Slovenija

Stanje v ZD Ljubljana 'ni najboljše, ni pa najslabše'

Ljubljana, 17. 01. 2023 09.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ljubljanski župan Zoran Janković je z direktorico ljubljanskega zdravstvenega doma komentiral stanje v ZD Ljubljana. Med drugim sta omenila plačna nesorazmerja, odpiranje ambulant za osebe, ki so ostale brez izbranega osebnega zdravnika in manko zaposlenih. Na predlog mestnega sveta je sklical izredno sejo glede stanja na področju družinske medicine in izbire osebnih zdravnikov.

Predlog za sklic je podalo 16 podpisanih mestnih svetnikov. "Zanimivo je, da se je podpisu odrekel SD, saj da točke presegajo kompetence mestne občine in da oni zagovarjajo javno zdravstvo," je izpostavil ljubljanski župan Zoran Janković. Izredna seja bo v ponedeljek popoldan. Do takrat bo občina že sestavila uradne odgovore na vseh 13 točk v pozivu mestnih svetnikov. "Razpravo bomo opravili, bomo videli, kako bo šla."

Zoran Janković
Zoran Janković FOTO:

Izpostavil je tudi, da so včeraj odprli prvo ambulanto za neopredeljene na Rakovniku, do konca meseca jih bodo odprli še pet. Konec meseca imajo še srečanje s sedmimi zdravniki, s katerimi se bodo pogovarjali o neprofitnih stanovanjih. 

Dejal je, da se na področju zdravstva obeta več sprememb. Do konca leta naj bi se na Metelkovi zgradil nov zdravstveni dom. Nov ZD Rakovnik naj bi sicer začeli graditi junija. Leta 2025 naj bi bila izgradnja končana, je dejal. 

'Težave v zdravstvu niso le v Ljubljani'

Omenil je tudi plačna nesorazmerja. Pravi, da težave v zdravstvu niso le v Ljubljani. Dodal je, da so ministrstvu predlagali povišanje plač specializantov. Nesorazmerja med posameznimi ZD in koncesionarji v regiji se rešujejo, je dejal in poudaril, da je od zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana dobil podpis, a da se pogajanja nadaljujejo. 

Zoran Janković
Zoran Janković FOTO: 24UR ZVEČER

Povedal je, da si občina želi povišati zdravniške plače, a da ministrstvo vloge zavrača. V letih 2021 in 2022 je občina na ministrstvo poslala 18 takih vlog, 11 jih je bilo zavrnjenih. Sedem od teh zdravnikov je ZD Ljubljana nato zapustilo. Želi si, da bi bili mladi zdravniki s plačilom enako stimulirani kot koncesionarji. "Pogoji dela se morajo spraviti na isti količnik," je bil jasen.

1000 specializantom bi lahko kratkoročno dejali, da morajo del specializacije opraviti na področju družinske medicine, je tudi predlagal. S tem bi poskušali izboljšati situacijo, saj da je v Ljubljani do 13.000 do 15.000 ljudi brez osebnega zdravnika. A kot je s sklicevanjem na zdravstvenega ministra že izpostavil župan, je situacija taka že več let.

Direktorici zaupa, izbiro osebnega zdravnika bi omejil na regije

Še enkrat se je tudi opravičil za razmere pred ZD Bežigrad. "V ZD Vič imamo dobre izkušnje z vpisom," je dodal, saj da se tam o vpisu ni razvedelo v javnosti. V Bežigrad so tako prihajali "iz vse Slovenije", je izpostavil. "Pomanjkanje zdravnikov je očitno veliko."

"A naj direktorici kar rečem naj odstopi? In bomo imeli kar naenkrat 20 zdravnikov več," je komentiral pozive, naj Poplas Susičevo odslovi s čela zavoda. Znova je izrazil zaupanje v direktorico.

Želi pa si, da bi država v bodoče omogočila, da si osebnega zdravnika lahko izberemo le v regiji stalnega prebivališča. Približno 30.000 oseb z izbranim osebnim zdravnikom v Ljubljani v prestolnici nima stalnega prebivališča. "Z našimi sodelavci bomo opravili razgovore. Povedali smo, kako bi lahko dodatno stimulirali kader, na primer s stanovanji". 

