Slovenija

Janković navedbe o slabem zraku v Ljubljani označil za natolcevanja

Ljubljana, 12. 07. 2022 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Potem ko je Zdravniška zbornica Slovenije posvarila pred onesnaženim zrakom v Ljubljani, zaradi česar nasprotuje sežigalnici v Mostah, so na Mestni občini Ljubljana opozorili, da uradni podatki o kakovosti zraka kažejo, da mejne vrednosti onesnaževal niso presežene. Župan Zoran Janković pa je tovrstne navedbe označil za natolcevanja.

Ljubljana iz zraka
Ljubljana iz zraka FOTO: Shutterstock

Vodja občinskega oddelka za varstvo okolja pri Molu Nataša Jazbinšek Seršen je na novinarski konferenci opozorila, da v javnosti krožijo različni podatki o kakovosti zraka v Ljubljani, da pa so uradni le podatki Mestne občine Ljubljana (Mol) in Agencije RS za okolje (Arso), ki predstavljajo uradne meritve z akreditiranimi merilniki, izvedene in nadzorovane skladno z zakonodajo.

Spomnila je, da podatke zbirajo s pomočjo treh merilnih mest, enega v upravljanju Mola v središču mesta na križišču Vošnjakove in Tivolske ceste ter dveh v upravljanju Arsa. Ena od teh postaj je za Bežigradom na Vojkovi cesti, druga, občasna, ki se jo prestavlja po različnih lokacijah, pa je v Šiški na Celovški cesti nekoliko nižje od Kina Šiška.

"Najbolj reprezentativna merilna postaja za celotno območje Ljubljane je Ljubljana – Bežigrad, Ljubljana – Center pa predstavlja prometno bolj obremenjeno območje in izkazuje vrednosti onesnažil, ki predstavljajo prometno onesnaženje," so pojasnili na MOL. 

Na MOL pravijo, da ima Ljubljana danes le okoli 30 dni presežne delce PM10 v zraku, pred 12 leti pa jih je imela 155.
Na MOL pravijo, da ima Ljubljana danes le okoli 30 dni presežne delce PM10 v zraku, pred 12 leti pa jih je imela 155. FOTO: Shutterstock

Po besedah Jazbinšek Seršenove na vseh treh postajah merijo prisotnost delcev PM10 in PM2,5 ter dušikovih oksidov. Na račun dosedanjih ukrepov občine za zmanjšanje izpustov – projektov, povezanih z daljinskim sistemom ogrevanja, zamenjave premoga s premogom iz Indonezije, ki ima nizko vsebnost žvepla – se na daljše časovno obdobje kaže "ogromen padec emisij", je poudarila. 

V tej luči je pojasnila, da je bilo leta 2006 s preseženimi delci PM10 kar 155 dni, medtem ko jih je bilo lani le še 35. "Na postaji Arso za Bežigradom, ki je najbolj reprezentativna merilna postaja za splošno stanje kakovosti zraka v Ljubljani, je bilo v letu 2006 število dni s preseženo vrednostjo delcev PM10 51, v letu 2021 le še 12," so še pojasnili na Mol. 

Občasno še prihaja do preseganj delcev PM2,5 na merilni postaji v centru mesta, a vedno le pozimi zaradi individualnih zasebnih kurišč na obrobju mesta oziroma v primestnih občinah, je povedala.

A vse povprečne vrednosti onesnaževal so pod mejnimi vrednostmi, je zagotovila predstavnica Mola in spomnila, da je tudi okoljsko ministrstvo lani ukinilo odloke za izboljšanje kakovosti zraka za Ljubljano, ker naj ne bi bili več več potrebni.

V zvezi z navedbami zdravniške zbornice, da je zrak v Ljubljani med najbolj onesnaženimi v Evropi in da je povprečna koncentracija delcev PM2,5 vsaj trikrat višja, kot jo priporočajo smernice Svetovne zdravstvene organizacije, ter opozorili Evropske agencije za okolje, da je kakovost zraka v slovenski prestolnici slaba, je Jazbinšek Seršenova opozorila, da ne vedo, od kod jim ti podatki in kako so obdelani.

Edini verodostojni podatki so iz omenjenih treh merilnih postaj, je izpostavila in dodala, da so Evropsko agencijo za okolje na to opozorili s posebnim dopisom.

