Slovenija

Popovič se vrača, Kangler se umika, Janković napovedal nov mandat

Ljubljana, 09. 05. 2022 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, D.L., M.R.
Komentarji
675

Ljubljanski župan Zoran Janković je napovedal, da se bo potegoval za nov, že peti mandat na čelu Mestne občine Ljubljana, ki jo vodi že vse od leta 2006. "Biti župan Ljubljane je lepo," je dejal na slavnostni seji mestnega sveta ob občinskem prazniku in pohvalil svojo ekipo. Naštel je izzive, ki ne čakajo le Ljubljane, ampak vso Slovenijo, obenem pa izrazil podporo prihajajoči vladi. V Mariboru se bo v tekmo za župana spet podal Arsenovič, Kangler pa – na presenečenje mnogih – o tem menda ne razmišlja. V Kopru pa se bo po neuspehu na parlamentarnih volitvah za županski stolček spet boril Boris Popovič.

Zoran Janković, ki se je na čelo prestolnice prvič zavihtel pred 16 leti, se bo jeseni še petič potegoval za izvolitev na mesto župana Mestne občine Ljubljana. 

"Biti župan Ljubljane je lepo," je dejal na današnji slavnostni seji mestnega sveta ob občinskem prazniku in pohvalil svojo ekipo. Nanizal je že realizirane projekte in napovedal nove, pri tem pa poudaril pomen sodelovanja z državo.

Zoran Janković je bil v dosedanjih štirih poskusih izvoljen že v prvem  krogu, če mu bo uspelo volivce prepričati tudi petič, pa bo na dobri poti, da bo županoval kar 20 let.
Zoran Janković je bil v dosedanjih štirih poskusih izvoljen že v prvem krogu, če mu bo uspelo volivce prepričati tudi petič, pa bo na dobri poti, da bo županoval kar 20 let. FOTO: Aljoša Kravanja

Tovarištvo in junaštvo, ki so ju izkazali partizani ob osvoboditvi Ljubljane, sta nam tudi danes v poduk, je na seji ob občinskem prazniku izpostavil Janković. "Gre za dan spomina na hrabre borce in opomin, da se kaj podobnega nikoli več ne sme zgoditi," je še dodal in obsodil vojno v Ukrajini.

Dotaknil se je tudi drugih aktualnih tem in med drugim ocenil, da je koronavirus v nizkem startu, energetska kriza je, kot je poudaril, že tu, zgoditi pa se utegne še prehranska kriza. "Na vse to moramo biti pripravljeni, zato sem vesel naše prihodnje vlade, ki jo bo vodil Robert Golob," je dejal in najverjetnejšega mandatarja označil za enega največjih energetskih strokovnjakov v Evropi.

Slovenija je po Jankovićevih besedah na volitvah rekla ne Janezu Janšu in njegovi politiki delitve naroda, nespoštovanja pravosodja in napada na svobodne medije. Ob tem je javni Radioteleviziji Slovenija poslala sporočilo "Mi vsi smo Marcel in Studio City bo obstal".

Ljubljana se po Jankovićevih besedah nove vlade veseli tudi zato, ker v prestolnici nikoli več ne bo vodnih topov, solzivcev in mej – ne v Ljubljani, ne na meji, ne v glavah.

Slavnostna seja mestnega sveta MOL
Slavnostna seja mestnega sveta MOL FOTO: Aljoša Kravanja

V nagovoru, v katerem je napovedal kandidaturo za nov mandat na čelu občine, je Janković nanizal pretekle uspehe oz. realizirane projekte in napovedal več novih. Zaključujemo gradnjo nove plinsko-parne turbine, začeli bomo graditi sežigalnico, z državo je podpisan sporazum, vreden 35 milijonov evrov, za prenovo Ljubljanice, na kateri bodo tri male hidrocentrale. Ljubljana bo imela tako krožno pot po reki, ladjice bodo lesene, s pogonom na sončne panele, je naštel.

Stanovanjski sklad načrtuje čez tisoč neprofitnih stanovanj, na področju kulture je med drugim izpostavil Rog in Baragovo semenišče, na področju športa pa nov bazen Vevče in atletski center Žak, medtem ko se že gradi pokriti olimpijski bazen na Iliriji.

Janković je ob tem pohvalil ekipo, ki stoji za projekti, in kandidaturo za nov mandat pospremil z besedami, da je lepo biti župan Ljubljane. 69-letni Janković je na čelu glavnega mesta že 16 let.

