Slovenija

Novo pismo Janeza Janše evropskim voditeljem. O 'ukradenih volitvah' v Sloveniji in vladavini prava

Ljubljana/Bruselj, 17. 11. 2020 21.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mirko Vorkapić, Daniel Fazlić , Jure Tepina
Komentarji
1976

Slovenski premier Janez Janša je na predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela naslovil pismo, v katerem pogojevanje evropskih sredstev z vladavino prava označuje za "odmik od realnosti", ki da si ga navadno privoščijo v totalitarnih sistemih. Janša je v pismu omenil še "ukradene parlamentarne volitve v Sloveniji leta 2014", za katere se, tako užaljeni premier, v Evropi niso zmenili.

O pismu je v evropskih diplomatskih krogih že završalo, za komentarje in odgovore smo že zaprosili tako komisijo kot MZZ. Janez Janša se je v začetku pisma predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu dotaknil trenutnih epidemioloških razmer v Evropi in velikega pritiska, ki sta ga deležna zdravstveni sistem in ekonomija. Ob tem je izpostavil na tisoče ogroženih delovnih mest. Ob tem je julijski dogovor v Evropskem svetu označil za "izjemno predstavo enotnosti držav članic"

"Nobena evropska institucija se ni odzvala z enim samim opozorilom glede te kraje volitev." "V resnici je bila situacija še veliko slabša, saj so bili glavni krivci povabljeni na visoke položaje v evropskih institucijah." "Parlament ni niti dovolil debate o "ukradenih volitvah", saj ni bilo potrebne večine, da bi prišla na dnevni red, "a hkrati je bila, in še vedno je, debata o stanju demokracije na Madžarskem in Poljskem." "Se pa je aktiviral 7. člen, kljub temu da nobena od teh držav ni imela enega samega primera zlorabe sodstva za politične cilje, političnega zapornika ali kraje volitev, kot je to bil primer v Sloveniji."  Janez Janša

Janša je zapisal, da je Evropska unija danes konvoj ladij, ki plujejo na nemirnem morju. Ob tem je spomnil, da so se ladje v njem združile, da ne bi ponovili brodolomov in tragedij 20. stoletja, ki so povzročile milijone smrti. Padec komunizma je označil za prelomni dogodek, saj da ga ni zaznamoval "niti en izstreljen naboj in vojna"

"Ukradene volitve leta 2014"

Kot zapiše Janša v pismu, je Slovenija previdna pri terminu "vladavina prava", ki ga uporabljajo različne politične skupine v Evropskem parlamentu. Za primer uporabi znano slovensko politično temo "ukradenih volitev leta 2014", kjer so bile "drastične kršitve državnih institucij, tudi dela sodstva, pred začetkom politične kampanje". Trdi, da je to potrdilo Ustavno sodišče, a je to sodbo predstavilo šele po volitvah. "Nobena evropska institucija se ni odzvala z enim samim opozorilom glede te kraje volitev," še zapiše. "V resnici je bila situacija še veliko slabša, saj so bili glavni krivci povabljeni na visoke položaje v evropskih institucijah." Nadalje parlamentu očita, da ni niti dovolil debate o "ukradenih volitvah", saj ni bilo potrebne večine, da bi prišla na dnevni red, "a hkrati je bila, in še vedno je, debata o stanju demokracije na Madžarskem in Poljskem." 

Janša nadaljuje, "da se je aktiviral 7. člen, kljub temu da nobena od teh držav ni imela enega samega primera zlorabe sodstva za politične cilje, političnega zapornika ali kraje volitev, kot je to bil primer v Sloveniji." 

Janša nato obtoži institucije dvojnih standardov, "ki so bili sprejeti vsem na očeh." Nato še doda, da trenutno velja prepričanje, da se ne upošteva julijskega zgodovinskega dogovora Evropskega sveta, ki naj bi ga "bojda sprejel Evropski parlament", glede vladavine prava. 

"Slovenija spoštuje vladavino prava v vseh primerih, brezpogojno in brez dvojnih standardov," zapiše Janša in doda, da ni stvar članic, da odločijo o vladavini prava, ampak "neodvisnih sodišč in ne večine v parlamentu, saj bi to bila politična in ne pravna odločitev." 

