Slovenija

'SDS ne skriva simpatij do skrajno desnega gibanja identitarcev'

Ljubljana / Dunaj, 04. 04. 2019 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Avstrijo je nedavno pretresla afera povezav med koalicijskimi svobodnjaki in skrajno desnim gibanjem identitarcev, ki se je v središču pozornosti znašlo zaradi donacije napadalca v Christchurchu. Avstrijski mediji sedaj opozarjajo, da slovenska SDS nima strahu pred stiki s slovensko podružnico gibanja identitarcev - predsednik Janša je še v ponedeljek delil njihov tvit.

Avstrijski mediji so se razpisali o povezavah med slovensko SDS in njenimi stiki s skrajno desnim gibanjem identitarcev oziroma njihovo slovensko podružnico. 

Spomnimo, da se je Avstrijska ljudska stranka (ÖVP), s predsednikom in kanclerjem Sebastianom Kurzem na čelu, oddaljila od koalicijskih svobodnjakov (FPÖ), sam kancler pa od njih zahteva, da prekinejo vse stike z gibanjem identitarcev: "Desničarski skrajneži niso nič boljši od islamskih skrajnežev. Obe radikalni ideologiji predstavljata nevarnost za našo državo, v naši svobodni in liberalni družbi nimata mesta," je dejal.

To se je zgodilo po tem, ko se je gibanje znašlo v središču ne le avstrijske, temveč svetovne javnosti, ko je postalo znano, da je napadalec Brenton Tarrant, skrajni desničar, ki je v terorističnem napadu na dve mošeji na Novi Zelandiji ubil 50 ljudi, omenjenemu gibanju nakazal donacijo v višini 1500 evrov.

Avstrijsko notranje ministrstvo je potrdilo, da je avstralski napadalec pred napadom v Christchurchu obiskal tudi Avstrijo. Napadalec se je sicer v zadnjih letih mudil v več evropskih državah, leta 2016 je bil tudi v Sloveniji.

Na Dunaju naj bi celo razmišljali o razpustitvi gibanja, konec preteklega meseca pa je avstrijska policija preiskala dom predstavnika identitarnega gibanja, Martina Sellnerja, pri tem pa zasegla elektronske naprave. Sellner je sicer zanikal, da bi bil kakorkoli povezan s strelskim napadom v Christchurchu.

A če se je po razkritjih avstrijska politika od gibanja oddaljila, je predsednik SDS Janez Janša še nedavno delil tvite njene slovenske veje Generacije identitete, več pa je bilo tudi skupnih javnih nastopov slovenskih identitarcev in politikov iz vrst SDS, poročajo avstrijska tiskovna agencija APA, pa tudi časnika Die Presse in Der Standard

Njihov tvit je delil tudi po tem, ko so se ti jasno postavili v bran svojemu kolegu iz identitarnega gibanja Sellnerju. Omenjajo tudi prvoaprilski tvit, v katerem Generacija identitete zapiše, da bo na evropskih volitvah podprla Levico, ker si "v Evropi želimo kulturne obogatitve migrantov iz tretjega sveta, želimo si mavrične Evrope".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na njihovi spletni strani so sicer o sebi zapisali, da gre za "metapolitično gibanje mladih, ki se bori za ohranjanje slovenske in evropske etno-kulturne identitete", slovenska podružnica panevropskega gibanja, ki deluje po načelih identitarizma, pa je bila ustanovljena v letu 2015.

O možnosti razpustitve identitarnega gibanja v sosednji Avstriji pa so zapisali, da "celotna slovenska podružnica Generacija identitete pokončno in trdno stoji za avstrijskim soborcem Martinom Sellnerjem".

