Slovenija

Vozovnice LPP se dražijo, višja tudi parkirnina v središču prestolnice

Ljubljana, 18. 02. 2019 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Enkratna vožnja z avtobusi LPP bo s 1. aprilom dražja za 10 centov, je na seji sklenil ljubljanski mestni svet. Napoved je močno razburila javnost, pa tudi politične stranke. Predlogu občine so nasprotovali opozicijski svetniki, ki menijo, da je podražitev storitev v nasprotju z načeli trajnostne mobilnosti. Bo tak ukrep res dvignil priljubljenost javnega prevoza?

Ljubljanski mestni svetniki so večji del današnje seje namenili razpravi o podražitvi več storitev ljubljanskih javnih podjetij. Najdlje so se zadržali pri podražitvi enkratne avtobusne vozovnice Ljubljanskega potniškega prometa (LPP), za katero bo treba od 1. aprila dalje ošteti 10 centov več - torej 1,30 evra.

Več opozicijskih svetnikov je podražitvi nasprotovalo, saj po njihovi oceni ukrep ne gre v smeri trajnostnega razvoja. Je pa opozicija pozdravila predlog občine o uvedbi novih letnih imenskih splošnih vozovnic in upokojenskih letnih vozovnic, a se ni strinjala z njihovo ceno.

Letna imenska splošna vozovnica bo stala 365 evrov in bo omogočala neomejeno število voženj za en evro na dan, upokojenci pa bodo morali za letno vozovnico odšteti 220 evrov na leto, kar pomeni neomejeno število voženj za 60 centov na dan.

Nove cene bodo začele veljati 1. aprila.

Osnovni cilj LPP je še povečevati število uporabnikov terminskih vozovnic. Pa jim bo s takšno ceno to res uspelo?
Osnovni cilj LPP je še povečevati število uporabnikov terminskih vozovnic. Pa jim bo s takšno ceno to res uspelo? FOTO: 24ur.com

V neprofitni skupini Za mesto po dveh, kjer spodbujajo hojo, kolesarjenje in uporabo javnega prometa, opozarjajo MOL, naj znova razmisli o ceni letne karte. "Gradec, ki je Ljubljani primerljivo mesto po velikosti, ima letno karto za javni prevoz za 265 evrov, kar je 100 evrov ceneje kot predlog v Ljubljani. S pocenitvijo letne karte leta 2015 se je število letnih kart v Gradcu potrojilo in jih je več kot 40.000. Dokaz, da je stimulativna cena odločilna za uspeh."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Svetniki SDS vložili amandma

"Cilj mestne občine gotovo ni, da se te cene dvigujejo, cilj je, da se število uporabnikov povečuje in da je čim več Ljubljančanov in obiskovalcev lastnikov terminskih vozovnic," je konec januarja ob napovedi podražitve dejal direktor LPP Peter Horvat, ki poudarja, da so število uporabnikov povečali s 400.000 na 550.000.

Svetniška skupina SDS, ki se zavzema, da bi javni potniški promet v Ljubljani uporabljalo čim večje število prebivalcev in čim večje število dnevnih migrantov, je na februarsko sejo mestnega sveta vložila amandma, s katerim so predlagali drastično znižanje cen letnih vozovnic LPP. Predlagali so, naj letna splošna neprenosljiva vozovnica stane 250 in ne 365 evrov, letna neprenosljiva vozovnica za upokojence pa 150 in ne 220 evrov. Letna splošna vozovnica za 250 evrov bi pomenila spodbudo tudi dnevnim migrantom, da se odločijo za nakup letne vozovnice. V predlagani ceni letne je vključena tudi storitev Bicikelj.

