Slovenija

Janša o evropskih tožilcih: Vlada bo preverila postopek izbire

Ljubljana , 22. 03. 2021 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier Janez Janša je v odgovoru na poslansko vprašanje glede seznanitve vlade s kandidatoma za evropska tožilca kot nenavaden označil postopek izbire, kot ga določa zakon, češ da je vlada le poštar. Ta postopek preverjajo, dokler odgovori ne bodo jasni, pa se vlada s predlogom ne bo seznanila, je dejal in omenil celo možnost spremembe zakona.

Vprašanje v zvezi s kandidatoma za evropska delegirana tožilca je na premierja na današnji seji naslovila poslanka LMŠ Tina Heferle. Zanimalo jo je, zakaj se vlada vse do danes še ni seznanila z izbranima kandidatoma, češ da Slovenija zamuja že vse od 1. marca, ko se je iztekel rok za imenovanje.

Kot je namreč dejala, zakon o državnem tožilstvu postopek izbire in seznanitve določa zelo jasno in enostavno. "Državnotožilski svet opravi izbirni postopek, presodi strokovnost in izpolnjevanje vseh pogojev, nato svojo izbiro v obliki predloga pošlje ministrstvu za pravosodje, ministrstvo pa potem ta predlog posreduje vladi v seznanitev," je povzela postopek in dodala, da pri tem vlada kot kolektivni organ o tem niti ne odloča.

Janša je v odgovoru postopek označil kot "sam po sebi nenavaden", češ da Slovenijo v skladu z ustavo navzven predstavlja vlada, ne pa tožilski svet ali ministrstvo. Pri konkretnem primeru pa je vlada po njegovih besedah zgolj poštar. "Tožilski svet odloči in to pošlje vladi, naj se s tem seznani, ne da bi imela kakršnokoli pravico odločanja, in pošlje naprej," je dejal in poudaril, da vlada po ustavi ni poštar.

"Ta postopek preverjamo, dokler odgovori na formalna vprašanja ne bodo jasni, se vlada s tem ne bo seznanila," je dejal. "Zadevo bomo opravili, tako kot se spodobi, v skladu z ustavo in veljavnim zakonom, ki ga je pač treba upoštevati, dokler je tak, kot je," je še zatrdil in kot možnost navedel tudi predlog spremembe zakona.

Janez Janša je danes odgovarjal na poslanska vprašanja.
Janez Janša je danes odgovarjal na poslanska vprašanja. FOTO: Damjan Žibert

Izpostavil je še, da trenutni zakon ne določa roka, do katerega bi se vlada morala seznaniti z izbiro. Slovenija poleg tega pri tem ne zamuja, saj da je postopek izbire delegiranih tožilcev doslej zaključilo le osem držav, je še navedel.

Na to temo je sicer po lastnih besedah postal pozoren v zadnjih tednih, ko da se je začelo vprašanje politizirati. Po vprašanjih, ki jih je glede tega naslovil na nekaj kolegov v Evropi, naj bi izvedel, da drugod o tem odloča vlada.

Heferle: V Sloveniji retroaktivna uporaba zakona ne more veljati, razen če so za to zelo zelo izjemne okoliščine

Tina Heferle mu je glede tega odgovorila, da je vlada dolžna spoštovati ne le ustavo, ampak tudi zakone, v tem primeru pa da je zakon zelo jasen. "Nimamo nobenega zakonskega primanjkljaja na tem mestu in primerjati se s postopkovnega vidika z drugimi državami je neprimerno," je ocenila.

"Upam, da se zavedate, da v Sloveniji retroaktivna uporaba zakona ne more veljati, razen če so za to zelo zelo izjemne okoliščine," je povedala in to podkrepila še s stališčem pravosodnega ministrstva na nedavni seji pristojnega odbora, da je izbirni postopek končan in se vanj ne more posegati retroaktivno.

Izjemnega pomena se ji zdi, da državni zbor opravi razpravo o tožilstvu nasploh oziroma o tem, zakaj je pomembno, da se vlada čim prej seznani z dvema že izbranima kandidatoma oz. o tem, zakaj se ta vlada vse do danes še ni seznanila.

Predsednik DZ je odgovoril, da bo DZ o tem predlogu odločil v torek, v okviru glasovanj.

Pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič je kot kandidata za dva delegirana tožilca evropskega javnega tožilstva na podlagi predloga državnotožilskega sveta predlagala specializirana tožilca Mateja Oštirja in Tanjo Frank Eler.