Ob poročanju avstrijskih medijev se je na Twitterju oglasil tudi Sellner sam in se Janši zahvalil, tudi v slovenščini. Kot je zapisal, je Janša časten človek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mahnič 'Manifest za domovino' prinesel kar v parlament

APA ob tem spominja tudi na to, da je poslanec SDS in predsednik strankinega podmladka Žan Mahnič lani na dan prisege slovenske nove vlade na Twitterju delil fotografijo knjige Manifest za domovino, projekta Generacije identitete, ki jo je prinesel s seboj v parlamentarno dvorano. Knjigo je izdala založba, ki je v solastništvu SDS. Decembra lani pa se je slovesnosti ob ustanovitvi podmladka SDS poleg Janše udeležil tudi predstavnik identitarcev, kranjska SDS pa je tam skupaj z identitarci organizirala razpravo o migracijah in človekovih pravicah.

Avstrijski mediji ob tem omenjajo tudi SNS in Bernarda Brščiča, ki je bil državni sekretar v Janševem kabinetu, ko je bil ta premier, zdaj pa je obraz novoustanovljene stranke Domovinska liga (DOM).

Slovenska policija je medtem sporočila, da ne vodi nobenega predkazenskega postopka v povezavi s tem gibanjem. "Seznanjeni smo z obstojem omenjenega gibanja, kot tudi da gre za del večjega, panevropskega gibanja. V nekaterih članicah EU so bili pripadniki teh gibanj obravnavani kot storilci kaznivih dejanj z obeležjem nasilja in ogrožanja ustavne ureditve. Slovenska policija pa do sedaj v povezavi s tem ni ugotovila elementov kaznivih dejanj, katerih storilci se preganjajo po uradni dolžnosti, kot o tem ni prejela nobene prijave," so pojasnili na policiji.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (930)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hrenko
05. 04. 2019 14.28
-2
Spet zavajanje medijev. Enkrat twittne, pa že vsi skočite v zrak. SDS je predvsem desna sredina, ki pa prepoznava znake dobrih potez tako levice kot desnice.
Frane Šajn
05. 04. 2019 14.06
+1
Kaj vse si nadeva ime Socialna demokracija Willi Brandt se obrača v grobu, če bi bil še živ si nastoapač iz sence tega nebi niti v sanjah privoščil!
dannyer
05. 04. 2019 12.44
-1
če pa govorimo o tem gibanju je to gibanje za evropsko identiteto oz identiteto svojega naroda saj nočejo biti manjšina na lasti zemlji
FAUSTOS1
05. 04. 2019 12.17
+0
sds že od sameme ustanovitve ima en edini cilj v sloveniji vpeljati enopartijski sistem podoben madžarskemu torej eden in edini ,ki vlada z trdo roko delitev na naše in vaše, vpeljava sistema pastirja in ovac,sds ves čas paktira z skrajno desnico z željo .da ji pomaga v sloveniji uvesti nedemokratični avtoritatorni sistem po vzoru diktatorjev.Upam ,da je sloveniji dovolj pameti i moči ,da se upremo tem klero fašističnim težnjam sds
dannyer
05. 04. 2019 12.45
+0
enopartijski so levica in ne sds ti rabiš očala ali pomoč
Frane Šajn
05. 04. 2019 14.08
+2
Ti pa eno pošteno ; "RAZSVETLJENSTVO , DA SE REŠIŠ IZ KREMPLJEV TEME!"
nightifly
05. 04. 2019 11.16
+2