"Opozarjamo, da zvišanje cen vozovnic skupaj s predlogom cen letnih vozovnic ne bo dvignil priljubljenosti javnega prevoza, niti ne bo ustavil dolgoletnega trenda padanja števila potovanj v mestnem prometu. Kvečjemu obratno. Napačna je teza predlagatelja, da bodo zaradi povišanja cene enkratne vozovnice uporabniki množično posegli po letnih vozovnicah." Prav tako opozarjajo, da je nujen čas za prenovo tras posameznih avtobusnih linij, če želimo popularizirati javni prevoz v Ljubljani.

Levica bi uvedla brezplačen LPP za starostnike

Glede na povprečni mesečni neto prihodek se Ljubljana lažje kot z Dunajem primerja s Prago. Tam cena splošne letne vozovnice znaša približno 141 evrov (3.650 CZK), vozovnica pa vključuje prevoz na treh linijah metroja, 33 linijah tramvaja, 153 linijah mestnega in 92 linijah primestnega avtobusnega prevoza, 42 železniških urbanih linijah, 6 rečnih linijah in vzpenjači.

V Svetniškem klubu Levica so vložili dvoje amandmajev k predlaganim sklepom, prizadevali pa so si tudi za uvedbo brezplačnega javnega prevoza za starostnice in starostnike. Kot opozarjajo, je višja cena enkratne vozovnice v nasprotju z načeli trajnostne mobilnosti. "V Levici zagovarjamo trajnostno prometno politiko, ki temelji na kakovostnem, dostopnem in cenovno ugodnem ter ekološko vzdržnem javnem prevozu. Višja cena enkratne vozovnice je v nasprotju z načeli trajnostne mobilnosti, ki naj bi jih zagovarjala tudi MOL, ki se rada pohvali z nazivom zelena prestolnica. Podražitev ob hkratnem zmanjšanju števila voženj na nekaterih linijah pa je popolnoma nerazumljiva. Zato nasprotujemo dvigu cene enkratne vozovnice in smo vložili amandma, s katerim predlagamo umik predlaganega ukrepa s seje mestnega sveta."

So pa v Levici prepričani, da je uvedba novih kategorij letnih vozovnic korak v pravo smer. Vendar je bila po njihovem mnenju predlagana cena splošne letne neprenosljive vozovnice previsoka in za večino prebivalk in prebivalcev Ljubljane nedosegljiva. "Cena 365 evrov je enaka ceni letne vozovnice za javni prevoz na Dunaju, pri čemer je treba opozoriti na dve ključni razliki. Prvič, na Dunaju za to ceno uporabnica ali uporabnik dobi bistveno več kot v Ljubljani, saj so v ceno vozovnice vključene vse vrste mestnega javnega prevoza (avtobus, podzemna železnica, tramvaj), uporaba mestnega kolesa in druge ugodnosti. Drugič, avstrijska povprečna mesečna neto plača je vsaj še enkrat višja od povprečne mesečne neto plače v Sloveniji."

Ljubljanski potniški promet
Ljubljanski potniški promet FOTO: Aljoša Kravanja

"Ukrepa, o katerih govorimo, sta izrazito strateška, me pa mori, da se odvija neke vrste licitacija," je različne predloge SDS, NSi in Levice komentiral svetnik SD Marko Koprivc. Kot je dodal, bodo le statistike povedale, ali je ukrep pravilen. "Za to statistiko so ljudje, ki bodo zdaj plačevali višje karte," je odvrnil svetnik SDS Anže Logar.

Logar je v razpravi dejal, da v SDS niso proti podražitvi enkratnih vozovnic, so pa za pocenitev letnih. "Cena 365 evrov je absolutno previsoka in rezultata ne bo," je odgovoril na načrte občine, da bi s tem povečali število imetnikov terminskih vozovnic.

Jožef Horvat (NSi) je medtem poudaril, da je za napolnitev proračuna LPP pomemben predvsem pravočasen zajem potnikov, zlasti v prometnih konicah. "Z ukrepom zmanjševanja frekvence linij si delamo bolj medvedjo uslugo. Tu se odrekamo določenega denarja," je dodal. "Ni voznikov, zdaj jih iščemo 20," je Horvatu odgovoril župan Zoran Janković.

