Slovenija

'Omejitvene ukrepe bi lahko pogojno začeli sproščati prihodnji torek'

Ljubljana, 07. 04. 2020 18.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednik vlade Janez Janša je v izjavi o stanju v državi v času epidemije bolezni covid-19 napovedal, da se bodo omejitveni ukrepi lahko pogojno začeli sproščati po veliki noči, drugi protikorona paket pa bi, glede na zadnje potrditve nekaterih povezanih aktov v DZ, lahko uveljavili do konca meseca. Dejal je še, da kriza prinaša tudi prevetritve v zdravstveni sistem.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 'Počasna rast je vzpodbudna'
    02:45
    Iz 24UR: 'Počasna rast je vzpodbudna'
  • Iz 24UR: Sprostitev nekaterih ukrepov?
    07:03
    Iz 24UR: Sprostitev nekaterih ukrepov?
  • Iz 24UR: Sproščanje ukrepov po praznikih?
    03:29
    Iz 24UR: Sproščanje ukrepov po praznikih?

Predsednik vlade Janez Janša je uvodoma povzel zadnje številke v povezavi z okuženimi in umrlimi. Dejal je, da se bodo omejitveni ukrepi lahko ob predhodni izpolnitvi nekaterih pogojev začeli sproščati že s prihodnjim torkom.

"Krivulja širjenja virusa se ne vzpenja več strmo, je bolj vodoravna, vendar še ne pada. Skrbijo točkasti pojavi okužb po celi Sloveniji. To pomeni, da brez nadzora gibanja pozitivnih ter dodatnega testiranja njihovih stikov, sedanjih omejitev gibanja ni mogoče skrčiti zgolj na nekaj območij. Omejitev gibanja na matično občino in upoštevanje tega ukrepa sta prejšnji teden močno zmanjšala možnost novih okužb in izbruha novih žarišče," je dejal uvodoma.  

'S spremembo referendumske zakonodaje bi drugi protikoronski paket lahko uveljavili do konca meseca'

"Od EU nismo dobili niti ene maske, niti enega pljučnega ventilatorja," je kritičen Janša.
"Od EU nismo dobili niti ene maske, niti enega pljučnega ventilatorja," je kritičen Janša. FOTO: 24ur.com

"Hvala vsem za upoštevanje in razumevanje. Razveseljuje dejstvo, da doslej nismo imeli nobenega večjega izbruha v industriji, zato hvala podjetjem, ki ob upoštevanju ukrepov omogočate delovanje vsaj dela gospodarstva."  

V nadaljevanju se je Janša zahvalil še šolnikom, staršem in učencem, kmetom, prodajalcem, upravnim delavcem, poštarjem, hišnikom, čistilkam, komunalnim delavcem in drugim. "Vse pozitivne izkušnje omogočajo vladi proučevanje in načrtovanje sprostitvenih režimov in ti se bodo lahko ob predhodni izpolnitvi nekaterih nujnih pogojev začele uveljavljati že od prihodnjega torka naprej."

Vlada preučuje možnost ponovnega zagona nekaterih dejavnosti

Med drugim preučujejo možnost postopnega ponovnega zagona vseh tistih dejavnosti proizvodnje, dela storitev, trgovine in prometa, ki jih je mogoče opravljati ob upoštevanju zadostne medsebojne razdalje, razkuževanju rok in uporabi zaščitnih mask.

Janša se je sestal z delojemalci, ki niso zadovoljni s socialnim dialogom pri sprejemanju 'protikoronskih' ukrepov.
Janša se je sestal z delojemalci, ki niso zadovoljni s socialnim dialogom pri sprejemanju 'protikoronskih' ukrepov. FOTO: Miro Majcen

Prav tako bo mogoče ob pogoju dodatnega umirjanja epidemije, ob razširjenem testiranju na kritičnih točkah, kot so domovi za starejše, in ob boljšem nadzoru okužb sčasoma sprostiti nekatere omejitve gibanja. "Vendar se moramo ob tem zavedati neizpodbitnega dejstva, da je alternativa ohlapnega nadzora nad virom okužbe zgolj drastično omejevanje stikov vseh. In obratno: bolj natančno smo sposobni odkrivati, omejevati in nadzorovati vire okužb, manj omejitev je potrebnih za 99 odstotkov vseh ostalih," je dodal Janša.