Torej kot receno spodaj , Evropa se krepi z nacifasizmom . Evropske drzave in institucije ne naredijo nic ,da bi to se pravi cas ustavile . Tu berem ,da so to identitarci .No , tile kljukci imajo v Evropi etiketo -sovranisti , upam,da je to res etiketa njihove embalaze , ki jo bo treba en dan zabrisati v smeti ,se prej prezraciti na zraku (kot se je zracil Mussolini , da gre ven smrad ,ter da zemlja ostane cista . ) Vceraj berem v Esspressu ,da je Salvini povabil na en skupni kongres Orbana in Le Penovo . Oba sta povabilo zavrnila , Orban je celo rekel , da si noce pokvariti odnosov z EPP jem .Torej je navadna ovca ,ki preracunljivo vijuga v politiki . Torej na koncu mnima jajc .Tako kot Robert de Niro ,ki je par dni nazaj v bistvu povlekel nazaj svoje grde besede ,da bi Trumpa na gobe*c .Zdaj se vlece ven , da je kljub vsemu Trump le sposoben in po Muellerjevem porocilu celo ni imel nic z Rusi . Jaz polagam se vedno veliko upanja na Trumpa , ze od njegovega programa 2015 . Razrahljal in okrcal je nesposobni Nato , okrcal Nemcijo ,ki se bogati na racun drugih ,tudi Amerike , v Nato daje 0,7 % namesto vsaj 2 % ,isto ostale drzave , Amerika placuje se za ostale ,ker nimajo denarja . Pa se kako prav ima Trump . In kar mi je bilo zelo vsec - Merklovi je kar v zobe vrgel - cuvajte sami svojo rit ali placajte . A ni to posteno ? Ali po domace .....lepo je s tujim kur. ....opletati po koprivah . Ne bom napisal vsakemu od vas - samo narod odloca o svoji usodi in usodi drugih . Posebno pa se o usodi svojih otrok . Vedno pravim - Zvecer ko spravite otroke spati in jim zazelite lahko noc ---so vase besede iskrene ,so vase ,torej tudi moje oci iskrene in postene ter otroke lahko mirne duse pogledam v oci -kot posten clovek , stars ? Ali to lahko storim -o , pa ne glede ,ali je kdo levi ali desni , ceprav mi to deljenje ze posteno nacenja zivce . Smo ljudje ali pa nismo .
Malinha
05. 04. 2019 11.32
+5
Iz druge opcije bi ti lahko odgovoril, kjer sam cenzuriram moj včerajšnji zbrisani komentar: Raje človek, kakor vatikano-bruselj-klero de fact. Zakaj? Med drugim zaradi tega, ker je naša draga Evropa, tako opevana stara celina, ki je v primerjavi z arabskim ali širše islamskim in ostalimi deli sveta tista, ki je rodila Hitlerja, Mussolinija, Stalina, Breivika, Thatcherjevo, Salvinija, janšo, kapitalizem in s tem na drugi strani oceana Miltona Friedmana, Busha, pa Mednarodnega denarnega sklada, Svetovne banke, NATO-a, etc., vse do Hollywooda in negativca per se de Nira. Če vse to našteto smatraš kot etiketirano embalažo in potrošno blago, ki bo jutri končalo na smetišču vsesplošne umazane zgodovine, potem - si človek.
dannyer
05. 04. 2019 12.46
-3
musolini je bil socialist levičar tako kot dolfi in ne desni
Thinc25
05. 04. 2019 11.04
+1
Bravo SDS, zanesljivo vas bom volil.
nightifly
05. 04. 2019 11.01
+4
Dejstvo je , da se v politicno in gospodarsko ,ideolosko in kulturno oslabljeni Evropi pojavlja posast fasizma , nikoli umrle ideologije . Za to pa je kriva kar Evropa . V zadnjih dokumentih ,ki sem jih bral , je bil prav Stalin tisti ,ki je po vojni zahteval Nurenberg ,torej vsaj simblicno sojenje nacifasismu . Zahod ni bil najbolj zagret za sojenje , ker je bil zadovoljen s porazom sil osi , in so ze med samo vojno od 43 leta naprej videli Evropo z Nemcijo v jej (inkorporirano) ,ki gre pogumno naprej proti Rusiji z vsemi moznimi nacini . V zraku je bil celo spopad . Ameri so ze imeli atomske bombe in so politicne napade na vzhod gradile prav na bazi grozenj z atomskim