Slovenija

Jankovićevo županovanje v znamenju afer: od Stožic do farmacevtke

Ljubljana, 23. 01. 2024 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zoran Janković je župan z enim najdaljših stažev pri nas, in to kljub temu, da se nanj afere lepijo ena za drugo. Še iz časa, ko je bil predsednik uprave Mercatorja, so zoper njega sprožili dva sodna postopka, od katerih eden še traja. Med županovanjem pa so jih sprožili šest: med najbolj odmevnimi sta aferi Stožice in Farmacevtka. A ljubljanski župan, ki si je na predlanskih volitvah zanesljivo zagotovil nov mandat, še ni bil pravnomočno obsojen.

Kriminalisti danes opravljajo hišne preiskave na Mestni občini Ljubljana in pri županu Zoranu Jankoviću doma, so potrdili na Molu. Na PU Ljubljana so pojasnili, da gre za preiskovanja kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete in korupcije. Ljubljanski župan se je v času svojega županovanja znašel že v več sodnih postopkih, a v nobeni zadevi do zdaj še ni bil pravnomočno obsojen. 

Primer Tritonis

Ljubljanska občina je leta 2009 podjetju Tritonis za dober milijon evrov prodala 1.600 kvadratnih metrov veliko parkirišče za Bežigradom, ki ni bilo v lasti občine. Občina je morala na podlagi sodbe Tritonisu dobrih sedem let in pol po sklenjenem ničnem poslu vrniti 1,5 milijona evrov. 

Višje sodišče pa je novembra 2014 zavrnilo zahtevo specializiranega državnega tožilstva, da se zoper Zorana Jankovića uvede sodna preiskava, saj ni bil podan utemeljen sum storitve kaznivega dejanja. 

Afera Farmacevtka

V primeru Farmacevtka je bil Janković osumljen, da je od farmacevtke zahteval spolne usluge v zameno za redno zaposlitev v Lekarni Ljubljana. Do razkritja je prišlo v času, ko so kriminalisti Jankoviću prisluškovali zaradi drugih zadev. Zaradi suma kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje ga je Policija nato ovadila tožilstvu. 

Okrožno sodišče je listine in prisluhe, ki so dokazovali ureditev zaposlitve, zaradi napake tožilke Blanke Žgajnar izločilo iz postopka, njene pritožbe sta nato sodišči, tako višje kot vrhovno, zavrnili. Primer je padel. 

Zoran Janković
Zoran Janković FOTO: Damjan Žibert

Primer Gratel

V omenjenem primeru je bil ljubljanski župan obtožen jemanja podkupnine pri gradnji optičnega omrežja. V ospredju tožilskih očitkov se je znašlo pol milijona evrov, ki jih je ljubljanska občina dobila od gradbene družbe Gratel. Janković naj bi marca 2007 od Gratela zahteval 500.000 evrov, v zameno pa naj bi podjetju znova dovolil prekop javnih površin pri gradnji kabelskega omrežja, kar mu je z odpravo prej izdanega dovoljenja prepovedal kmalu po izvolitvi.

Gratel je nato ljubljanski občini v dveh obrokih nakazal po 250.000 evrov kot donacijo za obnovo Ljubljanskega gradu in dela nadaljeval skladno z novoizdanim dovoljenjem. Janković je trdil, da je šlo za donacijo oz. odškodnino občini zaradi čezmernih posegov v prostor. 

Okrožno sodišče v Ljubljani je župana oprostilo obtožb o prejemanju podkupnine, na kar se je tožilka pritožila. Njeno pritožbo je nato zavrnilo višje sodišče, s tem pa potrdilo sodbo sodišča prve stopnje. 

Stožice: gramozna jama

Tožilstvo je županu očitalo zlorabo uradnega položaja, da bi družbi Grep pridobil veliko premoženjsko korist pri sanaciji stožiške gramozne jame. A po sodni preiskavi in vloženi obtožnici je ljubljansko okrožno sodišče kazenski postopek ustavilo. 

Tožilka Blanka Žgajnar se je na odločitev pritožila, a je nato višje sodišče njeno pritožbo zavrnilo. 

