Slovenija

Jan že ve, da gre v mornarico, Miha pa nazaj v svojo redno službo

Ljubljana, 14. 05. 2023 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
160

Medtem ko se je v daljavi slišalo pokanje pušk in nad glavami brnenje vojaških letal, so se nekateri osredotočili na razmišljanje o prihodnosti. Svoji ali pa otrokovi. Bodo šli v službo domovine, kot pogosto pravijo vojaškim vrstam? Največ obiskovalcev dneva Slovenske vojske 2023 so zanimali prihajajoči poletni tabori, prostovoljno služenje vojaškega roka in štipendije za mlade.

Več videovsebin
  • Protokolarni del ob dnevu Slovenske vojske
    38:30
    Protokolarni del ob dnevu Slovenske vojske
  • Iz 24UR: Slovenska vojska v Stožicah
    03:21
    Iz 24UR: Slovenska vojska v Stožicah
  • Dinamični prikaz: vojska reševala ugrabljenca
    03:14
    Dinamični prikaz: vojska reševala ugrabljenca

16-letni Aleks in 14-letna Sara vrtita kolo sreče, ki je stalo pri stojnici Postani vojak pred areno Stožice. Sta bratranec in sestrična. Bi delala v vojski? "Ja, rezervist bi bil," pravi on. "To pomeni, da tam ne bi delal ves čas, ampak bi moral iti le vsake toliko časa," pojasni. "Če je vojna, mora priti pomagat," doda ona. "Moj oče je rezervist in zato hodim z njim, pa tudi ne ljubi se mi učiti danes, zato sem prišla," se smeji Sara.

Sara in Aleks
Sara in Aleks FOTO: Damjan Žibert

"Kaj počne rezervist? Vse, kar mu rečejo. Ni posebej specializiran za nekaj, ne vozi denimo letala. Jaz sicer letalo bi vozil, ali pa helikopter, za to bi šel delat izpit. Imam pa še nekaj časa, da se odločim, kaj bom postal," se zamisli Aleks.

Dan Slovenske vojske 2023
Dan Slovenske vojske 2023 FOTO: Damjan Žibert

Našo razpravo z najstnikoma z nasmehom spremlja Sarin očka Boštjan. Rezervist je postal pred 15 leti: "Da razbijem monotonost. Vojska in orožje sta me že od nekdaj veselila," pravi. Prijavil se je na razpis za prosto mesto v gorski enoti: "Ravno zato še toliko bolj, saj običajno vedno vsi navijajo za morje, v gore nočejo ne otroci ne žena, tam pa je čisto drug svet. Navdušil me je pravzaprav moj bratranec, ki je šel prvi tja in je bil navdušen, koliko hodijo po hribih," se spominja.

Sarin oče je rezervist že 15 let.
Sarin oče je rezervist že 15 let. FOTO: Damjan Žibert

'Če bi njemu to ustrezalo, zakaj pa ne'

Pri stojnici skupaj s staršema stoji tudi 14-letni Rok. "Ja, vojska me zares zanima," mu zažarijo oči. Pravi sicer, da za zdaj bolj na splošno še ni razmišljal o kakšnem posebnem rodu vojske. Osredotočiti se namerava najprej na izobrazbo – na srednjo šolo in nato še na fakulteto, vpisal bi se na obramboslovje.

Vojaške vrste mikajo tudi Roka.
Vojaške vrste mikajo tudi Roka. FOTO: Damjan Žibert

Bi imeli starši kakršen koli zadržek sina pustiti v vojaške vrste? "Ne," je kratka in jasna mati Monja. "Gre pač za obrambo države. Če bi njemu to ustrezalo, zakaj pa ne," dodaja. V družini sicer ni nikakršne vojaške tradicije, s to idejo se je začel poigravati samo Rok: "Sam je izkazal interes in zato smo danes tukaj. Prišli smo se informirat, saj se nikoli ne ve, kam te zanese pot," pokaže na polno naročje katalogov.  

