Slovenija

Janša: Koalicija v dveh letih uresničila slabih 14 odstotkov napovedanega

Ljubljana, 30. 05. 2024 14.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Koalicija je v prvi polovici mandata po vsebini uresničila slabih 14 odstotkov tega, kar si je sama zadala, je na odboru DZ ugotavljal prvak SDS Janez Janša. Kritike na vlado je usmeril tako na področju zdravstva, obvladovanja migracij kot na plačni sistem v javnem sektorju. Poslanec NSi Jožef Horvat je dve leti vlade Roberta Goloba danes pospremil z besedami, da smo spremljali dve leti počasnega učenja. Gledamo že četrto ponovitev vlad novih obrazov, rezultati pa so podobno neučinkoviti kot v prejšnjih predstavah, je dodal.

Janez Janša je bil v uvodu današnje seje odbora, ki je bila sklicana na zahtevo SDS, kritičen do vlade bodisi zaradi ukrepov, ki jih je sprejela na različnih področjih, bodisi zato, ker so po njihovi oceni ustrezni ukrepi umanjkali. Začel je pri reorganizaciji vlade s povečanjem števila ministrstev in ugotavljal, da je bila obljuba, da nova ministrstva ne bodo zahtevala novih zaposlitev, prazna.

Od nastopa vlade 1. junija 2022 do 1. aprila letos se je namreč po njegovih navedbah skupno število zaposlenih v državni upravi povečalo za 534, hkrati pa se je v tem času število vojakov in policistov zmanjšalo za več kot 500. Namesto njih se je zaposlila birokracija, je ugotavljal in dodal, da je tako reorganizacija v državni upravi prinesla več kot 1000 novih zaposlitev v manj kot dveh letih, kar pomeni strošek blizu 100 milijonov evrov bruto.

Protest SDS v Ljubljani
Protest SDS v Ljubljani FOTO: Aljoša Kravanja

Ocenil je, da je vladna koalicija sama sebi naredila velik problem s tem, ko je ukinila ukrepe iz protibirokratskega paketa, ki je bil sprejet v prejšnjem mandatu. Zdaj pa se po njegovih besedah ravno ti podvojeni ali pa predolgi postopki uporabljajo kot izgovor, zakaj neka stvar ni narejena, pri čemer je posebej izpostavil popoplavno obnovo. "Zdaj, ko je treba hitreje sanirati situacijo po poplavah, jamrate, da so postopki predolgi," je dejal. 

Na področju zdravstva je od celega paketa obljub, ki jih je podpisala koalicija, po njegovih besedah morda realiziranih šest odstotkov. Čakalne vrste so se podaljšale, poteka zdravniška stavka, ki je najdaljša v zgodovini. Vlada pa se – namesto, da bi šla v nek odprt dialog –, "trudi preko medijskega monopola diskreditirati zdravstvo, zdravnike. Predsednik vlade, ki je troživka, jih imenuje za dvoživke," je dejal prvak SDS.

Menil je, da se ne išče dejanskih rešitev, ob tem, da je v EU vsaj pet ali šest držav, kjer je zdravstvo organizirano tako, da vzorno deluje in "ni treba izumljati tople vode". Govori se o krepitvi javnega zdravstva, dejansko pa se predlagajo rešitve, ki sodijo v okvir državnega zdravstva. Govori se o tem, kako zasebno zdravstvo zažira javno zdravstvo, dejansko pa ti radikalni ukrepi, s katerimi se posega v državni zdravstveni sistem, krepijo ravno to zasebno zdravstvo, ker pač najboljši kadri odhajajo tja, je opozoril.

Pri reformi plačnega sistema je po njegovih besedah vlada na začetku izbrala pameten pristop, zdaj pa potekajo neka pogajanja, kjer iz meseca v mesec odlagajo roke, do kdaj se bodo zmenili. Stavkajo upravne enote, od hitrosti katerih je v veliki meri odvisna tudi hitrost razvoja. "Ne vem, zakaj je slovensko gospodarstvo tako potrpežljivo, da tukaj ni nekega glasnejšega upora proti tej situaciji, ker kamorkoli prideš, jamrajo, da zdaj se pa čaka in sredstva zamujajo, obresti se višajo, ker pač neke vloge nekje stojijo," je dejal.

