Slovenija

Izživljanje nad otroki v ljubljanskem zavodu za varstvo

Ljubljana, 03. 10. 2018 17.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
27

Na policiji so nam potrdili, da obravnavajo prijavo nepravilnosti v enem od vzgojnih zavodov na območju Ljubljane. Otroke od 11 mesecev do četrtega leta so prisilno umirjali in hranili. V javnost so prišli tudi posnetki surovega ravnanja z otroki.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nasilje nad malčki
    01:59
    Iz 24UR: Nasilje nad malčki
  • Iz 24UR ZVEČER: Surovo ravnanje z otroki
    02:53
    Iz 24UR ZVEČER: Surovo ravnanje z otroki

Policisti Policijske uprave Ljubljana so v minulem tednu prejeli prijavo, ki se nanaša na določene nepravilnosti v enem izmed vzgojnih zavodov na območju Ljubljane. "Glede konkretne zadeve poteka preiskava, obveščene pa so bile tudi nadzorstvene institucije," so pojasnili na PU Ljubljana. 

Po naših neuradnih informacijah gre za surovo ravnanje v ljubljanskem zavodu za varstvo otrok Kengurujčki. RTV Slovenija je objavila celo posnetek, iz katerega je razvidno, da so v zavodu z otroki ravnali zelo surovo in skrajno neprimerno. Razkrili so tudi nekaj podrobnosti zlorab otrok. Otroke, ki so stari od 11 mesecev do štirih let, naj bi prisilno umirjali tako, da so jih tesno povijali v rjuhe, piše RTV Slovenija. Iz enega od posnetkov je razvidno, da naj bi tako tesno povitega otroka položili v posteljico in nanj položili vzmetnico, da se ne bi slišalo njegovega joka. Otroke naj bi tudi prisilno hranili, še piše portal. 

Zavod je zdaj zaprt, saj naj bi starši otroke že izpisali. Spletna stran več ne deluje. Primer obravnava tudi inšpektorat za šolstvo. 

Ministrstvo opozarja starše predšolskih otrok

Vodja sektorja za predšolsko vzgojo na ministrstvu za izobraževanje Vida Starič Holobar je za RTV Slovenija pojasnila, da zavod Kengurujčki ni vrtec. Vsak javni in zasebni vrtec je namreč zapisan v razvid. Po njeni oceni je izvajalec varstva zavajal starše in "kršil lepo število predpisov", ki določajo, pod kakšnimi pogoji se izvaja varstvo otrok. Dodala je še, da pred tem dogodkom prijav v zvezi s tem zavodom niso dobili.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so danes starše predšolskih otrok opozorili, kako pomembno je, da si pred načrtovano vključitvijo otroka v vrtec oziroma varstvo pridobijo vse potrebne informacije. "Vsak vrtec in izvajalec varstva otrok (varuh) lahko opravlja dejavnost le, če je vpisan v razvid ali register pri ministrstvu," so poudarili. 

Na spletni strani ministrstva lahko preverite tudi podatke o prostih mestih v vrtcih, vseh možnostih izbire, razlikah med javnimi in zasebnimi zavodi in različnimi programi, pa tudi o tem, kdo so lahko zasebni vzgojitelji ali varuhi predšolskih otrok in katere pogoje morajo izpolnjevati.

Kako prepoznati, da otrok doživlja fizično nasilje?

Na spletni strani Društva za nenasilno komunikacijo so zapisali nekaj nasvetov odraslim, kako prepoznati in reagirati, če posumijo, da otrok doživlja fizično nasilje. "Fizično nasilje je vsaka oblika telesnega kaznovanja, tudi taka, ki ne pušča vidnih posledic na telesu. Vsako nasilje pušča posledice na otrokovi psihi in je neopravičljivo," so jasni.

Kdaj lahko posumimo, da otrok doživlja fizično nasilje?

- Ko ima otrok po telesu rane, modrice in opekline, ki se večkrat ponavljajo,

- ko otrok rane skriva pod dolgimi rokavi in hlačami in hodi tako oblečen, tudi ko je vroče ali pri telesni vzgoji,

- ko otrok noče govoriti o poškodbah ali si izmišlja čudne zgodbe, kako jih je dobil,

- ko odrasli otrokove poškodbe pojasnjujejo z zgodbami, ki se zdijo čudne, ali prepogoste,

- ko se otrok boji, da bi o poškodbah govorili s starši,

- ko imajo na mehkih delih telesa podplutbe, ki bi jih lahko nekdo povzročil z grizenjem, ščipanjem,

- ko se boji iti domov,

- ko reagira zelo prizadeto ali s hudim jokom, ko dobi slabo oceno ali ko naredi napako, o kateri bi bilo potrebno obvestiti starše,

- ko ga je strah, da bi ga pregledal zdravnik,

- ko otrok kaže samodestruktivna nagnjenja,

- ko do drugih otrok uporablja nasilje in ima še druge vedenjske težave,

- ko beži od doma.

Pri naštetih "simptomih" gre seveda tudi za prepoznavanje nasilja, ki bi ga otrok (različnih starosti) lahko doživljal doma.

In kaj storiti, ko otrok spregovori o zlorabah, trpinčenju? Pogosto odrasli otrokom sprva ne verjamejo, vendar kot poudarjajo na društvu, je bolj pomembno, da otroku takoj pomagajo, ne pa ugotavljajo, ali laže. "Pomembno je, da otrokovo namigovanje na zlorabo in druge znake, ki kažejo na to, vzamemo skrajno resno in takoj poiščemo pomoč. Odrasli si pogosto očitajo, da zlorabe niso prej opazili. Ljudje dejstva o zlorabi težko sprejmemo. Poleg tega zloraba dolgo ostane skrita, ker storilci najdejo učinkovita sredstva, da jo obdržijo v tajnosti," še pise na spletni strani društva. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1