Slovenija

Janković znova 'obiskal' Rog

Ljubljana, 21. 03. 2008 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Janković deluje zelo impulzivno in neracionalno," je županov obisk komentirala uporabnica Roga.

Varnostniki naj bi dobili navodilo župana, da obiskovalcev ne smejo spuščati v Rog.
Varnostniki naj bi dobili navodilo župana, da obiskovalcev ne smejo spuščati v Rog. FOTO: Dare Čekeliš

Okole 20. ure je uporabnike Roga znova obiskal ljubljanski župan Zoran Janković in jim grozil z varnostniki in policijo, če takoj ne zapustijo prostorov. "Janković deluje zelo impulzivno in neracionalno," je županov obisk komentirala uporabnica Roga Barbara.

Prvi obisk že včeraj zvečer

Janković je v Rogu bil že včeraj okoli 23. ure. “Nekaj čez 23. uro se je v Rogu pojavil župan Janković in jezno dejal, da bo izpraznil in zapečatil območje nekdanje tovarne. Okrepljeni skupini varnostnikov je naročil, da ne smejo nikogar spustiti na območje Roga in da mora biti Rog do 9. ure zjutraj izpraznjen,“ je danes povedala Aigule Hakimova, aktivistka iz Roga.

Na srečanju župana z začasnimi uporabniki Roga v začetku aprila lani je bilo dogovorjeno, da lahko uporabniki Roga s svojimi aktivnostmi nadaljujejo do začetka gradbenih del, saj bomo območje tovarne Rog nato namenili Centru sodobnih umetnosti.

Kot smo izvedeli, je ljubljansko županstvo prejelo pritožbo sosede, da v Rogu biva večja skupina ljudi, kar je v nasprotju z dogovorom, ki so ga uporabniki sklenili z MOL.

“Pri nas je na obisku okoli 50 nemških rokodelcev in mizarjev iz skupine Bratstvo svobode, ki prostovoljno in brezplačno po Ljubljani opravljajo različna dela. Vseskozi so na terenu in pri nas ne bivajo, so pa nas prosili, če lahko tukaj sestankujejo,“ pojasnjuje Aigule Hakimova.

MOL bo razmislil o izpraznitvi objektov

Z MOL-a so sporočil, da je Janković ugotovil, da kljub dogovoru, ki so ga sklenili z začasnimi prebivalci Roga in v katerem je bila kot eden od pogojev za začasno uporabo prostorov navedena prepoved bivanja, več deset posameznikov, večina iz tujine, v teh prostorih prenočuje.

Skupina nemških rokodelcev in mizarjev Bratstvo svobode je na trodnevnem obisku v Ljubljani. Včeraj so imeli tudi sprejem na nemški ambasadi v Sloveniji ...
Skupina nemških rokodelcev in mizarjev Bratstvo svobode je na trodnevnem obisku v Ljubljani. Včeraj so imeli tudi sprejem na nemški ambasadi v Sloveniji ... FOTO: Dare Čekeliš

Županov včerajšnji obisk prostorov v Rogu pa je razkril, da začasni uporabniki prostorov ne spoštujejo dogovora in celo delujejo v nasprotju z njim. “V MOL bomo zato resno razmislili o izpraznitvi objektov in zaprtju območja tudi za dnevne aktivnosti začasnih uporabnikov. Doslej smo bili zmeraj pripravljeni na dialog, kar smo že dokazali tako s sprejemom omenjenega dogovora kot s sodelovanjem pri določitvi objektov za rušenje, ki smo jih na stroške MOL tudi odstranili ter tako poskrbeli za večjo varnost začasnih uporabnikov. Žal se je izkazalo, da začasni uporabniki Roga ne spoštujejo dogovorjene vsebine in medsebojnega sodelovanja z MOL.“

Rogovci Jankoviću očitajo nastopaško dejanje

Skupina nemških državljanov, ki je "zmotila župana", je skupina absolventov več stoletij stare obrtniške šole rokodelcev, ki se imenuje Bratje svobode (Axt und Kele). Rokodelci so svoje usluge nudili že na Metelkovi in v Art centru Goričko. Rogovci so dodali, da se za njihove usluge poteguje večina evropskih mest.

