Slovenija

Jakob Počivavšek bi se pogajal naprej, Cerar vztraja: pogajanj s sindikati nima smisla nadaljevati

Ljubljana / Bruselj, 23. 03. 2018 17.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
80

Premier v odstopu verjame, da pogajanj s sindikati javnega sektorja nima smisla nadaljevati, Jakob Počivavšek pa medtem vztraja, da ni nikakršnih pravnih ovir za nadaljevanje. Vladi so tako predstavili poziv, da se z njimi pogaja naprej - vse do točke, ko bi se uskladili, odločitev o sami sklenitvi dogovora pa bi nato prepustili prihodnji vladi.

Vlada opravlja tekoče posle in v okviru teh seveda ne more sprejemati odločitev o izplačilu deset-, sto- ali večmilijonskih zneskov, je o možnosti pogajanj s sindikati javnega sektorja dejal premier Miro Cerar. Verjame, da pogajanj nima smisla nadaljevati, če pa bo treba kakšen pogovor tu in tam opraviti, "bomo pa verjetno za to odprti", je dodal.

Cerar je ponovil, da obžaluje, da sindikati po dolgih pogajanjih niso sprejeli zelo dobre ponudbe, ki jo je dala na mizo vlada.
Cerar je ponovil, da obžaluje, da sindikati po dolgih pogajanjih niso sprejeli zelo dobre ponudbe, ki jo je dala na mizo vlada. FOTO: Aljoša Kravanja

V koordinaciji stavkovnih odborov skupine sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, sicer vztrajajo, da ni nikakršnih pravnih ovir za nadaljevanje pogajanj z vlado, čeprav ta opravlja le še tekoče posle. Vladi so tako predstavili poziv, da se z njimi pogaja naprej, vse do točke, ko bi se uskladili, odločitev o sklenitvi dogovora pa bi prepustili prihodnji vladi.

Cerar meni, da bo pravi čas za pogajanja takoj, ko bomo imeli novo vlado

Cerar, ki so ga v Bruslju novinarji poprosili za komentar, je ponovil, da obžaluje, da sindikati po dolgih pogajanjih niso sprejeli zelo dobre ponudbe, ki jo je dala na mizo vlada. Ta bi bila po njegovih besedah dobra za javne uslužbence vseh vrst, od tistih najslabše plačanih do tistih na drugih, tudi višjih delovnih mestih.

"Tukaj se je vlada zelo potrudila, da pride naproti, pa vendar so do konca odklanjali tudi take konstruktivne predloge, tudi med seboj se očitno niso dobro sporazumeli," je pojasnil. Prepričan je, da bo pravi čas za to takoj, ko bomo imeli naslednjo vlado.

"Takrat se bomo lahko s sindikati spet pogajali v polni kapaciteti in seveda v nekem treznem okviru, kajti takrat ne bo šlo za neko, jaz bi bi rekel, zlorabo predvolilnega obdobja," je ocenil Cerar, ki upa, da bo takrat šlo za pogovor o tem, kaj je možno in kaj je dobro. Želi pa si, da bi za javni sektor sprejeli dobro odločitev.

Počivavšek: izključena ni niti nova stavka pred volitvami

Kot je sicer na novinarski konferenci poudaril Počivavšek, bi aktualna vlada z nadaljevanjem pogajanj prevzela odgovornost za realizacijo zavez, ki jih je dala sindikatom, hkrati pa bi novi vladi zagotovili miren začetek mandata s sto dnevi miru, ki jih sicer ne bo imela.

V njihovi koordinaciji stavkovnih odborov so po njegovih besedah že sklenili, da "v roke delavcev, zaposlenih v javnem sektorju predamo odločitev o nadaljnjih sindikalnih, morda tudi stavkovnih aktivnostih, ki utegnejo v primeru statusa quo potekati v času te, prihodnje ali obeh vlad". V roku tedna dni se bodo znova sestali in na podlagi vladnega odziva odločali, kako in na kakšen način bodo ravnali. Počivavšek pa je potrdil, da ni izključena niti nova stavka pred volitvami.

Odločitev o nadaljevanju pogajanj po njegovih besedah ni pravna, ampak predvsem politična. "Za to odločitvijo je očitno izključno preračunljiv premislek o tem, koliko političnih točk lahko nadaljevanje pogajanj prinese ali odnese na prihajajočih državnozborskih volitvah," je ugotavljal Počivavšek. Pri tem je spomnil, da so se leta 2014 po odstopu takratne premierke Alenke Bratušek še dobra dva meseca nadaljevala pogajanja, dogovor pa je bil nato dejansko sklenjen z vlado Mira Cerarja.