Rokovi starši ne bi imeli zadržka, če bi se sin odločil za vstop v vojsko.
Rokovi starši ne bi imeli zadržka, če bi se sin odločil za vstop v vojsko. FOTO: Damjan Žibert

Od srednje pomorske do fakultete in šole za častnike

Jasno izrisano karierno pot pa ima 16-letni Jan. Že zdaj je namreč štipendist Slovenske vojske: "Prijavil sem se za štipendijo za vojaka, ker sem videl, da imam veliko možnosti s to štipendijo. Pa tudi za naprej, saj si želim biti v vojski. In že pred zaposlitvijo mi ponujajo veliko stvari, ki jih lahko opravljam in so povezane z vojsko že prej. Lahko grem na prakso, se udeležim taborov." 

Jan (levo) se že šola v smeri mornariškega častnika.
Jan (levo) se že šola v smeri mornariškega častnika. FOTO: 24ur.com

Dijaki vsak mesec dobijo 25 odstotkov minimalne plače, študenti pa 32 odstotkov. Kar pomeni, da jim na račun kapne najmanj 300 evrov na mesec, ta znesek pa si nato lahko z leti in dobrimi ocenami ter opravljenim temeljnim vojaškim usposabljanjem še povečajo. Tisti najbolj pridni dijaki tako v zadnjem letniku lahko pridejo do 457 evrov na mesec, študenti pa celo do 565 evrov. Štipendisti morajo nato s Slovensko vojsko podpisati pogodbo za (najmanj) toliko časa, kot so bili štipendirani.  

"A ko bo Jan končal srednjo šolo, nas bo verjetno zaprosil, če lahko še nadaljuje šolanje. In če nam ta študij ustreza, kar nam po vsej verjetnosti bo, se bomo strinjali," se oglasi Tea Rems. Jan namreč trenutno obiskuje Srednjo pomorsko šolo v Portorožu, nato se namerava vpisati na Fakulteto za pomorstvo, v vojski pa postati del mornarice. "Kot častnik v 430. mornariškem divizionu," je jasen.

Tea Rems
Tea Rems FOTO: Damjan Žibert

V nekaterih primerih varnostni zadržek

Remsova je višja svetovalka na Upravi za obrambo Ljubljana. Na območju Slovenije je šest regijskih uprav in vsi kandidati se glede na njihovo stalno prebivališče oglasijo na tisti, ki ima tam krajevno pristojnost. "Mi smo nekakšna vez med civilnim delom in Slovensko vojsko," razloži. Vlog, ki prispejo po klasični pošti, je vse manj, saj se večina odloči za obrazce na spletni strani Postani vojak. "Nato mi začnemo voditi postopek. Najprej preverimo splošne pogoje, ki jih določa Zakon o obrambi, nato zdravstveno sposobnost za opravljanje vojaške službe, da kandidat nima dvojnega državljanstva, potrdilo o nekaznovanosti. Obveščevalno-varnostna služba pa preveri, če morda obstaja varnostni zadržek za zaposlitev," pojasni.

 "Varnostni zadržek je lahko kaznovanost, policijska evidenca, pridržanje, da so ga dobili v neki družbi, kjer so se preprodajala mamila. Delikventno vedenje, nasilje, vožnja pod vplivom alkohola in povzročitev prometne nesreče ... Vse to lahko vpliva, da nastane varnostni zadržek," našteva. Vloga nato roma v kadrovsko službo Generalštaba Slovenske vojske, oni pokličejo kandidata in mu izdajo sklep o izbiri, on podpiše pogodbo o zaposlitvi.

Dan Slovenske vojske 2023
Dan Slovenske vojske 2023 FOTO: Damjan Žibert

Od srede naprej je že lažje

Vsak vojak, ki se zaposli, mora na 13-tedensko temeljno vojaško usposabljanje, ki je organizirano trikrat na leto. "Včasih se hiti, da se ujame ta termin. Odpeljemo ga v skladišče Roje, kjer dobi opremo, včasih nato še isti dan v Vipavo, kjer začne usposabljanje," pove sogovornica. 

