Slovenija

Janković želi pogovore

Ljubljana, 13. 03. 2007 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ljubljanski župan Zoran Janković se želi sedaj, ko je Gratel umaknil stroje z ulic, sestati s predstavniki podjetja.

Zoran Janković
Zoran Janković FOTO: POP TV


Podjetje Gratel je po včerajšnji napovedi danes z ljubljanskih ulic, na katerih je vzpostavljalo optično telekomunikacijsko omrežje, že odstranilo vso gradbeno mehanizacijo. "Umaknili smo kompletno mehanizacijo in jo prepeljali na drugo gradbišče izven Ljubljane," je za 24ur.com povedal vodja projekta optičnih telekomunikacij za Ljubljano pri Gratelu Tomaž Kržišnik. "Delavci odstranjujejo le še gradbeni material in zemljo, skratka pospravljajo traso," je dodal.

Gratel bo zahteval odškodnino

Kot je znano, je podjetje umik strojev napovedalo včeraj zvečer, potem ko je še čez dan direktor Gratela Drago Štrefela zatrjeval, da bodo z deli nadaljevali. Pojasnili so, da ne želijo "merjenja na ulici" ter da so se odločili, da bodo stroje umaknili in na Mestno občino Ljubljana vložili odškodninske zahtevke. Po besedah direktorja podjetja naj bi mesečna odškodnina znašala 1,5 milijona evrov.

telekomunikacije
telekomunikacije FOTO: POP TV
Zaradi napovedanega odškodninskega zahtevka so v ljubljanskem svetniškem klubu SDS opozorili, da županova odločitev utegne Ljubljančane drago stati. Vodja svetniškega kluba SDS Dimitrij Kovačič je zadevo označil kot škandalozno in županovo ravnanje označil za negospodarno. Prepričan je tudi, da ni potrebno kaznovati podjetja, razen, če je z nekdanjo županjo Danico Simšič načrtovalo posel, ki bi oškodoval MOL.

Ljubljanski župan Zoran Janković je umik gradbene mehanizacije označil kot razumno dejanje, saj bi v nasprotnem primeru lahko prišlo tudi do prekinitve pogodbe, in poudaril, da so v občini dolžni skrbeti za koristi mesta in red v njem. Ponovil je, da dela Gratel za Ljubljano dober projekt, vendar pa se ne držijo pogodbe, in dejal, da se je pripravljen sestati s predstavniki podjetja takoj, ko bo mogoče. Na njem se bodo dogovorili o pogojih, pod katerimi bo mogoče nadaljevanje del.

Župan postavlja pogoje

Poudaril je, da v pogodbi jasno piše, da je treba skupaj z oddelkom za gospodarske in javne službe zakoličiti potek omrežja, in dejal, da v mestni občini pričakujejo, da bodo vedeli, kje Gratel dela in kje ne. Gratel mora oddati vlogo za zaporo cest, na podlagi katere bo določena trasa, po kateri bodo delali, skupaj pa bodo izvedli tudi nadzor nad že izvedenimi deli, je dejal.

Glede napovedi direktorja Gratela, da bo podjetje na Mestno občino Ljubljana (MOL) vložilo odškodninske zahtevke, je župan dejal, da Gratel to pravico ima in da bo o tem odločilo sodišče.

"Do današnjega dne smo vložili vsa pravna sredstva zoper odločbo o odpravi soglasja k izvedbi del," je povedal Štrafela in dodal, da je tudi odškodninska tožba v pripravi. Na Gratelu so se sicer pripravljeni že ta teden sestati z županom, vendar še proučujejo, ali bodo dali pobudo za srečanje.

Merjenje moči na ulicah

Spor med delavci podjetja in mestom Ljubljana se je začel, ko je v začetku marca ljubljanski župan preklical soglasje mesta za izvedbo del pri gradnji optičnega omrežja do leta 2009, ki ga je ob izteku mandata podjetju dala nekdanja županja Danica Simšič. Potem ko podjetje del ni ustavilo, je ljubljanski župan ukazal fizično odstranitev strojev ter na gradbišče poslal mestne inšpektorje in ljubljansko komunalno podjetje, ki je začelo odstranjevati gradbene stroje in opremo podjetja.