Začasni uporabniki Roga so praktično celo noč sestankovali. Rogovci Jankovićeve obtožbe zavračajo in menijo, da gre za ponoven poskus preprečevanja njihovega delovanja. Grožnja župana po njihovem mnenju ni legitimna, vprašljiva pa je tudi pravna podlaga njegovega ravnanja, so prepričani uporabniki Roga.

Krizni sestanek začasnih uporabnikov nekdanje tovarne Rog.
Krizni sestanek začasnih uporabnikov nekdanje tovarne Rog. FOTO: Dare Čekeliš

“Gre za samovoljno in nastopaško dejanje, katerega edini namen je zastraševanje uporabnikov, gostov in ostalih delujočih v Rogu, kar ni prvi tovrsten primer,“ so sporočili iz Roga, kjer danes popoldne pripravljajo tudi novinarsko konferenco.

"Rog je pridobil široko legitimnost v očeh javnosti, zaradi česar je župan v skrbeh zaradi prihodnosti njegovih megalomansko kapitalskih zasebnih investicij, ki jih načrtuje za Rog. Ta skrb obstaja kljub temu, da so uporabniki in uporabnice Roga obljubili, da gre za začasno rabo," so zapisali rogovci.

Spomnimo

Aprila lani je na srečanju župana z začasnimi uporabniki Roga sklenjen dogovor, da uporabniki nekdanje tovarne svoje dejavnosti lahko nadaljujejo do začetka gradbenih del, a pod pogojem, da v Rogu ne bo nihče bival in da ne bo organiziranih prireditev za več kot 100 ljudi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
27. 03. 2008 22.10
+1
je pršu svojo...ops sinekovo naložbo gledat. Čak ko je že to, on je šenka tist kr je nakr...tamaumu, zdej je pa on kr čez noč tok pametn ratu (seveda, če pa lahk za pamet se zrihta ekstra roke za izpite) in bo to kr furu. Zdej če pa že merkator ne more več dat posojila, da bo pol lahko kupu od tistega ki mu je dal posojilo, mogoč bi lahk občina kej posodla...Res treba tole vse pozidat dokler smo še pr korit...
bluesman
22. 03. 2008 19.09
Koliko agesivnih izpadov bo še potrebnih, da vam bo kapnilo na možgane, da si tip dovoli početi stvari ki se za župana ne spodobijo. To nismo na lastni koži občutili samo občani v mestnem jedru, vtika se čisto v vse in povsod in si odpira nove fronte. Me prav zanima, kdaj bo občanom prekipelo in bodo imeli dovolj stalinističnih metod in nakladanja. Ali ste si ogledali slike " nove, moderne" Ljubljane? Popolni šrot! Ekološko potratni stekleni kolosi, zanič drugorazredna arhitektura(steklo je poceni- torej je več profita), to da so stolpnice energetsko potratne, in kot take popolnoma nesprejemljive pa "ekspertov" ne zanima . Skratka takega "kažina" Ljubljana še ni videla! Nepoučene za več informacij vabim, da si ogledajo forum www.forumzaljubljano.org
hobbes
22. 03. 2008 12.17
verjetno ste zelo srečni ko imate takšne ogromne predsodke ali ne? verjetno se počutite zmagovalno, ker imate občutek nadvlade nad temi izmečki družbe kajne? pa neki bi dodal: ne podpiram parazitov, ki odžirajo sadove dela tistih, ki se trudijo, sceno ali karkol pa treba podpirat, ali finančno s prostovoljnimi prispevki ali s čimerkoli, saj se scena mora razvijati, da je v okolici prisotna raznovrstnost. sam namreč poznam ogromno takih ljudi, med njimi tudi oz. smo dostikrat bili na metelkovi, pa nima nihče od nas problemov z drogami, tako da se mi zdi, da je brezpredmetno nekoga apriori označit za hašišara, če je na metelkovi. sej ne rečem, obstajajo neki kao svobodoni umetniki, ki pa so samo neki priskledniki, samo niso pa vsi taki, na srečo poznam samo ljudi, ki nekako prispevajo k razvoju alternative. in če se rog podre samo zaradi parih posameznikov, je to absurd. naj raje rogovci sami izvajajo nadzor nad tem. če kdo pride gostovat in prespi, naj prespi, samo tiste lenuhe, kot sem jih prej opisal, naj se drži stran
