Slovenija

Mednarodni inštitut za tisk: Nagel upad medijske svobode pod Janševo vlado

Ljubljana/Dunaj, 01. 09. 2020 17.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Redke evropske države so doživele tako nagel padec medijske svobode po prihodu nove vlade kot Slovenija po prihodu Janeza Janše na oblast, v prispevku "Stara administracija, nova agenda" opozarja Mednarodni inštitut za tisk (IPI). Novinarji, tudi zaradi Twitter napadov premierja, delujejo v vse bolj sovražnem okolju, vladajoča stranka pa poskuša vse bolj vplivati na slovenski medijski prostor, opažajo.

Inštitut s sedežem na Dunaju opozarja, da je politični veteran Janez Janša takoj po prevzemu premierskega stolčka obnovil dolgoletne spore in zamere do medijev ter začel blatenje medijev, ki so do njega in njegove stranke kritični. Z napadi na Twitterju in označevanjem kritičnih medijev za lažne novice je prispeval k povečanju nadlegovanja na spletu ter k sovražnemu okolju za raziskovalno novinarstvo. 

IPI svari pred orbanizacijo slovenskega medijskega prostora.
IPI svari pred orbanizacijo slovenskega medijskega prostora. FOTO: Aljoša Kravanja

Prav zapisi z 280 znaki na Twitterju so postali njegovo glavno orožje: "Kritika medijev je bila prisotna tudi v prejšnjih administracijah, a odkar poznamo Twitter, je postala bolj neposredna," je za IPI dejal Marko Milosavljević s Katedre za novinarstvo. "Janša medije vidi kot nasprotnike." 

A njegovi napadi na medije se ne končajo na spletu, dodajajo. Pod pretvezo promocije večjega medijskega pluralizma je vladajoča SDS poskuša vplivati na medijski trg, tudi s spremembo zakonodaje, ki bi prinesla manj sredstev javni RTV Slovenija, obenem pa želijo povečati vlogo njim naklonjenega medija, ki je pretežno financiran od madžarskih medijev blizu Viktorju Orbanu. Ta je v zadnjih 10 letih na Madžarskem razgradil medijsko svobodo in pluralizem, številne medije je prevzel krog posameznikov blizu Orbana, neodvisnih medijev skorajda ni več. IPI pa opozarja, da bi podobno lahko poskušali doseči tudi v Sloveniji. 

Da je v zelo kratkem času prišlo do zaskrbljujočega upada medijske svobode, a za mnoge slovenske novinarje je to le "deja vu", saj napadi na kritične medije s strani dolgoletnega predsednika SDS niso nič novega, dodaja inštitut. Njegova najbolj priljubljena tarča je RTV Slovenija in njihovi novinarji, ki jih je večkrat obtožil zavajanja javnosti in širjenja lažnih novic, v začetku junija pa je nacionalko celo obtožil, da s poročanjem o protivladnih protestih poskuša strmoglaviti njegovo vlado. 

Protest proti novi medijski zakonodaji.
Protest proti novi medijski zakonodaji. FOTO: Damjan Žibert

IPI opozarja tudi na sporno medijsko zakonodajo, ki bi vladi lahko omogočila večji nadzor nad upravljanjem javnih medijev in finančno oslabila javno radiotelevizijo, ter na menjavo članov nadzornega sveta RTV. "Vse skupaj je del širših prizadevanj za oslabitev vpliva RTV na slovenski medijski prostor," pravi Milosavljevič. 

Istočasno pa si prizadevajo povečati vpliv njim naklonjenega medija v istem medijskem prostoru, sam premier se večkrat pojavlja v oddajah Nova24TV. Mednarodni inštitut za tisk pa poudarja, da je novega, vladi bolj naklonjenega urednika dobil tudi portal Siol.net, ki od tedaj poroča bolj kritično o protivladnih protestih, na drugi strani pa umirja vladno kritiko. 