Zoran Janković
Zoran Janković FOTO: Damjan Žibert

Stožice: oškodovanje evropskih sredstev

Tožilstvo je Jankoviću očitalo tudi zlorabo položaja za pridobitev velike protipravne premoženjske koristi in goljufijo na račun sredstev EU.

Za tožilstvo je bila sporna sklenitev pogodbe med občino in Grepom za najem 2500 parkirnih mest v okviru centra Stožice za okoli 1,8 milijona evrov na leto, s čimer naj bi Grepu omogočili, da je izpolnjeval pogoje bank za pridobitev prve in druge tranše posojila v skupni višini 87,9 milijona evrov. Občina je po prepričanju tožilstva s tem prišla do 9,4-milijonskega sofinanciranja iz državnega proračuna in sredstev EU, pri tem naj bi zahtevku za izplačilo priložila ponarejeno situacijo družbe Grep.

Tožilstvo je trdilo, da nobeno od občinskih podjetij toliko parkirnih mest ni potrebovalo in da je bil namen le, da bi Grep, za katerim sta stali družbi Gradis Skupina G in Energoplan, izpolnjeval pogoje bank.

Junija lani je okrožno sodišče v Ljubljani Jankovića oprostilo obtožb. Odločitev še ni pravnomočna, saj je tožilka napovedala pritožbo. 

Stožice: hladilna strojnica

Tožilstvo je ljubljanskemu županu in peterici soobtoženih očitalo, da naj bi Energetika Ljubljana po posredovanju župana za tri milijone evrov od Grepa kupila prostore za hladilno strojnico v Stožicah, čeprav Grep ni bil lastnik, ampak je imel le stavbno pravico. 

Nekaj denarja naj bi se po prepričanju tožilstva steklo neposredno na županov račun. Na predobravnavnem naroku decembra 2021 so vsi obtoženi krivdo zanikali.

Nedokončan trgovski center v Stožicah
Nedokončan trgovski center v Stožicah FOTO: Bobo

Projekt Stožice

Osnovna ideja projekta Stožice je bila relativno enostavna. MOL zasebnemu partnerju da zemljišče, ta pa za občino zgradi stadion in dvorano, zase pa trgovski center. Oktobra 2007 je tako ljubljanska občina objavila razpis, marca 2008 so z zmagovalcem, podjetjem Grep, ki je ponudilo 81 milijonov evrov, podpisali pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu. Sprva je torej kazalo dobro, Grep je našel tudi kupca za trgovski del, srbsko družbo Delta, ki je bila pripravljena v gradnjo vložiti več 200 milijonov evrov. Gradnja se je začela, a posel s Srbi je zaradi finančne krize padel v vodo, Grep je izgubil glavni vir financiranja gradnje. 

Da bi vendarle lahko prišel do novih, prepotrebnih bančnih posojil, naj bi mu, tako tožilstvo, na pomoč z različnimi posli priskočil tudi ljubljanski župan. A to ni bilo dovolj. Projekt se je začel dražiti, rok za dokončanje športnega parka zamikati, številni podizvajalci – na projektu jih je delalo okoli 100 – so brez plačila, tudi zaradi obljub ljubljanskega župana, dela končali. Grep je medtem na veliko zapravljal za razkošna kosila, darila, zasebne polete, glasbene nastope in sponzorstva.

Epilog stožiške zgodbe pa: javni del projekta, ki je zaživel avgusta 2010, a še vedno ni povsem končan, je na koncu stal kar 114 milijonov evrov. Grep je zaradi večstomilijonskih dolgov končal v stečaju. Banke so izgubile 135 milijonov, podizvajalci so ostali brez 30 milijonov evrov. Na pol zgrajeni skelet trgovskega mastodonta pa še danes sameva in propada. 