Kevdr
22. 03. 2008 00.06
sexy_boy Igla v tvoji sobi
telefunken
21. 03. 2008 23.33
ja kr nej porusjo...teli nej greja pa pod most izvajat aktivnosti...:D tm so itak sam taki kokr na metelkovi:d igla tu igla tam pa so usi srecniii:d
kritika@email.si
21. 03. 2008 21.11
Jankovič je postal še celo policist. Pa naj še kdo reče, da ni sposoben. ;)
Šumadinac
21. 03. 2008 17.00
astartetoxai | 21.03.2008 | 15:33 - alternativna scena?underground?dej model, če misliš. da pol-klošarji oblikujejo "underground" sceno, se pač motiš..organiziral sem evente 3 leta nazaj in sorry- folk, ki ni plačal za uporabo prostorov - društvo kapa in podobni, je računal nam ostalim najemnino za te prostore..fer, a ne?zadetkom pijanim je bilo težko plačat 800 flik za vstopnino, težil so za šankom (skozi večer in zjutraj, ko smo že zdavnaj končali..).to, da se stera lenuhe, ki zajedajo družbeno lastnino, je edino pravilno dejanje..Pa zoki, btw je lolek.ga ne podpiram, samo red mora biti.
Kevdr
21. 03. 2008 16.55
Kako bos pa skatepark premaknu v garazo =D ... zadeva ni tako enostana kot si mislite ... skatepark je vlit s telemi, stoji zelo zapletenih temeljih, ki jih ne moraš premakniti, ampak samo razbiti! zgrajen je iz enih tleh in zelo zelo lep plac ... pri gradnji je ogromno če ne že večinoma prispeval legendarni rollerblader Samo Bajec ( njegov sponzor je Rollberblade ), ki ga Slovenija na žalost ne pozna! (Ostali svet ga bol pozna). Ogromno je prispeval za skateparke po ljubljani vendar so jih ljudje razbili povsem brez pravega razloga ... so hoteli fuzbal igrišče da bi brcali košarku bre =D ... pomoje kr tko za foro ... In tu tudi tiči potreba po skateparku! Indoor skatepark so bolj "zavarovani" in je manj možnosti za množično razbijanje korsitnih placov!
picabureknabone@gmail.com
21. 03. 2008 15.45
skatepark je končno dokončan in res super urejen, zato je sedaj res pravi čas da se ga poruši ali pa premakne v kakšno garažo (kot je nekdo predlagal)
hecate
21. 03. 2008 15.33
lololol keri glupi komentarji folka k še nikol ni biu ne u rogu kaj šele na metelkovi. da v rogu so si skejterji uredil plac za skejtat. ne na metelkovi ni narkomanou, usaj ne tok da bi se loh govoril da prevladujejo in gdor reče da jemetelkova narkomanski plac je pač neizobražen bedaček k je metelkovo vidu sam čez šipo avta/busa, pa še to je uprašanje. vidm tut da eni ne razumete točn kaj pomen underground umetnost in alternativna scena. najbrš zato k al preživite večino cajta v globalu podobnih lokalih alpa doma poslušate slake in druge hojladrija hojladra muzikante alpa kšno klasiko. nevidm razloga da bi se mogu rog porušt in uni vn izselit kr nažalost placou kjer se loh zbira folk k jih ne zanima pop kultura, mercedezi, briljantina, sonate in solate in drug kvazi normaln krep pač primankuje!
kaki11@email.si
21. 03. 2008 15.00
Tale fotka in celonočna sestankovanja me spominja na leta pred 1 sv.v. ko so takole sestankovali mladi komunisti in anarhisti in ne vem kateri izobraženci ter študiral kako bodo polepšali svet in uvedli bratstvo in enotnost. Kam nas je to pripeljalo vemo, vemo tudi kako zelo strpni so ti mladi aktivisti in gulage, gole otoke in državne sovražnike in sodbe v imenu ljudstva ... lalala. Problem teh subkulturnikov je v tem, ker še noben od njih ni delal in si služil, kruh. Večina je večnih študentov, ki imajo socialno podporo in jih tako ali drugače živi proračun ali sociala. Naj si kupijo kakšno staro bajto pa bo. Tam lahko potem sestankujejo koliko hočejo in uživajo. Ne pa tako da zasedeš nek objekt, ki ima znanega lastnika na podlagi tega da bodo oni bolje poskrbeli za celo situacijo. Zoki kick them out!!!!