Že v prvih 100 dneh Janševe vlade je v javnosti odmeval odgovor Svetu Evrope, v katerem je bilo med drugim zapisano, da večina medijev v Sloveniji izvira iz komunističnega sistema, kmalu zatem je sledila premierjeva "basen" o vojni z mediji. Med drugim je tako zapisal, da poklicno skupino, ki se je "najprej oklicala za sedmo silo, nato za četrto (neizvoljeno) vejo oblasti, na koncu pa kar za moralnega razsodnika nad politično korektnostjo, danes vse težje prepoznavamo kot nekaj dobrega, saj v resnici niso več ne eno, ne drugo, ne tretje". Kasneje je vodja vladnega Urada za komuniciranje Uroš Urbanija razburil s pozivom javnosti, naj mu pomaga pri "razkrivanju" medijev in novinarjev, za katere trdi, da "se poslužujejo manipulacij".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (580)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sil Ka 1
05. 09. 2020 13.00
+2
Gre samo za levičarsko gonjo, kjer koli že so, delajo samo zgago.
ElectroVoice
04. 09. 2020 21.01
+0
Premierja J.J. ne maram. Podpiram RTV, sploh pa Eriko. Postaja prva dama kamere in mikrofona. Na njenem mestu bi bil še bolj oster in ne bi dovolil gostujočim kraje časa in fuflanje tja v tri dni. ŽIVELA RTV!!!
Razumnež
02. 09. 2020 14.50
-3
Povejte en samcat primer, ko vam je ta vlada onemogočila širjenje laži?
Anti SdS
02. 09. 2020 19.13
+2
Nikoli,,ker pišejo resnico ne laži. Niso na nivoju vaše norartv.
SDS_je_poden
02. 09. 2020 13.24
+3
Zakaj vsi mediji ne hvalijo in pišejo slavospeve tej vladi in velikemu Jajotu, tako, kot to počne Nora24, ki ima doseg nekaj tisoč bralcev in poslušalcev?
provni
02. 09. 2020 13.53
+0
Zato ker je Jajo zaustavil gradnjo drugega tira.
SDS_je_poden
02. 09. 2020 13.22
+0
Leta 2020 je prepovedano krizitirat vlado, ker potem Jovan ne more spat. Zakaj ste taki, da vladi gledate pod prste?
SDS_je_poden
02. 09. 2020 13.22
-1
prašek
02. 09. 2020 14.13
-1
Mi Po
02. 09. 2020 10.34
-4
Levičarski instituti leglo lažnivih novic!
Kollerik
02. 09. 2020 12.25
+13
Komunajzarji iz Trstenjakove nas peljete v družbo Romunije, Bolgarije, Srbije, Orbanistana, Tađikistana, Gruzije in med ostale prijatelje barvnih kovin...
sinhron
02. 09. 2020 10.12
+0
Težko je človeku in z njim , ki ne premore kanček samokritičnosti ampak za vse lastne tegobe tega sveta krivi druge . Vvsem in vsakem , ki ni zanj ali z njim vidi sovražnika in kar je najhuje v to paranojo vlače vse svoje pajdaše , ki mu slepo sledijo in verjamejo ! Iz neke solidne stranke je naredil sekto in jo potegnil na dno moralnih in obče človeških vrednot ! V svojo doktrino je zložil najslabše od človeških navad : laž , potvarjanje , diskreditacijo , komprimitiranje , zavajanje , razdvajanje , sam pa je koruptiven pralec denarja , maščevalen shizofrenik , ki se drži načela , kdor ni z menoj je proti meni in tako tudi deluje !
Mi Po
02. 09. 2020 10.26
-4
Nimasmisla
02. 09. 2020 10.00
-7
vse bolj pa kaže da bo levakom uspelo s pomočjo onega dinozavra jurše zminirati desus in s tem vlado
User1063544
02. 09. 2020 09.39
+5
