Slovenija

'V realnem svetu, kjer veljajo realni podatki, Slovenija po nobenem kriteriju ni najslabša'

Ljubljana, 14. 12. 2020 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.S, U.Z., STA
Komentarji
517

Premier Janša je v odgovoru na poslanska vprašanja v DZ dejal, da Slovenijo čaka zahteven spopad z zadnjo tretjino epidemije covida-19, nato pa bo prišel čas za odpravo posledic. Dogovor o svežnju za okrevanje evropskega gospodarstva po njegovih besedah "krepi luč na koncu tunela", Slovenija pa bo del sredstev namenila tudi za zdravstvo.

 

S poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Janezu Janši in ministrom se je danes začela izredna seja DZ, ki bo do četrtka potekala namesto rednega decembrskega zasedanja. Premier je med drugim odgovarjal na vprašanja o ustreznosti socialnega dialoga, o pomenu medijev, o soočenju z aktualno krizo ter o načrtih za gospodarsko okrevanje po epidemiji.

Jani Prednik (SD) je na predsednika vlade naslovil vprašanje v zvezi s socialnim dialogom in usklajevanjem pri pripravi ukrepov. "Sprejemamo že sedmi t.i. protikoronski paket in večkrat je bilo opozorjeno, da vlada ne vodi ustreznega dialoga s prizadetimi in da se pojavljajo predlogi, ki niso povezani z zdravstveno krizo," je dejal. Ljudje po njegovih besedah tudi ne razumejo, zakaj vlada "izgublja čas z vprašanji, ki z epidemijo nimajo nobene povezave".

"Mislim, da smo, če pogledamo celoto, naslovili prav vsakega državljana, niti eden, prvič v zgodovini, ni bil izpuščen. Drugo vprašanje je, ali so vsi dobili ustrezno ali dovolj, vendar je treba pri tem upoštevati tudi materialne možnosti, saj epidemije še ni konec in treba je misliti tudi na prihodnje tri mesece," je poudaril predsednik vlade.

Pred nami je zahteven spopad z zadnjo tretjino epidemije in nato odprava posledic, pravi Janša.
Pred nami je zahteven spopad z zadnjo tretjino epidemije in nato odprava posledic, pravi Janša. FOTO: Bobo

Spomnil je, da je bil eden prvih ukrepov vlade ponovna vzpostavitev delovanja Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), ki v prejšnjih mandatih v nekaterih obdobjih sploh ni deloval, ker so ga posamezni socialni partnerji zapustili. Od ustanovitve je imel 10 sej ter na stotine ur usklajevanj. "Ne samo, da smo vedno ukrepe usklajevali v veliki časovni stiski, usklajevali smo jih tudi s posameznimi deležniki," je dejal Janša.

Poleg tega je vlada spremenila poslovnik in način socialnega dialoga, da ukrepe najprej sprejme v osnutku, nato usklajuje s socialnim partnerji in jih šele nato pošlje v sprejemanje v DZ. Tako je tudi s sedmim protikoronskim predlogom, ki je v usklajevanju. Vendar pa je predlogov veliko in na koncu se je treba uskladiti in sprejemati kompromise. "Ni pa mogoče zaradi potreb in poteka epidemije čakati, da se nekaj bo uskladilo, če vemo, da se ne bo," je dejal. Tako tudi znotraj ESS še poteka dialog o predlogu delodajalcev po zamrznitvi minimalne plače, ki mu nasprotujejo sindikati. "Vlada bo z veseljem sledila predlogu rešitve, če bo ta usklajena," je dodal.

Na očitke, da so bile nekatere družbene skupine pri pripravi protikoronskih ukrepov spregledane, pa je dejal, da so univerzalni temeljni dohodek prejeli vsi, ki niso bili naslovljeni prek drugih ukrepov. "Slovenija ni edina država, ki je v epidemiji, podobne zakone sprejemajo povsod. Birokracija je seveda problem, vendar ni nastal v času epidemije. Če bi vlada posegala v vsak zakon posebej, bi mi še vedno sprejemali drugi protikoronski paket," je prepričan premier. Če vlada ne bi ustrezno ukrepala, bi bila, tako Janša, ekonomska slika danes drugačna.

Med prioritetami pri ukrepanju za okrevanje po epidemiji bo zdravstvo

Poslanec Jožef Horvat (NSi) je na premierja naslovil vprašanje glede ključnih ukrepov za okrevanje slovenskega gospodarstva po epidemiji. Zanimalo ga je tudi, kaj bo vlada storila za posodobitev javnega zdravstvenega sistema, ki bo vsem državljanom zagotavljal dostopno javno zdravstvo.