mjereb2@guest.arnes.si
21. 03. 2008 14.06
Nič ne bi bilo narobe, če bi občina primaknila kak € k ureditvi Roga, sosedom pa plačala premestitev. Nikoli ne bom razumel, zakaj ste vsi tako nestrpni do drugače mislečih? Zakaj bi sedaj podirali Rog, če je le-ta v uporabi? Škoda, kam gre ta svet.
ambasador@amis.net
21. 03. 2008 13.41
drgač je pa jankovič že fest poba, uni penzjonisti lublanski k mate nestrinjanje in nasprotovanje za misijo vašega življenja nimate pojma, kaj bo vse naredu oziroma kaj je vse v teku, z njim bo lublana dobila nazaj, kar je z viko potočnik zgubila, pa tut če electa zida...sam da se zida....ker v času potočnikove je blo bl podobn vseskp eni hmmmm banana-naselbini...tko da sam pšššt čez Z-Man-a k čez 10 let boste spet lohk ponosn da ste Alblančan
gismo@email.si
21. 03. 2008 13.36
Kukr sem prebral iz članka Jankovič nima nič proti kaj se dogaja tam čez dan, pripombe ma edino na do, da ljudje tam spijo. In to je kao štos te zgodbe. Ne vem kaj spet sanjate pa ene zarote iščete. Sicer sem pa za porušitev teh starih stavb, ker jih ne potrebujemo za nič. Svobodna umetnost se lahk prakticira tud v kakšni garaži :)
Chuck Norris 1
21. 03. 2008 13.28
sej ste ga sami izvolili jankovića naj podre vse samo ruši, da potem elekta dobi biznis
ambasador@amis.net
21. 03. 2008 13.26
ma ja tole nej spraznjo, k teli klošarji k tole imenujejo underground umetnost so sam še sami seb namen....nej jim postav eno halo nek v industrijski coni rudnik, cena take hale je okol 500.000eur, to jankoviču med plačevanjem parkirnine pade iz žepa mimogrede :)...pol nej pa plačujejo svoj štrom, vodo, internet televizijo, pa vse stene nej porišejo s kredo pa po tleh nej dajo mal starih dekc, pa bodo srečni....aja pa še odlok nej sprejme jankovič da bo v tej hali dovoljeno gojit zelenjavo oziroma da bo dekriminalizirana zaradi "podporne vrednosti alternativni underground umetnosti" metelkova je pa isti Qretz...đanksi pa ena xy alternativna scena k jo človk težko razume kaj naj bi sporočala....
predaI
21. 03. 2008 13.22
V Rogu je indoor skate park??? Ne verjamem!
Addis Fazlija
21. 03. 2008 13.00
zeliščarje treba pregnat, jih je tak preveč v slo
Kevdr
21. 03. 2008 12.50
Ta janković je pa res človek nezaupanja vreden ... nekaj časa nazaj je obiskal fante ki so se skoraj 2 leti matrali, da so zgradili indoor skatepark v pritličju roga in bil celo rahlo navdušen in jim dejal v smislu :" le tako naprej " ... zdej pa to ... ne vem zakaj je bilo to potrebno ... + ogromno tujcev obišče Rog in Metelkovo. Kaj se dogaja v Rogu pa nimate "pravic" govort, ker še nikoli niste bili v stiku z družbo v rogu. Rog je idealen za underground umetnost, za kar vse več ljudi to tudi zanima.
urosm@hermes.si
21. 03. 2008 12.48
Kdo je reku nakupovalni center? Za avte pa si poglej koliko parkirnih mest primanjkuje po centru, - seveda ce si sploh iz Ljubljane. -ce bi naredil garazno hiso za 3000 avtomobilov in potem spucali vse zelenice, parke, plocnike, zaparkirane ulice, tudi parkirne cone bi placa se zmanjkalo, nad garazno hiso pa stanovanja, ne trgovine!!!! Me zanima ce ima Gradec ki je priblizno podobno velik, v centru mesta 50.000 m2 povrsin namenjeno alternativcem?!?!