Slovenija

Juretu Jankoviću naj bi denar za očeta Zorana predajali kar na ljubljanskih parkiriščih

Ljubljana, 18. 12. 2015 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.L./STA/24UR
Komentarji
1554

Zoran Janković je zanikal podkupovanja in spolni škandal in dejal, da ne bo odstopil. Po informacijah 24UR naj bi njegov sin Jure Janković od Ranka Mimovića podkupnino jemal kar na različnih parkiriščih po Ljubljani, v gotovini med 40 in 80 tisoč evri. Janković pa naj bi farmacevtki uredil pogodbo za nedoločen čas, čeprav ji Svet lekarn tega ni odobril.

Več videovsebin
  • Janković zanika obtožbe in pravi, da ne bo odstopil
    03:34
    Janković zanika obtožbe in pravi, da ne bo odstopil
  • Iz SVETA: Janković stopil pred kamere in vse zanikal
    02:30
    Iz SVETA: Janković stopil pred kamere in vse zanikal
  • Iz 24UR: Janković ne bo odstopil
    03:08
    Iz 24UR: Janković ne bo odstopil
  • Iz 24UR: Juretu Jankoviću naj bi denar za očeta predajali kar na ljubljanskih parkiriščih
    01:32
    Iz 24UR: Juretu Jankoviću naj bi denar za očeta predajali kar na ljubljanskih parkiriščih
  • Iz 24UR: Kaj o očitkih pravijo Jankovićevi podporniki?
    02:49
    Iz 24UR: Kaj o očitkih pravijo Jankovićevi podporniki?
  • Iz 24UR: Jankovićev sloves neupravičen?
    02:01
    Iz 24UR: Jankovićev sloves neupravičen?
  • Iz 24UR: Župani so nedotakljivi
    01:00
    Iz 24UR: Župani so nedotakljivi

Ljubljanski župan Zoran Janković se je danes odzval na tri točke, na katere se nanaša preiskava, zaradi katere so v četrtek na Molu potekale preiskave.

V oddaji 24UR pa so danes razkrili nove podrobnosti. Po njihovih informacijah naj bi njegov sin Jure Jankovič od Ranka Mimovića, nekdanjega šefa KPL, podkupnino jemal kar na različnih parkiriščih po Ljubljani, v gotovini med 40 in 80 tisoč evri.

Zoran in Jure Janković
Zoran in Jure Janković FOTO: Miro Majcen

Janković zanika prejemanje podkupnine

V prvi točki mu, kot je danes pojasnil Janković, očitajo prejemanje podkupnine. "Ovadbo je podal pravnomočno obsojeni zapornik," je poudaril - šlo naj bi za nekdanjega direktorja KPL Ranka Mimovića, česar pa ljubljanski župan ni želel potrditi. Na podlagi te ovadbe iz marca 2014 je policija dobila možnost prisluhov, sledenja in "tudi, da pripravi navidezno primopredajo podkupnine". "Trdim, da nič od tega ni res, da ni bilo nobene podkupnine," je dejal Janković. Policijo je pozval, naj predložijo dokaze oziroma fotografijo dejanja oz. prejemanja podkupnine. "Počakal bom na konec dela policije in sodišč, nato pa bom tega gospoda kazensko ovadil za krivo ovadbo," je še napovedal.

A po informacijah 24UR je predaja denarja med Mimovićem in Juretom Jankovićem potekala na različnih parkiriščih v Ljubljani.

Neuradno naj bi iz razpisa umaknili najpomembnejši pogoj, zaradi katerega KPL ni mogel konkururati

V drugi točki mu očitajo, da je na podlagi obiska predstavnika podjetja KPL poklical direktorja ljubljanskega javnega podjetja Vodovod-Kanalizacija (VO-KA) in mu naročil, naj spremeni razpisne pogoje za izbiro izvajalca za gradnjo komunalne infrastrukture na Rakovi jelši. "Res je," je povedal Janković, ob tem pa dodal, da je bil po navedbah predstavnika KPL razpis prirejen za Hidrotehnik. Zato je sam poklical direktorja VO-KA in mu naročil, naj "prehude pogoje" umaknejo iz razpisa.