Le da je šlo takrat za podaljšanje varčevalnih ukrepov in zamrznitev pravic javnih uslužbencev, je spomnil. Tako je "nauk te zgodbe, da ko bi se morala vlada pogovarjati s sindikati javnega sektorja o tem, da se pravice znižujejo, takrat je to vsebina, ki sodi pod opravljanje tekočih poslov. Ko pa bi morala javnih uslužbencem dati oziroma povrniti določene pravice, potem takšna pogajanja presegajo tekoče posle."

Počivavšek je pri tem znova pojasnil, da so sindikati, povezani v koordinacijo, skupaj s Sindikatom zdravstva in socialnega varstva Slovenije ter Sindikatom delavcev v zdravstveni negi z vlado dosegli soglasje o praktično vseh bistvenih elementih dogovora. Realizacija dogovorjenega pa bi se v vsakem primeru začela najprej s 1. septembrom. Odstop predsednika vlade torej ni v ničemer spremenil dejstva, da bi finančne posledice dogovorjenega padle v čas, ko bi mandat že nastopila nova vlada.

Počivavškovi sindikati vztrajajo, da za nadaljevanje pogajanj ni pravnih ovir.
Počivavškovi sindikati vztrajajo, da za nadaljevanje pogajanj ni pravnih ovir. FOTO: Miro Majcen

V koordinaciji menijo, da je popolnoma nerazumljivo in nesprejemljivo, da so bila pogajanja z odstopom predsednika vlade prekinjena, vsi javni uslužbenci pa so tako talci dejstva, da vlada s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije in policijskima sindikatoma ni dosegla dogovora, kar po njegovih navedbah izhaja iz informacije o pogajanjih, s katero se je vlada seznanila ta teden.

V omenjeni informaciji so sicer po navedbah Počivavška nekatere netočnosti. Prav tako po njegovih besedah, vsaj kar zadeva njihov del sindikatov, ne držijo izjave, da naj bi vztrajali pri dvigu plač za 30 odstotkov.

Počivavškova namestnica Ana Jakopič pa je dodala, da pozivajo vse sindikate, tudi Sviz, da stopijo skupaj, s čimer bi vladi odvzeli argument, da je krivda za to, da določenih stvari s sindikati ne more skleniti, na strani sindikatov, ker da se ti ne morejo med uskladiti sabo.

Do vladne informacije o pogajanjih kritični tudi v Svizu

Na sklepno informacijo o pogajanjih o stavkovnih zahtevah sindikatov javnega sektorja, s katero se je vlada seznanila ta teden, pa so se kritično odzvali tudi v šolskem sindikatu Sviz. Odzvali so se tudi na nekatere izjave premierja Mira Cerarja, ki opravlja tekoče posle.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) kot neresnično zavrača, da vodja vladne pogajalske skupine Lilijana Kozlovič 12. marca, ko so potekala zadnja pogajanja, ni parafirala zapisa o stopnji usklajenosti z njimi, ker so imeli dodatne zahteve. Kot so ocenili, se vlada "poskuša otresti odgovornosti in hkrati demonizirati zahteve Sviza".

Poudarili so, da so se na zadnjih pogajanjih dogovorili o vseh zahtevah, "vključno z zvišanjem svetovalca in svetnika za en plačni razred, kar je k vladnemu predlogu istega dne dodala koalicija". Zvečer pa je glavna vladna pogajalka s pogajanj s skupino sindikatov, ki jo vodi Jakob Počivavšek, poklicala glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja in mu sporočila, "da čistopisa dogovora ne bo podpisala, če ne umaknemo dogovorjenega zvišanja svetovalca in svetnika za en plačni razred, ker so pritiski drugih sindikatov premočni".

Zmotila jih je tudi navedba, da je Sviz "ob dani ponudbi še vedno zahteval zapis, da so s tem le delno odpravljene razlike do povprečne plače v državni upravi". Ta sicer drži, a kot so izpostavili v sindikatu, je vlada zamolčala, da se je Kozlovičeva "s to formulacijo eksplicitno strinjala in soglašala z zapisom v dogovoru, da so jo slišali pogajalci na obeh straneh in da je kot usklajena zapisana v dogovor, ki ga je uskladila vladno-sindikalna skupina".