Pred dnevi smo sicer poročali, da je zasebni del Stožic, ki je bil v lasti poslovneža Izeta Rastoderja, kupila družba MG Mind iz Bosne in Hercegovine. Za koliko, je skrivnost, prav tako pa tudi še ni znano, kakšne načrte ima s Stožicami novi lastnik. Ne more biti nič drugega kot trgovski center, pa je jasen ljubljanski župan.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (137)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1908615
23. 01. 2024 20.44
+4
še kakašen tesen objem z pipanco pa bodo izbrisani vsi grehi, sicer pa bo dobro besedo zastavil rdeči milan, ker pridno hodi na partizanske mitinge in je VEDNO proti JJ
prinašalec2
23. 01. 2024 20.29
+6
Mediji ste ga ustoličili, vse ste vedeli, tu ga imate, kaj zdaj?Zmagali ste. Račune se za takšne zgodovinske napake nekoč zagotovo polaga. Ste pa nudili veliko škode državi.
piu
23. 01. 2024 20.09
+4
Kot župan glavnega mesta se ne sme tako poniževalno obnašat do inštituciji in do poštenih Ljubljančanov, ki ga niso volili.....
Litlmen
23. 01. 2024 20.09
-2
Nedaj se Janko to ti želimo tvoji lublančani svi smo za tebe glasali
piu
23. 01. 2024 20.06
Akuster
23. 01. 2024 19.56
+3
Nima smisla pisati o tem, dokler se hvalijo, da imajo pod nadzorom sodno vejo oblasti.
mungus
23. 01. 2024 19.43
+7
ja res afera na afero....ko bi pa moral biti obsojen pa zloglasna tožilka pozabi na rok....ma dejte imeti koga druzga za norca...to je ena sama banda in mafija s tožilko na čelu!!!!!....
Samo-ne-rdeci
23. 01. 2024 19.30
+8
To je samo malo vode na mlin Golobu, da se tam poleže. Jankoviču pa itak nebojo nič, kot vedno do zdaj.
1918
23. 01. 2024 19.29
+5
dokler bodo ljudje rekli, da so "ponosni volilci lopova" ( tako je bilo dobesedno izraženo!) bo pač tako
Rudolf Maister
23. 01. 2024 19.20
+5
Kaj pa je bilo v Stožicah ,in kaj z farmacevtko, ali kdo to ve?
68 ta salamjada
23. 01. 2024 19.13
+8
U srbijo naterat
Mamuth
23. 01. 2024 19.02
+13
To da ta kriminalec še ni bil obsojen,pove vse o slovenskemu sodstvu.
Divji petelin
23. 01. 2024 18.26
+9
Šerif konjević-kradljijević in pravi mafiozo; ampak, če ga imajo Lj radi in ga volijo; rad ga ima tudi g. Milanko itd. skratka, te velike kraje in podobno bi se zmanjšale, če bi podjetnik iz Mb, kateri si je vzel življenje zaradi dolga koordiniranega s strani Zokija (potem so dobili takoj plačano), vzel življenje v družbi tedaj vpletenih in vzel se seboj vse te barabine...
ARNO50
23. 01. 2024 18.09
+5
Baščaršija je polna....zdaj želijo nafilat še Ruše....
obožeobože
23. 01. 2024 18.08
+4
Corleone.......mestece na Siciliji!
bojer
23. 01. 2024 18.03
+10
Ubogi župan, že spet....mu ne bo dano, da bi bil obsojen..... Mogoče bo imel to pot srečno roko.
Dragulj
23. 01. 2024 18.01
+14
levaki so ponosni na svojega lopovskega šerifa
smuuki
23. 01. 2024 18.27
+9
Zeeeelo ponosni. Se govori, da fužine poimenujejo po njemu
Davao
23. 01. 2024 17.53
+15
Lopov in baraba brez primere ta balkanski župan.Pravno ga odstranit z mešta župana in mu soditi za korupcijo in prevare.
tornadotex
23. 01. 2024 17.52
+13
Vsi tisti,kizagovarjate Zorana. ,Lj. bi se se tudi brez njega razvijala, še bolje in hitreje... tako pa imamo neko balkansko skorpucalo,malo se dela tu pa malo tam, kdo pa služi pa tudi vemo od prodaje poslov...Malo si poglejte Evropo po infrastrukturi,arhitekturi...tukaj pri nas pa je čista mešanica nega balkanskega postsocialistične arhitekture...pač se vidi od kje je šerif...
Ho Chi Joža
23. 01. 2024 17.51
+7
Don Jankovič je nedotakljiv seveda ,če se objema z pravosodno ministrico upam,da je ostalo samo pri objemanju,
inp
23. 01. 2024 19.17
+1