Ok... nisem Janšist sploh me ne gane kaj pišejo.. Ampak imam pa vprašanje: Od kdaj je subjektivno poročanje, lažno poročanje, zavajanje itd.. medijska svoboda? Kdaj bodo mnediji ki so odgovorni za objektivno javno obveščanje začeli odgovarjati za svoje objave in posledice ki te objave povzročajo družbi???? Do zdaj nasploh okoli te korone svinjarije in laži, vsak dan poslušam kaj nas čaka, kaj nas bo doletelo, raznorazne številke, grožnje itd.. Včeraj je CDC priznal da je 96% vseh svetovnih statistik okoli korona-smrti v resnici bil nek drug vzrok in ne korona.. A ni to pomembna informacija??? A ni pomembna informacija da objektivno povedo ali lahko papirnata brisača zadrži aerosole - to je viruse ki se širijo po zraku... Ali ni pomembna informacija da v primeru okužbe je ogrožena starejša populacija s obstoječim kroničnim stanje neke bolezni??? Ali ni pomembna informacija, da socialna distanca degradira socilani odnos med ljudmi?? Ali ni pomembna informacija, da so zdravniki prisegli na zdravje njihovih pacientov, mi pa gledamo kako ti počasi umirajo pred vhodi v klinike??? ALi ni pomembna informacija, da pretirana uporaba razkužil lahko privede do razvoja bolj odpornih bakterij?? Kdaj bodo začeli mediji odgovarjati za laži in zavajanje javnosti????
User1063544
02. 09. 2020 09.43
+12
Kot je rekel oni Amer: Temelj demokracije je medijska svoboda. Ne drži... Temelj demokracije je OBJEKTIVNI medij. Medijska svoboda se lahko tolmači da medij svobodno poroča kakorkoli želi o čemerkoli želi in cenzurira če je to potrebno... To ni medijska svoboda ampak propagadni ustroj..
Nimasmisla
02. 09. 2020 09.33
+7
edino kar me moti pri tej vladi je to popuščanje hrvatom ker se ve da če mu ponudiš prst ti bo zagrabil roko in na koncu bomo še veliko izgubili
orcus
02. 09. 2020 09.29
+8
Lahko palamudimo koliko hocemo, dejstvo je, da je jugovice strah Janše, jugosi ste po večini levi, drzite skupaj in sedaj tolcete po vladi. Janseva vlada je slovenska in zagovarja krscanske vrednote in to je problem. Kljub temu da ste ze leta v Sloveniji se vedno tolcete po vase. Slisim vas pred vrtcem, v tgovini in v cakalnicah.... ko pa morate fovorit slovensko pa se lomite. Se otrokom ne omogocate, da bi se pravilno naucili slo jezika. Stalno ste bogi in hocete privilegije. In ce je svoboda medijev tako okrnjena in ce zelite kaj spremenit bo ta komentar obstal, tisti, ki ga bo pa zbrisal pa nima pravice govorit o svobodi medijev kaj sele o svobodi govora!!!
poneumljanje
02. 09. 2020 09.32
-1
Res si bogi. Neslovenec, kateremu ni mar za Slovence in hoče narediti čim več škode Sloveniji nikoli ne bi smel voditi Slovenske vlade !
Mi Po
02. 09. 2020 10.28
-2
Nimasmisla
02. 09. 2020 09.03
+8
ali jim je prepovedal objaviti novico da je na Bledu obljubil plenkiju da gre lahko hrvaška v shengen brez končnega dogovora o meji
proofreader
02. 09. 2020 08.54
+8
Če bi bilo to res, potem ne bi imeli državnih medijev, ki neprestano kritizirajo vlado.
JApajaDAja
02. 09. 2020 09.29
+4
če meriš čas na rtv slo in pop, kanal a..,ki je odmerjen opoziciji,s časom, ki je namenjen vladajočim,je vse več kot evidentno !:-) samo en primer naj mi nekdo navede,kjer kaplar &co omejujejo medije,jim kratijo svobodo "izražanja" v javnosti!!!
poneumljanje
02. 09. 2020 09.35
+3
Ajaj, kakšno palamudenje, kje si ti videl kakšen odmerjen čas. Mediji v zasebni lasti lahko potročajo kar hočejo !
Kollerik
02. 09. 2020 12.26
+4
Po drugi strani pa je čedalje več "medijev", ki vladi lezejo nekam...
proofreader
02. 09. 2020 08.52
+1
Zakaj je potem indeks medijske svobode višji kot pod Šarcem?
poneumljanje
02. 09. 2020 09.35
+0
Kollerik
02. 09. 2020 12.27
+1
kje pa to piše, si to slišal na svečka TV?
lotmerzanec
02. 09. 2020 08.47
+4