13.000 računalnikov, ki v veliki meri ostajajo nerazdeljeni, so po njegovem lakmus stanja na področju digitalne preobrazbe. "Kako naj ljudje verjamejo, da je to novo ministrstvo sposobno digitalizirati slovensko javno upravo, če ni sposobno iz tistega skladišča v Logatcu zastonj razdeliti 13.000 računalnikov," se sprašuje Janša.

Opozoril je tudi, da ostajajo neuresničene vladne obljube na področju stanovanjske politike. Zdaj pa se mladim namesto stanovanj "ponuja glasovanje o marihuani". Medtem ko je bilo v mandatu prejšnje vlade veliko očitkov, da socialni dialog ne poteka, pa zdaj, ko Ekonomsko-socialni svet ne deluje, očitno ni nobenega problema, je še nanizal ter se ob koncu dotaknil še področja migracij.

Kot je dejal, se namera o vzpostavitvi dveh migrantskih centrov na južni meji ne sme realizirati. Najbolj pa po njegovih besedah pogrešajo neko iniciativo do sosednje Hrvaške, ki je prevzela odgovornost za schengensko mejo, da se ji tudi ponudi pomoč, neko evropsko akcijo, da se zunanja meja EU zavaruje. "Tisočkrat več energije se vlaga v priznanje neke teroristične entitete kot v reševanje tega problema, ki slovenske davkoplačevalce veliko stane," še meni predsednik največje opozicijske stranke.

V NSi po dveh letih dela vlado označili kot počasi se učečo in neučinkovito

Poslanec NSi Jožef Horvat je dve leti vlade Roberta Goloba danes pospremil z besedami, da smo spremljali dve leti počasnega učenja. Gledamo že četrto ponovitev vlad novih obrazov, rezultati pa so podobno neučinkoviti kot v prejšnjih predstavah, je dodal. Kljub temu ocenjuje, da bo vlada zaradi udobne večine v DZ zdržala do konca mandata.

"Zdi se, da se bomo z nesposobnostjo in neučinkovitostjo te vlade ukvarjali do naslednjih volitev," je bil oster na današnji novinarski konferenci. Kot primere tega je naštel val stavk v javnem sektorju, nezadovoljstvo zaposlenih v zdravstvu, nezadovoljstvo ljudi na poplavljenih območjih, ki da še vedno čakajo na prve konkretne ukrepe, in opozorila gospodarstva, da gre država v napačno smer.

"Podobno kot svoje sodelavce tudi svoje obljube meče čez ramo. 30 dni do specialista, 30.000 stanovanj za mlade, pokojninska in davčna reforma, to je samo nekaj ciljev, ki si jih je ta vlada zadala," je navedel. Spomnil je na veliko število glasov, ki jih ima koalicija v DZ. "Še nikoli v zgodovini Slovenije neka vlada ni imela tako udobne večine in še nikoli v zgodovini ni tako amatersko zapravila takšne priložnosti," je bil kritičen.

Jožef Horvat
Jožef Horvat FOTO: Luka Kotnik

Vladi je očital še, da ni uspela pomiriti političnih nasprotij, temveč jih je v doseganju kratkoročnih političnih ciljev celo poglabljala. Kot primere je navedel "grobo politizacijo ključnih institucij in zlorabo represivnih organov, povezavo vrha Policije, Nacionalnega preiskovalnega urada in obveščevalnih služb z Robertom Golobom" in obstoj "vladnih medijev, ki se jih uporablja za diskreditacijo političnih nasprotnikov".

Meni še, da želi Golobova vlada privatizirati energetiko in izrazil nasprotovanje t. i. solarizaciji Slovenije, saj da sta jedrska in hidroenergija ključna vira električne energije. "Poti v nizkoogljično družbo brez drugega bloka jedrske elektrarne ne bo," je ocenil.