Ljubljanski župan Zoran Janković je obžaloval tovrstna "natolcevanja" in ocenil, da nasprotnikov nima le sam kot župan, temveč jih ima tudi Ljubljana. Spomnil je, da je bila Ljubljana leta 2016 zelena prestolnica Evrope, in menil, da mesto z onesnaženim zrakom ne more nositi takšnega naziva. Prav zato je obsodil strašenje prebivalcev in napovedal, da bo v mestu tudi na tem področju zagotovljena večja kakovost življenja.

Vnovič se je zavzel za izgradnjo sežigalnice v Ljubljani po zgledu Dunaja.

Sicer pa je Janković skupaj z direktorjem Energetike Ljubljana Samom Lozejem in tehničnim direktorjem Energetike Ljubljana Markom Agrežem spisal javni odgovor na odprto pismo zdravnikov v zvezi z njihovim nasprotovanjem sežigalnici. V njem med drugim piše, da je po zaključku razprave ob predstavitvi projekta izgradnje sežigalnice v Cukrarni v ožjem krogu potekal pogovor, v katerem je Ana Mavrič, ki je med podpisanimi pod odprtim pismom zdravnikov, Jankovića pozvala, da se skupaj z njo in s še nekaterimi strokovnjaki odpravi na ministrstvo za okolje in prostor, kjer bi skupaj apelirali na pristojne, da se najstrožje evropske zahteve o mejnih emisijskih vrednostih za sežigalnice vpišejo tudi v slovensko zakonodajo.

Janković "ji je obljubil vso podporo in pri tem jasno izpostavil, da kot župan sicer ne more vplivati na državno zakonodajo, zagotovo pa bo te zaveze v sprejem predlagal mestnemu svetu Mola v primeru, da jih država ne sprejme". Ta pogovor, pri katerem so sodelovali tudi predstavniki nekaterih nevladnih organizacij in civilnih iniciativ, naj bi Janković in Mavričeva sklenila s stiskom rok.

"Zato smo nad tem odprtim pismom razočarani. Namesto povabila Ane Mavrič, da se skupaj odpravimo na ministrstvo za okolje in prostor, v medijih beremo (tudi) njene besede, da smo pripravili zavajajočo predstavitev," so razočarani.

Če se bo država odločila, da Ljubljani podeli koncesijo za opravljanje državne gospodarske javne službe sežiganja odpadkov, pa bodo naredili vse, da se zgradi "najboljši možen objekt za energijsko izrabo odpadkov". Ob tem so apelirali na zainteresirano strokovno javnost in nevladne organizacije, da se vključijo v aktiven nadzor nad vsemi koraki projekta. "Bodite del aktivnega nadzora, ne a priori odpora," so sklenili. 

 Agrež iz Energetike Ljubljana je v nadaljevanju spomnil, da je Agencija za energijo z današnjim dnem razglasila prvo fazo načrta za izredne razmere pri oskrbi s plinom, industrijske odjemalce pa s tem obvestila, da lahko v primeru razglasitve višje stopnje krize pride do prekinitve dobave ali zahteve po preklopu na uporabo nadomestnih energentov. 

Skladno s tem jih je pozvala k spremljanju dogajanja na trgu z zemeljskim plinom in razmisleku o alternativnih možnostih, ki bi prispevale k znižanju odjema v primeru motenj.

Gre za opozorilo, kaj se lahko zgodi, je dodal Janković, ki si želi čimprejšnjega konca vojne v Ukrajini. Na vprašanje o prihodnjih cenah plina je dejal le, da bi moral imeti "magično kroglo, da bi pogledal vanjo". Po njegovih besedah imajo zagotovilo, da bo Ljubljana plin dobila iz treh virov: Katarja, Rusije in Evrope.

