Slovenija

Šarčeva vlada na prvi seji imenovala državne sekretarje in pet podpredsednikov vlade

Ljubljana, 13. 09. 2018 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min
Avtor
A.K. / K.H. / STA
Komentarji
1238

Državni zbor je s 45 glasovi za in 34 proti potrdil ministrsko ekipo nove vlade, ki jo bo vodil prvak LMŠ Marjan Šarec. 13. vlado vodi najmlajši premier v zgodovini Slovenije, sestavljajo pa jo LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS. Nova vlada se je po primopredaji premierjev že sestala na prvi seji vlade.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 'Čas je da začnemo delati'
    03:13
    Iz 24UR: 'Čas je da začnemo delati'
  • Iz 24UR: Za kulisami glasovanja
    03:05
    Iz 24UR: Za kulisami glasovanja
  • Iz SVETA: S strani opozicije sami očitki
    02:40
    Iz SVETA: S strani opozicije sami očitki

Vlada Marjana Šarca se je kmalu po potrditvi v državnem zboru sestala na svoji prvi seji. Premier je ob začetku svoji ekipi zaželel, da bi delali dobro in učinkovito. Zahvalil se jim je tudi za pripravljenost na delo in jim zaželel uspešno današnjo prvo sejo. 

Novoizvoljena vlada je na prvi seji imenovala državne sekretarje na večini ministrstev ter v kabinetu predsednika vlade. Seznam državnih sekretarjev si lahko preberete na tej povezavi. Generalni sekretar vlade pa je postal Stojan Tramte. Potrdili so tudi pet podpredsednikov nove vlade. To so: Andrej Bertoncelj, Karl Erjavec, Jernej Pikalo, Alenka Bratušek in Miro Cerar.

Vlada je danes med drugim sklenila, da bodo kot doslej redne seje vlade praviloma potekale ob četrtkih, seje vladnih delovnih teles pa ob torkih.

Poslanci novi vladi namenili 45 glasov

ZDA so prek ameriškega veleposlaništva v Ljubljani izrekle čestitke novemu predsedniku vlade Marjanu Šarcu in novi slovenski vladi ob potrditvi v parlamentu. "Pozdravljamo zavezanost nove vlade ameriško-slovenskim odnosom in prepričani smo, da se bo naše sodelovanje v prihodnjih letih še razširilo," so zapisali. Dodali so, da se veselijo nadaljnjega razvoja skupnih interesov obeh držav v regiji in širše.

Prvo manjšinsko vlado v sestavi LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so poslanci DZ danes potrdili s 45 glasovi podpore. Takoj po seji je potekala primopredaja poslov med dosedanjim premierjem Mirom Cerarjem in Šarcem, zatem pa se je vlada sestala še na svoji prvi seji. Novi ministri bodo od svojih predhodnikov posle prevzeli v petek.

Proti Šarčevi vladi je glasovalo 34 poslancev državnega zbora. V opozicijskih strankah predlagane vladne ekipe niso podprli, tudi zunajvladna partnerica Levica ne. 

Ministrski kandidati, o katerih je glasoval DZ, so po besedah premierja Šarca nase prevzeli težko breme in so pripravljeni biti tarča napadov.

Sestavljanje 13. slovenske vlade je trajalo več kot tri mesece. Potem ko predsedniku na volitvah zmagovite stranke SDS Janezu Janši ni uspelo sestaviti vlade, je DZ 17. avgusta za mandatarja izvolil Marjana Šarca.

Janša: Šarca bo zelo bolela glava

Nekateri opozicijski poslanci so pred glasovanjem o novi vladi izrazili dvome, da bo ta lahko uspešna. Med drugim so izpostavili nesoglasja med posameznimi člani vlade iz preteklega mandata in neizkušenost novega predsednika vlade.

Podporo so novi vladi izrekli v poslanskih skupinah petih koalicijskih strank – LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS – ter poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti. 