Zato ni primerno, je poudaril, v isti sapi pozivati k sprostitvi omejevalnih ukrepov za vse, hkrati pa nasprotovati predlogu za prostovoljni nadzor virov okužbe. Upoštevati je treba tudi, da Slovenija ukrepov ne more sproščati tako hitro kot države, ki so na epidemijo odzvale prej in so bile, v nasprotju s Slovenijo, nanjo tudi institucionalno pripravljene.

Pri uveljavitvi prvega paketa za blažitev posledic epidemije za prebivalstvo in gospodarstvo sicer po njegovih besedah prihaja do "nepotrebnih zamud", vendar "zakon bo uveljavljen in izplačila bodo, prav tako poračuni za nazaj", je zagotovil. Z današnjo spremembo referendumske zakonodaje v DZ se odpira tudi "realna možnost, da drugi protikoronski paket uveljavimo še pred koncem tega meseca".

Janša kritičen do EU: Evropska solidarnost ne obstaja

Janša je izpostavil, da se je v preteklosti tiste, ki so pravočasno zahtevali ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa, obtoževalo, da sejejo paniko. "A žal to neodgovorno, pravzaprav kriminalno dejanje spregleda in celo razširjanja nevarnosti ni bilo omejeno zgolj na Slovenijo. S koncertov in nogometnih spektaklov v Italiji in Španiji se je virus pospešeno razširil po vsej Evropi in na deset tisoče ljudi je in bo še umrlo zaradi tega," je dejal premier.

Precej kritičen je bil Janša do EU. "Evropska solidarnost, ki je odvisna zgolj od institucij EU, kar se tiče zaščitne opreme v praksi ne obstaja. Od začetka epidemije od EU nismo dobili niti ene maske, niti enega kosa zaščitne opreme, niti enega pljučnega ventilatorja. Niti eno t. i. skupno evropsko naročilo še ni bilo zaključeno z eno samo dobavo," je poudaril.

Glede naročil zaščitne opreme je dejal, da "zaradi razpada trga, protekcij, obilice koristolovcev in hitenja" prihaja do različnih zapletov. Večinoma jih dobro rešujemo, v prihodnje pa se lahko mnogim vnaprej izognemo z javno objavo vseh ponudb in pogodb, je ocenil.

Janša okaral 'bogate' države EU, ki ne podpirajo 'korona' obveznice

Pohvalil je Evropsko centralno banko in Evropsko komisijo, ki pomaga z rahljanjem pravil pomoči in prerazporejanjem sredstev v EU skladih. "Vendar ključni instrument, t. i. korona obveznica, še vedno nima zadostne podpore najbogatejših držav članic EU. Na tej točki se danes tehta prihodnost naše skupne valute evra, pa tudi prihodnost EU," je poudaril premier.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Janša se je dotaknil tudi zdravstvenega sistema, v katerega kriza prinaša "prevetritve". Na eni strani so se pokazale dobre strani, kot so požrtvovalno, kakovostno in inovativno delo. "Hkrati pa je postalo še bolj jasno ... da potrebujemo dodatne investicije v zdravstveni sistem, reformo plačnega dela, čiščenje korupcije iz dobaviteljih verig in bistveno boljšo organizacijo," je izpostavil.

Janša je vse še pozval, naj te dni namenijo tudi premisleku, kaj lahko kot posameznik, družina, podjetje, skupnost, občina in Slovenija kot celota v prihodnje naredimo "bolje, hitreje, bolj inovativno, z boljšo organizacijo, bolj prijazno do okolja in z večjo enotnostjo".