Predstavniki Mola so danes komentirali še revizijo pravilnosti poslovanja mestne občine v letu 2020, ki jo je računsko sodišče sklenilo z mnenjem s pridržkom. Nepravilnosti je ugotovilo na področjih pridobivanja in razpolaganja z nepremičnim premoženjem, javnih naročil pri investicijskih odhodkih, tekočih transferjev nepridobitnim organizacijam in ustanovam ter zadolževanja. Zadovoljni so, da ni nobene zahteve po odzivnem poročilu in da ni očitkov o negospodarnosti. Priporočila bodo upoštevali, so napovedali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

giovanni2
10. 08. 2022 09.21
+1
"Ljubljana – Center pa predstavlja prometno bolj obremenjeno območje in izkazuje vrednosti onesnažil, ki predstavljajo prometno onesnaženje". Drugače povedano, v centru Ljubljane je zrak onesnažen.
zoran pušenjak
13. 07. 2022 09.24
+3
liklir
13. 07. 2022 08.05
+2
proofreader
12. 07. 2022 17.43
+4
Zdaj ko bodo vsi kurili drva bo Ljubljana spet proti vrhu lestvice.
Zmaga Ukrajini
12. 07. 2022 16.17
+2
Naj se nehajo sprenevedat. Sploh ni treba nobenih meritev zraka opraviti, da bi vedel, da je Ljubljanska kotlina zelo slabo prevetrena in se zato slab zrak lahko zelo dolgo zadržuje. Še zlasti očitno je to pozimi, ko je lahko tudi več dni skupaj megla, in lahko vohaš "vse živo", kar kurijo pri sosedih. Navadno smeti, med katerimi je jasno tudi plastika. Pa tudi običajen dim se kar "spoji" z meglo. Zato so taki neprevetreni in slabo "prezračeni" predeli najslabši za kakšne sežigalnice. Zato, če že misli postavit sežigalnico, naj gre ven iz ljubljanske kotline,... na vzhodu ima kar nekaj hribovja, pa naj tam postavi, kjer je višji in bolj prevetren teren. Res ne vem kaj je tem modelom,... pa saj lahko vidijo kje je problem, gotovo so tudi že slišali kako zgleda Peking pozimi (ima isto sceno, ljudje brez mask sploh ne morejo biti zunaj, in zaradi tako onesnaženega zraka ogromno kardiovaskularnih in pljučnih bolezni), ... pa še kar težijo s tem.
SEHE
12. 07. 2022 16.10
+10
a ta tip zna kdaj kakšno odgovornost sprejet al bo vedno vse na druge zvalil?
Mukec
12. 07. 2022 16.05
+4
vlahov
12. 07. 2022 16.03
+2
Problem je , da so projekti 100 mio eur , povsem noemalni. Revščina je pa sploh v mestih večja. Trenitno je 50% meščanov Revežev .
METKA102
12. 07. 2022 15.51
+6
Kanalizacija preko vodonosnika, sežigalnica..... letos bodo županske volitve.
alotafagina
12. 07. 2022 15.48
+6
Ljubljana je smrdela že od nekdaj kujejo pa to greznco kod da je biser evrope..fuj
Castrum
12. 07. 2022 15.40
+5
Posluš, če sem reko da je čist zraj, pol je čist. Jasno!
Castrum
12. 07. 2022 15.41
+0
Mario71
12. 07. 2022 15.38
-5
mogoče pa janko ni hlapec globalistov
Patriot78
12. 07. 2022 15.36
+5
Zoki ma prav, tud če nima....on je Šerif...
perjad
12. 07. 2022 21.50
+3
Nimasmisla
12. 07. 2022 15.20
+2
A vi Ljubljančani bi ustvarjali odpadke potem pa naj jih drugje kurijo takoj nabit ceno za 5krat
brezveze13
12. 07. 2022 15.19
+1
v kolikor bodo s sežigalnico, po navedbah jankoviča ogrevali ljubljano mislim da je vseeno ali uporabljajo sedaj fosilna goriva ali pa po novem odpadke . po današnji tehnologiji se lahko emisije dobro filtrirajo in če ne bo potrebe po fosilnih gorivih ali premogu so na istem s tem da je še tukaj ena pridobitev ko se venomer sprašujemo kam z odpadki, Po ekonomski plati pa bi še lahko služili tudi kot hramba ali uničenje odpadkov pri tistih ki jih nimajo kam odlagati, seveda ta scenarij bi naj veljal samo v primeru da je domačih odpadkov premalo
kr nekdo
12. 07. 2022 14.43
+3
bolj slab zrak v ljubljani, kot na podeželju
tornadotex
12. 07. 2022 14.35
+3
In sedaj na Zoki še postavi sežigalnico, verjetno kar zraven kliničnega, da bo ja dokazal ,da ni izpustov...