Janez Janša je v predstavitvi stališča poslanske skupine SDS koalicijsko pogodbo in predstavitve kandidatov pred parlamentarnimi odbori ocenil kot "reciklažo tega, kar smo spremljali zadnja štiri leta". Kot primer je navedel zapis v koalicijski pogodbi s področja zdravstva, kjer najdemo natančno iste stavke kot v koalicijski pogodbi iz leta 2014.

Po drugi strani pa je spomnil, da v koalicijski pogodbi manjkajo denimo demografski ukrepi in ukrepi za spopad z birokracijo, Janša pa v njej opaža tudi popolno neambicioznost glede spopada s sistemsko korupcijo in splošno "brezciljnost". Vlada, o kateri so danes odločali, po Janševih besedah ne bo manjšinska, pač pa "vlada šestih strank, od katerih ima ena nadkoalicijski status". Takšen status si je namreč po njegovem mnenju Levica zagotovila s sporazumom s peterico strank.

Janša se je v svojem daljšem govoru dotaknil tudi svoje vloge po parlamentarnih volitvah. Očitke, da si ni upal prevzeti mandata za sestavo vlado, je ocenil kot sprenevedanje, saj je na pogovore povabil vse stranke, a je od strank, ki danes sestavljajo vlado, dobil negativen odgovor.

Koalicija šestih strank bo po njegovi oceni "nočna mora", saj protokol o sodelovanju predvideva sila zapleten postopek za oblikovanje predlogov, predsednika vlade pa bo po njegovih besedah "zelo bolela glava".

Poslanci SDS so tako bili jasni, da Šarčeve vlade ne bodo podprli, bodo pa podpirali vse njene dobre predloge, je napovedal Janša. Ne bodo pa podprli predlogov, ki bodo znotraj koalicije neusklajeni in bo vlada iskala "neko podaljšano umetno dihanje za preživetje te garniture, ki ni dobra in kvalitetna".

Šarčeva vlada ki so jo poslanci potrdili, po Janševih besedah ne bo manjšinska, pač pa "vlada šestih strank, od katerih ima ena nadkoalicijski status".
Šarčeva vlada ki so jo poslanci potrdili, po Janševih besedah ne bo manjšinska, pač pa "vlada šestih strank, od katerih ima ena nadkoalicijski status". FOTO: Miro Majcen

V SDS so v razpravi večkrat poudarili, da gre za "reciklirano vlado", zato je, kot je dejala Jelka Godec, "sto dni več kot preveč za to, da bi imeli mir"Robert Pavšič (LMŠ) pa je opozicijskim poslancem odgovaril: "Reciklaža je dobra; ohranimo tisto, kar je dobro, in zavržemo, kar je slabo."

Branko Grims (SDS) je glede vladne koalicije dejal, da to ne bo koalicija "pet plus ena", ampak "razglašen sekstet, ki ga druži želja po denarju, v katerem pa bo seveda prvi glas imela Levica". Anže Logar (SDS) pa je bil kritičen tudi do koalicijskih poslancev, ki so po njegovih navedbah na enem od odborov imeli pred seboj nesposobnega kandidata, a so kljub temu glasovali zanj. "Manjka vam evropskih vrednot in načina političnega dela," jim je očital.

'Vlada je družbeni eksperiment'

Poslanka NSi Ljudmila Novak je pred glasovanjem napovedala, da bo NSi kot opozicijska stranka glasovala proti tej vladi, a dodala, da si kot državljanka želi, da bi vlada naredila čim več dobrih potez. Če bo vlada predlagala nekaj dobrega, kar je v skladu s programom NSi in je koristno za državljane, pa bo NSi po njenih besedah to tudi podprla.

Novakova se strinja z oceno predsednika SD in DZ Dejana Židana, da je tokratna manjšinska vlada, ki je prva v Sloveniji, neke vrste družbeni eksperiment. "Eksperiment je že to, da v državi zaupamo najbolj odgovorno vlogo, to je vodenje vlade, novincu v državni politiki," je dodala.