Po navedbah Sviza pa je zavajajoča tudi trditev o zvišanju povprečne plače v javnem sektorju za več kot sedem odstotkov, in to v vseh delih javnega sektorja. Sami namreč izpostavljajo podatke, da je od začetka leta 2014 do konca leta 2017 povprečna plača v državni upravi zrasla za 11,2 odstotka, v vzgoji in izobraževanju pa skoraj trikrat manj, za 3,9 odstotka.

"Prav zaradi tega očitnega dejstva, da se je delo v času vlade Mira Cerarja v vzgoji in izobraževanju izrazito razvrednotilo v primerjavi z drugimi dejavnostmi javnega sektorja, je podtikanje predsednika SMC, da je Sviz za učitelje zahteval višje plače od zdravniških, toliko bolj absurdno," so sporočilo sklenili v sindikatu.

Po navedbah Sviza je zavajajoča tudi trditev o zvišanju povprečne plače v javnem sektorju za več kot sedem odstotkov.
Po navedbah Sviza je zavajajoča tudi trditev o zvišanju povprečne plače v javnem sektorju za več kot sedem odstotkov. FOTO: POP TV

Na omenjeno informacijo o pogajanjih so se sicer odzvali tudi v koordinaciji stavkovnih odborov skupine sindikatov pod vodstvom Počivavška. Posebej so izpostavili navedbo, da naj bi sindikati menili, da je samoumevno, da se omejitve glede povračila stroškov, odpravnine ob upokojitvi in drugo odpravijo. Da to ne drži, so pojasnili. So pa med ukrepi, ki bi po njihovem mnenju terjali prioritetno odpravo, izpostavili osemodstotno znižanje vrednosti plačnih razredov po zakonu za uravnoteženje javnih financ.

V zvezi s tem je po njihovih navedbah vladna stran predlagala, da bi bil namesto odprave tega ukrepa možen dogovor o usklajevanju vrednosti plačnih razredov, na kar so načelno pristali, vendar do konkretnega predloga s strani vlade in posledično tudi do pogajanj v zvezi s tem ni prišlo.

Po navedbah koordinacije tudi ne drži trditev, da bi vztrajali na tem, da se usklajevanje izvede že v letu 2018, temveč so na zadnjih ponedeljkovih pogajanjih izrecno dopustili možnost, da bi se uskladitev prvič izvedla v letu 2020, a pod pogojem dogovora o ustrezni formuli.