Pismo z metaforami o komunizmu, ponovnimi napadi na medije in obramba Madžarske 

Janša meni, da je bil padec komunizma oznanilo zlatih časov in povod za velik optimizem. "Vendar nam je v tem obdobju spodletelo razumeti nevarnosti, ki so se nakopičile na Vzhodu," je zapisal premier. Ob tem je omenil okupacijo Krima, turško grožnjo Grčiji in Cipru ter "nevarnost islama na mejah in celo znotraj meja Evropske unije, kjer se namesto modernizacije dogaja radikalizacija." Žrtev tega pa so, tako Janša, nedolžni Evropejci in "naš način življenja"

Pismo Janeza Janše o "vladavini prava in dvojnih merilih."
Pismo Janeza Janše o "vladavini prava in dvojnih merilih." FOTO: 24ur.com

Janša zato meni, da je - v nasprotju s pričakovanji - morje postalo nemirno. Ob tem je izpostavil najprej finančno krizo, nato migrantsko krizo in brexit. "Znašli smo se v izgubljeni situaciji," je črnogled slovenski premier. 

Janša se je nato ostro lotil dogovora med predsedstvom sveta EU ter Evropskega parlamenta, ki da je »miniral« julijske dogovore voditeljev držav članic EU pri spopadanju z epidemijo. Janša, kot je že dalj časa znano, ima, podobno kot njegovi višegrajski politični zavezniki, drugačne poglede na definicijo vladavine prava. "Vendar vsi diskrecijski mehanizmi, ki niso osnovani na neodvisni presoji, ampak na politično motiviranih kriterijih, ne morejo biti del 'vladavine prava'."

Janša v nadaljevanju dogovor, ki njemu in njegovim zaveznikom ni pogodu, primerja s praksami v totalitarnih režimih, kjer se "odklon od realnosti začne, ko se procesi ali institucije začnejo označevati s pojmi, ki zrcalijo prav nasprotje lastne esence."

Janša je nato napadel nekatere medije in politične skupine oz. nasprotnike, češ da si želijo prisvojiti instrument, ki ga lažno imenujejo vladavina prava zato, "da bi disciplinirali posamezne članice EU s preglasovanjem". Slovenski predsednik vlade v nadaljevanju delovanje evropskih političnih teles označuje za primer "prvega koraka stran od realnosti".

Grožnja islama in novih odhodov iz EU?

"Evropa žal sledi napačni smeri in prihodnost Evrope, celotne in svobodne, naj uhaja," zapiše premier in v tem delu pisma preide iz geopolitičnih težav Evrope v izpostavljanje islama kot ene največjih groženj. "Potrebujemo Evropsko unijo, ki se ne bo vmešavala v notranje politične boje članice. Moramo slediti ideji očetov Unije in se zavedati, da EU ne temelji na denarju, ampak na vrednotah." Nato Janša očita prejemnikom pisma, da je to verjetno težko razumeti nekomu, ki je bil rojen z zlato žlico, ampak da jih to ne odvezuje delu k dobri prihodnosti EU. 

Skozi pismo se vedno ponavljajo metafore ladje, ki pluje proti ledeni gori, ampak da jo bomo premagali le, če se bomo držali prvotnih dogovorov. "V nasprotnem primeru lahko še ena ladja zapusti konvoj," zapiše premier. 

V zadnjem delu pisma Janša uporablja zgodovinsko analizo razpada rimskega cesarstva kot primer, zakaj je islam ena največjih groženj za današnjo Evropo: "Zahodno rimsko cesarstvo je razpadlo, ko so tuji plačanci začeli postavljati cesarje. Vzhodno rimsko cesarstvo pa je pokopal militantni islam. Pomagati moramo islamu, da se modernizira in spodbujati in kazati na tiste muslimanske države, ki so to že naredile. Moramo zavarovati zunanje meje EU."  Izpostavi, da je pred njimi ena večjih dilem, ki bo zavarovala prihodnost EU, ravno spoštovanje "zgodovinskega julijskega dogovora." 

