Slovenija

Lavre, znan po spornih izjavah, naj bi se znova prijavil za direktorja

Slovenj Gradec, 11. 01. 2021 13.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA, A.K.
Komentarji
72

Po naših neuradnih informacijah se je na novi razpis za mesto direktorja Splošne bolnišnice Slovenj Gradec znova prijavil nekdanji direktor Janez Lavre, ki je zaradi spornih izjav v javnosti aprila 2020 odstopil s položaja. Svet bolnišnice namreč po Lavretovem odstopu ni imenoval njegovega naslednika, ampak je podaljšal mandat vršilki dolžnosti Alenki Jezernik Skudnik.

Po dveh lanskih neuspelih razpisih je bil v  SB Slovenj Gradec decembra lani objavljen tretji razpis za mesto direktorja v manj kot letu dni, na razpis pa sta po neuradnih informacijah prispeli dve prijavi, o katerih bo odločal svet zavoda na torkovi seji. Da se je prijavil, je potrdil zdravnik in predstojnik Centra za zdravljenje Fabryjeve bolezni v slovenjgraški bolnišnici Bojan Vujkovac. 

Protikandidat po naših informacija naj bi bil neuradno Janez Lavre. Svoje informacije smo želeli preveriti tudi v slovenjgraški bolnišnici, kjer pa so nam potrdili le, da sta se na razpis prijavila dva kandidata, predstavitev kandidatov pa bo jutri. "Ne moremo potrditi, da je se je Janez Lavre prijavil na razpis, saj zaradi odločitve predsednika sveta zavoda, da se na kandidate ne vrši pritisk, ne objavljamo imen," so nam odgovorili. 

'Bolnišnica potrebuje stabilnost in mir'

Pred torkovo sejo sveta slovenjgraške bolnišnice, ki ima na dnevnem redu odločanje o direktorju, je strokovni svet sicer opozoril, da menjava vodstva v času epidemije covida-19 lahko ogrozi delovanje zavoda ter da se ne strinja z načinom dela sveta zavoda, "ki si z menjavami članov v zadnjih trenutkih zagotavlja politično večino", ne sliši pa zaposlenih.

V zvezi z dogajanjem je danes obstoječe poslovno in strokovno vodstvo bolnišnice v Slovenj Gradcu sklicalo novinarsko konferenco in predstavilo svoje videnje dogajanja.

SB Slovenj Gradec
SB Slovenj Gradec FOTO:

"Kljub uradnim pisnim opozorilom vodstva bolnišnice, da v času epidemije oz. prihajajočega največjega, tretjega vala menjave v vodstvu bolnišnice lahko ogrozijo njeno delovanje, se nekaterim članom sveta zavoda zdi imenovanje direktorja v tem času 'najpomembnejša točka seje'," je v izjavi za javnost, ki jo je prebrala strokovna direktorica bolnišnice Jana Makuc, zapisal strokovni svet bolnišnice, ki se je v velikem številu tudi udeležil novinarske konference pred stavbo bolnišnice.

Strokovni svet ocenjuje, da bolnišnica v času največje zdravstvene krize, ki od vodstva terja najtežje odločitve, potrebuje predvsem stabilnost in mir.

Glede neuradnih informacij, da se je za mesto poslovnega direktorja ponovno prijavil tudi Lavre, ki je odstopil po tistem, ko se je znašel pod plazom kritik zaradi spornih tvitov, pa je Makučeva danes napovedala, da bo v primeru njegovega imenovanja odstopila z mesta strokovne direktorice. Razlog je izguba zaupanja, slednje pa je po njenih besedah ključnega pomena za uspešno dvotirno vodenje bolnišnice.

Na strokovnega direktorja so vezani tudi mandati vseh predstojnikov v bolnišnici, tako da z odstopom strokovne direktorice prenehajo tudi funkcije vseh predstojnikov v bolnišnici, je pojasnila Makučeva.

Strokovni svet je v izjavi za javnost tudi opozoril, da se ne strinja z načinom dela sveta zavoda, "ki si z menjavami članov v zadnjih trenutkih zagotavlja politično večino, ne sliši pa sedanjega vodstva, strokovnega sveta in vseh zaposlenih, ki si prizadevajo le za mirno nadaljevanje zastavljenih ciljev in želijo svojo energijo še naprej usmerjati v svoje poslanstvo - zdravljenje bolnikov".