V NSi so sicer želeli ceno splošne letne vozovnice določili pri 260 evrov. Najbolj bi cene znižali v Levici, kjer so predlagali, da bi letna splošna vozovnica znašala 222 evrov, letna upokojenska pa 20 evrov. Dopolnila omenjenih svetniških klubov je mestni svet pričakovano zavrnil.

Po mnenju svetnika SMC Dragana Matića bi se morali osredotočiti na to, da se poveča priljubljenost mestnih avtobusov pri delovni populaciji, saj so največji uporabniki trenutno dijaki, študenti in upokojenci. Izpostavil je, da število potovanj z LPP vztrajno pada, pri tem pa se je vprašal, koliko so zares uresničljivi cilji celostne prometne strategije, ki jo je spisala obstoječa uprava in predvideva, da bo do leta 2020 dve tretjini poti v Ljubljani opravljenih na trajnostni način, le ena tretjina pa z avtomobili.

Svetnica Mojca Škrinjar (SDS) je izpostavila, da je Ljubljana prestolnica, v katero prihaja veliko ljudi, zato je treba pri kreiranju prometne politike upoštevati "pol Slovenije". Šele ko bo javni promet integriran in bo "vključeval kar najbolj elegantno pot iz regij v sam center", bo interes za javni prevoz večji, je ocenila. Vodja svetniškega kluba Levica Milan Jakopovič je dejal, da bi bilo smiselno razmisliti o tem, da se v cene letnih vozovnic LPP vključi sistem Bicikelj.

Janković je v razpravi dejal, da so volitve mimo in opoziciji očital populizem. Izpostavil je, da se cene vozovnic niso spreminjale zadnjih 12 let, saj podražitve voženj z 80 centov na 1,20 evra s 1. januarjem 2012 ne gre jemati kot podražitev. "Ker smo dali 90-minutni brezplačni prestop, smo ugotovili, da je bila to v bistvu pocenitev," je pojasnil.

Dražje tudi parkirnine

Mestni svetniki so na današnji seji potrdili tudi dvig parkirnin v ožjem središču mesta in v parkirnih hišah, ki jih upravlja občina. Za stanovalce se cene parkirnine ne bodo spreminjale, prav tako bodo cene enake na P&R parkiriščih in v tretji coni parkiranja, se bodo pa te za 10 centov na uro zvišale v prvi in drugi coni. V garažnih hišah pod Kongresnim trgom in v Kozolcu bodo vozniki po predlogu občine po novem odšteli 1,50 evra za uro parkiranja.