Poslanka NSi Ljudmila Novak je dejala, da bo NSi kot opozicijska stranka glasovala proti tej vladi.
Poslanka NSi Ljudmila Novak je dejala, da bo NSi kot opozicijska stranka glasovala proti tej vladi. FOTO: Miro Majcen

Jelinčič ne bo čakal 100 dni

Prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je današnji premierjev govor ocenil kot zelo optimističnega, a dvomi v njegovo izpolnitev. Boji se namreč, da zaradi starih kadrov ali s starimi kadri povezanih novih kadrov "iz te moke ne bo kruha".

Navezal se je na nagovor predsednika vlade Šarca in ugotavljal, da gre zgolj in samo za lepe želje, glede na prihodnjo vladno ekipo pa bi sam zelo dvomil, da se bo kaj od tega uredilo in naredilo. Kot je dejal, je v vladi "kopica starih mačkov, ki bodo znali obrniti zadeve v svojo korist in bodo vedeli, kako premiera žejnega pripeljati čez vodo". V štirih letih, ko so vodili vlado, so ti ljudje po Jelinčičevem prepričanju Slovenijo pripeljali v zelo kočljiv položaj, pri čemer je bil zlasti kritičen do zunanje ter v tem okviru še posebej migrantske politike.

"Jaz mislim, da gre tukaj za špetir o jedilniku in o receptih, medtem ko vsi vemo, da posode ni nikjer, kuhinja je pa greznica, pa tudi tista posoda, ki je, je verjetno že počena," je ugotavljal Jelinčič. Napovedal je, da v SNS ne bodo čakali sto dni, da se bo vlada konsolidirala, saj je navsezadnje v njej 80 odstotkov starih kadrov. V SNS menijo, da ima vlada za pripravo dovolj sto minut. "Zato se potrudite, pa kaj naredite," je pozval bodočo ministrsko ekipo.

Levica Šarčeve ministrske ekipe ni podprla

V Levici so po besedah vodje njihove poslanske skupine Mateja T. Vatovca sklenili, da ministrskih kandidatov ne podprejo. Kot je dejal v predstavitvi stališč na seji DZ, gredo izhodiščne obljube te vlade z izjemo nekaterih področij, kot sta obramba in zunanja politika, iz katerih se je Levica izvzela, v pravi smeri, a ključna bodo dejanja.

Vatovec je poudaril, da so državljanke in državljani na parlamentarnih volitvah večinsko volili sredinsko in levo in s tem povedali, "da si ne želijo hujskanja, nazadnjaštva, paravojaških enot" oziroma da si pravzaprav želijo tistega, kar bi jim po dolgih letih varčevanja in sedaj tudi po nekaj letih gospodarske rasti pripadalo: kakovostnega javnega zdravstva, dostojnih plač in pokojnin, pravične delitve ustvarjenega, skratka blaginje za vse in ne le za peščico. "To nalogo bomo, če bo izvoljena, danes podelili manjšinski vladi Marjana Šarca. In če želi, da vlada uresniči to voljo, ne sme ponavljati starih vzorcev," je izpostavil Vatovec.

Kot je dejal, bo za manjšinsko vlado gotovo prvi preizkusni kamen imenovanje guvernerja banke Slovenije, "kjer bomo videli, ali bo s škodljivimi politikami kompromisa z desnico nadaljevala, ali se bo končno odvrnila od politike po liniji najmanjšega odpora in po principu: naredili bomo kar koli, samo da ne bomo vznemirili desnice".

Luka Mesec in Matej T. Vatovec
Luka Mesec in Matej T. Vatovec FOTO: Damjan Žibert

'Ni še čas za odpiranje šampanjcev'

"Izhodiščne obljube te vlade in njenih bodočih ministrov z izjemo področij, iz katerih se je Levica izvzela, kot sta recimo obramba in zunanja politika, gredo v tej smeri, vendar še ni čas za odpiranje šampanjcev," je dejal Vatovec.

Koalicijska pogodba je po njegovih besedah jasna, zdaj pa je naloga vseh poslancev, da bodo ministrom in funkcionarjem te vlade gledali pod prste, da bodo dogovorjeno na koncu tudi izvedli. "Mi jih bomo vsekakor držali za vsako zastavljeno besedo, prav posebej na področju dela in okolja, podprli pa jih ne bomo," je še napovedal pred glasovanjem in dodal, da je nenazadnje ključno, kar je dejal sam predsednik vlade: "štela bodo dejanja, ne besede".

