčec sta si povsem podredila policijo in obveščevalne službe za politične namene. Ker imata pred seboj cilj predčasne volitve, ki LMŠ edine lahko ohranijo pri življenju, sta zanje pripravljena celo “preko trupel”. Po ekskluzivnih informacijah Črnčecev krog zaupnikov na Sovi, NPU in generalni policijski postaji vohuni za člani strank SMC, Desus in SAB ter njihovimi sorodniki. Vendar je molk prekinjen, saj je se je zgodil na NPU upor proti direktorju NPU Darku Muženiču, ki je pokrival vsako svinjarijo svetovalca za nacionalno varnost v kabinetu Marjana Šarca. Ključne informacije je po poročanju Požareporta za Črnčeca dostavljal Matjaž Jerkič, namestnik direktorja kriminalistične policije pri Generalni policijski postaji. Vse depeše, informacije naj bi se posredovale zaupniku notranjega ministra Boštjana Poklukarja, bivšemu kriminalistu Franciju Kregarju. Počilo je pred nekaj dnevi, ko so za dejavnosti izvedeli tudi drugi zaposleni na generalni policijski postaji, vendar sta generalna direktorica policije Tatjana Bobnar in bivši direktor kriminalistične policije Branko Japelj obremenjenega Jerkiča zaščitila. Zbirale naj bi se čisto vse "uporabne informacije": Od tega, ali je kdo kdaj in kje kaj "napihal", do prepirov v družinah, jointov pri otrocih, pretepov v šolah in tako naprej ...). Informacije naj bi se zbirale tudi iz arhivov, pa ne samo o (teh) politikih.
iga_biba
18. 02. 2020 19.03
-1
IJJ to vse že ima. Damir se je učil pri pravem SKOJevcu in članu ZK
nightifly
18. 02. 2020 13.13
+3
SabincaH 18.02.2020, 9:11:51 +4 Lepo vas prosim. Če se kdo drži stolčka je to Bartuškova. Ona je tista, ki na vse pretege želi ostati nekje na vrhu, pa četudi ni izvoljena s strani ljudstva. Prejela je 300 volilnih glasov in ona bo pametovala, kaj je prav. In pomoje ne drži, da SAB ne želi sodelovati s SDS, temveč obratno! Kučanovih plačancev slovenska Vlada ne potrebuje!!! ////////////////////////Hm ,ce vi delite nauke Alenki ,ki je bila tudi premier ,in to po moje cisto dostojna , in ce obenem glorificirate lik nekega cloveka ,ki je bil in je se povzpetnik ,oportunist I.Klase ze v prejsnjem komunist-socialist .sistemu ter zagrizen komunist , potem nimate cisto nobene kvalifikacije ,da podate irelevantne ocene , nauke in podobno .
vinogradnik33
18. 02. 2020 13.09
-7
Dejstvo je , da vojni dobičkar , koruptivnež , pralec denarja ,pravnomočno obsojeni ,.....sploh ne bi smel biti v politiki , kaj šele , da bi vodil državo , bil v parlamentu ali bil član kake parlamentarne komisije ! Avtoritarnost vodje SDS vodi v diktaturo , kjer so človekove pravice poteptane , ni svobode govora in tiska , uresničili bi dolgoletno željo po financiranju privatnih (cerkvenih )šol , privatizacijo zdravstva itd,.
DKR
18. 02. 2020 13.50
+9
Vem, da ne bo pomagalo,ker opranoglavci ste pač opranoglavci, vendar še enkrat : Janša NI pravnomočno obsojen,ker je bila sodba razveljavljena, ja ? Bo šlo, pijanček ?
najvsivedo
18. 02. 2020 14.59
+4
srebrni pijanček nima težave samo z hlapi ga tudi IQ matrajo.
Mirko Igor
18. 02. 2020 13.01
-3
Vsem želim zdravja in srčnosti. Delajte to kar je prav. Resnično prav.
Mirko Igor
18. 02. 2020 12.56
+3
V resnici me briga za g. Janšo in g. Šarca, za delitve na keve in desne, zamere.... Delajte
Mirko Igor
18. 02. 2020 12.56
-2
Mirko Igor
18. 02. 2020 12.59
-2
In takrat te boli za minuse od levakov in svečkarjev, sovražiš taka poimenovanja, takrat potrebuješ sočloveka, strokovnjaka in ti je njegov nadzor nepomemben
Opazujemvas
18. 02. 2020 13.01
+1
Točno tako tudi meni gredo že vsi skupaj na živce, naj delajo ker za to kar delajo sedaj niso plačani.