"Pred nami je zahteven čas spopada z zadnjo tretjino epidemije," je dejal Janša in dodal, da bo sledila odprava posledic epidemije. Dokončni dogovor o svežnju za spoprijem EU s pandemijo covida-19, ki so ga v četrtek na vrhu EU dosegli voditelji držav članic, po njegovih besedah "krepi luč na koncu tunela", saj brez tega tudi ne bi bilo virov za sedmi protikoronski paket v takem okviru, kot ga pripravljajo, prav tako pa ne bi mogli nadaljevati s pripravo nacionalnega načrta za okrevanje.

Če 1800 milijard, kolikor bo sveženj namenil za celotno unijo, pomeni neko nepredstavljivo veliko številko, pa je okoli 10 milijard evrov, ki jih bo iz njega prejela Slovenija, bolj oprijemljivih. "Dejstvo je, da je bil dosežen pomemben odgovor in v senci tega tudi soglasje o podnebnih ciljih, da Evropa postane ogljično nevtralna do leta 2050," je ocenil.

Med prioritetami pri ukrepanju za okrevanje po epidemiji bo, tako Janša, prav gotovo zdravstvo, saj bo Slovenija lahko s pametnim investiranjem ne samo pokrila posledice epidemije, temveč odpravila tudi nekatere težave, ki so posledica nespametnega odločanja v preteklih letih.

Predstavil je tudi načrte na gospodarskem področju, ki gredo v smeri izboljšanja investicijskega okolja, debirokratizacije in tudi davčnih ukrepov. Pri slednjih je dejal, da bodo rešitve na poslanskih klopeh še pred poletjem, da bi bile lahko uveljavljene z letom 2022. Kmalu pa naj bi vlada v DZ poslala tudi prvi paket s področja debirokratizacije, in sicer tisti, ki "ne terja drastičnih sprememb".

'V realnem svetu, kjer veljajo realni podatki, Slovenija po nobenem kriteriju ni najslabša'

Z vprašanjem o spopadanju z zdravstveno in gospodarsko krizo se je na premierja obrnil tudi poslanec Luka Mesec (Levica), ki je bil kritičen do dela vlade. "Slovenija je prva po tem, kako slabo upravljamo krizo. Imamo najdaljše zaprtje javnega življenja v regiji, pa smo kljub temu najslabši. Ljudje vam ne zaupajo," je dejal.

Janša se z njim ni strinjal. "V realnem svetu, kjer veljajo realni podatki, Slovenija po nobenem kriteriju ni najslabša v spopadu z epidemijo," je dejal. Različne države imajo različne podatke, ker so v različnih fazah epidemije. "Pri nas bi lahko bili boljši, če bi delali skupaj, vi pa to jemljete kot politični boj. Ne zdravstveno, ne socialno, ne politično in ne ekonomsko nismo najslabši," je odgovoril.