Podobno je ob robu seje poudaril tudi koordinator Levice Luka Mesec. Po njegovi oceni je bodoča manjšinska vlada že začela relativizirati koalicijsko pogodbo, saj so na zaslišanjih ministrskih kandidatov slišali precej odstopanj od dogovorjenega v vsebinskem sporazumu. Kar se dogovori, je po besedah Mesca treba tudi izvesti. V Levici tako ne bodo dopustili, da vlada začne delati čisto po svoje, mimo dogovorov s koalicijskimi partnerji ali partnerji iz opozicije.

Kritike, da bo Levica vodilna stranka v senci, Mesec pa koordinator vlade, je označil za "popoln nesmisel". "Levica je opozicijska stranka, ki ima z manjšinsko vlado sklenjen sporazum. V evropskem kontekstu to ni nič posebnega," je dejal. V izjavi za medije je še dejal, da Levica ne bo imela državnega sekretarja pri vladi.

Burne odzive v delu gospodarstva na nekatere ukrepe iz koalicijske pogodbe pa je Mesec pospremil z besedami, da so v gospodarstvu vajeni, da so jim vlade v zadnjih letih šle popolnoma na roko. "Odziv tistih, ki so bili do zdaj privilegirani in niso pričakovali nobenega odpora s strani politike, je bil seveda pričakovan. To ne pomeni, da je to kakršen koli spopad z gospodarstvom, to je nasprotje interesov, kar je v politiki normalno," je še dejal Mesec.

'Šarec dobiva dobro popotnico'

V izjavah pred začetkom današnje seje so nekateri koalicijski poslanci opomnili, da bo tokratna vlada nekaj novega, saj bo prva manjšinska vlada v Sloveniji.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je bil prepričan, da Šarec danes novo vlado dobiva z dobro popotnico. Ob tem je spomnil na Šarčeve besede iz zaključka njegovega današnjega govora, da je bilo do sedaj veliko govorjenja, sedaj pa je čas za delo. "In verjamem, da novi predsednik vlade bo delal," je dodal.

Na vprašanje, ali bo v manjšinski vladi LMŠ, ki prevzema tudi zdravstveni resor, na tem področju sposobna narediti reforme, ki si jih želi, je odgovoril, da je ne glede na to, ali je vlada manjšinska ali večinska, uspeh zagotovljen, če bodo opravili dialog z vsemi udeleženci na področju zdravstva, če se bodo predlagale konkretne rešitve in bo volja. "Zdravstvo ni samo koalicijsko, ampak je tudi opozicijsko. Moramo imeti konstruktivno opozicijo in seveda tudi konstruktivno vlado," je dejal.

Jerca Korče je v imenu poslancev LMŠ dejala, da je oblikovanje te vlade v marsikaterem pogledu v Slovenijo prineslo kar nekaj novosti. Po njenih besedah je bilo sestavljanje koalicije in vlade izjemno naporno in je zahtevalo kombinatoriko, mirnost in tudi drznost za kompromis, predvsem pa veliko usklajevanja.

"Že s tem je novo nastajajoča vlada pokazala, da je sposobna sprejemati kompromise in voditi dialog," je dejala in dodala, da verjamejo, da bodo vse ukrepe nove vlade najprej usklajevali vsi partnerji koalicije, poleg tega se bodo intenzivno pogovarjali z vsemi partnerji. Tako verjamejo, da bo delovanje prihodnje vlade temeljilo na dialogu, ki bo pripeljal do usklajenih predlogov in rešitev, ki ne bodo končali kot mrtva točka na papirju, ampak bodo izvedeni tudi v praksi.