Kaj pa se zgodi, če nenadoma ugotovi, da to morda vseeno ni zanj? "Ja, zgodilo se je že, da se niti do tja še ni pripeljal, pa je že obupal. Včasih je dejavnik tudi, da starši preveč pritiskajo, taka zgodba se običajno ne konča dobro," zmajuje z glavo. "Na razgovorih jim vedno povemo, da je tam vsekakor sprememba. Vsakdo tam pade v neko posebno okolje in definitivno lahko na plano pridejo stvari, ki jih človek sam o sebi niti vedel ni. Rečemo jim, naj zdržijo, kritičen je prvi teden. V prvem tednu vsaj do srede, potem je že vse lažje. Bodrimo jih, naj ne obupajo takoj," goreče prikimava. Tudi če slučajno odnehajo, niso podvrženi sankcijam, ni jim treba vračati niti denarja denimo za zdravniške preglede.

Ker so se morali prilagoditi današnjim generacijam, so v zadnjih letih nekoliko omehčali kriterije zahtevnosti, nekatere stvari pa še vedno ostajajo enake kot v zgodbah iz služenja vojaškega roka v JLA: "Pospravljanje. Robovi, omarice, vse mora biti na milimetre. Telovadbe, vse je red in disciplina," se smeji.

Mlade vabijo na poletne in zimske vojaške tabore, kjer dobijo prve izkušnje in lahko ugotovijo, če jih to res veseli. Tiste, ki še kolebajo, pa spodbujajo najprej k prostovoljnemu služenju.

Dan Slovenske vojske 2023
Dan Slovenske vojske 2023 FOTO: Damjan Žibert

Temeljno vojaško usposabljanje se namreč lahko opravi tudi prek prostovoljnega služenja vojaškega roka v treh fazah, lahko skupno ali pa se jih celo razdeli: "Traja 13 tednov, dobiš plačilo 3700 evrov in potem lahko rečeš tudi hvala lepa in na svidenje. Mi imamo usposobljenega državljana za rokovanje z orožjem in naučenega marsikatere druge vojaške veščine, njemu pa bo to pomagalo tudi pri iskanju kakšne druge službe. V prošnji bo to vsekakor neka referenca, delodajalec bo prepoznal poslušnost in disciplino, kar je za vsakogar, ki vodi neko podjetje ali organizacijo, vsekakor dobrodošla veščina."

'Za človeka je dobro, da vidi, kaj je vojska'

Omenjeno usposabljanje pravkar zaključuje Miha. Po dogovoru s svojim delodajalcem je zamrznil zaposlitev v tovarniški proizvodnji in odšel v Vipavo. Po 13 tednih se bo vrnil nazaj v službo.

Miha pravkar opravlja temeljno vojaško usposabljanje.
Miha pravkar opravlja temeljno vojaško usposabljanje. FOTO: Damjan Žibert

Pravi, da so se naučili vseh osnov: "Kako se braniti, kako se pošilja signale naprej in nazaj, ko je treba vedno paziti, kdo je za tabo in kdo je pred tabo. Naučiš se, kakšno imaš orožje, kakšni so deli orožja, kako se ga razstavi, sestavi. Vedno ga moraš imeti obrnjenega v varno smer, stran od ljudi ali stvari, ki jih nočeš uničiti," našteva.

Dobro je priti fizično pripravljen, dodaja. "Šli smo na pohod, dolg osem kilometrov. Nosili smo 20-kilogramski nahrbtnik, osemkilogramski neprebojni jopič z vsemi okvirji, ki so bili sicer prazni, avtomatsko puško, čelado. Vse skupaj je tehtalo približno 30 kilogramov."