Da v trenutno zahtevnem času obvladovanja epidemije potrebujejo mir in utečen ritem ter da kakršnakoli menjava in sprememba motita delo, je poudaril tudi v. d. pomočnika direktorja za zdravstveno in babiško nego in oskrbo v bolnišnici Bojan Krznar.

"Predvsem bi poslal sporočilo politiki: res je neodgovorno v tej situaciji ukvarjati se s kadrovskimi menjavami, zlasti ob stabilnem poslovanju bolnišnice in tudi zelo dobri klimi," pa je dodal predstojnik oddelka za urologijo Marko Zupančič.

Da je Vujkovac, ki se je prijavil na tokratni razpis, strokovni svet bolnišnice zaprosil za možnost predstavitve in izrazil željo po sodelovanju, pa je povedala Makučeva. Strokovni svet mu je izrekel podporo v smislu, da je z njim pripravljen sodelovati. Enako je na prejšnjem razpisu podporo izrekel tudi Jezernik Skudnikovi, ki pa se na tokratni razpis ni prijavila.

Spomnimo

Spomnimo, Janez Lavre je v spornih objavah na družbenem omrežju omenjal morebitno okužbo določenih posameznikov z novim koronavirusom in jo povezal z odločanjem o tem, kdo ne bo dobil zdravljenja z ventilatorjem. 

Poleg tega je Lavre pod objavo Slovenske tiskovne agencije (STA), ki je objavila članek z naslovom Sedem organizacij za svobodo medijev zaskrbljenih za varnost novinarja Blaža Zgage, zapisal: "Pa naj golazen gre, kamor hoče!" Pod objavo Zgage pa je zapisal: "Morda boš kmalu pozitiven, pa da vidimo, kako boš cvilil." 

Opazke, da bo nekdo 'cvilil' oziroma ne bo dobil zdravljenja z ventilatorjem, pa Lavre ni zapisal le v tvitu, namenjenem Zgagi, temveč tudi Urošu Jauševcu, potem ko je ta tvitnil, da ga veseli, da predsedstvo SD ni podprlo aktivacije 37.a člena Zakona o obrambi.  Za objavo, ki jo je namenil Zgagi, se je sicer pozneje opravičil, ta pa je njegovo opravičilo sprejel. Svoje izpade je pripisal preobremenitvi v času epidemije covida-19.