Pismo Janeza Janše o "vladavini prava in dvojnih merilih."
Pismo Janeza Janše o "vladavini prava in dvojnih merilih." FOTO: 24ur.com

"Prihodnji dnevi bodo kritični pri oblikovanju poštenega in uravnoteženega dogovora, ki bi temeljil na julijskem dogovoru," je oster Janša in s tem jasno nakaže, da ne bo podprl vladavine prava, kot jo zahteva večina držav EU. Po njegovo bo možno zagotoviti pomoč državam, ki so bile prizadete v pandemiji, zgolj na osnovi tega dogovora. Kot še zapiše, je pomembno, da se Unija drži le osnovnih političnih in ekonomskih načel in da bomo v naslednjih dneh morali poiskati sprejemljivo rešitev za vse. Le takšna sprejemljiva rešitev, ki bo upoštevala vse, bo zagotovila, da ne bo zamud in bo obdržala Evropsko unijo v obliki, kot jo poznamo. 

Pismo, ki ga je poslal Ursuli von der Leyen, Angeli Merkel in Antoniu Costi, kopijo pa tudi vsem predsednikom vlad EU zaključi s ponovljenim stavkom: "Sprejmite, spoštovani predsednik, izraze mojega globokega spoštovanja." 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1976)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Božo Repovš
25. 01. 2021 08.58
In kje je razlika med JJ in Orbanom.Zdaj je premier ,minister za zdravje, jutri paše minister za vse ostalo.Naj spoka in si ustvari svojo prašičerejo.
PUMA
13. 01. 2021 20.58
JJ = amen auuuu,auuuu, auuuuvvaauu.
volos
07. 01. 2021 15.43
+3
Naj še to napiše JJ kam izginjajo milijoni €
bobiv
04. 12. 2020 19.48
+6
Daj Kalimero, nehaj nas že sramotit in se smilit samemu sebi, če si nesposoben odstopi, gremo na volitve, pa naj nekdo drugi prevzame vajeti v svoje roke, daj odstopi že!
bc123456
04. 12. 2020 11.41
+7
JANŠINA MISELNOST JE ČE ON KRADE ,KRADEJO TUDI VOLILCI
TamauPaTapriden
03. 12. 2020 21.03
+5
Trump je po ene štirih tednih razumel, da je izgubil. Naš še po šestih letih ne razume.
Mr.
24. 11. 2020 19.22
+5
Kalimero ostaja kalimero....
Promotor
22. 11. 2020 10.38
-4
Vse napisano je dejansko res, drži pa, da nekomu ki se je rodil po 91.letu z polno ritjo se ga to ne tiče in mu je odveč, levi populizem pa itak ne izbira okolja v katerem živi, njim je samo važno da imajo lagodno življenje...!?
hickel
19. 11. 2020 20.16
+7
Kradel je twito, zato je bil pa v arestu.
PUMA
13. 01. 2021 20.16
To pa ja a ne samo twite tudi orožarsko afero kje in koliko je bilo tedaj denarja ja,ja..
DoesItOffendU
19. 11. 2020 18.46
+2
Ded je realno zrel za skupinsko tozbo poleg raznega a. Fauchi-ja in Gatesa
DoesItOffendU
19. 11. 2020 18.44
+1
Pa tisti ki se vedno cakate nove volitve.. res se mi smilite. Predlagam odlaganje telefona in daljinca v smeti in da se gre malo ven.. le tako boste spregledali.
PUMA
13. 01. 2021 20.12
Bravo res je kaj praviš JJ.je kar drugi za Trampom..
DoesItOffendU
19. 11. 2020 18.43
+4
Ukradli so mu volitve.. a bu huuu.. Medtem ko twitas selfpity ker te uradno vec nihce ne uposteva.. Ukradel si zivljenje oz leta zivljenja dekadam generacij s svojo amatersko rokico, bolj primerno za cevabdzinico kot pa kak parlament. Vec kot 20 napol izgubljenih generacij se ti iz dna duse zahvaljuje za drek ki si ga nakopal na nas in ostale drzavljane in ploskali bomo ko bo vse padalo kot domine. Od politikov do bancnikov do zivin v medicini in WHO. Hvala lepa in lahko noc.
