Slovenija

Afera 'glupi davki': Janša in Pahor molčita, Vizjak napovedal ovadbe

Ljubljana, 20. 10. 2021 19.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Anže Božič
Komentarji
710

Dva dni po izbruhu afere "glupi davki" in objavi posnetkov spornega poslovnega dogovarjanja pod mizo med ministrom Andrejem Vizjakom in tajkunom Bojanom Petanom predsednik vlade Janez Janša še vedno molči. Molči o tem, ali državni funkcionar, ki zasebniku – kot je slišati – svetuje izogibanje plačilu davkov, še uživa njegovo politično zaupanje? In molči tudi o tem, ali so to morda politični standardi aktualne oblasti? Brez komentarja je tudi predsednik države Borut Pahor. Medtem ko se bodo v koalicijski NSi z ministrom SDS, ki napoveduje ovadbe proti snemalcem posnetka in vsem, ki so posnetke objavili, da bi ga diskreditirali, pogovorili in sporočili reakcijo stranke.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Borisom Štefanecem
    07:05
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Borisom Štefanecem
  • Iz 24UR ZVEČER: Vizjak napovedal ovadbo
    03:49
    Iz 24UR ZVEČER: Vizjak napovedal ovadbo
  • Iz 24UR: Vizjak napoveduje ovadbo proti snemalcem posnetka
    03:00
    Iz 24UR: Vizjak napoveduje ovadbo proti snemalcem posnetka

Sinoči po končanem regijskem obisku vlade je premier Janša brez komentarja in v hitrem koraku šel mimo televizijskih kamer. Na vprašanje, ali se je morda pogovoril z ministrom Vizjakom glede posnetkov, ni odgovarjal. Niti po prespani noči na naša vprašanja iz kabineta predsednika vlade niso odgovorili. Tudi ministri pred današnjo sejo vlade niso bili ravno veseli vprašanj o korektnosti ravnanja in politični usodi svojega ministrskega kolega.

Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo je dejal: "Glejte, jaz to težko komentiram, ker ne poznam ozadja in sem prepričan, da bo minister Vizjak zagotovo primerno odreagiral in tudi pojasnil zadevo."

Minister Andrej Vizjak je napovedal ovadbe zaradi posnetkov.
Minister Andrej Vizjak je napovedal ovadbe zaradi posnetkov. FOTO: Bobo

Minister Vizjak je medtem za Delo napovedal ovadbe proti snemalcem posnetka in tistim, ki so posnetke uporabili za njegovo diskreditacijo. Še pred tem pa bo moral koalicijskim partnerjem razložiti podrobnosti in kontekst pogovora, ki smo ga razkrili v naši večerni oddaji.

"Danes zvečer imamo posebno srečanje, ki bo potekalo preko Zooma. Zdi se mi korektno, da mu damo priložnost, da pove, kako je do tega prišlo. Kaj se je zgodilo. In da potem na podlagi teh stvari in tistega, o čemer ste vi poročali, tudi potem delamo konkretne zaključke," je pojasnil Matej Tonin, predsednik NSi. "Če bomo ocenili, da obstajajo še vedno neke sive lise, bomo seveda prosili ministra, da nam v poslanski skupini določene stvari še pojasni," pa je dejala poslanka SMC Monika Gregorčič

Da bi razkrili vse lise, smo skušali priklicati tudi drugega akterja zgodbe – Bojana Petana, toda se ta že dva dni ne oglaša na telefonske klice.

Zgodba sicer odpira še številna druga vprašanja. Petanova DZS je namreč pred leti prek posrednika Francija Zavrla kupila tudi "prazni lupini" dveh podjetji v lasti brata predsednika SDS Janeza Janše, in sicer za več kot  dva milijona evrov, je poročala Mladina. Gre za družbi Promart Design in Atacama, ki sta se ukvarjali s prodajo poslovnih daril, kar sicer ni del dejavnosti, s katerimi se ukvarja državna založba.