"Hvala vsem za zrelost in korajžo v zadnjih tednih. Zaradi tega nam gre izredno dobro. Slovenija dokazuje, tudi navzven, da zna in zmore," je zaključil in zaželel prebivalcem, kljub trenutnim razmeram, prijetne Velikonočne praznike.

Janša je danes tvitnil, da mu je poljski premier Mateusz Morawiecki danes obljubil pomoč poljskih zdravniških ekip, v kolikor bi Slovenija to potrebovala. Dodal je, da je prišel paket pomoči iz Madžarske, da je Slovenija zagnala tudi lastno proizvodnjo in napovedal, da bomo v prihodnjih dneh pomagali Italiji. "Lepo je imeti prijatelje," je pristavil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Pasica posebne novice POP TV
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1376)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

frenkii
12. 04. 2020 09.29
+1
Če ne bomo čimprej zagnali proizvodnje bodo lastniki vse odpeljali v tujino nam pa ne bo ostalo nič.Postali bomo veliki siromaki brez industrije in vsega jedli bomo lahko le krompir in zelje če ga bomo imeli
rovte
11. 04. 2020 11.45
+1
Dobra, klovna ni več in je bil skrajni čas da gre, oziroma je sam pobrisal z repom med nogami. Ne vem pa za kaj je Janša tak bedak in se sili v vlado, ravno sedaj v tem govnu, bi videl cmero in komedijanta kako bi cvilila, namesto da bi bil doma in užival v krogu svoje lepe družinice! Sedaj pa za zahvalo ga vsi napadate z novinarji vred, ki delajo največ zgage z svojimi senzacionalnimi naslovi prispevkov in samo vnašajo nemir med narod!
FAUSTOS1
08. 04. 2020 18.20
-3
problem te vlade je da ni verodostojna posebej sam janša pred ukc ljublajano govori ,da se o vsem posvetuje z stroko a prav ta stroka piše ,da se ta vlada nič ne ozira na mnenja strokovnjakov-verjamen prav strkovnjakom kar je potrs+dil tudi janša saj je takoj razrešil komisijo ker je povedala resnico,sedaj bo nastavil bolj poslušne in ubogljive a to pomeni manj strokovnih odločitev in več ad hok političnih.
Maja Metulj
08. 04. 2020 18.37
+5
se strinjam... smo kot ovce ki gredo po bregu navzdol....
TitCankar
08. 04. 2020 15.26
+1
Kje je zdaj Janša? Bo končno enkrat obračunal s lopovi, dobičkarji vrgel iz svojih vrst kriminalce in kradljive predatorje. Spet so se prišlepali lopovi, ki vidijo koristi in bi si na račun bolezni okoristili in napolnili žepe! Janša enkrat je potrebno končati s tem kriminalom!Slovenci nismo neumni vidimo stare navade Janševih ritoliznikov, ki si v senci krize polnijo žepe in jemljejo koristi na račun davkoplačevalcev zdaj se na veliko prerivajo pri nabavi zaščitnih mask! A je Janša namerno slep, kaj je z naročilom iz Kitajske, ki čaka na potrditev vlade.Prej so bili vplivni Slovenci in Kitajci dobrodošli ko so donirali brezolačno in reševali za te te lokalne politične bednike krizo s maskami zdaj ki bi morala vlada plačati naročilo pa je naenkrat anemična. Kaj je s tem plutokratom kmetavzarom Počivalškom ki je itak kriv za primanjklaj mask! Če bo tokrat Janša počepnil pted kriminalci ne bo dobil več nikoli volitev!
annonQ
08. 04. 2020 15.33
-3
Pojdi na pregled,mislim da ti je počil žolčnik .
nicor
08. 04. 2020 21.18