orozjem . Toda evropa je bila sesuta , milione mrtvih ,, takrat verjetno ni bilo nobenega ,ki bi se v to spustil in na koncu je prevladal razum .Toda danes po pravici povedano , UE in _Amerika , zahvaljujoc kleceplaznim politikom Evrope in zadnjim trem ameriskim predsednikom Nato vojska stoji na ruski meji in praska ruskega medveda po trebuhu ..... tore je Nato pozrl besedo , javno obljubo izpred nekaj desetletij ,da se ne bo premaknil niti pedi proti Rusiji . Ta obljuba ne drzi vec , na ruski meji so celo slovenski vojaki . Absurd .Tega zal ne morem odobravati , niti prebaviti . Rusi so pomagali osvboditi Slovenijo /Jugosalvijo takrat . Kakorkoli , tako kot Nemci , bo moral tudi slovenski narod prevzeti odgovornost za svoja dejanja dandanes .
elrocco77
05. 04. 2019 07.16
+5
Tole je mal provokativni članek. To je tko kot če bi veliki Severnokorejski Kim Džong podprl Slovensko levico (ker so si ideološko pač sorodni) in bi se potem s tem ukvarjalo pol države. Res je da so oboji odbitki in nevredni oblasti, ampak isto pa to vseeno ni.
korintos23
04. 04. 2019 20.59
+6
Zakaj so skrajni desničarji vsi geji, Dolfa in Heider sta bila, kdo se pa z njimi druži je tudi?
Malinha
04. 04. 2019 21.11
+5
V resnici si zadel žebelj ne na glavo, ampak od strani. Herman Goring je recimo pisal o "čudovito modrih očeh" Hitlerja. Idolatrijo enostavno pojasni Freud, današnja psihoanaliza se z njo niti ne ukvarja več, desničkoti žive še v dekadenci konca 19. stoletja.
Thinc25
05. 04. 2019 11.03
-2
sodelujem
04. 04. 2019 20.09
+3
Kdor zanika da so v Sloveniji več slovenskih pa tudi tujih borcev pospravili takoimenovani zmagovalci naj si prebere evidence-pisne dokumente.! Še več je pa tihih.! Moderno danes je pa napihovati desničarstvo sicer ne bi tričetrt novinarjev,dopisnikov imelo kaj za v lonec dat.....
Zmaga Ukrajini ..
04. 04. 2019 20.19
+9
Res je. Potrebne bodo nove jame ... Mimogrede, demokratične desnice SLO v resnici ne pozna. Tole, čemur rečemo desnaki, svečkarji, ipd., so navadna sekta. Zdaj pa svečkarji navalite z minusi, da se preštejemo:)
srebrnibreg
04. 04. 2019 20.36
+6
Čakaj, da pride stonickni nekdanji ježek, da ti bo ponarejal minuse kot pravi zmešanec, ker misli, da s tem kaj spremeni.
Malinha
04. 04. 2019 20.37
+1
Nestrpna Manča z novimi jamami. Pa ne zaradi tega, ker desnaki kopljejo sramotne kosti iz starih jam, ampak na sploh. Sam bi raje apokaliptično postavil spomenik človeku kot takemu, z napisom "Ecce homo".
Zmaga Ukrajini ..
04. 04. 2019 21.05
-2
Nestrpna? Ne. To vzemi zgolj kot provokacijo, kar tudi je (jasno, da si česa takega kot so jame - z vsem vred kar predstavljajo, nikoli ne bi mogla želeti). Kljub temu, da je tema res žalostna, si jemljem pravico, da z veseljem kar najbolj možno razkurim kakšnega "duhovitega" svečkarja. Sicer pa lep večer:)
Zmaga Ukrajini ..
04. 04. 2019 21.07
+0
Srebrni... zdravo. Zaenkrat zgleda, da se še niso vsi u "postroju", hehehehe. Ali pa so se že utrudili od celodnevnega komentiranja.
Malinha
04. 04. 2019 21.21
+1
Mančo, tudi sam te provociram, sicer iz druge perspektive. Računaj, da sem po duši bolj pesimist in spomenik človeku kot takemu bi postavil v vsem njegovem mračnem sijaju v smislu Hegla in "svetenja ideje"; apokalipsa, vse je v ruševinah in ožganinah, nad vsem pa čist in bister mož Zemlje, brhek, priroden v lepoti svoji, spomenik "Ecce homo".
