Slovenija

Jabolko navdiha prejeli znanstveniki, ki so razvili rekordno tandemsko sončno celico

Ljubljana, 19. 12. 2018 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik Borut Pahor je znanstvenikom, ki so razvili rekordno tandemsko sončno celico, vročil jabolko navdiha. Kot pravi, gre pri ideji za dokaz, da se znanost in znanstveniki ne bojijo leteti preblizu Sonca. "Vrhunsko sodelovanje raziskovalcev dveh držav je zdaj navdih drugim, doma in po svetu, naj še naprej drzno iščejo rešitve, ki pomagajo ohranjati naš planet," je utemeljil svojo odločitev.

Predsednik republike Borut Pahor je na posebni slovesnosti v Predsedniški palači znanstvenikom, ki so razvili rekordno tandemsko sončno celico, vročil jabolko navdiha. Priznanje so prejeli Marko Jošt, Steve Albrecht, Benjamin Lipovšek, Janez Krč, Bernd Rech in Marko Topič.

V svetu, v katerem bo zavedanje o pomembnosti obnovljivih virov energije in njene učinkovite rabe odločalo o naši prihodnosti, dobivajo znanost in znanstveniki nove naloge. Zdi se, da ni le znanstveni izziv, ampak tudi njihova družbena odgovornost, da iščejo nove in razvijajo obstoječe nizkoogljične obnovljive vire energije. Med njimi je sončna energija morda najbolj skrivnostna.

Prav proučevanju učinkovitejšega pretvarjanja in izrabe sončne energije se posveča mladi slovenski znanstvenik Marko Jošt, sodelavec Laboratorija za fotovoltaiko in optoelektroniko Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Po zaključenem doktorskem študiju v Ljubljani usposabljanje nadaljuje v raziskovalnem središču Helmholtz v Berlinu. Skupaj s slovenskimi in nemškimi sodelavci je razvil rekordno monolitsko tandemsko perovskitno-silicijevo sončno celico. S 25,5-odstotno učinkovitostjo pretvorbe sončne energije v električno je ta celica postavila nov mejnik v svetovni tekmi za prestižni prestol v fotovoltaiki.

Znanstveniki so izkoristek pretvorjene sončne energije v električno povečali z inovativno folijo, ki so jo razvili v Laboratoriju za fotovoltaiko in optoelektroniko v Ljubljani. Z nanoteksturo teksturirana folija odločilno zmanjša odboj vpadne sončne energije s sipanjem svetlobe, kar poveča absorpcijo v tandemski celici in s tem izkoristek.

Slovesnost sta z akustičnima interpretacijama zimzelenih slovenskih popevk sklenili Špela Sever in Natalija Cerar, dijakinji Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, ter njun mentor, akademski kitarist Matic Smolnikar.

Posebno mednarodno priznanje pomena raziskave dokazuje objava izsledkov v prvouvrščeni znanstveni reviji s področja energetike na svetu Energy and Environmental Science: Marko Jošt je naveden kot prvi avtor, Steve Albrecht kot vodilni avtor, Bernd Rech s sodelavci raziskovalnega središča Helmholtz v Berlinu ter Benjamin Lipovšek, Janez Krč in Marko Topič, vsi sodelavci Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, pa kot soavtorji. Zavzeto delo in sijajno sodelovanje med obema raziskovalnima skupinama, ki sta ga uvedla profesorja Rech in Topič, je tako dobilo najvišjo potrditev.

Imeniten dosežek ima izjemen pomen za okolje, družbo in planet, saj utrjuje pomembno vlogo nizkoogljične fotovoltaične tehnologije v spreminjanju energetskega sistema.

Rekordna sončna celica dr. Jošta in njegovih sodelavcev je dokaz, da se znanost in znanstveniki ne boje leteti preblizu Sonca. Vrhunsko sodelovanje raziskovalcev dveh držav je zdaj navdih drugim, doma in po svetu, naj še naprej drzno iščejo rešitve, ki pomagajo ohranjati naš planet. Tudi znanstveniki so lahko svetovni rekorderji in tudi v teh disciplinah smo Slovenci lahko na najvišjih stopničkah," so zapisali na Pahorjevem uradu.

Priznanje so prejeli Marko Jošt, Steve Albrecht, Benjamin Lipovšek, Janez Krč, Bernd Rech in Marko Topič.
Priznanje so prejeli Marko Jošt, Steve Albrecht, Benjamin Lipovšek, Janez Krč, Bernd Rech in Marko Topič. FOTO: Damjan Žibert

Jošt: Korak bližje k proizvodnji učinkovitejših sončnih celic

Jošt je pojasnil, da je tandemska sončna celica nadgradnja silicijevih sončnih celic, ki so trenutno standard v industriji. "Silicijeve sončne celice so že blizu limite glede pretvorbe sončne v električno energijo. Eden izmed načinov, kako povečati izkoristek, je, da se silicijevo sončno celico kombinira s kakšno drugo in se tako sestavi tandem. V našem primeru je to perovskit," je povedal.

Objava izsledkov raziskave je po njegovih besedah skupek teoretičnih raziskav in eksperimentalnega dosežka. Izdelali so okoli kvadratni centimeter veliko tandemsko sončno celico, ki ima trenutno najvišjo objavljeno vrednost pretvorbe energij. Takšna celica pa je tudi korak bližje k proizvodnji učinkovitejših sončnih celic. "Vsak tak dosežek poudari pomen obnovljivih virov, v tem primeru fotovoltaike, in prispeva k popularizaciji," je dodal Jošt.