S predlogom bi se morala seznaniti vlada, a do tega še ni prišlo. Pojavile so se neuradne navedbe, da naj bi kandidatoma nasprotoval premier Janez Janša. Oba naj bi v nemilost padla zaradi starih postopkov, med drugim zaradi preiskovanja Janševega premoženja.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Blond James
14. 07. 2021 20.27
Kako je lahko tožilka iz iste stranke kot vlada Kje je protikorupcijska komisija majmuni
resslovenka
23. 03. 2021 09.25
+2
"Vlada bo preverila postopek izbire....". Katera vlada, vas sprašujem? Tale, ki smo ji priča, ni nobena vlada. To je skupek enih prodanih duš za tistih par tisoč eur/mesečno. Naj ta "vlada", raje preveri kolk podpore sploh še uživa med državljani RS. Morda se bo spustila na realna tla. 😎
sinhron
23. 03. 2021 09.25
+3
Oba kandidata za položaj evropskih delegiranih tožilcev izpolnjujeta vse predpisane pogoje , tudi tiste zaradi katerih so hoteli v SDS in Janša osebno ovreči kandidature in zato , ker Janša goji zoper njiju zamere zaradi preiskav , ki sta jih vodila zoper njega v zvezi z finančnimi malverzacijami ! Zato bodo Janša in co postali arbitri pri imenovanju ! Noro , kaj se gre ta SDS falanga ! Ali ministrica ni sposobna se postaviti v bran kandidatoma in dokazati , da kar počne Janša in njegova kamarila je nezakonito , ker bi se vlada s to kandidaturo PO VELJAVNI ZAKONODAJI lahko samo seznanila in potrdila kandidaturo ! Če ministrica tega ni sposobna , potem ni sposobna nobenega sodniškega , tožilskega ali odvetniškega dela , naj odstopi !
revolucijakorupcijafasizem
23. 03. 2021 09.22
+2
Tina Heferle Tina Heferle: Globa v višini 15.000 € za vsakega, ki bo na družbenih omrežjih kritiziral in pod vprašaj postavljal proti korona ukrepe je prekomeren in nesorazmeren ukrep ajde vozi barbika
SlobodaNE
23. 03. 2021 09.03
+3
Janša se je spet zaštrikal. Spet osnovnih stvari ne razume. Državnik s 30 letnimi izkušnjami ki mu moraš vse razlagati.
provni
23. 03. 2021 08.42
+6
Princa teme zakonodaja ne zanima, razen če je njemu po godu. Tudi odločitev pravosodne ministrice (SMC) ga ne zanima. SMC ima lepo priliko izstopa iz Vlade in s tem padec Vlade princa teme.
SlobodaNE
23. 03. 2021 08.21
+4
Janez bluzi ne kaj sploh govori. Ta ne bo predsedoval, mislim da že iščejo naslednika.
Kaktus111
23. 03. 2021 08.17
+6
"" vlada ne more bit samo poštar "" ....... to zato ker se Janez boji poštarjev ...........!!!!!
SlobodaNE
23. 03. 2021 08.12
+5
Dobro da imamo Heferle, da vidimo kako izgleda uglajena poslanka. Janša je pa samo politikant odgovora od njega ne bo dobila.
Darko32
23. 03. 2021 08.10
-2
Tukaj pa je res nekaj narobe. Namreč ne more biti sodnik, tožilec in celo uslužbenec na sodišču z trajnim mandatom. Na tej točki je potrebno pogledati stopnjo sistemske korupcije v sodstvu, policiji in javni upravi. Narediti natančno analizo dela in ali lahko takšna oseba sploh napreduje ali pa opravlja dotično delo. Do sedaj smo imeli sodbe na podlagi domnev. Z dokazi pa se celo gremo krimil. Poglejmo recimo zadnji primer nekega tipa, ki je naredil vse predpisane izpite in naredil oziroma pridobil izobrazbo. Se najde nek novinar očitno je nekje mu bila podtaknjena lažna informacija, da ima po narejeno diplomo. A sedaj pa je se celo šola oglasila in dala uradne podatke. Torej sedaj naj verjamemo novinarjem, kateri širijo dezinformacije. Zato je na tej točki resni problem verodostojnosti podatkov. Zato jih je potrebno preveriti in ali določene osebe sploh izponjujejo pogoje. Zato je na tej točki pravilna odločitev.
Kaktus111
23. 03. 2021 08.22
+5
In kaj je zdaj tukaj problem ....... vse se je preverilo ugotovilo da vse štima in da še ne izpolnjuje pogojev za SĐS ........
Kaktus111
23. 03. 2021 08.24
+6
darko32 )))) Kaj ko bi preverili kako se Janez s svojo vlado drži zakonov .........?????????
bojer
22. 03. 2021 20.59
+6
Ja, tale res računa, da bo imel večno oblast. In praktično večno med najslabše ocenjenimi politiki.
lado-a1
22. 03. 2021 20.59
+6