Ob koncu je dodal, da se je na sestanku z zdravstvenim ministrom prejšnji teden pogovarjal tudi o rešitvah ter pristojnostih tako ministrstva kot občine. Dodal je, da so nekateri predlogi zelo hitro rešljivi in da se je srečanje končalo v odličnem vzdušju.

Poplas Susičeva: Stanje 'ni najboljše, ni pa najslabše'

Direktorica ZD Ljubljana Antonija Poplas Susič je poudarila, da je dogajanje v ZD Ljubljana njena odgovornost. "Ko sem aprila prevzela vodenje, sem spoznala, da je treba hitro ukrepati na področju novitet, nove opreme, vlaganja v mlade, perspektivni kader ..."

Povedala je, da je njena odgovornost tudi skrb za kader. Od 40 do 50 zdravnikov se letno prijavi na specializacijo družinske medicine. Pred desetletjem je bilo prijav 138. Kot je dejala,  zdravniki v ZD Ljubljana zaradi pomanjkanja tudi ne odhajajo v pokoj. "Takih je bilo lani sedem."

Direktorica ZD Ljubljana Antonija Poplas Susič
Direktorica ZD Ljubljana Antonija Poplas Susič FOTO: 24ur.com

Poudarila je, da je med 30.000 tistimi, ki imajo osebnega zdravnika v Ljubljani, pa v kraju nimajo stalnega prebivališča, veliko tujcev, azilantov in tistih z začasnimi prebivališči. Prav tako se v Ljubljano k zdravniku vozijo prebivalci iz bližnje okolice. Dodala je, da stanje v ZD Ljubljana "ni najboljše, ni pa najslabše" in da si želi transparentno delovanje. 

Težave na pediatriji

Opozorila je, da bi se lahko v prihodnosti s težavami, s kakršnimi se trenutno srečuje družinska medicina, spopadala tudi pediatrija. Na nujni medicinski pomoči na Metelkovi se že spopadajo tudi z nujnimi primeri zunaj Ljubljane.

Težave s pediatrijo je sicer omenil tudi župan, ki je prav tako izpostavil, da so zaradi velikega števila bolnih otrok preobremenjene tudi druge občine, ki očitno bolne otroke pošiljajo v Ljubljano.

Ambulante za osebe brez osebnega zdravnika in manko kadra

Ambulanta za osebe brez osebnega zdravnika, ki se je včeraj odprla, že od 3. januarja deluje v enoti Rakovnik, je poudarila. "Včeraj se je le preimenovala v ambulanto za neopredeljene. S tem bodo zdravniki le prejeli nekoliko drugačno plačilo."  Druga ambulanta bo vpeljana danes, ostale pa v naslednjih dneh. Razen v enoti Bežigrad, saj novi zdravnici še ne dosegata glavarskih količnikov, je pristavila.

ZD Ljubljana bi lahko odprl 19 ambulant za osebe brez osebnega zdravnika, je tudi dodala. Dnevno bi za to potrebovali 36 zdravnikov, ki pa jih nimajo. Za zdaj se je javilo 17 koncesionarjev, ki bi sodelovali enkrat ali dvakrat mesečno, pa vse do enkrat tedensko. Skupaj bodo lahko odprli sedem ambulant. "Vsi pa bodo dobili zdravstveno oskrbo, ne le tisti, ki so zdravnika izgubili v roku preteklih dveh let," je omenila še bolnike. 