Zmaga Ukrajini ..
04. 04. 2019 21.58
+2
Presunljivo... Ampak ali bi bil ta napis smiseln? Zgodovina že sama po sebi kaže, da je nikakršna učiteljica.
Malinha
05. 04. 2019 10.12
+1
Torej sva si blizu 'učiteljevanja'. Zgodovina, kakršno je (u)videl Walter Benjamin v risbi Paula Kleeja Angelus Novus: Obraz angela je obrnjen v preteklost. Pred očmi mu iz minevanja sedanjosti raste veriga kopičenja zgodovine, vidi eno samo katastrofo, pred nogami se mu ruševine kupičijo na ruševine. Angel si želi zaustaviti čas, prebuditi mrtve in obnoviti celotno razdejanje. A iz raja veter besnenja v njegovih krilih okameni, da jih ne more več zapreti. Okamenelo besnenje ga nepremagljivo žene v prihodnost, kateri po vsi sili kaže hrbet, in pred nogami vnovično vzpenjanje ruševin. Napredek ves je le besnenje vetra.
Zmaga Ukrajini ..
05. 04. 2019 11.27
+++++ Zelo lep opis. Res si pesimističen:)
nightifly
04. 04. 2019 20.06
+11
Najvecja napaka ljudi , celo naroda ,ki na koncu lahko izgubi vse ,tudi svobodo in zivljenje je podcenjevanje nasprotnika in zamah z roko - ah ,saj ni tako hudo . Tako so podcenjevali nemski narod . Govorim nemski , ker je bil ta narod tisti ,ki je tega bolnega malarja okronal za vodjo . Lahko govorijo karkoli , da je on kriv in samo on .Nemci so krivi . Desetine milionov Nemcev je bilo zavestno zato ,da se je kasneje pocelo prav to . In ce danes nekdo v Sloveniji rece -ah ,kaj teh nekaj obritoglavcev ,ali celo plesastih se pa ne bojimo . No ,upam ,da imajo prav .
nnanna
04. 04. 2019 20.00
+11
jj, si že zrihtal službo v bruslju svojemu luzerskemu brato rajku? pa še na tvojega sina - črpalkarja- bi lahko popazil!!!
Frane Šajn
04. 04. 2019 19.59
+10
Uredništvo pa dajte že enkrat za boga milega to veleizdajo iz sporeda. Da naših opranoglavcev ne raznese od hudega. Na smetišče zgodovine z njimi in njihovimi črnimi sanjami.
nightifly
04. 04. 2019 19.44
+7
tomi.passion@gmail.c ... 04.04.2019, 18:52:14 -8 EU in svet nimata toliko težav s skrajno desnico, kot s skrajno levico. Katera dva režima sta naredila največ gorja? Prav skrajno levičarska Nacizem in komunizem. Seveda je pa moderno, še posebno v teh časih, ko je večina medijev odkrito usmerjena v skrajno levičarske ideologije, da se demonizira skrajno desnico. Zgolj preusmerjanje fokusa./////////////////////////pason ,,,,vi sploh veste kaj pisete ? nacizem levicarski ...od kdaj ? Zakaj se ne vsedete v avto , greste v Rim , raje v Ostio in vprasate kaksnega pravega fasis*ta ,ce je kakorkoli socialist ali komunist ? Ste sploh kdaj videl fasista v zivo ,ali nacija ? Pisem , zato ,ker jih poznam , sem delal z njimi , in se tudi pogovarjal . In po pravici povedano ,brez da se hvalim , je eden zaradi mene tudi odpeketal iz sluzbe - ne v Sloveniji . Samo nekaj vam povem - nikoli in nikoli si en Slovenec v svetu ne sme dovoliti ,da ga kdo zali - raje prvi udarit po zobeh njega ,kot on vas . No , ce ste pa ze tudi vi na desni ----potem se me pa raje ognite . Takih crnih pajacev kot so tam doli se pa res ne bojimo a ne .
nightifly
04. 04. 2019 19.47
+15