Glede davčne politike je vladi očital, da je ljudem naložila za 7,5 milijarde dodatnih davčnih obremenitev in obljubila davčno reformo, ki naj bi razbremenila delo, sedaj pa govori le še o davčnih spremembah. "Potrebujemo višje neto plače za vse visoko kvalificirane razvojne kadre, ne le za nekatere," je prepričan Horvat. Stimulacijo zgolj tistih, ki bi se vrnili v Slovenijo, je označil za diletantski ukrep in ocenil, da bi bilo bolje, da vlada uvede razvojno kapico in v splošnem poskrbi za talente in najboljše kadre. Kritiziral pa je tudi poseg v obdavčitev samostojnih podjetnikov, ki uveljavljajo normirane stroške, in izrazil sum, da se vlada s tem maščuje zdravnikom.

Vajeti so vladi po njegovih besedah ušle iz rok tudi na področju zdravstva, kjer želi čakalne vrste skrajšati tako, da zdravnikom omeji ali celo prepove delo. V NSi bi se tega nasprotno lotili tako, da bi izkoristili vse kapacitete v zdravstvu, to sicer čakalnih vrst ne bi povsem odpravilo, bi pa jih občutno zmanjšalo, je ocenil poslanec opozicijske stranke.

Po Horvatovih besedah pa vlada podcenjuje tudi področje varnosti in resnost grožnje, ki jo prinašajo nezakoniti prehodi meje. Kljub navedenemu pa Horvat ocenjuje, da bo koalicija zdržala do konca mandata, a se ne nadeja, da bo v tem času rešila ključna vprašanja družbe.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (281)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone 12345
03. 06. 2024 18.19
Janša ti še v vsem mandatu nisi uresničil niti 5%!
Kollerik
31. 05. 2024 19.20
+3
Ta se ne oglaša iz Mauricijusa?
osservatore
31. 05. 2024 18.30
+7
Ištvan Janshiry od svojega bogato plačanega poslanskega mandata preživi samo 14% v parlamentu, ostali čas prebije na Nora24TV, kjer meša meglo.
Maki3322
31. 05. 2024 17.42
+8
SDS je trideset let vedno isti poslanci so naredili 30 miljard zapufalo Slovenijo denar pa je izginil.
Tone 12345
03. 06. 2024 18.20
Ej 100%!lopovi zdej pa jane spet na goljufivo oblast
zvoneti
31. 05. 2024 17.25
+9
Uf, pokojninske reforme ste se lotili Jankotovi garači in dosegli odličen rezultat; 25 procentov nižje pokojnine za narod, bravo, to paje zgodivinsli dosežek
zvoneti
31. 05. 2024 15.43
+10
Jankec naš, katero reformo ste pa vi speljali, vsaj eno prosim, 33 let gnezdite v parlamentu in razen kadrovskih rušad in pregona medijev ter enormnih milijardnih minusov brez učinka se jaz ne spomnim. Saj veste kako je rekel Jezus, kamen naj vrže tisti, ki je brez grehov.
Jožajoža
31. 05. 2024 13.19
+11
Kriminalec.dobro veš,kam sodis
LuxVeritas
31. 05. 2024 12.57
-9
jansa je car za te leve fasiste.
Kollerik
31. 05. 2024 19.18
+4
LuxVeritas
31. 05. 2024 12.47
-9
teh 14% pa je dvig dvkov na vseh zivoh podrocjih.
amedeo
31. 05. 2024 12.18
+15
eh moj janez...nikoli ne bomo pozabili tvojih dveh let diktature in policijske države...
LuxVeritas
31. 05. 2024 12.48
-10
v kateri drzavi si to zivel, ker jaz ne vem za noveno diktaturo, smo pa trenutno zelo zelo blizu fasizma.
mucki
31. 05. 2024 16.43
+7
metuljka
31. 05. 2024 11.49
+16
Janša že 33 let ponuja isto neprebavljivo , dolgočasno, vedno enako strupeno župo , a za njegove je vsakokrat drugačna, čudovita, užitna .. človek bi ne verjel, če bi ne doživel takega zavajanja lastnih ovac . novinarji ga pa vedno sprašujejo, kot bi ne vedeli že vnaprej za odgovore , lahko napoveš za 33 let naprej, kaj bo govoril (zavajal, lagal )
zibertmi
31. 05. 2024 10.46
+10