Mol je sicer po objavi razpisa prejel štiri ponudbe, od tega so razpisnim pogojem ustrezale tri. Vsi ti trije ponudniki so bili na pogajanjih v mestni hiši. "Posla ni dobil KPL, ampak Hidrotehnik, njegova cena je bila za 41 odstotkov nižja od prvotno ponujene," je poudaril Janković. "To dokazuje, da pri nas posle dobijo tisti, ki ponudijo najnižjo ceno ob primerni kvaliteti," je menil.

Če bi Janković danes dovolil novinarjem spraševati, bi ga vprašali, zakaj direktorja VO-KE ni ovadil, če je ugotovil, da je bil razpis prirejen.

Neuradno so po poročanju 24UR iz razpisa umaknili najpomembnejši pogoj, zaradi katerega KPL ni mogel konkurirati. To so potrebne reference, kar je za tako velik projekt, kot je gradnja vodovoda na Rakovi jelši, zelo nenavadno.

Pri tem domnevno spornem poslu so po informacijah 24UR osumljeni Martin Plut, Alojz Bizjak, takratni direktor KPL Damjan Stanek in pa Jure Janković, ki naj bi bil vključen v dogovore.

Pogodba za nedoločen čas v zameno za spolnost?

V tretji točki pa Jankoviću očitajo, da naj bi zahteval spolne usluge v zameno za pomoč pri zaposlitvi. "To je popolna neresnica. Nikoli od nikogar nisem zahteval nobenih protiuslug," je dejal. Dodal je še, da je bila "dotična gospa" v Lekarnah Ljubljana zaposlena že eno leto, preden naj bi se očitano mu dejanje zgodilo.

Po poročanju 24UR je bila res farmacevtka že zaposlena, a za določen čas. Ker pa naj bi želela dobiti posojilo za stanovanje, Svet lekarn pa ji pogodbe za nedoločen čas ni odobril, naj bi Jankovića prosila za uslugo. S posredovanjem naj bi ji pri direktorju lekarn izpogojeval, da je dobila pogodbo za nedoločen čas, a v zameno za spolnost, so še poročali v 24UR. 

Janković vse zanika in pravi, da ne bo odstopil.
Janković vse zanika in pravi, da ne bo odstopil. FOTO: POP TV

Janković ne bo odstopil

"Ne bom odstopil, počakal bom, da se reši," je tako zatrdil župan. "Ni prijetno," je dodal ob tem in spomnil, da je bil v treh letih že trikrat tarča raznih preiskav: v primerih Stožice, donacije in v primeru najnovejših očitkov. "Vse tri nimajo nobene osnove. Trdim, da smo delali zakonito, verjamem, zaupam, prepričan sem, da so moji sodelavci naredili vse v skladu z zakonodajo in verjamem, da se bo to v postopku tudi dokazalo," je zaključil.

Nove podrobnosti, kako je Janković posloval in prejemal podkupnine

V oddaji 24UR so danes danes razkrili nove podrobnosti, kako naj bi osumljeni delovali na terenu. Po njihovih podatkih naj bi Juretu Jankoviću za očeta Zorana denar predajali kar na več parkiriščih po Ljubljani.

Od vsakega mesečnega nakazila Mestne občine Ljubljana KPL - šlo je za dela, ki še niso bila opravljena - po informacijah 24UR je bilo takih nakazil na mesec med 400 in 800 tisoč evri - naj bi Janković jemal po 10 odstotkov podkupnine, in to celo v zneskih od 40 pa vse do 80 tisočakov. In pri tem na bi mu pomagala Liljana Rakar, ki je skrbela za komunikacijo med Juretom Jankovičem in šefom KPL Mimovićem. Ta naj bi - trdijo viri 24UR - podkupnine nakazoval na svojo družbo Patera, nato sam dvignil gotovino in jo nosil Juretu Jankoviću, dobila naj bi se na več parkiriščih po Ljubljani.