buda78
19. 11. 2020 14.56
+2
Predcasne volitve pa naj ljudstvo pove ali je Janez pravi clovek. Teh volitev ni dobil in se obnasa kot da ima podporo po vsej sloveniji. Nimas Janez Ce si pravi AS daj imejmo predcasne volitve pa da vidimo. Ne vem kaj se treses ce si tako preprican da te imamo" vsi"radi. Menim da nimas poguma da to storis ker ves da bos odletel kar je po pretekli komunikaciji jasna stvar. Ce pa zelis Europo v kateri so Madzarska on Polska pa je najbolj da poberes tukajsne veljake in odrines na pot.
PUMA
13. 01. 2021 20.46
+1
Princ teme JJ .Nima več tistih mnogih glasov ko ih je dobival a jas se sprašujem zakaj takšno število okuženih v Sloveniji ja mogoče je tukaj odgovor ker mu narod volivci ne zaupajo več in samo na takšen način imajo volivci tiho moč da se z to vlado i z predsedniku JJ. Ne strinjajo in kršijo izolacijo in odredbami in se v temi zbirajo in pomenkujejo o vsem tem kaj se dogaja in virus COVID 19 ima prosto pot in vsaj vstopi V DRUŠTVO COVID 19 to so moje osebne dvome amen..
PUMA
13. 01. 2021 20.55
+1
RDE?I KIP
18. 11. 2020 20.00
-5
Bravo Janša! ❤
Šintar
18. 11. 2020 19.41
+6
če ga na dobu niso mogli zadržat ga bodo v hagu 100%
SVETTEL5
18. 11. 2020 19.10
+5
LE KDO ŠE VERJAME VERNIKOM PRINCA TEME? Po moje moje mi je uspela najkrajša definicija za JJ Princa Teme od vseh mojih objavljenih i tisočerimi drugimi kratkimi ter knjigami o njegovi krivdi izdaji itd! ... ja ja JJ je mati in oče Slovenskega korupcijskega sistema in na njegovi grbi je 90% vsega ukradenega v Sloveniji ampak, ker je soustvaril ta sistem ga tudi ta sistem ščiti...sem spada policija, tožilci, sodniki ,zakoni in ,ko vse odpove ga zaščiti Ustavno Sodišče!! P,S. Zakaj je v Avstriji korupcija kraja ,ki nikoli ne zastara v Sloveniji pa ne...ja ja vprašajte JJ Princa Teme!👿👹!!!
PUMA
13. 01. 2021 20.30
Lej imaš prav in zato ni odprl Hojsovo pismo o nepreklicnem odstopu a mu je verjetno naročil da more z policisti bolj strogo in naj malce pobrska po policijskih papirjih in če je kaj o princu teme JJ..
dannyer
18. 11. 2020 19.03
-2
Tokrat mu dam prav eu pa pravo haloo. prvič ima solvenija hrbtenico in ne nebomo izolirani ker več eu držav se resno sprašuje o prihodnosti euja. če bo tako elitiziran moremo ven
bobiv
04. 12. 2020 19.52
+3
Daj nauči se slovnice, a imate res vsi desni samo 6 razredov O.Š.!?
zoran jankovi? 007
11. 01. 2021 19.57
"a imate /ali imate" , kaj misliš učitelj bobiv...
PUMA
13. 01. 2021 20.23
Halo ti si vse pomešal tukaj gre uradno okrog pisma a kaj je pa drugo nasejal zraven ja more biti da bi malce res imel prav in nekoliko pokazal hrbtenico da majhni narodi tudi imajo hrbtenico.
peresni
18. 11. 2020 18.58
+11
Slovenceljskim pijancem in ubogi raji lahko vlada vsak albanski "doktor".
buda78
19. 11. 2020 14.57
+3
Tako je peresni. Albanec kriminalec vodi drzavo.
peresni
18. 11. 2020 18.50
+6
A to govori o zadnjih ukradenih volitvah. Kupljeni poslanci izdajalci SMC in Desus_a....ki so bili izvoljeni samo zaradi antijanša izpričanja!!!!!
Uporabnik1175947
18. 11. 2020 18.40
-2
Troli v kleti so se konsolidirali. Kobilice so spet prilezle z novimi napotki. Me prav zanima, če so vsi, ki se tam družijo, iz istega gospodinjstva.