Po končanem vojaškem usposabljanju se bo vrnil v svojo redno službo.
Po končanem vojaškem usposabljanju se bo vrnil v svojo redno službo. FOTO: Damjan Žibert

Ura vstajanja je osebna odločitev, ampak ob 6.10 moraš biti postrojen zunaj na hodniku pred sobo. Najprej te čaka telovadba, potem je na vrsti jutranje redarstvo: "Da je vse lepo očiščeno, pometeno, postelje zložene, omarice urejene, smeti odnesene, kopalnice pomite. Po zajtrku sledi usposabljanje v učilnici ali zunaj."

"Za človeka je dobro, da vidi, kaj je vojska. Pokazali so mi red, njihov sistem delovanja. Zdravo je, da vidiš še drugačno življenje. Da dobiš še neko perspektivo, da lahko presojaš, primerjaš. Samo od težkih stvari postaneš močan," je prepričan Miha.

Številni se vračajo v vojaške vrste

Pogost očitek je, da Slovenska vojska ni zaželen delodajalec zaradi prenizkih plač: "Morda te osnove, ampak vojaški poklic je tak, da je veliko terenov in dežurstev, tako da sama plača na koncu niti ni tako slaba," odgovarja Remsova. Kot pravi, je tudi vse več ponovnih vlog za zaposlitev. Torej tistih, ki so v vojski že delali in odšli, zdaj pa si želijo nazaj: "Ogromno se jih vrača. Potem ko so odšli, so ugotovili, da je to še vedno okolje, ki po eni strani zagotavlja neko socialno varnost, veliko pa jih izpostavi tudi temeljno vrednoto tovarištva, ki jo vojska vsekakor gradi."

Tea Rems
Tea Rems FOTO: Damjan Žibert

Iskalcem zaposlitve sporoča tudi, da v SV ne gledajo toliko na smer izobrazbe, saj se nato v njihovih vrstah še posebej usposobijo: "Zaposli se lahko vsak, ki zadosti splošnim pogojem. Vzamemo recimo tudi frizerje in potem oni počnejo čisto nekaj drugega." Po novem zaposlujejo že tudi z osnovnošolsko izobrazbo, do zdaj so z najmanj poklicno. "To se je spremenilo konec aprila, s tem, da se šolajo ob delu in jim mi plačamo. Potem sklene pogodbo za dvakratni čas tega plačanega šolanja. Ampak to ne pomeni, da mi nekoga z verigami privežemo na nas, če pogodbo predčasno prekine, vrne le sorazmerni delež."

"Vsekakor nagovarjamo mlade, da pristopijo in najprej vzamejo štipendijo Slovenske vojske, saj si tako že pomagajo skozi dijaška, študentska leta, potem jim je takoj že zagotovljena služba," pravi. Starostna meja za vstop v vrste SV je bila do nedavnega 27 let, zdaj je ta odpravljena. Zgornja meja za nove zaposlitve, ki jo predpisuje Zakon o obrambi, je 45 let.  