Za komentar smo prosili tudi enega najvišjih političnih avtoritet v državi – predsednika republike Boruta Pahorja. Iz pisarne na Gregorčičevi smo dobili kratek odgovor: "Ne komentiramo."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (710)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Takole
24. 10. 2021 08.37
+2
Pustite ga no reveža, saj ga je že narava dovolj prizadela!
za naše
23. 10. 2021 10.29
+0
Prav ,da vas toži in iztoži lažnjjivi mediji levičarski
ElectroVoice
22. 10. 2021 19.43
+1
Kako pričakovano v deželici na napačni strani Alp! Težišče krivde tega sramotnega pogovora Vizjaka z Petanom se sedaj seli, kot smo tega že vajeni, na ramena tistega, ki je to velesvinjarijo razkril. IN TO CELO LEGALNO??! Tako osebo, ki si kaj takega upa javno povedati in žvižgaču groziti je treba razčetveriti. Kak si samo kujon pokvarjen upa priti na tako idejo??? Ta drugega ne zasluži kot 20 let čuze in nikoli niti blizu JU več...
MladInPerspektiven
22. 10. 2021 15.09
+3
Ma tudi če je res za hrbtom ima močne OSAMOSVOJITELJE ( LEVE in DESNE)in kdaj je kater bil za kakšno nečednost obsojen... predstava bo za OFCE in to bo vse. Psi lajajo karavana (se ve kdo) pleni naprej po naši državi.
NeeeeeeY
22. 10. 2021 13.03
+1
Še vedno aktiven?? Pa ta je kao določal nek zakon o okolju??
Space Voyager
22. 10. 2021 10.34
+1
POP TV, tokrat ste res dokazali, kako pristranski medij ste. Takoj ste križali Vizjaka, objavljali vsa zanj uničujoča mnenja. Mnenja strokovnjaka, ki ste mu sami poslali posnetek, pa nočete objaviti, ker se ne sklada z vašimi obtožbami. Sram vas je lahko, niste novinarji, ste politikanti.
Challenger71
21. 10. 2021 15.58
+4
Verjamem, da res gre za lepljenko - ampak zgolj zato, da ne rabimo poslušat vseh ostalih Vizjakovih modrovanj in nasvetov... Upam le, da tudi naši dacarji niso lenuhi in mevže ter mu dostavijo nov izračun dohodnine....
Takole
21. 10. 2021 15.27
+6
Lahko si lopov, morilec... pa ti je oproščeno, če si SDS-ov...
trdoživ
21. 10. 2021 15.26
+4
Vesel bi bil, če je tako, kot piše Capone42 (21.10.2021, 14:36:27 ), in upam, da je tako.
FrankCostello
21. 10. 2021 14.39
+1
Po informacijah #Planet18 @PlanetTV verodostojnost posnetka "Petan-Vizjak" preverja tudi TV, ki ga je prva objavila. To bi seveda morali storiti pred objavo😬 Še več: že včeraj naj bi imeli mnenje strokovnjaka, da gre za manipulacijo, pa tega ne objavijo.
Capone42
21. 10. 2021 14.44
+2
A govoriš o siol 'strokovnjaku' Krapši? 🤣😂 preberi si spodaj kar sem napisal
Capone42
21. 10. 2021 14.36
+5
Kakšna lepljenka svečkoti neki? 🤣😂 Siol strokovnjak Krapša? 🤣😂 človek, ki ima nek zakoten studio na Ptuju uvrščen na 10.mesto najboljših studijev na Ptuju z okolico? Verjamem, da bi mu denar prav prišel. Prišel pa bi mu prav tudi original posnetek in ne tisti fa#ke, ki mu ga je poslal Vizjak očitno (zvočna slika ambienta, ki je bila na siol analizi namreč ni tista, ki so jo predvajali na popu- kar primerjate). 1.) Tale kvazi strokovnjak in siol so analizirali zgolj en samcat posnetek, kjer naj bi bili sporne zadnje 3sekunde, ki niti nimajo neke teže! Kje so ostali posnetki? Lahko sklepamo, da so nesporni? 2.) Človek ne zna razložiti od kje tako hitra zvočna sprememba ambienta? A je tale 'mojster' že kdaj slišal za usmerjene mikrofone, ki v trenutku, ko nekdo začne govoriti prezentirajo njegov govor kot primaren, ter pobirajo nekaj malega iz okolice kamor je usmerjen! Skratka, dva sedita za mizo na terasi, nekdo je obrnjen proti notranjosti gostilne, drugi pa proti vrtu gostilne (od tod spremembe, ljudje v gostilni in ptiči v ozadju-poleg tega ni nikakršnih grobih rezov!) Če dotični siol strokovnjak ne ve, da so že takrat obstajale snemalne naprave z več usmerjenimi mikrofoni na njih (ZOOM recimo) in njihovo delovanje je pač žalost! 3.) Kako bo pa mojster opravičil prekrivanje glasov na posnetku (Petan-Vizjak, ko govorita en čez drugega, ne da bi se porajale kakšne sporne zvočne spremembe)? Praktično je to nemogoče ponarediti! 4.) Poleg tega, ta strokovnjak ne dvomi v avtentičnost glasov.///"Ali je mogoče, da sta bila glasova obeh sogovornikov ponarejena z uporabo tako imenovane tehnologije deepfake, ki omogoča računalniško generiranje prepričljivega človeškega glasu? To je malo verjetno, je bil jasen Krapša"vir:SIOL/// 5.) Tale farsa od siol 'strokovnjaka' je itak brez vsakršne teže..Odkrivanje tople vode na siolu z nekim nizkocenovnim strokovnjakom, pač ni relevanten podatek. Vsekakor je primerno, da svoje opravi forenzika na podlagi original posnetkov in poda svoje objektivno mnenje. Do takrat pa..sem jaz Jezus Kristus