Počivavšek pa je opozoril, da vsaj kar zadeva njihov del sindikatov, ne držijo Cerarjeve izjave, da naj bi ponekod vztrajali pri dvigu plač za 30 odstotkov. Že iz same informacije namreč izhaja, da so v koordinaciji pristali na to, da bi bil najvišji dvig za tri plačne razrede (12 odstotkov), in to izključno za delovna mesta, kjer imajo zaposleni magisterij znanosti, doktorat znanosti in specializacijo po zaključenem univerzitetnem študiju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
24. 03. 2018 12.09
+3
Naj se on raje pogaja s Štrukljem, zaradi mene tri mesece, da bo lahko vse nadoknadil.
BUONcaffee
24. 03. 2018 11.01
-1
Cesar se je hvalil, kako je država polna denarja od kar je on premije in sedaj joče da država nima denarja. Vsaj so ga sindikati dobili na laži.
lahunin
24. 03. 2018 10.52
+3
vse osebe ki so v drzavnem zboru vladi sindikatih sodstvu bancnistvu skaksno pravico se imajo za SLOVENCE kar so pokazal naj grejo od koder so prisli SLOVENCI smo posten delavni narod
staridida
24. 03. 2018 09.44
+6
Prihodnja Janševa vlada bo prvo odpustila 30 tisoč javnih uslužbencev, pol se bo začela pogovarjat-pol bo denarja dovolj....
ServerAUTOMATIC
24. 03. 2018 09.20
-5
Cerar ne mara učiteljev zato jim ne dvigne plače.
Simoni?
23. 03. 2018 20.41
+26
Vsaka vlada ki bo prišla na oblast, pa naj bo leva, desna, ali slalomistična, bo imela zelo hude težave. Javni sektor bo visel nad njo kot Damoklejev meč. Vedno in vedno bo prihajalo do izsiljevanj za napredovanja in vedno bodo sindikati bolj požrešni kot prej. Vsi bi delili tisto, ki ga ustvarijo v gospodarstvu. Se je kdo vprašal kaj je naredila recimo FDV za dvig učinkovitosti pri Pipistrelu ali Akrapoviču? Državo bo pred grškim scenarijem rešila popolna rekonstrukcija javnega sektorja. Toliko svetovalcev in svetnikov nimajo še v nebesih ne. Ne more izobraževalec ki ne ustvari popolnoma nič, prejemati na mesec kar šestkratnik delavske plače, zgolj zaradi dejstva da se je štiri leta izobraževal ob delu in se bo v naslednjih 30 letih praskal po mednožju in lepo vegetiral prisesan na državni proračun. Pa ne mi spet o velikih uspehih slovenskega šolskega sistema. Toliko neuporabnih Fachidiotov na leto poleg Slovenije, izobrazijo le še v nepriznani republiki Kosovo.
Kollerik
24. 03. 2018 07.54
+0
....to, da se izobrazijo le še na kosovu, ti dam prav, saj od tam kar letijo dr. diplome..., kar pa se tiče JS, ste naplahtali narod, da je proti učiteljem, ne da bi pri tem pomislil, da ima sam premajhne dohodke. Lepo ste vse obrnili na glavo. Državi, kjer uprizarja gonijo proti učiteljem, medtem ko se lahko na veliko mastijo zlobirani poslanci, cerkev, banke, zavarovalnice (o teh si kajpak tiho, kajne...) in kjer lahko neki viliji kovačiči s pomočjo politično mutnih sodnikov ustavijo tako življensko važne projekte, ot je drugi tir...takšni državi se ne piše dobro.
Uporabnik1001214
23. 03. 2018 20.41
+16
Spoštovani, teme ki so v Sloveniji pomembne, umaknejo iz naslovnice. Trači pa ostanejo objavljeni dan ali dva na naslovnicah.
Vaukan
23. 03. 2018 20.08
+9
Problem je v nas ovcah ker to mirno gledamo in se ne bunimo vsak glavo stran obrne dokler ima za kruh....potem bo drugace...samo ko gledam guzvo v Hoferju in Sparu ni panike in vidim kruh v smeteh....kar dobro nam gre...
Vaukan
23. 03. 2018 20.06
+5
Mah vsa ta drzava je gotofa...
Kollerik
24. 03. 2018 07.55
+5
Uporabnik113089
23. 03. 2018 20.04
+16
Stranka Javnega Sektorja je izigrala Sindikate javnega sektorja... Cerarja bodo na naslednjih volitvah podprle le njegove nekdanje in sedanja partnerica. Brglez in Horvat že šmirata okoli Serpentinška. Le avtor ekonomskega programa: "Bolje za vse!" - doktor Kešeljević je ostal zvest Kučanu in Zenljariču....Vse kar je bilo vrednega v SMC - vladajoči koaliciji, je le ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar. Na pol praviniku je pokazala kaj je to spoštovanje pravnega reda v državi, ko je šlo za gospoda, ki se je zavil v rjuho....
pepikrlinca
23. 03. 2018 20.04
