Slovenija

Janković ponovno zanikal vpletenost

Ljubljana, 09. 09. 2010 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Janković je ponovno zanikal, da je osebno poskrbel za to, da se z novim prostorskim načrtom zemljišč na Barju, ki so v lasti podjetja njegovega sina, spremeni namembnost, s tem pa tudi dvigne vrednost.

Zoran Janković - 1
Zoran Janković - 1 FOTO: Aljoša Kravanja

Ljubljanski župan Zoran Janković je pred preiskovalno komisijo DZ, ki se ukvarja z gradbenimi posli, ponovno zanikal vpletenost v nepremičninske posle z zemljišči, ki se jim z novim prostorskim načrtom spreminja namembnost. Poslanci pred zaslišanjem niso potrdili predloga o kaznovanju župana zaradi začasnega odhoda z zaslišanja 1. julija.

Zemljiščem na Barju, ki so v lasti podjetja Electa Jankovićevega sina Damjana, se namreč vrednost z novim občinskim prostorskim načrtom z 11,8 milijona evrov zvišuje na 18,3 milijona evrov, je cenitev predstavila predsednica preiskovalne komisije Alenka Jeraj (SDS).

Jankoviću, ki na julijskem zaslišanju na to ni znal odgovoriti, je predstavila dokumente, ki dokazujejo, da ima Mestna občina Ljubljana (MOL) na teh zemljiščih predkupno pravico. Ker Janković še ni prejel kupnine za zemljišča, ki jih je prodal podjetju svojega sina, je po mnenju Jerajeve v konfliktu interesov, če bi se omenjena zemljišča prodajala.

Janković je poudaril, da so cenitve različne, prava cena pa je tista, ki je dosežena na trgu. Ob tem je zanikal osebno vpletenost v upoštevano pripombo o višji gradnji na teh zemljiščih. Po njegovih besedah so namreč ugodili 45 odstotkom od 3500 pripomb na prostorski načrt s strani meščanov, kar jim je dovolila stroka. MOL je predlagala še več sprememb, a pristojni na državni ravni s tem niso soglašali, dodaja.

Župan je prav tako zanikal svoj vpliv na spremembo namembnosti zemljišč za območje Smodinovca in vpletenost v prodajo teh zemljišč, ki jih je kupilo podjetje Taxgroup.

Sklep o kazni zaradi odhoda z zaslišanja zavrnjen

Na pobudo poslancev Franca Pukšiča (SLS) in Zmaga Jelinčiča (SNS) je komisija obravnavala tudi predlog sklepa, da se zaradi začasnega odhoda z julijskega zaslišanja župana kaznuje s 579 evri.

S tremi glasovi za in tremi proti sklep ni bil sprejet. Po besedah Jerajeve je Janković, ki je "brez dovoljenja in utemeljenega zakonskega razloga" zapustil prostor zaslišanja, kršil zakon o kazenskem postopku.

Anderlič pa se je ob tem vprašal, ali smejo člani komisije žaliti pričo in postavljati sugestivna vprašanja. Začasni odhod priče, ki se je nato vrnila, zaslišanje pa bi se lahko nadaljevalo, ter nesklepčnost komisije, zaradi katere je bila seja prekinjena, so po njegovem mnenju "zakuhali" opozicijski poslanci v komisiji. "Morda ste to naredili zato, da bi zaslišanje izpeljali mesec pred volitvami," je dejal Anderlič.

Janković: Če je že cirkus, je prav, da je plačan!

Janković je za 24ur.com povedal: "Bilo bi zelo lepo, da bi me oglobil, to bi tudi sprejel, ker potem bi bil to dokaz, da je vse skupaj farsa. Če je že cirkus, potem je prav, da je plačan. A želja gospe Jeraj ni dobila podpore komisije."

Kot pravi, je razlog njegovega odhoda iz sobe jasen. "Gospod Pukšič je dejal: Ugotovili smo, da župan laže! Zame je to žalitev in rekel sem: Vi niste ničesar ugotovili! Kar si domišljate v vaši glavi, je pa vaša stvar. Naj mi prinese dokaz! Nato je začel vpiti na odvetnika, zato sem vprašal, ali grem lahko ven, dokler mi ne zastavi vprašanja. Počakal bi zunaj, ni mi treba poslušati teh nebuloz. Kasneje bi prišel nazaj in odgovoril na vprašanje, kar sem tudi poskusil storiti,“ je pojasnil.