Polaganje optičnih kablov za zdaj miruje
Polaganje optičnih kablov za zdaj miruje FOTO: POP TV

V Gratelu so prepričani, da je odločba mesta, s katero je župan razveljavil soglasja občine, nezakonita, direktor podjetja pa je odstranitev strojev, ki jih je Gratel pred inšpektorji umaknil na zasebna zemljišča, označili za krajo.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (146)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

neti
14. 03. 2007 17.38
lastnica, kdo ve, kolikšnega dela T2 je mariborska škofija?
balon200
14. 03. 2007 17.02
Zorb, da nisi ti tisti, ki je napadel Drnovškovega člana gibanja, da bi ga utišali, ker je preveč pisal po internetu? Ne moreš ljudem s takimi udbomafijskimi metodami kratiti pravico govora. Kje ti živiš, v 19. stoletju?
Uporabnik113189
14. 03. 2007 16.48
Zelo poučno se mi zdi obnašanje teh "podjetnikov". Stroje so jim čuvali zasebni varnostniki, policija stvari samo "opazuje", odvetniki so že v akciji in pripravljajo 1000x napihnjene tožbe, inšpektorja noben ne jemlje resno, pa tudi za možnost da se lahko čez noč skriješ na privatno zemljišče nisem vedel.... Moram čimprej tudi sam začeti eno tovrstno podjetje, dokler je tako ugodna klima..Večina županov se bo upognila in biznis bo šel kot po maslu..Ceste bo pa že kdo nekoč popravil, saj jih vedno.. Dobro da so naletel na Jankoviča, da jih je ohladil. Sicer sploh ne bi vedeli kako mafija posluje..
balon200
14. 03. 2007 16.23
A ja? Gratel je tudi v Kranju vse razril kot, da bi bik scal, ko ga ženejo s paše? Pa v Kopru tudi? Dobro da imamo Jankovića, da jih je nekdo ustavil, saj so celo Slovenijo razštemali, konji. Janković gor! Kušnem te na rit! Klasik, albertinum,..;-)
balon200
14. 03. 2007 16.16
Ne ne Zorb, pomiri se. Gratel je mafija, taka hardcore slovenska, beri balkanska.
mirjana.ck@siol.net
14. 03. 2007 14.12
ops...ta pa je iz Gratela...ne sekiraj se, ...če je vse tako super in brezhibno...no stroj je dosti, ni pa vse....boste dobili mastno odškodnino....in ko navajate druge nepravilnosti, ki so dejansko bile,....a naj pomeni, da so opravičilo, da se lahko dela tako do onemoglosti?
zico
14. 03. 2007 14.09
it.sucks - mal se used, pol pa kar sedi pa nič govort ali pisat, ker to kar ti napišeš - it sucks.
denmark
14. 03. 2007 14.03
in seveda zdaj sta obe strani za pogovere v pisarnah kjer so mize IN SE DA POSLE PELAT POD MIZO, na ulici seveda to ni tako lahko!!!!!
denmark
14. 03. 2007 13.58
SPLOH NE VEM ZAKAJ SE PREPIRATE O PODROBNOSTIH KI SO BOLJ ZA ODVETNIKE KOT PA NAS NAVADNE DRZAVLJANE !! SE NOBENEMU NE ZDI BOLJ POMEMBNO KAKO JE S POSLOM, KI JE MIMOGREDE SUMLJIVO BIL IZPELJAN ZE S SIMCICEVO, ZDAJ PA OCITNO NADALJUJE TRADICIJO SE JANKOVIC !!!!!!!
damn
14. 03. 2007 12.42
Če Gratel ni izvajal dela po predpisih je prav da jih je inšpekcija opozorila, oziroma ravnala tako kokr inšpekcija mora ravnat. Red pač mora bit. Druga stvar je, da sm jst komi čaku da se ta optika že postav, da je ta internet mal hitrejši pa cenejši, sam zdej od tega ne bo nč. Upam da Jankovič ve kaj pomen optika v ljubljani. Ne vem kaj mu je, da gre ovirat delo tako dobrga projekta za vse prebivalce ljubljane.
jjjkkklll
14. 03. 2007 12.32
Nehaj lagati Roko. Gratel ni nobena mafija. Mafija je Jankovič, ki misli, da lahko kar tako prekine pogodbo. In to, da je inšpekcija protizakonito ukradla stroje z zasebnih zemljišč, je tudi kriminal. Gratel je kopal čisto v redu, samo Ljubljana ima butasta pravila, s katerimi samo ožema investitorje in podobno. Roko, to, kar ti pišeš, ni to, v kar bi nas rad prepričal. To, da je nekaj dni cesta razrita, ni nič hudega. Nekateri tukaj sanjajo, da bo zaradi tega sanirana cesta čez kakšno leto razpadla, to pa ne bo. In sklicevanje na estetiko ti ne bo nič pomagalo. Takim kot si ti, bi bilo treba odvzeti dostop do interneta doma. Da bi videli, kaj pomeni ovirati investitorje in konkurenco. Težava je le v tem, da je Gratel upošteval vsa pravila, samo Jankovič je protizakonito reagiral.