... no ,da ne pozabim , vlecete ven revizionizem , negirate evidentno , desetine milionovl ljudi ,,,nic krivih je umrlo zaradi crnih posasti , in vi imate zelodec braniti karkoli je povezanega s temi zvermi ? Manjka samo se slika JJ ,ki je bil zagnan komunist , zl samo oportunist ,ne komunist ,ki zdaj propagira crno barvo . Se ljudje sploh zavedate kaj pisete ?
ina5785
04. 04. 2019 19.51
+12
nightifly - NE, ljudje se NE zavedajo kaj pišejo. A se čudiš, da jim pravijo ovce????? NORMALEN, RAZUMEN človek tega NE more sprejeti, NITI razumeti!!!!!
VolkBrenin
04. 04. 2019 19.54
+5
nightifly
04. 04. 2019 20.09
+7
ina , najverjetneje so res tako oprani, da se niti ne zavedajo brezna v katerem so ali pa bodo vanj zdrsnili za vekomaj . Bolni ljudje. Ce se clovek samo spomni Auschwitz-a ,krematorijev in podobnega ,,,, ne more nikoli zavestno podpreti takih norcev .
Malinha
04. 04. 2019 20.12
+4
night, ne se jezit, saj ne vedo kaj pišejo. Njih telovadno obračanje z besedami prav hitro razkrije plitvost pomena, celo paradoksalnost. Pisanje je usmerjeno v dvigovanje nestrpnosti zaradi različnosti, le ta naj bi bila enaka, kjer je realno različnosti še kako prisotno. Enakost pooseblja avtoritarni vodja, ki za svojimi besedami trdno stoji, na drugi strani je pa 'ideologija socializma' - ideologija, ne pa poosebljen človek ideologije - ki se različnosti zaveda in jo skuša umestiti v enakost. Avtoritarni desničar skandira enakost v različnosti, kdor ni enak v različnosti je pak takoj označen za levičarja, komunista.
Malinha
04. 04. 2019 20.16
+5
Ina in ostali, dober večer. Night, če lahko spremenim, dopolnim tvojo misel: Auschwitz... človek dejansko ne more nikoli prodreti v takšne glave, ker je to dejansko nemogoče.
ina5785
04. 04. 2019 19.23
+12
Ljubi JEZUS, pleško pa ima vedno bolj šip šap faco - bolj se stara, bolj prihajajo osnovne poteze in korenine do izraza!
srebrnibreg
04. 04. 2019 19.17
+17
Čudno bi bilo, če zgagar ne bi bil zraven pri teh n orcih. Bi si že mislil, da je prišel k pameti pa ostaja pač naprej na svojem butasto primitivnem nivoju kot sovražnik naše domovine Slovenije in slovenskega naroda.
nightifly
04. 04. 2019 19.48
+8
pozdravljen srebrni ,ce mislis glanzkopfa ,,,,,imas popolnoma prav .
srebrnibreg
04. 04. 2019 19.59
+5
nig pozdravljen. za opisano nimamo drugega kandidata kot njega.
natolcevanjenapolno
04. 04. 2019 19.13
+4
paradoks, ti bi prvo Slovence pobili
Alojz69
04. 04. 2019 19.00
-12
A ste pozabil da so eu volitve...in tajo ovp kot sds sta v isti evropski stranki in bodimo objektivni Sellner je Yutuber in on je prejel donacijo ni on doniral skrajnezu...ce jaz doniran sosedu ki se je locil in jutri ubije svojo bivso sem sokriv? A je cel svet ze nor?
VolkBrenin
04. 04. 2019 19.51
+6
aojz...nismo ...Ampak te vaše sektaške fore in sklicevanje na volitve...vsakič ko ga dobijo kriminalca....ne pije vode...Ker ima kaplar na sodnijah že skoraj 200 zadev ...bi morali po vašem ključu imeti zadnjih 25 let ...volitve 1 , 5 X mesečno...
kuhankrompir
04. 04. 2019 18.53
-12
Nocna mora vseh lewakow
Zmaga Ukrajini ..
04. 04. 2019 19.12
+9
Nočna mora wseh desnakov so Murgljjjje (in večen strah pred hospitalizacijo v Hrastovcu ali Begunjah).
marmilan
04. 04. 2019 18.53
+13
Še jih bomo lovili, mislim te fašiste.