Kaj pa v drugih največjih slovenskih občinah?

Spomnimo, aktualni mariborski župan Saša Arsenovič je zaradi domnevnega napada na 13-letnega fanta ostal brez večine v mestnem svetu. A kandidiral bo, so potrdili v njegovem kabinetu. Na presenečenje mnogih pa o županski službi več ne razmišlja Franc Kangler, so poročali v oddaji 24UR. Proti Arsenoviču pa bi novembra lahko kandidiral Alan Perc, nekdanji prvi mož mariborske energetike. Neuradno sta Arsenovič in Perc dolga leta prijateljevala tudi zasebno, naveza pa naj bi razpadla, ko je Arsenovič pojasnil, da je nadzorni svet Energetike Maribor Perca odstavil zaradi visokih cen ogrevanja. Perc kandidature za oddajo 24UR ni potrdil niti ovrgel, pravi pa, da se v prihodnosti še vidi v energetiki. 

Po štirih letih od bolečega poraza pa se v tekmo za oblast ponovno podaja Boris Popovič – nekdanji dolgoletni župan Kopra. Nastopil je tudi na parlamentarnih volitvah in prejel dobrih 5000 glasov. "Zakaj volitve? Ker nisem zadovoljen in tudi ljudje ne s to vlado. In pravje, da vignemo svoj glas in povemo, kaj so tudi rešitve," je komentiral pred časom. Državnozborske volitve so bile uvertura v lokalne, je danes potrdil tudi za našo televizijo. Medtem pa aktualni župan Aleš Bržan še ni povsem odločen, ali bo kandidiral ali ne.