it.sucks2@yahoo.com
14. 03. 2007 12.16
no ko ste ze glih vsi tko pametni blablabla... KOT JE DOLOČEN V POGODBI ... se mi zdi kot da so te pogodbe med občinami in gratelom javno dostopne ... TK DA VAS PROSIM ZA LINK!! do pogodbe z MOL ... pa naj bo albertinum še za KRANJ ... ok?! aja še to ... če je vse to kar bluzite o rokih in pogodbi bolj na rekla kazala ste lohk tiho ... kdo je zares na svoje oči videl kaj pogodba določa?!??!??
albertinum@excite.com
14. 03. 2007 12.10
Gratel tudi v Kranju koplje vsepovsod, ne drži se rokov in dogovorov, zadeve pa ne sanira na način, kot je določen v pogodbi. Začeli so kopati še preden jim je občina dala dovoljenje in sploh kopljejo, kjer se jim zljubi, tudi če nimajo papirjev. Gratel so navadni kavboji, ki razrijejo vse ceste, za sabo pa ne pospravijo, kot bi morali.
Karmen Smrdelj
14. 03. 2007 12.00
najprej je bil T2 tne v peti telekomu (sicer mu je še vedno!)...sedaj gredo v nos tudi jankoviču...dobra konkurenca-vsi se je bojijo...pa jih odstranmo...hvalabogu,da imam že T2 prklopljen,ker telekom je shit od shita:))))...nej javnkoviča vzame telekom za direktorja...bo kopal in vrtal vseprek-in noben se ne bo nč pritoževal!!!
xyz123
14. 03. 2007 11.55
Roko: Janko Zoranković, akcija... dej še malo ceno za parkirišča dvigni, nimam še dost... Tvoj fan, Roko
it.sucks2@yahoo.com
14. 03. 2007 11.14
hehe sej ni problema pobje... sej vas bodo čez 20 let vaši otroci klel ker si tud kave naujo mogl skuhat brez optičnega priključka ... klasik ... glede bagra na kmetijsko subvencijo ... roko je govoril kako amatersko kopljejo ... sem hotel samo razjasnit, da so amaterji cestno podjetje in ostali ... ni se šlo ravno zato da je to ZLOOO draga zadeva itd ... u glavem ... klasika ... ne zgradit stolpnice ker bi izstopala, ne zgradit optike ker je treba lukne kopat ... najbolš da kr vse zadeve po zraku vlečemo kot v srednjem veku .. ma ste neumni da ni kej ... ampk kwa čmo ... KWAK KWAK
it.sucks2@yahoo.com
14. 03. 2007 11.08
oo roko a si mal iz jankoviče riti zlezu pa mal pršu na sončka pogledt?!?;):P
balon200
14. 03. 2007 11.05
Klasik,..strinjam se s tabo, popolnoma. Ma kje je Danica od Zorana,...kljub temu, da imata oba podobni slovanski jutranji imeni. ;-) Pa tud Dimitrij, pa Strgar,..pa ne vem kateri so še bili župani,...saj sploh ne vem, da so kaj naredili,...ali celo da so sploh bili župani. Tam v mestnem svetu so verjetno teoretizirali, pridušano blefirali in korumpirali ter vlekli plače pa nič naredili. Župan Janković, samo tako naprej, akcija. Janković gor! Končno nekdo sposoben. Za dobrim konjem so kadi, za slabim pa sploh ne veš da obstaja. ;-)
balon200
14. 03. 2007 10.56
..and stink..... :))))))
Uporabnik113189
14. 03. 2007 10.55
Roko kaj praviš,res je bil skrajni čas, da je bil izvoljen župan, ki ima izkušnje z izvajalci. Upam da bodo Gratel-ovce ustrezne MOL službe in inšpektorji nadzorovali in ukrepal za vsako še tako nepomembno napako. Kam pa pridemo, če bo vsak kmet prišel v Ljubljano in jo kar razril, pa čeprav je s svojo kmetijsko subvencijo kupil najboljši bager na svetu. Če smo zato magari kreteni pa f**** pa še kaj nič zato.. Če mu kaj ni všeč, naj si "biznis" najde na dravskem polju.. Pa ne mi trobit da bo zastonj, ker ta zgodba ne drži vode.