še en dokaz ,da ima laž kratke noge in ,da se vse podlo enkrat povrne.Uf, kako grda blamaža Janše – še Žan Mahnič se je režal: šef SDS stokal zaradi pokvarjene klime v DZ, a inštaliral jo je njegov osebni prijatelj
Kobansko
31. 05. 2024 10.46
+6
Janša nima pojma o matematiki, izpolnili so 14,2376%, To je pravi dreinstein.
Kobansko
31. 05. 2024 10.43
+6
Janša nima pojma o matematiki, izpolnili so 14,6789%. Je pravi dreinstein
apodgra
31. 05. 2024 09.57
+9
Nekdo je zapisal :Janez Janša ni nič obljubil , je pa vse uresničil. Uresničiš lahko sam tisto , kar si si želel. Plačaš lahko samo tisto, kar kupiš. Ne moreš pa plačati tisto, kar ne kupiš. Samo Janez ve kako je to mogoče prepričati tiste ,ki mu slepo sledijo oziroma mu celo verjamejo . Sedaj prepričati prepričanega v nasprotno smer je misija nemogočega .
zibertmi
31. 05. 2024 09.57
+6
vedno isto,ko je opozicija.preizkovalnih komisij nebroj za nečednosti drugih,Naj se ustanovi še ena preiskovalna komisija o " prodaji orožja in seveda potrebno bo odpreti zadevo "Patria" ki je zastarala !!!. Sodbe zato " ni bilo " !
apodgra
31. 05. 2024 09.46
+5
Mislim , da cerkev še danes od svojih vernikov za odpustke storjenih grehov zahteva plačilo . Toliko grehov, kot jih ima naš Janezek , normalno, da jih s svojo plačo, ne bi mogel plačati, zato mora država te stroške pokrivati . Če hoče naš zvesti pokesani komunist priti v nebesa pač mora zato tudi nekaj plačati cerkvi " revni" - najbogatejša institucija v državi). Danes ni nič zastonj.
LuxVeritas
31. 05. 2024 12.49
-5
apodgra
31. 05. 2024 09.34
+7
Vsaj včeraj je z svojo prisotnostjo pokazal, da je še vedno drago plačani poslanec . Če pa njegov nastop merimo v nekaj urah in po izrečenih lažeh in napadalni retoriki , pa je izpolnil svojo kvoto in opravičil odsotnost do konca tega leta . On je svojo delovno politično norma v parlamentu izpolnil in sedja mora svojo aktivnost normalno nadaljevati na Nova 24 ur , kjer je že tako reden gost ( rezerviran stol samo za njega ). Prvo njegovo delo mesto je obsedenost na medmrežju , drugo na Nova 24 Ur in tretje , če slučajno zaide v parament . Ne poznam podjetja ali privatnika na svetu ,ki nekemu delavci dovoli ,da prihaja enkrat ali dvakrat na mesec v službo in prejema normalno plačo za polni delovni čas enega meseca.
Kostorog
31. 05. 2024 09.30
+7
Še malo pa bo janšičtičnim ovcam prišla pena na Lape od silne nemoči, ne bojte se v polju je še nekaj prostih postelj.
apodgra
31. 05. 2024 09.15
+7
Dva zanimiva obraza pod tem člankom( Desetar JNA in zvest komunist in filozof klerikov) . Oba bi morala že davno biti v zgodovini preteklosti in pouk nam vsem , da se taki ljudje ne bi smeli ni koli več pojaviti v politiki. Eden pametnejši od drugega oba pa skupaj nista za enega normalnega butalca . To, kar se je včeraj dogajalo na TV je vrhunec, sramota za parlamentarno demokracijo. Včeraj je SDS v kompletni sestavi načelu z njihovim vodjem JJ uprizoril atomski napad z loki in puščicami na vlado Roberta Goloba. Poslanci SDS so prav tekmovali med seboj in se hoteli pokazat pred svojim šefom "Prerokom", kdo bo bolj napadalen , žaljiv in lažniv . Jezika Godčeve in Mahniča , ostra kot britev, sta rezala slamo oziroma mlatila prazno slamo. Ne vem, zakaj občani Šentjurja Godčevo niso izvoli za svojo županjo , tako" pametne, vsevedne" poznavalke posebej našega zdravstva . Rešitev je bila preprosta , naj pametuje drugje , mi gobčaste županji ne potrebujemo. Tako, kot so nekateri spremenil svoj priimek v priimek Janša , bi ona moral svojega spremeniti v cenjena gospa Gobčeva .