Janez Lavre
Janez Lavre FOTO: Bobo

Lavre je aprila zdravstvenemu ministru Tomažu Gantarju ponudil svoj odstop, ta pa ga je sprejel. Svet zavoda SB Slovenj Gradec je nato za v. d. direktorja imenoval Alenko Jezernik Skudnik. Odbor za pravno-etična vprašanja pri Zdravniški zbornici Slovenije pa je primera zdaj že nekdanjega direktorja Splošne bolnišnice Slovenj Gradec in internista Riharda Knaflja, ki sta s svojim ravnanjem oz. zapisi na družbenih omrežjih sprožila veliko burnih odzivov v javnosti, zaključil z oceno, da so bili njuni zapisi neprimerni in neprofesionalni.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EnKandidatDosmrtniMandat
12. 01. 2021 08.10
+2
Komunistični SDS je imenovanje direktorja prioriteta. Tako se tovariš Jansza spopada z epidemijo. Ne s strokovnimi ukrepi, temveč s kadrovanjem. In to človeka, ki ni vreden nobenega dela v bolnici kaj šele direktorskega položaja. Človeka, ki ga niti osebje ne želi, človeka ki žali, človeka ki so ga iz Slovenjgraške bolnišnice že nagnali, nagnali so ga tudi iz Mariborskega kliničnega centra. Ampak, če je član komunistične SDS, mu je pač potrebno urediti dobro plačano službo iz proračuna.
nagec123
11. 01. 2021 21.52
+0
Ja folk ima kratek spomin, podleži to vedo zelo dobro...
iga_biba
11. 01. 2021 20.56
+2
Kaj? po celjski bolnici še slovenjgraška? Ta vlada je res izgubila kompas. čez 3.000 mrtvih oni pa......
borjac
11. 01. 2021 20.31
+1
Kakšni so ti Janševi časi, da niti bolnišnice ne moreš voditi če nisi SDS-ov skrajnež, biti zdravnik ne zadostuje več.
User300173
11. 01. 2021 20.06
+5
Smrad vedno pride na plan, ko pričneš gnojnico mešati. In to počne sedanja ablast ...
TEDO84bv0MEDO
11. 01. 2021 19.31
+6
Vsi največji zločinci so povezani z vsemi strankami, zato vedno spet pridejo nazaj, od kjer so jih ljudje nagnali. Nimamo kaj, demokracija je samo v teoriji, v praksi pa nikjer.
reket
11. 01. 2021 18.45
+1
Strokovno direktorico
reket
11. 01. 2021 18.46
+3
...povsem razumem in verjamem, da bo ponudila odstop v primeru izvolitve JL.
Arabella111
11. 01. 2021 18.23
+8
Janez, nočejo te več.
reket
11. 01. 2021 18.11
+6
Ko ga svoj cas niso v Svetu zavoda potrdili za direktorja, se je v kratkem spremenila sestava tega Sveta (nekatere clane so preprosto zamenjali) in je v drugem poskusu vendarle postal direktor. A se bo to zgodilo se tokrat? Me ne bi presenetilo.
reket
11. 01. 2021 18.01
+12
Ne gre za linc, gre za eno resnico. In ta je, da pocetje tega zdravnika v marsicem ni v redu. Sploh pa ne za taksno vodstveno funkcijo!
reket
11. 01. 2021 17.59
+5
Se pridruzujem.
reket
11. 01. 2021 17.58
+9
Iz prve roke lahko recem, da to ni res. Mobing, napuh, proteziranje enih, zanemarjanje drugih, nepotizem, menjavanje kadra po strankarskem nacelu in ubogljivosti. In se bi lahko. O sveti stolcek . To je res samo pri nas mozno.
Castrum
11. 01. 2021 17.51
-9
dr.Lavre je v Sloveniji poznan kot izjemno dober zdravnik, predvsem pa pošten in izjemno korekten do dela ter do kolegov. Bolnica SG je pod njegovim vodstvom delovala odlično in v plusu, prav tako UKC Maribor. Je pa res, da je pred časom stopil na prste dobaviteljem medicinske opreme in od takrat je proti njemu sprožena hajka.
Arabella111
11. 01. 2021 18.22
+4
Malek
11. 01. 2021 18.30
+12
Lazes, kot pes tece. Lavre ni ne cenjen, ne spostovan zdravnik. Ce bi poznal situacijo in prebral clanek bi videl, da so skoraj vsi zaposleni zdravniki in osebje proti Lavretu, raze par ritoliznikov iz SDS in Nsi, ki vidijo svojo priloznost za svoje riti pri vrnitvi Lavreta. Stroka jih ne zanima, pa pa svoj status. Da je katastrofalno vodil UKC Maribor je jasno skoraj vsem, razen par nerazgledanim desnicarjem, v casu svojega kratkega direktovanja v MB, kamor je zraven pripeljal svojo novo prijateljico, ter jo kljub temu, da nima primerne izobrazbe zaposlil med vodstveni kader, s tem se je ukvarjala tudi KPK in izdala negativno mnenje, pridelal 6 mio izgube. Se enkrat za tebe, 6 mio izgube, zato so ga tudi na hitro odslovili. Toliko o tvojem laganju, kar pa za desnicarje ni nic novega. Ta vam je v krvi. Laz, podtikanje, ponarejevanje, zaljenje, aroganca, cinizem, diskreditacija, prostastvo, primitivizem....
Belabreza
11. 01. 2021 18.46
+7
