Janković o 'nerazumljivem' zapiranju Ljubljane

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Danijela Levpušček /
KOMENTARJI
1145
Ljubljanski župan Janković se je odzval na dogajanje ob robu proslave ob dnevu državnosti na Kongresnem trgu, ki ga je policija z vseh strani povsem zaprla. Blokade so postavili že na mostovih čez Ljubljanico, tako da z enega na drugi breg ni bilo mogoče priti, številni pa se zato niso mogli vrniti domov. "To, da se zapre Kongresni trg, Trg republike in tudi dostop do njega, se mi zdi nerazumljivo," je dejal.

Državna proslava na predvečer dneva državnost še naprej buri duhove. Številne Ljubljančane, pa tudi druge, je zmotilo dejstvo, da je bil Kongresni trg povsem zabarikadiran, varovale so ga kovinske ograje in policisti v polni opremi. 

Pet dni po proslavi se je na dogajanje odzval ljubljanski župan Zoran Janković. "To ni tisto mesto, ki je veljalo za pojem svobode v Evropi. Ljubljana je veljala za varno mesto, kot mesto, kjer se lahko sprehajamo, kjer ne moreš nič slabega doživeti. Na to smo bili ponosni. Držimo skupaj, spoštujemo vse različnosti," je poudaril. 

Policija se lahko sama odloči, kaj bo zaprla, mora pa obvestiti lokalne oblasti, je povedal Janković in dodal, da je ta dokument po njegovem mnenju "izkazoval preostro željo po zapiranju mesta". "To da se zapre Trg republike, Kongresni trg in vse dostope do njega, tudi Šubičevo ulico, se mi zdi nekaj nerazumljivega. Meni je to nekaj nepotrebnega, nerazumljivega," je dejal. Poudaril je, da so brez napovedi zaprli še Hribarjevo nabrežje, torej "breg Ljubljanice, ki nima nobenega vpliva na Kongresni trg".

Poslance je ob tem izzval z  vprašanjem, kako se počutijo, ko se ograjujejo od ljudstva, ki jih je izvolilo, predsednika Boruta Pahorja, ki je, kot je dejal Janković, želel imeti manjši krog ograj, pa sprašuje, zakaj ni odklonil nagovora. Sam je vabilo na proslavo odklonil, ker na njej ni bilo praporščakov. 

'Želim si, da protestniki ostanejo tako spoštljivi, kot so bili doslej'

Dotaknil se je tudi močno okrepljene prisotnosti policije med protesti, ki se mu prav tako zdi nerazumljiva. "Več jih je, kot jih je bilo na tekmah med Olimpijo in Mariborom, ko so še bili gledalci na tribunah," je orisal, pozneje pa dodal, da se mu to zdi popolnoma nepotrebno. "Mi ne bomo izdali nikomur nobene kazni za risanje ristancev po pločnikih. Enostavno, to se pač opere. Srčno upam, da ne bo grafitov po fasadah, kajti stroški so tu veliki. Ampak izražanje svoje volje na način, da bereš ustavo in sporočaš, s kom si zadovoljen ali nezadovoljen, mislim, da ima za to vsak pravico."

Dodal je, da sam na proteste ne hodi, da pa ima po ustavi vsak pravico protestirati. "Želim si, da bi bili tako spoštljivi, kot so bili doslej," je dejal. Tiste, ki protestirajo za politiko vlade Janeza Janše, pa je pozval, naj si raje izberejo kakšen drug dan.

4. avgusta proslava brez ograj

Janković je tudi napovedal, da bodo proslavo ob dnevu zmage namesto 9. maja, ko so to preprečevali ukrepi v boju proti koronavirusu, pripravili 4. avgusta. Potekala bo na Kongresnem trgu, ki ne bo ograjen, bo pa zaradi ukrepov omejeno število sedežev. 

"Prepričan sem, da bo ta proslava spoštljiva. Na njej bo nastopil tudi partizanski pevski zbor. Izkazali bomo čast tistim, ki so padli za to domovino, ki so se borili za to domovino, tistim, ki so bili v letih 1941–1945 na strani naprednih sil, ki so premagali nacizem in fašizem, največje zlo 20. stoletja, in ki so tudi omogočili, da zdaj slavimo 29 let naše neodvisne države Slovenije," je dejal.

4. avgust so izbrali, ker je to rojstni dan pokojnega očeta naroda Janeza Stanovnika, ki mu, kot je tudi napovedal Janković, nameravajo postaviti spomenik.  

PREBERI ŠE
Janez Stanovnik: Želel je biti duhovnik, postal pa je pričevalec partizanskega boja