"Ne smemo pa pozabiti niti na civilno osebje. Potrebujemo psihologe, zdravnike, kuharje, mehanike, avtokleparje. Zaposlili smo denimo nekoga z osnovnošolsko izobrazbo, starejšega od 50 let, ki je šel za pomožnega delavca v vojašnico za urejanje okolice," zaključuje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (160)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krpati
15. 05. 2023 12.06
-2
Pa ne pozabit roza hlač....in pa zastavo z orlom in 50 ih držav
slo rodoljub
15. 05. 2023 10.37
+2
Razmišljal sem o pogodbeni rezervi, samo kaj ko je potrebno na leto odelati min.1,5 meseca. To mi drugače nebi bil problem. Problem pa je, da je za ta čas potrebno prekiniti pogodbo pri svojemu delodajalcu. Z prekinitvijo ostaneš tudi brez jubilejnih nagrad. SV bi morala omogočit delo ob vikendih, pa bi dobili dovolj rezervistov.
Krneki 00
15. 05. 2023 09.56
+1
Po komentarjih sodeč se vidi da prelepo živimo...dokler folk vrjame da nikdar več ne rabimo vojske ter samoobrambe ...no ja....te isti pojejo partiyanske pesmi ter častijo jugo......lol....kera kontradikcija...neumnost
Butalivud
15. 05. 2023 09.17
-1
Spektakularno oglaševanje. Pri tem, da bo kmalu več poveljujočega kadra kot vojakov. In vojskinj, seveda. Spektakularno.
Butalivud
15. 05. 2023 13.56
-3
Mukec
14. 05. 2023 21.30
+3
V mornarico za 1203 bruto.
Cobra1986
14. 05. 2023 21.04
+4
Za delo v naši vojski enostavno ni dobrega plačila, si siromak, ki dela vse kar ti rečejo, urnik je pa lahko kadarkoli 24/7/365. Premalo so plačani vojaki, za nošenje glave naprodaj, če bi kdaj poknilo, ker so oni prvi na fronti, za kaj za 950€ neto? Ne hvala. Tudi ni nekega kariernega napredovanja v življenju...
Zdenko Krajnc
14. 05. 2023 20.49
+7
Pa o kakšni domovini to brenčite, a ne vidite, da so jo veljaki razprodali tujim interesom. Smo vazali zahodnih interesov in v EU in NATO. Če EU reče ne smete imeti bencinskih avtov, naši le pokimajo, če amerika reče, morate za nas v Afganistan ste, so naše vojake tja poslali. Ko bodo američani rekli da je potrebno v Ukrajino, bodo naši šli tja za kanonfuter, orožje pa so itak že tja pošiljali. Ko pa je potrebno braniti interese Slovenije pa so "naši vojaki" na Trdinovem vrhu zahtevali k plači "dodatek za delo v tujini."
Bogo30
14. 05. 2023 20.28
+9
Pejte raj v tujsko legijo, isto patruliranje in nobenega dela kot pri nas, je pa prej penzija in v Franciji to nekaj pomeni. Pri nas te pa pri 45 letih ven vrzejo.
ŽigaLausegger
14. 05. 2023 20.04
+2
Nikoli nisem razumel ljudi, ki si tega želijo... Živeti in predčasno umreti reven...
nur-amrabar
14. 05. 2023 20.20
+9
Petur
15. 05. 2023 09.14
flisd
14. 05. 2023 20.00
+8
Gre v mornarico. Hahahaha 🤣 Torej gre colb vozit???
Balki36
14. 05. 2023 19.54
+3
Je pa moj dedi bil mornar v jugi....so mel tak velko ladjo da se je kuhar z podmornico vozu po kotlu pa gledu ce je krompir za kuhan....pa to
Mukec
14. 05. 2023 21.31
-5
Petur
15. 05. 2023 09.31
-1
otrok,malo pomisli in informiraj se ,kako je izgledala vojska jugoslavije,in povprašaj slovenske politike če so sposobni postaviti se v stroj!!!
Balki36
14. 05. 2023 19.53
+5
Jas bi biu podmornicar ....pa ne morem bit....ker rad spim pri odprtem oknu....pa to
patogen
14. 05. 2023 19.43
-2
Najbolj se usajajo proti vojski tisti, ki ne zmorejo narediti 5 skletc in nekaj trebušnjakov. So pa dobri v kulturnem marksizmu. Tako je bilo že na koncu Juge, ko je potem v Mladini izhajala nadaljevanka, kako sem ukanil JNA. prednačili so mladinci ZSMS, Socialistične Mladine, ki so se delali neprištevne ob vpoklicu. Ko je potem JNA hotela zavzeti Slovenijo in jo spraviti nazaj v Jugo, so se zopet delali neprištevne oziroma sploh niso bili več vojaški obvezniki. češ čas so pa zopet zablesteli, kot blestijo še danes....