Janković in direktorica ZD Ljubljana
Janković in direktorica ZD Ljubljana FOTO: 24ur.com

Ljubljanski zdravstveni dom ima okrog 1600 zaposlenih, številka se za 200 stalno spreminja, je nato nadaljevala z opisom razmer. "To je velika inštitucija. Manko števila zdravnikov se je pojavil v enoti ZD Moste-Polje, kjer jih je odšlo osem, v enoti Fužine, kjer so odšle tri, enako se je zgodilo na Rudniku."  Enota Moste-Polje ni zaprta, saj deluje ambulanta za kronične bolnike, ambulanta za prevezo ran in ambulanta za cepljenje, je poudarila. Družinske zdravnike so drugam preusmerili zaradi bolezni, saj da je nadomeščanje tako lažje. Zdravnika bodo v enoto vzpostavili drug teden, je dejala, obeta se nova zaposlitev. "Organizacija dela bo prilagojena," je kljub temu opozorila in izpostavila, da so zdravniki, ki so se upokojili ali iz doma Moste-Polje odšli, imeli od 2500 do 3000 količnikov. 

V velikih enotah pomanjkanja kadra ne zaznavajo, je pa v prestolnici stanje vseeno slabo, je pristavila, saj da so slabe izpostave ZZZS. V ZD Ljubljana imajo zaposlenih 90 družinskih zdravnikov, manjka jih 10 odstotkov. Lansko leto so jih dodatno zaposlili 15. Poudarila je, da so dohodkovno ujeti v javnoplačni sistem. 

