18°C

Jabolko navdiha tokrat tolmačicam in tolmačem slovenskega znakovnega jezika

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /
KOMENTARJI
1
Predsednik republike Borut Pahor je ob prihajajočem mednarodnem dnevu gluhih vročil repliko Jabolka navdiha tolmačicam in tolmačem slovenskega znakovnega jezika. V času epidemije novega koronavirusa so namreč gluhim zagotavljali pravico do pravočasne obveščenosti o epidemij in ključnih ukrepih.

"Ker živimo v razmerah, ko resnično potrebujemo drug drugega, je vaša navzočnost na televizijskih ekranih simbolen izraz vključujoče družbe," je v nagovoru povedal predsednik Pahor.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Direktorica Združenja tolmačev za slovenski znakovni jezik Jasmina Bauman se je zahvalila za izkazano priznanje. Z njim namreč po njenem mnenju poslanstvo tolmačic in tolmačev v času epidemije dodatno prihaja do izraza, so sporočili iz predsednikovega urada.

PREBERI ŠE
Mojca Korenjak: Zaradi tolmačenja se gluhi končno počutijo enakovredne

Tokratni prejemniki priznanja so s svojim prizadevnim in požrtvovalnim delom poskrbeli, da je Slovenija ena izmed držav članic EU, ki je tudi v času težkih razmer dosledno upoštevala konvencijo o pravicah invalidov, so zapisali v uradu. Z odgovornim zavedanjem, da je zagotavljanje pravice do tolmačenja gluhim posebej v razmerah širjenja novega koronavirusa ključno, pomagajo k temu, da smo lahko vsi skupaj odgovorni do sebe in drugih, so izpostavili.

PREBERI ŠE
Obrazi koronakrize: od begunca, ki prevezuje rane brezdomcem, do tolmačke z vaših zaslonov

Pahor je 29. marca sicer priznanje Jabolko navdiha virtualno podelil vsem, ki so v času spopadanja z epidemijo požrtvovalno in nesebično skrbeli za čim bolj normalen potek življenja. Replike priznanja je ob obiskih pri njih že vročil prostovoljkam in prostovoljcem Mladinskega centra Velenje, Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje in pobudnikom vseslovenske akcije Maske za vse v Trbovljah, na posebnih slovesnostih pa klicnemu centru za informacije o koronavirusu, medicinskim sestram, tehnikom zdravstvene nege, bolničarjem-negovalcem in babicam, zaposlenim na področju komunalnega gospodarstva ter zdravnicam in zdravnikom. S tem izrazom pozornosti in hvaležnosti bo nadaljeval tudi v prihodnje, so še navedli v uradu.