Malek, odlično, več takšnih. Hvala 👍👏👏
Malek
11. 01. 2021 18.57
+4
bugykite
11. 01. 2021 19.12
+5
Belabreza
11. 01. 2021 19.44
+4
Malek, klet zlobe dela na polno, se ne splača jezit za te polpismene plačance po kleteh. Vem pa to, da je vse kar si napisal čista resnica.
bema1201
11. 01. 2021 17.48
-9
Kaj vse jekvasil Knafelj, ne on lahko ker je "levi"
bema1201
11. 01. 2021 17.44
-7
To pa na POP TV nič ne napišejo da je Lavre pred leti rzkrinkal kako se goljufa z žilnimi opornicami in se jih preplačuje 20kratno in da so mu ljudje ki so počeli tudi grozili.
Malek
11. 01. 2021 18.32
+12
Laz, laz laz, laz, laz, Lavre nikoli ni nic odkril, se najmanj pa zilne opornice. To je bil dr Noč.
bugykite
11. 01. 2021 19.13
+5
bema1201 tebe so pa nafutrali z informacijami, žal napačnimi.
SDS_je_poden
11. 01. 2021 17.42
+6
Danes sem pisal, da poznam 4 Janeze in noben od njih ni normalen. Pod tem člankom, dodajam petega Janeza, tudi ta se uvršča na seznam Janezov, ki niso čisto diht.
bodočipartizan
11. 01. 2021 17.41
+12
Poden od vlade, kaj vse bi radi sforsirali - en bolj nesposoben kvazi strokovnjak od drugega!
Antena
11. 01. 2021 17.36
+8
Lovre nima pravice niti ne pogojev za prijavo.
kakafonijaprava
11. 01. 2021 17.24
+20
Če bi bil to človk manir, se ne bi nikol več javil za to direktorsko mesto! Morda za mesto direktorja konjušarjev v Lipici pod vodstvom ministra za zdravja!
Freddie
11. 01. 2021 16.58
-15
Ah lepo vas prosim. Berem članek in berem te komentarje....to je stanje Slovenije v tem trenutku. Smo levi in desni, smo črni in rdeči, smo zgornji in spodnji. Pač, vedno samo interesi in nič novega. Tu bi morala zmagati strokovnost. Če bi v Sloveniji enkrat sposobni razmišljat trezno (in ne interesno z željo po oblasti itn. in predvsem brez delitev) bi lahko bilo marsikaj drugače. Vsi dobro vemo, da je Dr. Lavre naredil napako s svojimi komentarji, in jih ni moč opravičiti, ga je pa bolj kot vse drugo odrezalo in pokopalo to, da je dregnil v osje gnezdo......novinarje. Istočasno pa obstaja v bolnišnici nekdo, ki ima določen INTERES in predvsem zelo dobre povezave z mediji. Sledi medijski linč, katerega tudi sedaj gledamo / beremo. Če bi pa Dr. Lavre enako napisal za politike in poveličeval novinarje bi bil pa najboljši, kajne da. Veste, na terenu se sliši marsikaj drugega kot to, da je bil Dr. Lavre slab direktor. Je cenjen in predvsem znan kot trd pogajalec do dobaviteljev, ki vedno poizkuša iztržiti najboljše in najboljšo opremo za bolnišnico. Zelo razvojno naravnan. No, sedaj pa linčajte mene!!
SDS_je_poden
11. 01. 2021 17.25
+18
Ne gre se za noben linč, gre se za to, da človek na takem položaju ne more otresati jezika vsepovprek. Kot je bilo razvidno iz twitov, se je postavil na položaj presojevalca, kdo bi dobil ventilator v primeru zapletov s covidom in kdo ne. Taka oseba, na takem položaju mora delovati nevtralno, strokovno in neoporečno. Izgovor, da je to blebetal, ker je bil preobremenjen z delom so iz trte izviti. Bili so targetirani na drugače misleče in to s položaja neke moči. To delajo egomanijaki.
Belabreza
11. 01. 2021 17.38
+5
Freddie, če bi ti pozorno prebral članek, bi marsikaj razbral v njem, med drugim tudi to, da je poslovanje stabilno in predvsem to, da je dobra klima med zaposlenimi, kar pa pod vodstvom tega arogantneža ni bila in je tako za zaposlene kot tudi za bolnike izrednega pomena. Lavre se pač ni imel časa s tem ukvarjati, ker je preveč pozornosti namenjal svoji "prijateljici", ki jo je tudi vzel v UKC Maribor, kjer pa sta oba klavrno zapustila svoji delovni mesti.
Freddie
11. 01. 2021 17.45
-4
Saj, članek in papir preneseta vse. Realnost je drugačna. Kaj ni po bolnišnici krožila neka anketa o zadovoljstvu z trenutnim vodstvom? Jap, tega v članku ni ker so rezultati presenetljivi. Menda ne tako naklonjeni direktorici ki je v zelo osebnih in prijateljski zvezi z avtorico precejšnjih člankov na temo Lavre in SBSG
bema1201
11. 01. 2021 17.47
-7
Problem je nastal ker ni hotel kupovati medicinske opreme po nenormalnih cenah od kapota vse te mafije, bivšega šefa UDBE.
Freddie
11. 01. 2021 17.49
-4
Itak da ne gre za linč. Že tvoj Nickname pove da nisi nič kaj polarizirana (saj veš.....naši in vaši). Tebi je mar izključno in samo pravica!!