Na tem področju opaža veliko konkurenco v raziskovanju. "Perovskit je skoraj neka revolucija v fotovoltaiki v zadnjih petih letih. Število znanstvenikov in objav je skokovito naraslo. Mislim, da se bo interes industrije povečal," je pojasnil.
Možnost izdelave tandemske sončne celice v običajni velikosti sončne celice že obstaja. Jošt je ocenil, da nas od proizvodnje tandemskih sočnih celicah loči le še nekaj let.

Poudaril je, da ga je presenetil odziv javnosti na dosežek. "Za slovensko znanost je pomembno, da se predstavi in da pokažemo, da tudi Slovenci znamo delati, kljub svoji majhnosti," je dejal. Nagrada je zanj vzpodbuda za naprej, kaže pa tudi, da je znanost cenjena.

Pahor jabolko navdiha podeljuje od začetka leta 2014 osebnostim in skupinam, katerih dejanja navdihujejo druge. Nazadnje je jabolko navdiha oktobra vročil kirurgoma Urošu Ahčanu in Vojku Didanoviču za inovativno metodo popolne rekonstrukcije nosu, s katero so v ljubljanskem kliničnem centru postavili nov mejnik v obrazni rekonstrukcijski kirurgiji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borigi
20. 12. 2018 11.43
+1
Rekordno tandemsko celico, SUPER! Kakšen iskoristek pa so dosegli? Dve leti star rekord je iz južne koreje in znaša 22,1% , medtem ko so letos kitajci dosegli že 23,3%... Koliko pa so naši dosegli? Manjka pomemben podatek... @santamaura od kje tebi 25,5%?
borigi
20. 12. 2018 11.47
+1
ja zdaj sem našel gor piše da je 25,5% učinkovitost... BRAVO! povečal so učinkovitost za več kot 2% res ČESTITKE!
borigi
20. 12. 2018 11.52
+1
to je pa zdaj že enako kot monokristalne sončne celice, ki so drage in občutljive in imajo izkoristek 25%, tale pa 25,5 s tem da je poceni izdelava!
santamaura
20. 12. 2018 11.29
+1
Ubogi Borat - Japko navdiha je moral dati dohtarjem, ki so razvili rekordno monolitsko tandemsko perovskitno-silicijevo sončno celico. S 25,5-odstotno učinkovitostjo pretvorbe sončne energije v električno - Le kaj si je mislil - Jaz se sončim zaradi zagorele kože, tile pa kar nekaj o štromu. Morda bi jim kot nov navdih predlagal, da izkoristijo tudi energijo lune, saj vemo, da je nočni štrom že itak cenejši pa bi še več prišparali. Ah ne, sem že tako dolgo v politiki, da bom raje tiho. No ja - Vsaj jabolka navdiha sem se znebil - Moram pa še preveriti, če je bilo ekološke pridelave in oprano, da ne bi slučajno kakšen dohtar zaradi mene imel drisko
fairplayy
20. 12. 2018 08.44
+2
Bravo čestitke še posebej glede na to kako majhnni smo, tako se dela v tem je prihodnost to je pravi genij ne pa vaši talenti in kmeti, ta človek bi se moral predstaviti na talentih in dobiti glavno nagrado ne pa to priznanje brez vrednosti no ja simbolna.
Ata_Smrk
19. 12. 2018 16.28
+9
kaj bi mi bres precednika...
ne rabimo predsednika
19. 12. 2018 21.22
+8
ecnarf
19. 12. 2018 15.41
-7
UUUUUUUUUUUUUUU KAKŠEN DOSEŽEK 1CM SO NAREDL ,KWA PA V PRAKSI A JE IZVEDLIVO
Voyager3000
19. 12. 2018 15.20
+6
Potem pa se spomnimo, da je dobila to jabolko tudi Petra Greiner, katera dela marketing na hrbtu bolane hčerke in se s tem še hvali. Sramota za predsednika in sramota za takšno nagrado za dotično bleferko.
Frane Šajn
19. 12. 2018 15.19
+6
Kako se počutijo tile ljudje , ko jim tako razgledan mož podeli tako priznanje a nede?? Saj naziv je!! ampak to je pa tudi vse!
komarec
19. 12. 2018 15.03
+11
Ravno kar gledam sejo DZ in beseda teče o gasilcih. Dragi poslanci, če bi denar od zapravljenega časa za leporečenje o gasilcih, bi opremili vsaj eno gasilsko društvo. Problematiko gasilstva lahko rešite v 5 minutah, ne pa da mlatite prazno slamo nekaj ur. To počnete zgolj za to ker želite pokazati, da ste tudi vi humani kot gasilci. Niste, pika, amen.
Romantik
19. 12. 2018 14.37
+3
Naši znanstveniki so res nekaj posebnega. Se vidi, da nas je v zgodovini obiskal tudi Nikola Tesla, ki je nekaj časa prebival v Mariboru.
Aijn Prenn
19. 12. 2018 15.00
+8
Naše okolje Tesli ni bilo pisano na kožo. Kamor koli se je obrnil, so nastale težave.
tedoVV2HCmedo
19. 12. 2018 13.38
+5
Do Lune se gre enako hitro kot pred 50 leti. Tega se pa nič ne raziskuje, dosti jim je imeti sončne celice, da so naprave v vesolju hitre kot polž na zemlji.
upornik24
19. 12. 2018 13.33
-2
kaj nam to pomaga …..je kej koristno al samo metanja denarja skoz okno!
Bitktamp
19. 12. 2018 14.37
+2
metanje denarja skozi okno je vsaka tvoja minuta preživeta na 24ur
slabogledam
19. 12. 2018 13.31
+19
Vidim,da ima tudi Pahor vedno daljši nos,tako kot Popović.
JApajaDAja
19. 12. 2018 13.16
+7
zakaj tega "jabolka" ne podarja "eva"?