Mirko Igor
18. 02. 2020 12.49
+7
Kakšen je to program, z Janšo ne, z desnico ne? Kaj imamo mi od tega? Kje točno se razlikujete v programskih točkah? Kaj je tako ultra desničarskega ali venezuelskega da ne morete skupaj DELAT za dobro plačo, ki jo prejemate!
Mirko Igor
18. 02. 2020 12.53
+1
Ko se zaveš problema je lahko prepozno, sploh če se zgubiš v našem zdravstvu. A naši zdravniki na vseh nivojih opozarjajo.
Mirko Igor
18. 02. 2020 12.53
-1
Takrat naši in vaši postanejo nepomembni
brezveze13
18. 02. 2020 11.46
+2
ko bo šlo tole v maloro bo lahko lenčica zapela ono domačo LENČKA ŠE MALA OVČKE JE PASLA lahko jo začne kar vadit
ahim1225
18. 02. 2020 11.15
+0
Če imajo vplivneži v strankah SMC in SAB kaj pameti, naj gredo z JJ v kompanijo, saj bodo na volitvah (če bodo) izviseli!
ahim1225
18. 02. 2020 11.17
-7
Če bosta stranki v novi koaliciji z JJ, bo imela tudi Angelika še naprej lepo službo in seveda Alenčica.
ahim1225
18. 02. 2020 11.17
-2
Če bosta stranki v novi koaliciji z JJ, bo imela tudi Angelika še naprej lepo službo in seveda Alenčica.
Principat
18. 02. 2020 11.09
+2
osemkolesnik je počivalnika obrnil za 180 stopinj , vse kaže da počivalnik ima kar nekaj spodrsljajev na političnem parketu in to želi na vsak način prikriti , ker strela z jasnega je bil odstop premiera , bil je nepripravljen , tisti v hosti pa sploh ne vejo , da jim je sedanji vodja že postal plešast in da prijateljuje z forint-majstrom
brezveze13
18. 02. 2020 09.17
+6
sab v Janševo vlado ne gre. šivilja pametna bojkotira neko sestavo vlado kar lahko pripelje ,ne kot ona razmišlja o tehnični vladi , ampak do novih volitev ,kjer nje ne bo več na seznamu. Dajmo naprej Alenčica, komaj čakamo da se te znebimo
SabincaH
18. 02. 2020 09.11
+6
Lepo vas prosim. Če se kdo drži stolčka je to Bartuškova. Ona je tista, ki na vse pretege želi ostati nekje na vrhu, pa četudi ni izvoljena s strani ljudstva. Prejela je 300 volilnih glasov in ona bo pametovala, kaj je prav. In pomoje ne drži, da SAB ne želi sodelovati s SDS, temveč obratno! Kučanovih plačancev slovenska Vlada ne potrebuje!!!
vinogradnik33
18. 02. 2020 09.05
+2
Dejstvo je , da vojni dobičkar , koruptivnež , pralec denarja ,pravnomočno obsojeni ,.....sploh ne bi smel biti v politiki , kaj šele , da bi vodil državo , bil v parlamentu ali bil član kake parlamentarne komisije ! Avtoritarnost vodje SDS vodi v diktaturo , kjer so človekove pravice poteptane , ni svobode govora in tiska , uresničili bi dolgoletno željo po financiranju privatnih (cerkvenih )šol , privatizacijo zdravstva itd,.
Levcekk
18. 02. 2020 09.00
-5
Se bodo ze presteli in naredili kakor jim bo pogodi saj jih druzi korupcija in sluzijo korupciji ter skorumpiranem narodu z policijo na celu,ki je policija za korupcijo in preganja,izsiljuje,ustrahuje,zalezuje,nadzira ,psihicno unicuje itd..drugace mislece in delujejo popolnoma isto kot SDS-ovci in seveda tudi drugi na racun korupcije in mafijske drzave drzave korupcije.
ti?2
18. 02. 2020 08.55
+2
Edina pametna te kolobocije, da bo SAB izginila kot stranka tako kot LDS,Zares in podobne liberalne floskule. Problem pa je na ministrstvih kjer je zakoreninjena leva struja, ki hara.
poneumljanje
18. 02. 2020 08.45
+9
A so tavariša Janeza že odpeljali nazaj na Dob, samo vprašam, če kdo ve ?
CIGU MIGU
18. 02. 2020 08.30
+15
sd-petrol,sds-železnice,le kdo bo končno zagrabil ostanke luke in telekoma,da lahko zaklenemo za sposobnimi prodajalci države
vinogradnik33
18. 02. 2020 08.59
+2