Jemanja podkupnine je poleg župana Ljubljane in njegovega sina osumljen tudi Alen Sulej. Ta naj bi Jankovićevo pismo z zahtevo po dodatnih 150 tisoč evrih nesel celo v pripor na Povšetovo, kjer je takrat sedel Mimović, so še poročali v 24UR.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1554)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JE-BI-GA
08. 11. 2018 12.41
+2
Jurček, Jurček, kje si ? ..........un stric prinese denar, pojdi iskat.............................hahahaha
Mega100
20. 12. 2015 15.47
+8
EN VIC: Zoki napravu zabavo hudo balkan fešto, glasna muska, razbite steklenice piva vsepovsod, da je blo obup................ Pa sosedje pokličejo policijo. Pridejo policaji do Jankoviča. Pa Zoki oj policaji fantje kako je, kako ste...evo vsakem po 500 Evru fajn se mejte, pejte domov...................... Pa pridejo policaji dol.. pa sosedje in kako je, ste Jankoviča aretiral....pa policaji, ja no...veste nič mu ne moremo, Zoki ima take fajne papirje...lol. :-)
manolo31
20. 12. 2015 14.54
+12
Iz prve roke vem, da je jemal podkupnino Jankovič od indijske filmske ekipe, ko je snemala nadaljevanko v Ljubljani pred kakimi 3 leti. Od njih je zahteval podkupnino (in jo tudi jemal) v visini 10-20000 Eur na dan - kao zato, da omogoči snemanje, ustavi promet okrog lokacij snemanja in zapre ceste! Indijci so bili totalno zgroženi in so rekli da nikoli več v Slovenijo na snemanje. To naj se tudi razisce. Gospod Jankovič pa je v teh krogih kjer se pretaka denar dobro znan pod vzdevkom 30% - saj jemlje od poslov po 30% denarja podkupnin!!
wolfterier
20. 12. 2015 17.56
+4
samuray1
20. 12. 2015 14.17
-10
tukaj se vse utemeljuje na gensko prirojeni hudomušni domišljiji,lažeh in zahrbtnosti.Vsi po vrsti,od avtorjev,novinarjev in navijaške publike,nastopate kot navijači nekega kluba.Obenem pa si kar tako po domače sami sebi pripisujete iluzionistično desničarstvo in obratno. Zdrav razum pa je itak tabu za večino. Pa kaj bi še radi od Jankoviča???.
Sam Il
20. 12. 2015 19.39
+7
wolfterier
21. 12. 2015 10.00
+5
Ana Sols
20. 12. 2015 13.21
+10
Kdaj ga bodo že pospravili v zapor? On še kar na oblasti... Sramota za državo in državljane in nikakršen zgled.... Najboljše da ukinete zapore in vse, ker ne zapirate folk, ki dejansko krade!!! Pa toliko časa je bilo zatišje po že tolikšnih aferah, to sigurno ni edina stvar, kjer krade. Katastrofa za slovenijo, samo to lahko rečem. Tista Bratuškova ga je nekaj zastopala, pa je bla nepismena v angleščini, bogpomagaj no, ni čudno, da ljudje ne grejo na volitve, ko so taki kekci na koncu na izbiro in nobeden dejansko pošten človek.
korintos23
20. 12. 2015 14.02
+3
Ponavadi pri nas take sodbe trajajo 10 let! Potem pa lahko pričneva računati.
tornadotex
20. 12. 2015 14.31
+6
Res sramota ,da mu še pustijo opravljati župansko funkcijo. V tujini glasujejo za obstoj nekega funkcionarja na položaju,če si mu vnuk ukvarja z petardami, a pri nas ,še vedno nikome ništa.
glava2
20. 12. 2015 13.13
+10
mogoče bi morali uvoziti nekaj tožilcev, ker naši so NESPOSOBNI in verjetno tudi PODKUPLJENI, druge razlage ni!!!
korintos23
20. 12. 2015 14.03
+4
Kdo jih vun izpusti, sodniki ali tožilci?
glava2
20. 12. 2015 14.27
+7