Po mnenju Škrinjarjeve podražitve res niso drastične, a je treba sešteti vse dvige cen, ki so jih danes obravnavali svetniki. "Podražitve ena za drugo skupaj, pa nekaj na mesec nanesejo," je dejala. Njen strankarski kolega Logar je bil bolj kritičen in poudaril, da mora mestna oblast, če želi promet umakniti iz mesta, v zameno za to nekaj ponuditi. "Politika, da vse storitve ki jih imamo, podražimo, da bi dosegli nek cilj, ne more biti odgovor," je dejal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (264)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MIH?E
19. 02. 2019 08.56
+2
3/4 enega mesca bom moral delati samo zato, da se bom lahko z avtobusom vozil na šiht... Pa kdaj bodo Jankoviča že zaprli?
HorstWiesel
19. 02. 2019 08.42
+0
Ko se bo uvedel vinjetni sistem za vstop v LJ, bo P+R daleč nabolj ugodna varianta.
direstraits
19. 02. 2019 08.25
-2
ĐANKOVIČ ljubi Ljubljano.....
direstraits
19. 02. 2019 08.24
-2
Ljubljana... želeli ste..... poslušajte.
Minovak
19. 02. 2019 08.00
+7
NAROD, KI IZVOLI SKORUMPIRANCE, SLEPARJE, LOPOVE IN IZDAJALCE, NI ŽRTEV, TEMVEČ SOKRIVEC! George Orwell
Absurdistan
19. 02. 2019 07.45
+3
Sami ste si skuhali
Nimasmisla
19. 02. 2019 07.39
+3
kar ste želeli to imate
rožarica
19. 02. 2019 07.38
+3
rožarica
19. 02. 2019 07.38
+2
Cogo
19. 02. 2019 07.32
+5
Tip mora pobrat še zadnje penije preden gre v penzion. Uničil bo mesto do konca...
Draža
19. 02. 2019 07.31
+7
Požrtnost za denar in slaba skrb za onesnaževanje mesta.Ob vikendih sem se vozil z busom,zdaj pa se bolj splača z avtom,hvala lepa.
NoviceResnice
19. 02. 2019 07.25
+5
Slovenci namesto v rumene jopiče v nagrado oblastnikom z največjo podporo
pennywajz
19. 02. 2019 07.19
+6
s 300 eurov penzije si pa res lahko prvoščiš vozovnco za 220
seronja80
19. 02. 2019 07.16
+3
Od ljubljanske Drame do Bavarskega dvora na skupni razdalji vsega 800 metrov so postavili 4 avtobusne postaje, da bogi reveži ja ne bi preveč hodili peš do postaje! In tako včasih avtobus v gneči za to bogo razdaljo porabi vsaj 15 minut da jo prevozi! Očitno imate preveč denarja na LPPju za bencin, če se lahko ustavljate na vsakih 100 metrov..
BobbyP
18. 02. 2019 22.34
+9
Zoki dela za vas, žabarji. Hvaležno vam vrača vsak vaš glas. Z obrestmi. 😂😂😂
direstraits
18. 02. 2019 22.29
+3
Srčno upam, da bo Janković, v prihodnjem mandatu zopet izvoljen.... Ljubljančani si ga zaslužijo ...res, ni kaj .....odličen župan... ampak samo za za svoj žep.
MonicaSeles
18. 02. 2019 22.04
+10
A niso pred kratkim spremenili vozne rede linij in na nekaterih ukinili kar nekaj odhodov avtobusov? In potem se podrazijio? Ne vem zakaj porabljajo denar za neke zaslone v avtobusu in na postajah ko jih nihce ne gleda? Vcasih mogoce kdo kaj prebere vsi ostali strmijo v telefone??!!! Vsak dostopa do vseh novic na mobitelu...lNe vem no, se mi zdijo da tisti zasloni niso kar poceni in mislim da jih malo ljudi pogleda...velikokrat tudi ne delujejo...ce hocejo da se vec ljudi vozi morajo dati vec avtobusov in pa cim cenejso vozovnico...
SadButTrue
19. 02. 2019 07.32
+4
Ponudnik teh zaslonov potem lepo prinese določen % provizije......nič bat. V Ljubljani je važno samo, da se nekaj vidi, da se nekaj gradi......ni pa važno koliko stane. In te zaslone se pač vidi.....
flisd
18. 02. 2019 22.02
+2
Zakaj ste umaknili moj komentar? Bil je povsem realen.
flisd
18. 02. 2019 22.00
+11
Srčno upam, da bo šlo teh 10 centov za tečaj slovenščine šoferjem in kontrolorjem.
klukec
18. 02. 2019 21.43
+5
Bojo pa lublancani bl bicikle trajbal bojo pa se vec prsparal vse je ze nekaj dobro
Krainerland
18. 02. 2019 21.34
+10
Ta LPP to pa je polom...
klukec
18. 02. 2019 21.44
+0
Minovak
19. 02. 2019 08.03
+3
Ti si pa res pravi kljukec, kaj pa ima tvoj "jajo" zraven? Če pa si mislil lj. mafijca, pa nisi zgrešil.