'Novost v političnem sistemu'

"Gre za nekaj novega v našem političnem sistemu," je pred današnjo sejo, na kateri so poslanci glasovali o predlaganih ministrih za 13. slovensko vlado, dejal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Ker bo vlada manjšinska, bo po njegovem mnenju zahtevnejše sprejemati odločitve in bo potrebnih veliko več usklajevanj in dogovorov. Han ob tem upa, da bo to mogoče celo pripomoglo k temu, da ne bodo sprejemali toliko zakonov, temveč bodo tisti, ki jih bodo obravnavali, res usklajeni.

Han je še poudaril, da imajo pred seboj dobro koalicijsko pogodbo in da je lista kandidatk in kandidatov za ministrska mesta dobra. Po njegovem mnenju je prav, da so pričakovanja do te vlade velika. Ocene vlade na pamet, "čez prst", pa so brezpredmetne in bodo šteli le rezultati, je dodal.

Zavrnil je, da bi bil skupni imenovalec koalicijskih strank, kako priti do vlade le zaradi vlade same oziroma da do nje ne bi prišel kdo drug. Poudaril je, da so predstavniki strank veliko ur porabili za vsebinska usklajevanja, da so skupaj z Levico prišli do temeljnih imenovalcev, kaj je treba narediti, da bo v Sloveniji bolje. Dotaknil se je razprave glede obdavčevanja kapitala in poudaril, da je neodgovorno, da se vnaprej brez zakonskih rešitev, izračunov in argumentov riše zastrašujočo podobo o rešitvah, ki naj bi na rob potisnile gospodarstvo. Zagotovil je, da je namen koalicijske pogodbe, da koalicija na vseh področjih najde rešitve, ki bodo sprejete v dogovoru s socialnimi partnerji. 

'Slovenija ne potrebuje politike, ki umetno ustvarja razredni boj'

Odhajajoči premier in predsednik SMC Miro Cerar je novemu premierju Marjanu Šarcu po potrditvi v parlamentu že predal posle. Pred sejo vlade je dejal, da verjame, da bo šlo vse po načrtih in bo imel čast in odgovornost vodenja vlade izročiti Šarcu kot predsedniku prihodnje vlade. "Od jutri naprej bodo manj štele besede, pomembna bodo postala dejanja," je dejal v izjavi za medije pred začetkom seje.

Kot je dejal, je z veseljem opravljal "častno, pa tudi zelo naporno funkcijo predsednika vlade", in poudaril, da je vesel, da državo prepušča v mnogo boljši kondiciji, kot jo je prejel pred štirimi leti. Skupaj z ministri iz vrst SMC si bo prizadeval, da bodo varuhi zdravih javnih financ, da bodo spodbujali gospodarstvo, modernizacijo in razvoj, da bo Slovenija na svetovnem zemljevidu ugledna država, predvsem pa da bodo skrbeli za blaginjo državljanov.

Odhajajoči premier in predsednik SMC Miro Cerar bo "čast in odgovornost vodenja vlade izročil Šarcu kot predsedniku vlade".
Odhajajoči premier in predsednik SMC Miro Cerar bo "čast in odgovornost vodenja vlade izročil Šarcu kot predsedniku vlade". FOTO: Aljoša Kravanja

Vodja poslancev SMC Igor Zorčič pa je ocenil, da je seznam izzivov za naslednji mandat vlade še vedno zelo dolg kljub obdobju intenzivne gospodarske rasti, nizke brezposelnosti in dobrega javnofinančnega stanja. V SMC so prepričani, da bo koalicijsko pogodbo z veliko mero strpnosti in dogovarjanj mogoče udejanjiti v dobro vseh.

"Slovenija danes ne potrebuje politike, ki umetno ustvarja razredni boj, in tudi ne tiste, ki je nekritično servilna do interesov tistih, ki že imajo vzvode družbene moči," je dejal in dodal, da Slovenija danes potrebuje uravnoteženo sredinsko in hkrati socialno politiko.

DeSUS priznava, da bo koalicija težavna

Tudi Franc Jurša (DeSUS) meni, da dela novi vladi ne bo zmanjkalo. Po njegovem mnenju so v vladi kompetentni ministri in ministrice, celotna ekipa pa izkazuje vse potrebno znanje in izkušnje, da lahko dela. Kot ocenjuje, nova koalicijska pogodba veliko obeta, saj zagovarja socialno državo, kar je imperativ DeSUS, prav tako je za njih najbolj pomembno, da bodo v novi vladi dobro zastopane potrebe in pravice starejše generacije.