Težave, s katerimi se soočamo, tudi pomanjkanje bolnišničnih postelj za akutno obravnavo, pa niso nastale čez noč, temveč so posledica neukrepanja v minulih letih, je pristavil. "Vlada se ukvarja z epidemijo in njenimi posledicami in situacijo, v kateri bo treba posledice odpravljati," je še dejal Janša. Poleg naporov, ki so jih vložili, da se je sprostilo 1800 milijard evrov za evropsko gospodarstvo, od tega 10 milijard za Slovenijo, so prejšnji teden, kot je spomnil premier, podpisali tudi strateški partnerski sporazum z ZDA, z Izraelom pa sporazum o inovacijah.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (517)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rissp
15. 12. 2020 15.12
"boj z zadnjo tretjino covida".... "naslednjih 14 dni je ključnih"... "epidemijo smo premagali, sledi prelet ameriških vojaških letal v zahvalo sebi... uff,v zahvalo zdravstvenim delavcem".... itd itd itd itd.
borjac
15. 12. 2020 12.41
+2
Janša obtožuje druge poslance, da ne živijo v realnem svetu, človek ki se mu posmehuje cel svet, ko je čestital Trumpu za zmago, človek ki je Predsednika ZDA Bidna žaljivo označil za najšibkejšega predsednika ZDA, človek ki je poslal zunanjega ministra Logarja in ministra Vrtovca na obisk k Pompeju, katerega čez 25 dni ne bo več, človek ki še sedaj ni čestital Bidnu za zmago, saj ne da to Bidnu kaj pomeni , pove pa veliko o Janši, človek ki se je boril za Orbana in Kacynskega precej bolj kot se je kdaj koli boril za Slovenijo, človek katerega je Plenkovič potegnil za nos, z tem da ga je pooblastil da zastopa Hrvaško v Bruslju, napuh in častihlepnost Janeza Janše se je pokazala v vsej svoji luči, prodal nas je Hrvatom in ta človek PV Slovenije diktator Janša obtožuje druge, da ne živijo v realnem svetu, on živi v nekem mehurčku, ki si ga je s pomočjo svoje sekte SDS in drugimi hinavskimi podporniki izgradil v svoji glavi, psihično moteni diktator Janez Janša-Kaligula.
Vsepremislim13x
15. 12. 2020 11.25
+2
To kar je bilo vceraj v parlamentu, je zalostno. Kako se elita, polna sama sebe, odziva na poslanska vprasanja.
zibertmi
15. 12. 2020 11.14
+3
tudi to je realni svet .za najrevnejše upokojence do 300 eu zaradi glasov,otroški dodatek 50 eu,temeljni dohodek za verske uslužbence 700 eu plus plačilo prispevkov za nedoločen čas
borjac
15. 12. 2020 12.49
+3
Če je ta vlada dala verskim uslužbencem 700 €, naj mi kdo pojasni zakaj ljudje ki so delali 40 let ali več ne dobijo 700 €, zakaj dobimo 500 €, in to verskim uslužbencem kateri so preko Vatikana lastniki 1/3 Slovenskih gozdov, palač in stanovanj v mestih, to so milijarde, in tem bomo mi , ki imamo 500 € za 40 let dela, in delavci ki delajo za 600 € mesečno, plačevali 700 €, bravo Janez.
zibertmi
15. 12. 2020 10.38
+2
ja v realnem svetu veljajo realni podatki.pri nas pa tisti ,ki jih ri narekuješ,od okuženih,covit umrli so pri nas vsi,smo edini po tem modelu
Tomaž 63
14. 12. 2020 20.18
+3
Same obljube o pomoči, prej bomo vsi poc..... Pomoč je samo za velike, za vse nas male do danes še nič. Samo gobec in sapa jih je, a oni so nam prepovedali delat. Hvala vam za vse, živeli bomo pa od zraka. Pa še tega nam vsiljujete preko maske. Kam smo prišli, ta svet je popolnoma znorel.
Cervantes Saavedra
14. 12. 2020 19.57
+1
Je kje v Evropi sploh kak resen premier, ki ponosno in javno zatrjuje, da njegova država ni najslabša pri kakšnem primerjalnem kazalcu. Ni najslabša!!! Kakšen mogočen volilni program s tem motom bi to bil!? JJ bi lahko realno dodal, da tudi sam ni najslabši premier v realnem svetu. Za razliko od Bidna v ZDA (po oceni JJ). Mednarodni primerjalni podatki po državah o covidu (ne podkupljivi slovenski levi mediji) pa kažejo, da se je SLOVENIJA V EU TA TRENUTEK PREBILA NA NEHVALEŽNO 4. MESTO (1.013 mrtvih na mil. ljudi). Bo pa že jutri ali pojutrišnjem gotovo prehitela zloglasno Španijo (1.027) in se prepoznavno zavihtela