Pa kdaj se bo ta tip odpeljal! Ali bomo res pustili, da totalno uniči Sovenijo. Kriminalec prve vrste!
Nimasmisla
22. 03. 2021 20.56
+3
Ne več dolgo
jodr
22. 03. 2021 20.10
-1
Za levake je dobr vsak za v Bruselj, samo, da je njihov. V Yugi si bil lahko imenovan na vsafo funkcijo, samo, da si imel rdečo knjižico. Znanje je bilo drugotnega pomena. Zgodovina se ponavlja.
preprosto
22. 03. 2021 20.23
+5
Tipčni opranoglavec stranke SS (SDS). Po ustavi je sodna veja oblasti ločena od države, ergo vlada ne more izbirati tožilcev ali... formalni jih samo potrdi. A seveda težnja furerja in stranke SS je čista in popolna diktatura in monopol nad vsem tudi tistim delom, ki je ločen od države. Fašisti prve vrste, še Hitler bi vam zavidal.
Darko32
23. 03. 2021 08.15
+2
preprosto Vidiš tukaj pa nastane problem, kjer naj bi bila ločena. Kdo nadzira, da sodniki uradniki spoštujejo človekove pravice, spoštujejo in ne prirejajo dokazov ali pa jih celo skrivajo in tako sodijo na podlagi domnev in potencirajo kriminal in korupcijo. Skriješ dokaze in človeka obsodiš na podlagi domnev ni najboljše delo. Obtožba po liniji najmnjšega odpora. Zato je na tej točki potrebno vzpostaviti red in nagnati iz sodnih pisarn uradnike, ki počenjajo kriminal in delajo škodo zastavi in ustavi. Tukaj pa se psotavi vprašanje kdo pa bo to delal v imenu ljudstva. Sodniki ne morejo. Zato je to poglevje dobra iztočnica za vzpostavitev pravne države. Zato bo še vroče na tej točki.
Kaktus111
23. 03. 2021 08.53
+1
darko32 ))))) Vidiš da nimaš pojma "" kdo nadzira da sodniki uradniki spoštujejo človekove pravice ......""" to je odvetnik ki si ga sam izbereš ..... ampak to je že preveč zate ..........
Pomnim
22. 03. 2021 17.32
+18
Kriminalec bo zdaj nastavljal tožilce.
rogla
22. 03. 2021 17.10
+18
Janši ne odgovarja, da sta predlagani osebi zdravi.
lado-a1
22. 03. 2021 21.19
+2
Še nabolj ga moti, da sta umsko zdravi! Pa kljub njegovim lažen obvlada ta jezike nekajkrat boljše kot on!!
palm
22. 03. 2021 17.05
+9
Rudolf Maister
22. 03. 2021 16.57
-8
Saj to je to preverili bodo znanje jezika. Kar je prvovrstna sramota za tožilstvo. Pazi to tožilec pa saj to ni kuhar v menzi( vsa čast kuharjem) ampak tožilec
?uknaveji
22. 03. 2021 17.00
+11
?uknaveji
22. 03. 2021 17.01
+14
JJ izrecno odgovori, da jih moti to, da nimajo pri imenovanju nobene besede.
ina5785
22. 03. 2021 17.36
+9
Rudolf - Maister si TI NE ZASLUŽIŠ, ker NAŠ Maister NI bil PRODANA DUŠA kot TI!!! Kaj pa ti mutiš z znanjem jezika!!! Oba govorita celo dva tuja jezika TEKOČE!!! in to ve vsa SLO. . . . . . . . . . . no vi z nizkim IQ tega NE kapirate!!!! Če vam kdo nariše, ne vem če boste razumeli!
?uknaveji
22. 03. 2021 16.54
+19
A ni 10 dni nazaj JJ izrecno pojasnil, da je problematično znanje jezikov zadevnih dveh tožilcev? A je pozabil?
sinhron
22. 03. 2021 16.59
+18
Ker pa to ni več problem , na katerem bi lahko jahali , si izmislijo drugega in tako v nedogled , zakaj pa sta vohljala po Janševih financah , kar je seveda tabu tema !
?uknaveji
22. 03. 2021 17.12
+11
Meni je bizarno, kako se mu sploh ni več treba truditi, da bi pri izgovorih vzdrževal neko konsistenco. Pri naročilih cepiv je že tri- do štirikrat zamenjal zgodbo (in se enkrat tudi direktno zlagal), podporniki pa še kar ploskajo. Kje je meja? A sploh obstaja?
sinhron
22. 03. 2021 16.53
+19
Oba kandidata za položaj evropskih delegiranih tožilcev izpolnjujeta vse predpisane pogoje , tudi tiste zaradi katerih so hoteli v SDS in Janša osebno ovreči kandidature in zato , ker Janša goji zoper njiju zamere zaradi preiskav , ki sta jih vodila zoper njega v zvezi z finančnimi malverzacijami ! Ali ministrica ni sposobna se postaviti v bran kandidatoma in dokazati , da kar počne Janša in njegova kamarila je nezakonito , ker bi se vlada s to kandidaturo PO VELJAVNI ZAKONODAJI lahko samo seznanila in potrdila kandidaturo ! Če ministrica tega ni sposobna , potem ni sposobna nobenega sodniškega , tožilskega ali odvetniškega dela , naj odstopi !