tožilci zajebejo postopke , zamudijo roke, ne poznajo zakonov, predlagajo nezakonite dokaze,..... sodniki pa so razred zase, oni čakajo , da vse zastara... EN SAM PONOS SLOVENIJE!
glava2
20. 12. 2015 14.28
+7
glava2
20. 12. 2015 14.29
+3
glava2
20. 12. 2015 13.11
+10
kot mafija, ata je glava potem pa nekaj otrok brez IQ-ja in ostali picciotti....
NoviceResnice
20. 12. 2015 12.52
+6
Najbolj pošten lopov na svetu....pa to.......
cirenij
20. 12. 2015 11.54
-13
Jankovič je nekaj naredil za Ljubljano, najlepše EU mesto. Ostali so pa pobasali samo zase. Če se je oprostilo njim, zakaj se ne bi njemu? Naš pravosodni sistem pa bi deloval, če bi bila tozadevno sprejeta zakonodaja. Ampak na vseh področjih nasrka samo mali človek, veliki so pa zaščiteni.
Uporabnik113089
20. 12. 2015 12.18
+14
Totalna zmaga! Zoran Janković mali človek!? Zadolžil je davkoplačevalce za par sto milijonov eur. in on je nekaj naredil za Ljubljano? Ja, lahko je s tujim penisom opletati po koprivah! Ta pa zmaga: "Vsi kradejo, zakaj ne bi še on?" !?
korintos23
20. 12. 2015 12.30
+3
Vsi kradejo kateri imajo možnost! Poglej Maribor, zadolžen do amena in kaj so z njim in njegovo industrijo naredili?!?
MurglPoni
20. 12. 2015 13.27
+4
Torej bi morali najeti levičarskega lopov :)
Fr33dom
20. 12. 2015 13.56
+8
kaj ti bluzis!!! veš koliko pufo je pustil koliko podjetij je slo v stecaj zaradi stižic!!!!!!! wake up!!!!
rde?kar
20. 12. 2015 11.38
+10
Balkanska posla
godhead
20. 12. 2015 11.20
-1
ta jurček se pa čisto po janšarju zgleduje, gotovina, pa to
tornadotex
20. 12. 2015 14.32
+1
tony_abcde@yahoo.com
20. 12. 2015 10.46
+14
1. Vsak, ki zna sešteti ena plus ena ve, da če bi se nekdo resno lotil njegovih mahinacij bi že zdavnaj sedel za rešetkami in bi mu zasegli premoženje, njegovim itd. Ampak to nikakor ni možno v naši pravni državi kjer mu je celo brezmadežni Nodi svetoval...da o skorumpiranem sodnem sistemu, inštaliranih pravih ljudeh na pravih mestih niti ne zgubljamo preveč besed. To velja tudi še za kakšnega, ne samo za njega. Ampak ne, pri nas ni cilj odpraviti korupcijo, ker lovke segajo od politike in se raztezajo globoko in visoko v skorumpiran sodni sistem...čudežno marsikaj zastara, napaka v procesu, ni zakonito, se izgubi v železnih omarah, se zamudi itd. Zgolj naključja a ne? Zgolj naključje je primer "prijatelji v stečaju", zgolj naključje je zaposlovanje sinov in hčera v določena državna podjetja, inštitucije itd. 2. Morda je pa rezultat njegova nedotakljivost tega, da večino denarja ki ga uspe dobiti preusmerja v kakšno blagajno politične stranke. Botri, strici iz ozadja so zadovoljni, Zoki naš človek marsikaj prenese... Za politiko se vedno potrebuje denar, volitve in kampanje je treba financirat, podkupnine...da je lahko politična stranka "na trgu" vedno potrebuje denar. Morda je tudi večina denarja od kakšne patrije, orožja šla v blagajno SDS zato vsi skupaj držijo, ponavljajo svojo mantro, malikujejo svoje polbožanstvo na piedestalu in tako si najbližji sateliti polbožanstva zagotavljajo svojo eksistenco v političnem prostoru.
Uporabnik113089
20. 12. 2015 10.54
+16