Ob dejstvu, da bo Šarčeva vlada 13. slovenska vlada, se je Jurša nekoliko poigral z numerologijo. "Trinajst velja za nesrečno številko, a velikokrat se je že izkazalo, da gre pravzaprav za srečno številko in četudi sam pri sebi pogledam, je za mene številka trinajst bila v preteklosti srečna," je dejal.

Branko Simonovič (DeSUS) pa priznava, da bo verjetno ta koalicija težavna. "A ker nobena stranka v njej ne prevladuje in ker se je predsednik vlade že v pogajanjih izkazal za preudarnega in treznega človeka, verjamem, da lahko po desetih letih končno vsaj ena vlada vzdrži polna štiri leta, se pravi cel mandat," je ocenil.

SAB: Namere vseh nas so dobre

V SAB zagotavljajo, da so namere vseh koalicijskih strank dobre.
V SAB zagotavljajo, da so namere vseh koalicijskih strank dobre. FOTO: Damjan Žibert

Vladno ekipo so podprli tudi v koalicijski SAB. Andrej Rajh je poudaril, da so v stranki po zaključenih koalicijskih pogajanjih in podpisani koalicijski pogodbi še bolj prepričani, da dobivamo dobro vlado, ki bo zares delala za dobro ljudi. Pri tem je kot tri pomembne naloge nove vlade, ki jih bo poskušala opraviti še letos, izpostavil skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu, dvig pokojnin in dvig minimalne plače.

"Stranka Alenke Bratušek je pomemben steber vlade, ki jo dobivamo danes," je dejal Rajh in poudaril, da bodo naredili vse, da bo ta "levosredinska vlada vsaj tako operativna", kot je bila vlada Alenke Bratušek. "Namere vseh nas so dobre. Iskreno si želimo delati dobro za državo in državljane in tako bomo tudi delal," je še zagotovil.

Predstavnik poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnost Felice Žiža je napovedal podporo predlagani ministrski ekipi. Želi si, da nova vlada takoj začne z delom, ob čemer je napovedal pripravljenost za sodelovanje pri vsakem dobrem projektu in sprejemanju dobrih odločitev in zakonov. Poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti imat velika pričakovanja, da bo nova vlada celovito in učinkovito uresničevala varstvo avtohtonih narodnih skupnosti.