Ali je medijska svoboda res to,da vsi plačujemo levičarske reklamne medijske hiše?? Ali je novinarska svoboda obsojanje politikov za trače?? Misliom,da imamo zato organe pregona?! Zakaj se medijake hiše katere moramo plačevati vsa gospodinstva postavijo na eno politično stran pričakujejo pa,da jih bomo plačevali vsi?? Navedite mi eno državo na svetu v kateri ima nacionalna televizija 3 kanale in 2500 zaposlenih?? Zakaj se na kabelski TV ne zaklene kanalov in vsak naj plača kaj bo gledal?? Z tem,ko so medijske hiše v osnovni shemi se ne rabijo truditi za gledljiv program!! Vsi,ki tako verno povdarjajo to svobodo novinarstva naj tudi plačajo te novinare ali pa utihnejo!!
Kritika4
02. 09. 2020 08.46
+2
Klatite neumnosti. Dejstva so drugačna in neverjetno je, da to lahko dojame vsak, ki vsaj malce bolj kritično pogleda na medijsko sceno v naši državi. Lahko objavite še tisoč študij, realnost je taka kakršna pač je. Če bi bil vsaj malo resne kritične presoje, bi lahko hitro ugotovili, da je vihar nastal tisti hip, ko se je pokazala realna možnost, da pride Janša na oblast. Tisti hip je večina medijev zagnala vik in krik, pognala ljudi na ulice pod agendo, da se nam obeta katastrofa a zgodilo se je obratno. Preživeli smo prvi val, gre nam relativno dobro, samo tega mediji ne objavljajo, ker to ni zaželeno ... Po drugi strani imamo desne medije, ki pa so obupni, manjka jim velika mera pravega novinarstva, realnega poročanja ..., v vsem vidijo zaroto, se neprestano ponavljajo, kar je posledica občutka zatiranosti, uporništva ... Morda bo ta turbulenca na medijskem prostoru naredila kaj dobrega, da nam bodo mediji poročali bolj objektivno, manj sovražno ... To, da se vlada ne strinja z delom večinskih medijev pa je za razumeti, saj je poročanje o delu vlade res pogosto zelo neobjektivno. Nisem še zasledil članka v teh medijih, kjer bi novinar odkrito zapisal, da je ta vlada naredila kaj dobrega. Morda to vladi celo ustreza, ustreza ji vloga žrtve in kot žrtev se lahko brani?? Poglejte si samo poročanje o Pivčevi, naredite temeljito analizo in lahko boste ugotovili, da je del politike izrabil medije za gonjo in mediji so to z veseljem sprejeli in lahko sklepamo da zato, da zrušijo vlado?? Ne vem, samo ugibam.
provni
02. 09. 2020 08.43
+8
Lep plakat. A princ teme igra frulico ? Kaj pa sploh še dela v Vladi.
proofreader
02. 09. 2020 08.52
-2
JApajaDAja
02. 09. 2020 09.36
+4
Mi Po
02. 09. 2020 10.31
+4
Nimasmisla
02. 09. 2020 08.41
-7
če imamo pa medije ki poročajo samo enostransko
provni
02. 09. 2020 08.44
+8
ivcekivcek
02. 09. 2020 08.31
+3
Isto kot povsod po ostalem razvitem svetu je tudi v Sloveniji. Le da imamo leve in desne medije ki se držijo svoje strani. Po nekaterih državah se obračajo po vladajoči eliti in to tudi v Evropi. Mislim da ne iztooamo prav nič posebej. Če ste lev medij, ostanite lev. Lahko pa vihrate po zastavi. Ampak v ozadju so večji interesi in se ne da, bla, bla, bla.
Bolfenk2
02. 09. 2020 08.29
+11
Tu ne gre za napad na medije ampak za vojno med mediji in vlado. Mediji izvajajo medijski linč politikov iz te vlade še preden je bila vlada formirana, Janša pa jim vrača z novo medijsko zakonodajo. Tudi jez bi imel raje eno neodvisno politično nevtralno javno televizijo. Ker pa je RTV trobilo le ene politične opcije je bolje, da ima vsaka opcija svoja trobila in da se tudi denar razdeli enakomerno med vsa trobila.
SlobodaNE
02. 09. 2020 08.35
+3
Mediji so temelj demokracija. V Sloveniji boš težko našel novinarja ki bi zagovarjal redno menjavo oblasti. Sami navijači.
SlobodaNE
02. 09. 2020 08.36
-1
Niti mediji ne obsojajo ko se nekomu ukradejo volitve.