-2°C

Janša in Morawiecki poudarila podobna stališča o varovanju meje

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
AVTOR
STA / K.H. /
KOMENTARJI
137
Premier Janez Janša je poljskemu kolegu Morawieckemu zagotovil podporo in solidarnost ob migrantski krizi na meji z Belorusijo. Poudaril je, da bi morala EU financirati vse ukrepe za varovanje zunanje meje EU, to pa vključuje tudi fizične prepreke. Morawiecki je poudaril, da imata državi o varnosti enaka stališča.

Predsednik vlade Janez Janša je danes na delovnem kosilu gostil poljskega predsednika vlade Mateusza Morawieckega. Delovnemu kosilu je sledila novinarska konferenca obeh predsednikov vlad. Na njej je Janša dejal, da v Sloveniji gostimo predsednika vlade države, ki v tem času ne brani zgolj meje svoje lastne države, ampak tudi meje Evropske unije in zveze Nato.

"Čestitke za odločnost in pogum ter za aktivnosti, tudi diplomatske, s katerimi se je val ilegalnih migracij, ki je pritiskal na poljsko mejo, vsaj začasno ustavil," je dejal Janša. Izrazil je zahvalo tudi institucijam EU, ki so pri tem sodelovale.

Slovenski premier je izrazil tudi stališče Slovenije, da bi morala Evropska unija "v celoti podpreti države članice, ki varujejo zunanje oziroma schengenske meje EU, s financiranjem in sofinanciranjem vseh ukrepov, tudi fizičnih preprek na mejah". Prepričan je, da so se ravno fizične ovire na meji izkazale za učinkovite pri preprečevanju nezakonitih migracij in nasilja, obenem pa nadomeščajo uporabo bolj invazivnih sredstev.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

"Slovenija obsoja aktivnosti beloruskega režima predsednika Lukašenka, s katerim ta izrablja ljudi za doseganje političnih ciljev in za poskus destabilizacije ne le Poljske, ampak tudi celotne EU," je še poudaril Janša.

Poljski premier Mateusz Morawiecki pa je na novinarski konferenci izrazil zadovoljstvo, da imata Poljska in Slovenija enako stališče glede varnosti. Prepričan je, da je varovanja meja naloga vsake suverene države. "Kakšna je država, ki ne varuje svojih meja? Ali je v resnici suverena? Zame je odgovor nedvoumen. Država, če želi biti suverena, mora odločati o tem, kdo lahko pride na njeno ozemlje," je povedal.

Poudaril je še, da konflikt sicer nikoli ni dobra rešitev. Zavzema se predvsem za iskanje rešitev, s katerimi se bomo izognili naraščanju napetosti.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Janša je ob tem spomnil na pomoč Poljske, ki je v Slovenijo poslala nekaj svojih policistov za pomoč pri varovanju schengenske meje. Dejal je, da ima problem s pritiskom ilegalnih migracij tudi Slovenija. Ob tem je dejal, da so lani na slovenski meji preprečili skupno 14.000 poskusov nezakonitega prečkanja meje, letos pa 8500.

Slovenski premier je danes še zagotovil pomoč Poljski v enaki obliki. Kot je pojasnil, je od danes Slovenija pripravljena na pomoč pri varovanju poljske meje poslati svoje policiste, ko bo Varšava za to zaprosila. Slovenija je torej pripravljena ponuditi pomoč v obliki napotitve policistov za varovanje meje, v kolikor Poljska oceni, da to potrebuje. "Danes je bila dana ta obljuba in od danes naprej lahko Poljska, kadarkoli bo potrebovala pomoč, računa na Slovenijo," je dejal Janša.  

Poleg tega pa bo Slovenija  v vlogi predsedujoče Svetu EU skušala Poljski pomagati tudi tako, da se bo angažirala za čim večjo podporo znotraj EU. 

PREBERI ŠE
Belorusija in Poljska krivi kršenja človekovih pravic, stražarji na meji celo mučenja

Pogovarjala sta se tudi o Zahodnem Balkanu, kopičenju ruskih vojakov na meji z Ukrajino in pandemiji covida-19

Premierja sta se strinjala tudi o nadaljnji podpori evropske perspektive držav Zahodnega Balkana. Prepričana sta, da je njihova prihodnost v EU in da bi morali Zahodnemu Balkanu poslati jasen signal glede tega.

Janša je poudaril, da Slovenija in Poljska delita skupna stališča v podpori državam regije v zvezi z njihovim polnopravnim članstvom v EU. "Nekatere od teh držav so že postale članice zveze Nato, kar krepi našo skupno varnost, imamo pa tudi jasna stališča glede nujnosti bližnje perspektive članstva v EU. Vsi skupaj si prizadevamo, da bi to postalo konsenzualno stališče vseh držav članic EU," je dejal premier.

Premierja sta danes izrazila še skrb zaradi kopičenja ruskih vojakov na meji z Ukrajino in krize z dobavo plina, ki močno vpliva na porast cen v Evropski uniji na vseh področjih. Janša je poudaril, da je "ta koncentracija ruskih sil daleč od tega, kar naj bi bile vojaške vaje v normalnih razmerah. Zato apeliramo na vse odgovorne, da smo v zvezi s tem čuječi in, da ne bo kakšnega presenečenja, kot se je zgodilo ob ruski okupaciji Krima. Ne potrebujemo nove eskalacije napetosti in pozivamo odgovorne v Moskvi, da ravnajo razumno".

PREBERI ŠE
NIJZ: Predvidoma v začetku decembra v Sloveniji 21.600 odmerkov molnupiravirja

 

Voditelja sta se pogovarjala tudi o ukrepih za zajezitev nevarnosti covida-19. Janša je dejal, da Slovenija sproža iniciativo o skupnem javnem naročilu za zdravila zoper covid-19. "Naš minister za zdravje bo s to iniciativo seznanil ostale evropske kolege. Ker imamo dobre izkušnje z mehanizmom pri nabavi cepiv, bi bilo prav, da se uporabi podoben pristop tudi glede novih zdravil zoper covid-19, ki so odobrena. S tem bi vsem državljanom in državljankam EU zagotovili dovolj zdravil takoj, ko bodo na voljo. Pred nami je namreč zahteven zimski čas, v katerem se še vedno soočamo z nevarnostjo okužbe in vsako zdravilo, ki pomaga blažiti posledice in zdraviti ljudi, ki obolijo za to boleznijo, pomaga vsem, tudi ko gre za splošno zajezitev te nevarnosti."

Poljski premier se te dni mudi pri evropskih voditeljih, pri katerih si želi zagotoviti podporo ob krizi na meji. Razmere na meji med Belorusijo in Evropsko unijo so že več tednov zaostrene, saj se je tam zbralo več tisoč migrantov. Migrante so sedaj sicer namestili v začasen center v Belorusiji nedaleč od meje, številni pa še vedno čakajo na priložnost za prečkanje meje z EU.