"Čaka nas pomembno in odgovorno delo ter konstruktivno sodelovanje. Avtohtona italijanska in madžarska narodna skupnost bosta znali dati svoj prispevek k boljši skupni bodočnosti Slovenije," je dejal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1238)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prašek
14. 09. 2018 09.40
+1
Spoštovani tovariši in tovarišice, želim vam prav dober dan !!!!
prašek
14. 09. 2018 09.42
+2
Čeprav Šarec ni moja izbira, pa mu želim veliko sreče pri udejanjanju za Slovenijo ! Mislim, da je tale izbira, manjšinska vlada, dobra zadeva. Gledali bodo eden drugemu pod prste ! Sicer pa, dajmo času čas !!!
NA LEVO ni OK
14. 09. 2018 09.17
+4
Za vse " svoje" je potrebno poskrbet. Dragonja ima tudi pravi priimek, je res drag-onja. Če je potrebno se pač odpre še kakšno mesto čim višje rangirano zaradi primerno visoke plače. Državni sekretarji so le odlaganje svojih na kup dobro plačanih, njihovo število je neomejeno, odvisno od količine luzerjev, kateri sami, brez državnega korita ne bi preživeli.
TolstojV
14. 09. 2018 08.11
+7
Sekretarji največji mojstri mešanja megle konfliktov ritolizniki nebodijihtreba in največja slovenska zguba ti delajo Slovenijo birokrstsko jo normirajo z predpisi in opočasnujejo razvoj Slovenije zmišljujejo si nove in nove davke. Dobro plačani nagrajeni kimavci z službenimi kovčki fikusom v pisarni in belim ovratnikom brez njih bi bila Slovenija napredna učinkovita in bogata država
CarSony
14. 09. 2018 08.04
+1
Zvezda je tudi petokraka,pa je še vedno legenda.
Nimasmisla
14. 09. 2018 07.57
+1
najprvo bo moral pokazati koliko ga v hlačah ker se sindikalne hijene že zbirajo v trop bomo videli
CarSony
14. 09. 2018 07.50
-1
Bravo G.Šarec,pokaži tem desničarjem,da se lahko z poštenostjo lepo vlada.Samo izdajalce je treba pravi čas odkriti in jih odstraniti.
TolstojV
14. 09. 2018 08.14
-1
Carsony je dvojni agent pretvarja se da je potrebno poiskati izdajalce v resnici pa sodi med njih napad je najbolja obramba. Mislim da je carsony še kako veliki svečkar le pretvarja se da ni!
Aijn Prenn
14. 09. 2018 07.46
+4
Od vseh nesreč, ki so so zgrnile v zadnjih 25 letih na dr. Janeza, bi znala biti tale najhujša. Človek zmaga na volitvah, pol pa spet v senco za 4 leta. Katastrofa!!
CarSony
14. 09. 2018 07.58
+2
Nobena katastrofa.Naj se še hladi v senci naslednjih 25let.
Levji
14. 09. 2018 07.25
+7
Dobro jutro in lep uspešen delovni dan želim vsem poštenim Slovenkam in Slovencem.
Nimasmisla
14. 09. 2018 07.14
+8
kaj delata tu karl in alenka ki nista bila izvoljena nasledjnič bom volil desno
Aijn Prenn
14. 09. 2018 07.44
+5
Delata škodo. Za krjavla to lahko z gotovostjo trdim, za Alenko pa upam, da se motim.
korintos23
14. 09. 2018 07.54
+1
Barjan?ek2
14. 09. 2018 07.02
-3
Ko so bili tovariši osebno meni ni nič manjkalo. Živelo se je zelo dobro in če si bil priden si tudi finančno dobro shajal. Kar pa za sedanje čase nikakor ne morem reči.
Enmajstr
13. 09. 2018 22.59
-7
Čestitke Šarec, všeč mi je tvoja odločnost, samo tako naprej in Janeza po prstih, če bo poštekljiv.
BUONcaffee
13. 09. 2018 22.58
-2
Lahko noč tovariši.
BUONcaffee
13. 09. 2018 22.57
+7
A po novem moram sesede in sodelavce klicat tovariši?????
BUONcaffee
13. 09. 2018 22.56
+15
Kohel je vesel, da mu je ratalo mimo volivcev na obrambno ministrstvo. Še naprej bo vojska gola in bosa, z njim pa še lačna.
pietro
13. 09. 2018 22.55
+11
dobrodośli v Socialistični republjika Sljovenija
BUONcaffee
13. 09. 2018 22.57
-1
CarSony
14. 09. 2018 08.01
-1
sid33
13. 09. 2018 22.54
+6
Najbolj potrebno bi bilo zaklenit javno komentiranje na portalih, s tem bi onemogočili raznim vertexem, srebrnim, makintoshem, brakedirtom, korintosom, praškom in ostalim psihopatom za tipkovnicami razpihovanje sovraštva...
macro
13. 09. 2018 22.58
+4
Malek
14. 09. 2018 08.31
+2
Voluhar7
13. 09. 2018 22.54
+2
Upam da bo kaj naredil kot je obkjubljal korenite spremembe bomo vidli. Če ne te ven odnesem iz parlamenta.
Voluhar7
13. 09. 2018 22.53
+3
KORENITA SPREMEMBA
26277
13. 09. 2018 22.51
+6
Ta Šarec, je za v BAR...šou...kot večina...tako izgleda.
BUONcaffee
13. 09. 2018 22.52
+4
BUONcaffee
13. 09. 2018 22.53
+4
BUONcaffee
13. 09. 2018 22.47
+2
Očitno Štajerci res bežijo pred socializmom.