+9
ma človek lahko res dvomi v mentalno zdravje nekaterih sindikalistov in članov bivše vlade
Jožajoža
23. 03. 2018 20.00
-1
končno smo slovenci imeli enkrat za spremembe pametnega mandatarja. rešil je sloveniji 1 milijardo, katero je zahteval javni sektor, ki bi jo odnesel in zapravil poleti na hrvatski.
Uporabnik113089
23. 03. 2018 20.21
+12
Rešil je eno, zapravil pa dve milijardi in pol. Mar ni sam izjavil da so se plače v javnem sektorju v njegovem mandatu dvignile za 8%? Izračunaj si....
Uporabnik1001214
23. 03. 2018 21.26
+3
Plače so se dvignile poslancem, direktorjem, sekretarjem in ostali eliti v JU in državni upravi,
TD64
23. 03. 2018 19.57
+13
Tako Počivavšek kot Štrukelj si želita sesti nazaj za pogajalsko mizo a ne zato da bi se pogajala še naprej ampak da bi podpisala tisto kar jima je vlada ponudila saj se zavedata, da z novo vlado se bodo pogajanja pričela z ničle in da jima nihče ne bo ponudil niti pol toliko kot bi dobila sedaj.
JApajaDAja
23. 03. 2018 20.05
+8
vladaricaumov
23. 03. 2018 19.35
+3
Pa te sindikalisti so isti drgač, čist tko BTW.
JApajaDAja
23. 03. 2018 19.41
+10
Uporabnik1001214
23. 03. 2018 19.34
+3
Vsi volite Cerarja, kajti odstopil je, da bi bil všečen VAM, ki nasprotujete povišanju plač učiteljem in drugim v JU, ne pa zaradi sodbe, saj kot sam pravi drugi tir se ( bo) gradil naprej.
JApajaDAja
23. 03. 2018 19.30
+13
sindikati....malo vas pa podprem, če se vas vsaj 20k zbere ,npr,22.julija v lj :-)
vladaricaumov
23. 03. 2018 19.27
+1
Čeprov, Cerar ni tok neumn, kokr zgleda. Obdržu bo dost svojih volilcev in, preprost, ne bo pustu Janši vladat. Pa kokr moj prav, vseen bolš Šarec kt Janša.
mallonge
23. 03. 2018 20.18
-2
Verbena
23. 03. 2018 19.27
+18
Temule sindikalistu pa ni preveč jasno, kaj sodi med zadeve, ki jih opravlja vlada v odstopu!
JApajaDAja
23. 03. 2018 19.30
+13
tron3
23. 03. 2018 19.20
+2
Cerarju je sedaj bistvo, da boste na referendumu o 2. tiru potrdili gradnjo, ter, da bo dobil tako težko prislužene provizije, ki si jih je namenil, ter mu je čisto vseeno za stranko in vstop v parlament, bistvo so provizije, jasnoooo!!
JApajaDAja
23. 03. 2018 19.21
+0
vsemu navkljub, v tvojo trditev pa ne verjamem!
Odrešenik666
23. 03. 2018 19.22
-7
Res je. Kot od Patrije. Vsi komunjajzerji enaki.
korintos23
23. 03. 2018 19.22
+10
Od volivcev bo odvisno, gradimo ali ne gradimo! Se ti Vili smili?
Verbena
23. 03. 2018 19.25
+9
Odgovor prosim! Gašperšič je na zaslišanju preden je bil potrjen za ministra, javno povedal, da se drugega tira ne rabi še vsaj 30 let!, le kako, da ga je Cerar vseeno vzel potem v svojo ekipo, če je menda bil zanj drugi tir najpomembnejši projekt, ki ga naj bi izpeljal!
tron3
23. 03. 2018 19.26
+4
Kr raje verjemi, ker tuki se gre za milijone, jasno, ne pa za plačo predsednika Vlade, ki je menda okol par jurčkov, jasnooooo!!!
Verbena
23. 03. 2018 19.26
+6
No, saj se ni treba truditi, zanikati ne morete, da to ni bilo izrečeno, res pa je, da je Cerar nekaterim kaj " dolžan" in z izgradnjo tira bi jim malo "povrnil"
korintos23
23. 03. 2018 19.27
+1
Cerar je pać vzel koga je dobil! Taki časi so bili, Šarec bo tudi imel težave z ministri, razen če bodo eni Cerarjevi prestopilo k njemu.
JApajaDAja
23. 03. 2018 19.31
+8
razen vesne so vsi ex ministri nebodigatreba!!!!
tron3
23. 03. 2018 19.32
+4
kori sej so že, sam mal še počak, pa boš vidu, kdo je prestopu, ker prestopni rok se že dogaja že neki časa, tist teater v Mb je bil bolj teater za javnost, pa zastonj so se najedl, nekateri tud celo napil.
Verbena
23. 03. 2018 19.34
+4
Aja, to velja za tiste iz SD in Desusa, tale je pa iz njegovega gnezda!
JApajaDAja
23. 03. 2018 19.43
+6
eno je sindikalist, drugo pa minister.....dva različna zgubaša!
Brakedirt
23. 03. 2018 19.54
+0
verjetno zato ker se minister ukvarja se s cim drugim,kot pa samo z drugim tirom. tezko razumet?
Verbena
23. 03. 2018 19.58
-1
korintos23
23. 03. 2018 19.19
+1
100 nickni se pa celo popoldne sam s sabo krega?
JApajaDAja
23. 03. 2018 19.22
+3