+0
Si ti mora počit ob teh bedakih! Oprema čaka na Kitajskem, vlada pa niti ne reagira, po drugi strani pa so vsi drugi krivi, da je ni! Niti ne ve, da je lahko tudi vlada uvoznik in ne rabi posrednika. Saj to je problem, posrednik in marža in njena delitev.
provni
08. 04. 2020 14.39
+2
Ampak na sliki je pa grozen.
nicor
08. 04. 2020 21.18
+0
rovte
11. 04. 2020 11.34
+1
Pri naslednjih volitvah si lahko izberet Čufarina in boste živeli od lepih in spodbidnih besed, obljub in upanja v boljše življenje!!
puspan
08. 04. 2020 14.32
+5
Tri dni nazaj sem v nočnih urah poslušal intervju Holandke, ki že 20 let živi v Sloveniji. Slovenski jezik obvlada bolje, kot marsikateri, ki je tu rojen. Mnenje, ki ga ima o Slovencih, je natanko takšno, kakršni smo. Vsi smo najbolj pametni na tem svetu, vsi se spoznamo na politiko, kot nihče drug. Vsakdo je po svoje predsednik države, vlade ali pa bančnik in vrhunski zdravnik, skratka spoznamo se na vse, le nihče nas ne smirgla. Še potepuški pes nas ne bi oscal in olajal. Smo edinstveni na tem svetu. A ni to lepo.
samuray1
08. 04. 2020 13.41
-7
Dovolj heca. Ni res da je Janša kot človek sama zloba. Tudi on je samo človek in nepomemben politik ki se je ujel v past zahodnjaške hegemonije. Ne glede na vse skupaj nikoli ne bom ne njemu ne Luki Mesecu obrnil hrbet.
Transformerji
08. 04. 2020 13.22
+16
Poslušal sem govor Janše, poslušal sem pa tudi govor predsednice EU komisije, ga. Uršule. Spominjala me je na Angelo, ki je na široko odprla vrata EU za sprejem tisoče muslimanov. Pa so ji "skoraj" vsi ubogali. Tudi mi. Še vedno se spopadamo z vdori. Uršula je pa govorila, kako moramo držati skupaj, članice EU. Za mene to odpade, saj se še pri virusu niso izkazali, pa se je vsak znašel po svoje. In po svoje se spopadamo tudi z migranti, pa verjemite, s tem bodo glavni problemi šele nastali. Islamizacijo Evrope moramo preprečiti in očitno je, da se bo spet znašel vsak po svoje.
Jožajoža
08. 04. 2020 12.21
+10
nas,ki je prevaral leta 91, več ne more. vas pa kaj kmalu čaka STANJE ŠOKA
mali.mato
08. 04. 2020 13.11
-1
pustolovc
08. 04. 2020 11.39
+11
Delitev denarja od pomoči za koronavirus bo Janševa četrta velika afera; prva Depala vas, druga orožje, tretja Patria in četrta 3 MRD za koronavirus. Janez ne zna pošteno z denarjem, še za svojih 250.000 € ne ve kje jih je vzel.
mali.mato
08. 04. 2020 13.12
-2
Levaki ne veste, on je že večkrat pojasnil vse o teh vaših natolcevanjih.
polnostabla
08. 04. 2020 14.33
-5
Mali mato...če ne veš od kje ti denar...ali imaš prekleto hudo demenco ali pa imaš skrivnega strica ki je tak lump da ti nakazuje denar na račun...naš ˝dragi˝ JJ pa tako vedno najde pojasnilo za vse...je kriv Kučan, komunajzarji, levaki...no sedaj je še bogi Šarec prišel na njegovo ˝črno˝ listo....
nicor
08. 04. 2020 21.20
CRUSADER
08. 04. 2020 11.28
-4
Skrajni levnuhi... skrajni čas je, da se spokate iz ozemlja Slovenije 😀
mjda12
08. 04. 2020 11.31
+6
mastablasta
08. 04. 2020 11.23
+13
kako narediti bolje? za začetek je treba vse podatke javno objavljat. vse mora biti povsem dostopno. ne pa, da novinarji odkrivajo kje so se maske naročile, ali so bile plačane ali ne itd.
