Slovenija

Jabolko navdiha klicnemu centru za informacije o koronavirusu

Ljubljana, 11. 06. 2020 19.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Pahor je klicnemu centru za informacije o koronavirusu podelil Jabolko navdiha oziroma njegovo repliko. "Junakom človečnosti in upanja", med katerimi je tudi klicni center oziroma njegovi prostovoljci, je namreč Pahor omenjeno priznanje na višku epidemije podelil virtualno.

Dan preden bo prenehal delovati, je vladni krizni center za informacije o koronavirusu prejel Jabolko navdiha oziroma njegovo repliko. Predsednik Borut Pahor ga je izročil Mojci Matičič s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ljubljanskega kliničnega centra, ki je vodila delo klicnega centra, sprejema pa so se udeležili tudi študenti medicinske fakultete, ki so v centru odgovarjali na vprašanja.

Priznanje so prijeli "za prispevek h karseda normalnem življenju v težkem času spopadanja z epidemijo novega virusa", so pojasnili na vladnem uradu za komuniciranje.  

Pahor je repliko Jabolka navdiha  izročil Mojci Matičič.
Pahor je repliko Jabolka navdiha izročil Mojci Matičič. FOTO: Nebojša Tejić STA

Pahor je 29. marca Jabolko navdiha virtualno podelil vsem "junakom človečnosti in upanja", ki so v času spopadanja z epidemijo novega virusa požrtvovalno in nesebično skrbeli, da je življenje teklo karseda normalno. Med njimi je bil tudi klicni center, ki je zdaj dobil repliko tega priznanja. Prav takšne replike je Pahor že vročil tudi prostovoljcem in prostovoljkam Mladinskega centra Velenje, pobudnikom vseslovenske akcije "Maske za vse" v Trbovljah in Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje.

Klicni center je začel delovati 9. marca, do danes pa je prejel preko 50 tisoč klicev. Na klice so odgovarjali študenti višjih letnikov Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. V tem času jih je sodelovalo skupaj 66, saj so kljub delu v klicnem centru morali nadaljevati tudi svoj študij. Pri obojem so bili uspešni in nekaj študentov je v času epidemije tudi diplomiralo, so sporočili z vlade. 
 

Podelitve so se udeležili tudi študentje, ki so odgovarjali na klice.
Podelitve so se udeležili tudi študentje, ki so odgovarjali na klice. FOTO: Nebojša Tejić STA

"Svetovalci so reševali zelo raznolika vprašanja in realne, individualne situacije državljanov. V začetku so bila vprašanja povezana pretežno z dilemami glede simptomov morebitne okužbe in ravnanja v primeru bolezni covid-19. Vsebina vprašanj pa se je hitro razširila na navodila glede možnosti gibanja, ko so bile zaprte meje občin, glede ukrepov pomoči, delovne zakonodaje v času epidemije, mnogi so se na klicni center obračali za smernice, kako ravnati ob ponovnem odprtju trgovin in restavracij ter kakšna zaščitna oprema je zanje predvidena. Največ vprašanj se je nanašalo na prehajanje mej in morebitno odrejanje karantene ter priporočila glede nošenja mask. Klicni center je nudil tudi psihološko pomoč v zahtevnejših primerih, saj je bil v centru vedno prisoten tudi specializant psihiatrije iz Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana," so pojasnili. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BellaCiao
12. 06. 2020 09.53
+1
Ko vidim PAhorja dobim sladkorno!
VAREN
11. 06. 2020 20.41
+2
Kruha in iger. Kaj posebnega pa so nardil. Zapravljal denar.
cini?no
11. 06. 2020 20.18
+5
pahor kaj pa gospod gale... več je naredil za slovenijo kot šter,,, ki je samo dokazal da je nesposoben šef in je delal dneve in noči... dober šef zna delo porazdeliti med vse
MojsterSplinter
11. 06. 2020 20.19
-3