Bo pa lokalno politično ozračje do novembra premešala tudi nova najmočnejša politična sila – stranka Gibanje Svoboda. Po poročanju oddaje 24UR ustanavljajo lokalne odbore, a le tam, kjer bodo imeli preverjene kandidate, je potrdil tudi poslanec z največ prejetimi glasovi Matej Arčon. V Novi Gorici, kjer je včasih županoval in od koder prihaja tudi Robert Golob, sedanjega župana Klemna Miklaviča ne bodo podprli, bodo pa poskušali najti lastnega kandidata. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (675)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hobotnica1
25. 05. 2022 21.14
Ljubljanski županu Ljubljane naj se upokoji. Ali mu ni dovolj 16 let ? Naj še kdo drug dela “dobro”za Ljubljano, predvsem pa potrebujemo nov veter,
jajek
11. 05. 2022 18.07
Milan Gabrovec bo tudi kandidiral za Markovce. To Milan!
vaza1
10. 05. 2022 17.00
+1
Težka bo. Lokalne volitve so nekaj čisto drugega kot državne!
CIGU MIGU
10. 05. 2022 10.12
+7
popsi drži se snack bara,vse drugo ni zate,ker si preveč okranclal in uničil koper,podeželje,pa nima niti mrliških vežic,zato uživaj in počivaj ,,,,srečno
Apostol1
10. 05. 2022 08.54
+1
Oseba " minnaema@yahoo.com" Se je spodaj izkašljala , da moramo Slovenci volit za župana avtohtonega Slovenca in moj odgovor je , da se taka misel porodi v precej omejenem umu. Jankovič je uspešno županoval vse mandate in tudi veliko dobrega naredil za Ljubljano seveda je znal poleg tega tudi veliko dobrega narediti za sebe , samo nekdo , ki zna narediti kot župan veliko za skupnost pa čeprav zraven tudi njemu kapne v žep, potem to pomeni da je odličen župan in tega se ljudje zavedajo in nacionalnost nima nobenega pomena , štejejo dejanja in ne nacionalnost in iz istega razloga imajo v Londonu za župana muslimana Sadiq Khana , ki je kolikor mi je jasno tudi že drugi mandat na mestu župana . Osebi " minnaema@yahoo.com" pa priporočam , da se poizkusi otresti svojih rasističnih pojmov , ki jo krepko omejujejo v razmišljanju pri vseh družbenih zadevah.
trabakula
10. 05. 2022 08.17
+9
a se Popo še ni sprijaznil s tem, da smo ga imeli dovolj 16 let in je bilo več kot preveč
vaza1
10. 05. 2022 17.02
Vsi Koprčani, ki jih poznam so bili prepričani, da so volitve bile potvorjene, ker je imel Popo več podpornikov, kot ta, ki je zdaj.
slina999
09. 05. 2022 21.59
-1
Hitri Jezek
09. 05. 2022 21.56
+10
Samo so pa trdoživi in trmasti tile stari prdci.Nikoli jim ni dovolj!
User2127030
09. 05. 2022 21.55
+0
Saj drugo tako ne znajo delati. Dobro kangler je vsaj bale v življenju videl ampak tile kravatarji pa nič od nič. Vem da se neboste strinjali z mano ampak Kangler je med temi župančeki najbolj pameten. Nima neke karizme in vam njegov karakter gre na živce ampak dajte ostali trije so pa navadni bebčeki.
Mirii
10. 05. 2022 20.12
+1
V Sloveniji že gre vse narobe in še slabše bo, če bomo to dovolili to bo kar nam počnejo eni osebki ...
koral45
09. 05. 2022 21.54
+8
Najboljša ekipa v Ljubljani Janković, Mariboru Arsenović, Kopru Popović, pa dajmo še gorenjci Stevanovića, da bo uravnoteženo. Pa nam srbi očitajo, da smo slovenci nacionalisti. Pa mi ne moremo ali ne znamo brez velikega brata srba.
janimir
10. 05. 2022 08.13
+5
Mott
09. 05. 2022 21.54
+6
Sami biseri 🙄
morfo
09. 05. 2022 21.48
+18
Očitno neki "dolgonosi" iz Kopra ne razume kdaj ga ima folk dosti....umiri se že enkrat inbeži terorizirat delavce v tvoj kafič. Btez tebe nam je mnogo lepše.
Zevs
09. 05. 2022 21.46
+9
Idi po Ljubljani in 10 ljudi vprašaj koliko je ura, vsaj sedem ti jih bo odgovorilo v balkanščini tak da smo mi Slovenci v manjšini, toliko o tem!
za naše
09. 05. 2022 21.49
+3
Vidmax.com
09. 05. 2022 21.26
+24
Kot sem napovedal. VSAK DAN SLABŠE IN SLABŠE NOVICE! DEJMO SLOVENCI STOPIMO SKUPAJ IN SE DOKONČNO LOSAJMO TE LOPOVSKE MAFIJSKE FALANGE ENKRAT IN ZA VSELEJ! VSI VEMO KDO SO TELI IN NISO VREDNI POČENEGA GROŠA! DOL Z MAFIJO
Delavec_Slo
09. 05. 2022 21.34
+13
minnaema@yahoo.com
09. 05. 2022 21.26
+14
Spoštovanje do župana našega glavnega mesta a spomniti se je potrebno, da je predsednik SDS rojen v Sloveniji in tudi njegovi starši so SLOVENSKEGA RODU-medtem ko gospod župan mesta Ljubljana tega nebi smel pozabiti, da je tudi on "kupljen" Slovenec in to kar uživa mu je omogočila Slovenija NE pa njegova rodna domovina...zato moramo Slovenci se bolj "šacati" in NE dopustiti da NEslovenci ukazujejo na naši zemljici -skupaj z njihovimi soimenjaki,saj jih NI malo ! Takšna je žal resnica, ki terja spoštovanje in vprašanje KDO je v preteklosti kaj dobrega naredil za državo Slovenijo in oprostite direktnosti a je treba odločati po resnici !
za naše
09. 05. 2022 21.39
+1
Blokiran Drugi Človek
09. 05. 2022 21.44
-4
Žalostno da je to, da je ta neslovenski župan ljubljane naredil veliko več kot marsikater slovenski župan pred njemu...
Ballantines
09. 05. 2022 21.58
+0
Kako povedati da imas kompleks manjvrednsti
Mott
09. 05. 2022 21.59
Glavno je, da se moramo Slovenci bolj šacati... Omg:)
exterminator
09. 05. 2022 21.25
+0
?ebula
09. 05. 2022 21.24
+17
Popovič pozabi na župansko mesto!
Potouceni kramoh
09. 05. 2022 21.40
+9
giovanni2
09. 05. 2022 21.23
+26
Upam, da se bomo Ljubljančani za naslednje voilitve organizirali in spametovali in da ne bomo izvolili Jankovića. Če mu že "pravna" država nič ne more (noče), dajmo vsaj volivci narediti, kar je potrebno.
Delavec_Slo
09. 05. 2022 21.34
+6
london1982
09. 05. 2022 21.21
+18
Upam da ne uspe Popoviču, on je svoje oddelal
SAKOSAKO
09. 05. 2022 21.20
+7
Spet sami stari obrazi? Ali mladi res ne morejo dobiti priložnost!???