kekec_pokec
08. 04. 2020 11.21
+7
ČE ne bomo tega vračanja v običajne tirnice izvedli po pameti ampak pod prisilo gospodarskih teženje in naših vele gospodarstvenikov potem bomo dobili tak bumerang nazaj, da nam jasno ne bo. Bo še slabše kot v Italiji, že tako se mladina sploh in nikakor ne drži pravil karantene ampak jadrajo okrog, pijejo vivo v parkih, lovijo ribe okol Koseškega bajerja, pari se s svojimi prijatelji šetkajo po PSTju…. Tega je kolkr češ, kaj vse še ne vidimo, pa se dogaja po blokih. Mislim, da imamo ekstremno srečo, da ni naraščanja okožinih v večjih številkah. Se pa to vse še lahko zelooo spremeni.
Smradi levi
08. 04. 2020 11.03
-14
Levaki, če prej niste znali uživati v komunizmu … poskusite danes uživati v demokraciji … 😁
mjda12
08. 04. 2020 11.06
+15
Kje pa ti živiš a nismo v kapitalizmu ahahah Al levi Al desni dons je gnar zanimiv
Kollerik
08. 04. 2020 11.19
+9
komunisti mu rit rešujejo, on jim pa skače v hrbte... pač kvizlinški geni
polnostabla
08. 04. 2020 11.21
+8
Levaki vemo in vidimo da drvimo v diktaturo...verniki pa še vedno verujete v svojega odrešenika svetega JJ, ki bo tako vas kot nas popeljal v propad.
Rudar
08. 04. 2020 11.25
+3
darkokontrabas
08. 04. 2020 15.28
+2
polno, včasih so rekli, da kdo se enkrat opeče se še zvite vrvi boji. Naenkrat vsi veste kaj je diktatura, pa je po vaše še nikoli niste živeli, ker je bil prejšnji sistem najboljši. Varovale so se človekove pravice, nobenemu se nikoli ni nič zgodilo, Janša bo pa to lepo pravljico kao uničil! Zanimivo.
El-Cid
08. 04. 2020 11.03
-2
Mislim, da je tu več problemov:1. Toliko so nesposobni, da ne vejo kak bi jih prpelali sem, 2. Opremo je zrihtu Čeferin, kar pa nekaterim ne paše, 3. nobenim ne bo nič padlo v žep. Veretn je še kaj, mislim pa da sem zajel bistvo. Dobro jutro Slovenija.
El-Cid
08. 04. 2020 11.04
+0
Seveda govorim o opremi. Za vas SDS, ko nič ne znate sklepat...
mjda12
08. 04. 2020 11.04
+6
Znajo sklepati pa zakone pisati sebi v prid
mjda12
08. 04. 2020 11.09
+1
Hahaha mislim politiki zame usi isti tko levi ko desni virus drzavi🤥
Katar Dinar
08. 04. 2020 14.01
+1
J ful poslov je cefurin maske k jih je dubu zastonj zdej se pa odvetnik jankovicevih sinov kaze u javnosti kot nevem kaksen dibr gospod dejte no rwste neumni ljudje
mjda12
08. 04. 2020 11.02
+15
Kam je le izginil članek o 6M mask iz kitajske. A je kdo zagrozil Al zakaj
zafršolal
08. 04. 2020 11.04
+6
zazrli so se v objektivnost, pa poniknili...
acromega
08. 04. 2020 11.02
+7
Smradi levi
08. 04. 2020 11.00
-10
Tile vladni ukrepi bodo odpihnili ... kar lepo število nesposobnih nastavljenih levakov na položaje kot zgleda … naravna selekcija … 😁
mjda12
08. 04. 2020 10.58
+25
Prvi ukrep ukinitev zaprtje parlamenta politikom lopate pa krampe za 600€ na mesec
cini?no
08. 04. 2020 10.51
+29
janša odredil odstavitev kriminalista kriminalista ki vodi preiskavo glede financiranja njegovih trobil,,, že čisti svojo nesnago
Kollerik
08. 04. 2020 11.20
+3
po pomoti sem ti pritisnil +, zdaj mi je žal