ElectroVoice
22. 10. 2021 19.50
Pa saj Mitja tako globoko ne obvlada. On snema Borna in podobne, obdelava in montiranje zvočnih stez pa obvladamo nekateri drugi, a ne v take svrhe.
ValterUdovernik
21. 10. 2021 14.31
+5
V NsIju naj Vizjaka vprasajo koga je mislil s smetarsko mafijo. A ima morda kaksne konkretne dokaze, al gre sam za njegovo preganjavico?
Capone42
21. 10. 2021 14.28
+8
Vam povem kaj bo? Vizjak ne bo nikogar tožil, ker bo moral potemtakem sam dokazovati, da je posnetek 'lepljenka', kar pa mu ne bo uspelo s ciciban siol strokovnjakom Krapšo, temveč se bo v to vpletla forenzika. Tega naj ga bo pa pošteno strah! Pes, ki laja ne grize..
Banion
21. 10. 2021 14.25
+5
Ja vizjak ima dobre reference in kvalifikacije ministrira že v tretji janševi vladi. Je še kdo?
Ve?ni optimist
21. 10. 2021 14.22
+3
Ja, ... zdaj je že afera Glupi davki, prej pa afera Vizjak,..... se boj napadalno in uničujoče sliši glupi davki, ... nimate podna, ....
prašek
21. 10. 2021 14.28
+8
olafur
21. 10. 2021 14.20
+7
E moj predsednik, a je muca snedla jezička.
bema1201
21. 10. 2021 14.13
+6
Zanima me ali voditelj oddaje ve ali je posnetek resničen, ali pa ve da je zmontiran. Upam da bomo to izvedeli in če odgovorni na POP TV vedo da s je to spletka potem lahko kar zaprejo to firmo. Ker če je to res da so za zmontiran posnetek vedeli odgovorni tega medija si ne zaslužijo tudi minute več da jih poslušamo. Če pa je vse res kar trdijo na POP TV potem si pa tudi Vizjak ne zasluži da je še minuto v kakšni politični funkciji. Enkrat bi že bil čas da da se razišče vse te podlosti.
Ve?ni optimist
21. 10. 2021 14.23
-1
Banion
21. 10. 2021 14.24
+5
Sedaj so se vsi začeli ukvarjati z obliko namesto vsebino, tudi če je zmontiran kar je verjetno je v njem pomemben stavek da je glupo plačevati davke in to je mnenje nekoga ki je minister. Samo v sloveniji nikjer drugje na svetu
bodi
21. 10. 2021 13.59
-1
Zanimivo kot da samo ta vlada goljufa ampak levi so pa brezmadežni kateri še sedaj hodijo iz hoste.
pravičnež
21. 10. 2021 14.16
+0
Točno.Zato ima Slovenija največje gozdove na svetu.Že 76 let hodijo ven tardeči pe še niso vsi ven prišli.
JureC29
21. 10. 2021 14.21
+5
Aha, torej se gremo po principu, če vsi kradejo, dajmo pa še mi... a dej no
sinhron
21. 10. 2021 13.57
+8
Ta Janševa vlada vlada mimo vseh zakonov in ustave , po vzoru mafije , kjer prevladuje klientelizem in korupcija , brez vsakih moralnih vrednot ! Vsi ministri s predsednikom vlade vred imajo na glavi veliko masla vendar ostajajo na svojih mestih in se jih krčevito oprijemajo , ker nimajo ne politične ne srčne kulture in ker to vlado podpirajo izdajalski in podplačani poslanci !
ElectroVoice
23. 10. 2021 10.48
+1
Strinjava se v vsem razen v enem. Po moje so poslanci PREPLAČANI za svoje delo in učinek.
cakra
21. 10. 2021 13.42
-3
Dvajset mesecev se ruši vlada, pol pa servirate staro zadevo14 let, težko najti ljudi ki bodo verjeli v poštenost posnetka.
borec91
21. 10. 2021 13.45
+7
si se ze nauzil smrada iz njegove tazadnje svecko
tamjak
21. 10. 2021 16.41
+2
Bogi, oni so vedno žrtve nekoga drugega, sami pa čisti ko belo perilo oprano na 90 stopinj z verikino. Ni mi jasno kako jim sploh še kdo verjame in verjame v njihovo poštenost. A si pozabil/a kako je nakupu delnice Telekoma en dan prej ko so narastle in nato je storil isto z delnicami Petrola, sploh ni sumljivo. Ali odgovore JJ na vprašanja o premoženju in denarju: O ne vem, brat mi je verjetno posodil , jaz ne hodim na banko to počne sestrična v tretjem kolenu od moje urške, ja sem plačal ampak izgubil račun, itd. Res ne vem kakšni dokazi so vam še potrebni da spregledate te LOPOVE. Razmišljaj z glavo ne s srcem.