Komentirala je tudi besede zdravstvenega ministra, ko je s prstom pokazal nanjo kot odgovorno za trenutno stanje. Dejala je, da razume hierarhijo, a da bo "čas pokazal svoje". Poudarila je, da bi bilo v tem času bolj kot kazanje s prstom pomembno sodelovanje, saj da bo od tega odvisno stanje zdravstvenega sistema. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (365)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sailer2
31. 01. 2023 17.41
"ni ampak je" 😂
Milan Dukic 1
19. 01. 2023 13.00
Pol naj pa prevzamejo še plače zaposlenih in to je to
Rudolf Maister
17. 01. 2023 20.40
+2
Hahahahahahahahahahaahahahahah je kar v redu ,naj ljudje zmrzujejo cele noči v vrsti. saj to ste z veliko večino izvolili ,ali nje? No samo mimogrede socialisti krulijo ,da ni več diktature,na RTV se vidi da skoraj vsi siromaki ki čakajo nosijo maske. Le zakaj ,le zakaj.hahahahahahaha
spermi?
17. 01. 2023 20.26
+4
Oba dva direktorico in župana bi bilo treba v p...o na bincati .
perjad
17. 01. 2023 20.22
+4
dokler bo ta srbjankić šerif in boter baljan mafije be more biti bolje
Diegol14
17. 01. 2023 19.49
+3
Važno da bo tek trojk...
Ho Chi Joža
17. 01. 2023 19.33
+2
V Zokistanu je vse BP.
mungus
17. 01. 2023 18.36
+4
hudič je ker prevladujejo osebni interesi.....vsi skupi so za nagodit v 3 malore ker si ne zaslužijo druzga kot da se jih natera kanale kopati..
mungus
17. 01. 2023 18.26
+4
tej dohtarci se že vidi da je pokvarjena .....me pa čudi da se takim ne da karkoli da se spokajo....zaščitena kot .....brez veze!
Ugovor vesti 133.člen
17. 01. 2023 18.02
+5
Zaradi takšnih osebkov, ljudje izvolijo levico, bližje jim je totalitarizem, namesto demokracije. Smo unikat v EU. Mene je iskreno sram! Mogoče to čustvo ni po volji 60% sodržavljanov, ki volijo nič, dobijo pa minus nič (-0). Zakaj je priden narod tako kaznovan. Nismo več svoji na svojem!
Artechh
17. 01. 2023 17.58
+6
ocitno ima za starejse tudi posebno mesto :P sem mislil da samo na mlade blodinke pada :P
24bata
17. 01. 2023 17.55
+7
Volili ste ga zaj pa jamrate brezveze.
jodr
17. 01. 2023 17.13
+7
Zoki nekam zabuhel si ratal v glavo, imaš težave?
Jack Herer
18. 01. 2023 08.06
-1
Tudi ti boš pri teh letih, če tudi brez težav, kar pa močno dvomim, da boš brez težav. Nisem njegov pristaš ampak takšno mnenje ne spada sem in nima nikakršne zveue z to problematiko. Da žališ nekoga z njegovim videzom, zaradi njegovega dela si potem ti še slabši, kot on.
bojer
17. 01. 2023 16.45
+10
Z direktorico zdravstvenega doma, ki jo nadvse poveličuje župan, je nekako tako, če je resnično taka strokovnjakinja, bi kot poslovodna oseba morala odreagirati veliko prej in ne šele sedaj, ke je vse šlo v nebo. In to župan nadvse hvali. In še, župan bi se moral najprej opravičiti ministru za zdravje in temu opravičilu bi se moral pridružiti predsednik vlade. Oba sta ministra osramotila oziroma ponižala pred večinsko slovensko javnostjo.
Mr.
17. 01. 2023 17.34
+7
Ko nesposobni vladajo je to tako..... žal...
DEEP
17. 01. 2023 16.36
+7
Rešitelj naroda kot vučić, brez resnice mi živeti ni! 🤔
Omizje
17. 01. 2023 16.20
+9
župan ni najboljši je pa najslabši
zdravilozavse
17. 01. 2023 16.14
+14
Ta je tudi huda,ko direktorica reče,navajam;v ZDLjubljana imamo zaposlenih 90 zdravnikov,manjka nam ji 10%,torej 9 zdravnikov.Se pravi,da je težava v 9.zdravnikih in potem nihče ne bo brez osebnega zdravnika.Zdaj pa matematika:1500 pacientov x 9 zdravnikov in smo na koliko?13500 ljudi,se pravi z 9.novimi zdravniki smo na konju.In potem drugi podatek:Lahko bi odprli takoj 19 ambulant za osebe brez izbranega zdravnika,za to bi potrebovali 36 zdravnikov?Halo,36 zdravnikov za 19 ambulant,skoraj 2 na ambulanto,a računajo,da bodo imeli mlade ali kaj?Pa tudi čemu 19 ambulant,če z 9.rešiš vse?Se vidi domet tako dir.kot zokija,pošteno nas imajo za norce?
za naše
17. 01. 2023 16.08
+7
Spet ta smra d na 24! Kaj ni nobenega slovenca ,da kaj pove glede zdravstva?
frenk707
17. 01. 2023 17.17
+1
mogoče bi lahko pacient ,z izkušnjami zdravstvenega ministra, dal kakšen koristen nasvet.
Prinašalec
17. 01. 2023 15.54
+10
Zoki, spoki, Slovenija te ne mara, razen tvojih sobratov.
frenk707
17. 01. 2023 17.19
+1
Pred dvema mesecema je bil izvoljen v prvem krogu v mestu heroju, v Ljubljani,... pomisli malo kaj govoriš teslo janšistično.
perjad
17. 01. 2023 20.26
+0
frenk - spokaj v tvojo srbsko domovino kamor spadas
zdravilozavse
17. 01. 2023 15.45
+4
Zoki vam je lepo in po pravici povedal.Kaj bo drugače,če odstavimo direktorico,bomo zato imeli več zdravnikov,zadeva bo ostala enaka z njo ali brez nje.In ta izjava zapeče.Hotel vam je samo povedati,da dokler bo on šerif,se bo delalo kot bo zahteval pa ne glede na to kdo bo direktor-ica.2 mandata ima že večino v MOL in je župan in to je njegova naloga in naloga bande,ki jo vodi.In.ne,ni problem v tem,če zamenja direktorico,moral bi jo zamenjati in zahtevati odgovornost.Nastaviti nekoga novega,ki te zadeve zna urejati,sicer pa prevzeti odgovornost za takšno stanje in ne ukrepanje,da bi bilo bolje.Res ni situacija od včeraj,ampak šerif dva mandata si v vodstvu MOL in sedaj tretji mandat,pa je vsako leto bilo slabše,torej se ve kdo je kriv,v tem primeru sta zrela oba za odhod,ampak ne,krivi so odhodi zdravniki,pa ostalega medicinskega osebja,pa pacienti,ki jih je preveč,itd....