Opozicijski poslanci so Jankoviću postavljali tudi vprašanja, povezana s postopkom sprejema prostorskega načrta v mestnem svetu 5. julija, koalicijski poslanci pa so prepričani, da to ni predmet preiskave komisije, ki je bila ustanovljena lani. Kot je Janković dejal po seji v izjavi za medije, so takšna zaslišanja za parlament žaljiva.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WikiX
10. 09. 2010 02.52
Zanimivo je, da se Jankovič ne brani s sodno prakso, ki je do sedaj vedno podprla nezakonite in nepravilne vpise v Zemljiško knjigo ter razne prostorske odloke, s čimer so jim posamezniki spreminjali namembnost. Ne mislim le Ljubljano, povsod po Sloveniji se to nekaznovano dogaja do danes in nikakor ni le bolezen komunistov. Je pa razumljivo, da je Ante Pukšić, Franc Pukšič ali kaj je že ta sosed, obseden z Vojvodincem, ki mu je pred 20 leti še prizanašal, zdaj pa ne more več miriti strasti. Ni se za to boril. Nekaj težav z namembnostjo je menda tudi ob meji s Hrvati, tam sta oba z Jelinčićem precej manj agresivna pri ugotavljanju nacionalnega interesa, čeprav se je tam marsikaj spremenilo. To je izraženo tudi v davkih, zaradi teh se namreč spreminja namembnost in odhodkov, ki jih prinese dejavnost. Dvomim, da se bo kdo zaradi nepokorščine spravil na Jankoviča ali zgolj simbolično, saj še glavne obravnave zapuščajo ali preprosto ne pridejo sodniki in državni tožilci, da o politikih in direktorjih ne govorimo. V bistvu, bi morali počakati na mestu celo, če se nad vami izživlja navaden policaj in vsaka domnevna avtoriteta, ki vodi nek represivni postopek. Vendar to nikakor ni edino pravilo, ki velja v teh primerih, podobno obstruktivna so tudi koruptivna dejanja, razne provokacije, žalitve in zlorabe položaja, ki onemogočajo ugotavljanje dejstev ter dialog. Bistvene so okoliščine in cilj, ki ga želi doseči neka uradna oseba in če so ti jasni, tudi postopki tečejo bolj učinkovito in niso odvisni od samovolje posameznikov. O tem bi lahko kaj več povedala recimo Margareta Jeraj, ona pa nima problemov s spreminjanjem namembnosti zemljišč in objektov za državo, niti SLS ne zaslišuje drugih prijateljev, ki očitno pravilno skrbijo za njihovo premoženje. Evidence govorijo same zase, zato se tudi vodi Zemljiška knjiga.
Buena Vita
10. 09. 2010 01.23
dete delete ne kvasi neumnosti vse kar je v sloveniji proizvajalo slovenske proizvode,kmetijskega ali živilskega izvora je uničil ravno jankovič,samo v ljubljani in ožji okolici je uničil 22 podjetji,vključno z coca colo
beukcan
09. 09. 2010 20.40
Ziher ni nič kriv!! Če bi šel vrašat koga na Povšetovo ali na Dob bi isto vsak zatrjeval da ni nič kriv!! Tko da Zoran godi se vam krivica!!
beri66
09. 09. 2010 19.45
Jankovič je tip modernega politika,tako prikupno pokvarjen da je kar simpatičen....ne gre drugače kot da ga človek voli(ljubi)in voli na volitvah...je malo mafijoza a brez tega danes ne gre...on to vsaj dela uspešno....ne ko neki prijatelji.
modro1
09. 09. 2010 18.59
Saj imate možnost vplivati na sprejetje novega prostorskega načrta za Ljubljano, ki predvideva bogatenje nekaterih na račun nezazidljivih zemljišč s spremembami v zazidljiva. Dajte svoj glas za razpis referenduma in vplivajte na to kaj se sprejema v Ljubljani. Najlažje je samo govoriti pa ničesar ne ukreniti.
zahod.west
09. 09. 2010 17.01
nekaterim političnim IZBRANCEM je res vse dovoljeno...........
DodgeFan
09. 09. 2010 15.31
@leiito: Razumem kaj hočeš povedati. Pa vendar je odkrit in dela vse po črki zakona. In če je zakon tisti, ki dopušča vse mogoče stvari, potem ne smemo kriviti tistih, ki to počno. Bolj se je za bati tistih, ki venomer nekaj skrivajo, funkcionirajo v ozadju in javnosti prikrivajo razne resnice. Takšno izkrivljanje in manevriranje med resnicami in lažmi pa ni lastnost Jankovića, temveč predvsem Janše in njegovih pri(pod)vržencev. In teh se je za bati. Če je omejitev 60 in pelješ 60 ter prehitiš tiste, ki vozijo 50 je to nekako normalno (čeravno ne paše vsem 50 vozečim, ker se s temi manevri počutijo ogrožene). Drugače pa je, če je omejitev 60, pelješ 100, pri tem nekoga povoziš, nato pa trdiš da si vozil 40 (ali celo da sploh nisi vozil), potem pa to ni normalno. In to je ljudski primer Jankoviča(60) in Janše (ki trdi, da ni vozil, pa če ga zraven dobijo).
igog
09. 09. 2010 15.28