Točno. Potrebna je lustracija pravosodnega sistema! Potrebno bo razsuti sisteme kot so Brezigar s.p. Ernest s.p. in začeti z mladimi nepokvarjenimi sodniki in tožilci. To je pogojeno z novimi volitvami. Današnji predsednik vlade je dolga leta bil pravni svetovalec v Državnem zboru. Že desetletja smo pušili in še vedno pušimo v vseh mednarodnih pravnih sporih. Proračun nam je debelih devet let nadzorovala doštudirana šivilja, ki je pozneje celo predsedovala slovenski vladi in še in še.... Veterani vojne za Slovenijo smo že kar precej v letih, da bi še enkrat prijeli za flinte; mladinci so pa preveliki pussyji za kaj takega. Rajši se izselijo, kot da bi se ukvarjali z mafijo. Torej, kraja se bo neovirano in nekaznovano nadaljevala. do takrat ko bo zadnjemu Slovencu ime Janićije.....
emilzapata
20. 12. 2015 11.32
+5
Uporabnik113089
20. 12. 2015 10.42
+7
Rodžota so dobili živega, a kaj ko so visoko izobraženi policisti vse dokaze dobili na način, ki je v zakonodaji opredeljen kot nezakonito pridobljeni dokazi.....
brabusednet
20. 12. 2015 10.38
+9
Brez veze vsi komentarji,kajti Zoki tega tako ne zna prebirat.Računalnik je za njega Španska vas ne vem kako lahko ima glavno mesto države tako butastega župana.Verjetno je edini v vsej Evropi če ne širše.Je pa stručko za krajo in celo za zvodništvo.
tornadotex
20. 12. 2015 14.36
+3
V lj, vsaka.ki visoko dvigne noge,dobi službo...
proletarec1
20. 12. 2015 10.30
+1
ČE MU, GREHOV ,NEBODO MOGLI DOKAZATI, BO SDS, KMALU POLITIČNO MRTVA STRANKA.
zulj001
20. 12. 2015 10.25
+5
Rdeči levičarji kradejo ,da se vse kadi ,preko režimskih medijev pa prepričujejo državljane da je največji lopov Janša. Ne razumem tega ,iz države je zginilo cca sedemdeset miljard evrov.Janšo obsojajo da je dal OBLJUBO DA BO sprejel darilo ,a nikoli niso povedali kolikšna je ta obljuba.Torej,kam je zginolo sedemdeset miljard evrov!!!!!
korintos23
20. 12. 2015 10.24
+8
Kdo je v tem primeru najbolj pokvarjen, Zoki, kriminalisti ali sodstvo, tu nekaj ne štima!!!
brabusednet
20. 12. 2015 10.30
+5
Vsi po vrsti in to že par generacij,posledica komunizma.V demokratičnih državah to hitro rešijo samo poglej Avstrijsko banko.
korintos23
20. 12. 2015 10.35
-4
anonymous82
20. 12. 2015 10.12
+9
Kaj je hepani še res niste dojeli 1518 komentarjev na to temo. Mislim ka de treba vse razj..ati v toti državi BANDA LOPOVSKA POKVARJENA DO KRAJA. Nekateri nimajo za jesti drugi pa si punijo žepe.
NA LEVO ni OK
20. 12. 2015 11.28
+9
SAJ V TEMJE BISTVO, če hočeš ti imet , mora nekdo crkavat. Pri nas je točno tako. Največji nonses pa je v tem, da tisti ,ki crkujejo še vedno volijo tiste , ki jim kradejo. BEDNISLOVENCI.
Damjan Konkolic
20. 12. 2015 10.03
-4
Kateri krete.. pa sprejema podkupnino na PARKIRIŠČU dejte no sej ni folk tolk neumen, da dajete take populistične novice ven.
korintos23
20. 12. 2015 10.22
-3
wolfterier
20. 12. 2015 18.01
+3
Če pa še računalnika ne zna prižgat...
puspan
20. 12. 2015 09.48
+4
Način njunega dela ne gre obsojati. Starih navad se človek ne odvadi tako hitro. Razlika je samo v tem, da mora posel cveteti in donašati večje dobičke. Včasih je bil ata Zoki zadovoljen s prodajo solate, danes pa so se časi spremenili in 10% delnice prinašajo večje dobičke. Edino, kar je ostalo pri starem je način poslovanja. Aha, se ve zakaj.