Šac81
14. 05. 2023 18.30
+8
O to je ta vojska kjer je pisarniških več kot vojakov?Hahaha.Še ena izmed mnogih v našem bananistan rjepublik dee
Slavko BabIč
14. 05. 2023 18.25
+12
ta dva fantiča bosta šla kmau u Kijev!branit zahodne elitistične vrednote!
reakcionar
14. 05. 2023 18.00
-8
Prav je da se gremo vojake. Dovolj je bilo dijaloga, politike, diplomacije, skratka dovolj je bilo besed ter govorjenja.......Naj naši topovi govorijo namesto nas!
Slavko BabIč
14. 05. 2023 18.26
+8
Slavko BabIč
14. 05. 2023 18.26
+5
kr pejt v Bahmut!reakcionar, takšno topovsko meso in b rabi Zelenc!
reakcionar
14. 05. 2023 17.57
+3
Jaz pa sem v srednji šoli izrazil željo da bom služil v Vesoljskih silah Slovenske Vojske.
lipton150
14. 05. 2023 17.24
+4
Zakaj ne gre Jan raje v aviacijo. Po 5 letnem šolanju na kakšni štorklji bo postal pilot supersoničnega Pilatusa in bo lahko metal ročno ročne bombe nad sovraga. V mornarici so šanse manjše, ker naša bodoča letalonosilka ne more v Piranskem zalivu obrnit in bi morala pred Hrvati bežati v rikverc. Tega pa naš vojaški up Jan verjetno ne mara.
123soba
14. 05. 2023 16.35
+17
Slovenska vojska. 2000 vojakov in 3000 oficirjev in ostalih lenuhov ter zapravljivcev
Slavko BabIč
14. 05. 2023 18.27
+2
++++++++++++++++, v vojski je praviloma razmerje 1: 10, ali 1: 8!
Slavko BabIč
14. 05. 2023 18.28
+8
pri nas razmerje 1vojaki: 1,3 oficirčki! oficirčki po 1800 neto plače!
F-Minus
14. 05. 2023 18.46
+3
Vsak vojak enkrat napreduje, mar ne. Že tako ali tako noben noče v vojsko, kaj šele če ne bi noben napredoval in dobil višje plače. Kdo bo permanentni vojak za 800EUR/mesec, bodi no smešen. Zaradi mene so lahko vsi profesionalni vojaki oficirji, sam vojska se naj generalno porihta, ne pa to kaj imamo zdaj. Mornarice ne rabimo, imamo policijo za teh naših 5m vode, potapljači so lahko specialna enota policije, ne rabi biti vojska. Letalstva prav tako ne rabimo, mogoče helikopterje, ampak definitivno ne letalstva. Gorska vosjka, vojska na smučeh, to je to kar bi morali imeti pri nas spiljeno, ne pa neke havbice, tanke itd. Oklepniki so bili dobra ideja, ampak žal je še to politika zasrala z nabavo 200 in 1 vrst različnih sistemov namesto, da ostanejo pri enem sistemu za lažje vzdrževanje itd.
McGregor---
14. 05. 2023 16.32
+3
Pride do naravne katastrofe (požari, poplave,...) vojske nikjer. , samo Gasilci in prostovolci. Vojske tako ne potrebujemo
Looney Tunes
14. 05. 2023 20.07
+3
"O sodelovanju vojske pri zaščiti in reševanju odloča vlada, v nujnih primerih pa minister na predlog poveljnika civilne zaščite oziroma načelnika generalštaba po pooblastilu ministra, ko to določa 37. člen zakona o obrambi."
Looney Tunes
14. 05. 2023 20.07
+5
Poklicana je bila leta 1994 pri poplavah v Zasavju, 1998. ob potresu v Posočju in poplavah po Sloveniji, 1999. ob snežni ujmi, leta 2000 ob plazu pod Mangartom, leta 2001 in 2003 ob požarih na Primorskem, 2004. ob potresu v Posočju, leta 2007 ob poplavah v Železnikih in leta 2010 ob poplavah po Sloveniji. Leta 2011 so pomagali pri prečiščevanju pitne vode v Loški dolini, letos pa pri gašenju požarov po Sloveniji. Prav tako Slovenska vojska vsako leto s helikopterji rešuje v gorah in izvaja helikopterske nujne medicinske prevoze.