Jutri bom oropal nekoga a tega ne bom priznal!!!! Se pravi da sem NEDOLŽEN BALKANSKA LOGIKA SE ŠIRI PO DOLINI ŠENTFLORJANSKI
am_staff
09. 09. 2010 15.06
Manipulator z ljudmi, ki nikoli ni nič kriv, dobiti ga je potrebno ko drži vrečo.
Nzugu Hoffman
09. 09. 2010 14.41
Tu nima veze kakšna je Jerajava ali kakšen je Pukšič, tudi meni nista všeč, ampak Zoki deluje arogantno, MOL vodi kot zasebno firmo, mesto je zapufano do amena, afer je za ducat komisij, sinova sta obogatela na najbolj enostavno finto, s spremembami namembnosti zemljišč, tako je lahko uspešen vsak, in že pred tem je v Mercatorju Zoki sinovoma omogočil, da sta služila na način, ki ga ni mogoče razumeti drugače kot nepotizem. Zoki je lider populističnega kova, na takega človeka, kot berlusconija, se palijo neizobraženi in nevedni razočarani volilvci drugih strank, ki mislijo, da je Zoki pa drugačen. Vsi so žal isti.
alibaba
09. 09. 2010 14.40
zakaj zmeraj znova pomislim na stavek iz znanega srbskega filma: "i tata bi, sine!" a ma kdo kak hektar viška za nas reveže?
zahod.west
09. 09. 2010 14.34
29350 09.09.2010, 13:50 9 Ko poslusam Jankovica imam obcutek, da zivim v Avganistanu in ne v Sloveniji sredi Evrope. BEST POST!
botjabotja
09. 09. 2010 14.29
DodgeFan 09.09.2010, 14:14 -3 Za vas je lahko Pukšič poštenjak, če ga gledate z zamaški v ušesu. Namreč vsebinskega bistva on nima. Govori nekaj kar je slišal ali prebral in vzel za sveto resnico, brez da bi karkoli prej preveril ali se o čem podučil. No, potem mi pa pojasni Pahorjeve besede( večkrat jih je ponovil), da bomo iz krize, ki jo sploh nismo močno občutili, odšli, kot zmagovalci. To so besede predsednika vlade in ne nekega poslanca. Prav Pahorja in vladajočo politiko bi bilo potrebno poslušati z zamaški v ušesih.
DodgeFan
09. 09. 2010 14.14
Za vas je lahko Pukšič poštenjak, če ga gledate z zamaški v ušesu. Namreč vsebinskega bistva on nima. Govori nekaj kar je slišal ali prebral in vzel za sveto resnico, brez da bi karkoli prej preveril ali se o čem podučil. A če vam jaz zdaj rečem, da je nebo zelene barve, boste to informacijo preprosto nesli dalje, ali boste prej pogledali v nebo, če je res zeleno, preden boste narod posiljevali s svojimi izjavami o zelenem nebu? Potem vam bo pa nekdo rekel, da ne govorite neumnosti, ter se ozrite gor in preverite dejstva in boste (namesto da bi resnično preverili) v trenutku rekli, da vas žali in govori nebuloze? (tokrat je ta beseda celo primerno uvršena v kontekst).
NOshit
09. 09. 2010 14.13
če lahko vpliva na držane organe, kot je to storil z zaprtjem držane ceste do stožic (ko so neplačani izvajalci hoteli protestirati), potem je občinski nivo za našega šerifa mala malica....
siFBI
09. 09. 2010 14.12
Kater pa je že pred preizkovalno komisijo priznal vpletenost. Kakšen idiotizem zakona. Te komisije so itak samo zato, da se vse skup prikrije za neskončnim besedičenjem. Sem gledal danes na TV. Ma kakšen idiotisem. Jankovič se je namesto, da bi odgovarjal na vprašanja, preiskovalcem postavljal kontra vprašanja. Kdo tako počne? Samo tist, ki je kriv in, ki hoče nekaj prikrit. V komisije je sedelo mislim, da osem članov, katere so morali po vsaki pavzi še 15min, čakat, da so se nazaj naslikal. In mi to bando plačujemo? Vse bi vrguna cesto z Jankovičem na čelu!!!!!!
Ro?ers
09. 09. 2010 14.10
Nam nič komentiral..ker me boste ziher zopet skenclal....Lp...
Nzugu Hoffman
09. 09. 2010 14.08
Janukoviču gre verjeti, samo še, da pojasni kdo so ti poslovneži s Cipra, ki skupaj z njegovima sinovoma kupujejo nepremičnine po Ljubljani. Ciper je namreč notorna pralnica denarja in Zoki točno ve, da bi kdo lahko stvar narobe razumel kot da gre za slamnate može in repatriacijo opranega denarja, zato sem prepričan, da bo dokazal, da so partnerji njegovih sinov ugledni ciprski poslovneži, ne pa neki poštni nabiralniki kot govorijo nekateri, tako kot bo dokazal, da gre za čist in legitimen denar teh investitorjev in ne iz kake davčne utaje ali še česa hujšega pridobljen kapital. Gre mo Zoki, ti si naša lista.
atopos
09. 09. 2010 13.59
gospo predsednico Jerajevo predlagam za tožilko namesto g.BB,gospoda Pukšića pa za vrhovnega sodnika...nimamo kej zgrešit...pa lep dan...
LuigiX
09. 09. 2010 13.51
Javno pozivam župana Jankovića, da razkrije vse pogodbe, ki jih ima MOL s podjetjem TAXGROUP ! Če si upa, seveda.