NA COVID STOPNIČKE EU ter bo v nekaj dneh kazala hrbet tudi Italiji (1.076), doslej na 2. mestu v EU. Le Belgija je še daleč na 1. mestu, a ne nedosegljiva. – JJ pa je skromno zamolčal, da smo V 2. VALU V REALNEM SVETU ŽE PRVI PO COVID SMRTEH v EU. Maja - junija smo še imeli okoli 50-60 smrti na mil. ljudi, Nemčija in Avstrija pa okoli 100. Zdaj jih imamo preko 1.000 (psihološka meja, vredna novega preleta letal tudi preko občinskih meja), Nemčija 270, Avstrija 502. Mmm? Lažna skromnost JJ je torej v realnem svetu odveč. Idealno za temo nove oddaje NovaV24 »Kdo nam laže«. – Minusarji, vas nič ne moti, da nimate protiargumentov? Sok, sendvič, pa to?
BETONSKI
15. 12. 2020 11.48
-1
GLEDE SMRTI JE PROBLEM V DSO ,KER NISO OPREMLJENI TAKO KOT BI BILO POTREBNO,TU JE PROBLEM. SE VPRAŠAŠ ZAKAJ JE TAKO. TAKO JE ZATO KER JE LDS ,KI SI GA TI VOLIL 25 LET KRADEL IN SIROMAŠIL SLOVENIJO,TAKO DA SE V DSO NI NIČ VLAGALO 25 LET IN SE NI NOBENEGA V 25 LETIH NA NOVO ZGRADILO. TAKO DA DRAGEC NE PAMETUJ S TVOJI " VELEUMNIMI" DOGNANJI NE PAMETUJ KER NISI PAMETEN TAKO KOT MISLIŠ DA SI, NIK KI GA UPORABLJAŠ BI SE SRAMOVAL TVOJIH BESED KER NISO PRIŠLE IZ GLAVE PAMETNEGA ČLOVEKA.
BETONSKI
14. 12. 2020 19.03
+0
MAŠA KOCIPER IZJAVI NEZASLIŠANO JE DA IMA NAJMANJŠA OBČINA 366 PREDIVALCEV IN MERI 7m2.
BETONSKI
14. 12. 2020 19.04
+0
BRAVO IN TAKI NAJ BI NAM VLADALI,NE HVALA NE.
BETONSKI
14. 12. 2020 19.02
-2
SVOJE IN STRANKARSKE INTERESE SMO POSTAVILI PRED SKUPNE INTERESE IZJAVI TANJA FAJON PREDSEDNICA SD ,KI JE PONOSNA NASLEDNICA ZVEZE KOMUNISTOV.
BETONSKI
14. 12. 2020 19.04
-1
BRAVO IN TAKI NAJ BI NAM VLADALI NE HVALA NE NE.
Cervantes Saavedra
14. 12. 2020 20.04
+0
za BETON: In ta Fajonova stranka se je celo drznila počistiti VSE nekdanje komuniste iz svojega vodstva! "In taki naj bi nam vladali, ne hvala, ne, ne". Zato pa imamo pri nas LE ŠE ENO parlamentarno stranko, ki ima na samem svojem vrhu in tik pod njim (ter v Bruslju) nekdanje komuniste. Taki pa naj nam vladajo, to pa to!
BETONSKI
15. 12. 2020 11.50
KOPRIVEC POSLANEC SD JE DEJAL "MI SMO PONOSNI NASLEDNIKI ZVEZE KOMUNISTOV" . RAZUMEŠ TI PAMETEN ČLOVEK TO IZJAVO. KAJ JE POČISTILA TANJA FAJON,LAHKO SAMO TVOJO GLAVO,V KATERI NI NIČ OSTALO NIČ DRUGEGA NI POČISTILA.
Bojan-F
14. 12. 2020 18.45
+1
Ha, ha, ha, ha, ha ... g. Jansa dr. Janez se sklicuje na realni svet in realne podatke ... neprecenljivo ... spet IQ test za perjenike in guruje komuniciranja t.j. spletno d***l, sedaj celo neposredno od Njega ...
BETONSKI
14. 12. 2020 19.05
+0
MAŠA KOCIPER NAJMANJŠA OBČINA V SLOVENIJI MERI 7 m2
el capitano
14. 12. 2020 18.25
+2
Očitno še twiterske vlade ne obnesejo..
MucaNeGrize
14. 12. 2020 18.22
+3
Izjava janše . Poleg naporov, ki so jih vložili, da se je sprostilo 1800 milijard evrov za evropsko gospodarstvo, od tega 10 milijard za Slovenijo, so prejšnji teden, kot je spomnil premier, podpisali tudi strateški partnerski sporazum z ZDA, z Izraelom pa sporazum o inovacijah.............. Kakšne konkretne napore so se šli ni jasno . Sredstva bi se SPROSTILA že prej , če bi njegovi strateški partnerji mađari in poljaki podpisali , da sredstva vežejo na spoštovanje vladavine prava in TUDI , če bi on bil poleg ali pač ne . Kakšno nakladanje in samopromocija . KAJ konkretno bomo imeli od tega strateškega partnerstva z usa ? In KAJ od sporazuma z Izraelom NI POJASNIL . IN NE BO .
Bojan-F
14. 12. 2020 18.49
+1
Vladavina prava, ki baje v Bruslju skače iz vsake škatle, gre jako narobe tudi vladi Jansa3 ... predlogi g. Černač Zgonkota za razvojne investicije so enkrat že bili zavrnjeni/raztrgani ...
ValterUdovernik
14. 12. 2020 18.21
+5
Kako lahko ljudi, ki so umrli zaradi okužbe s kovidom (X na 100 000 prebivalcev) deliš na realne in nerealne?
MucaNeGrize
14. 12. 2020 18.23
+1
Lahko , če imaš um in zaznave manipulatorja in kriminalca twita .
MucaNeGrize
14. 12. 2020 18.16
+4
O katerem realnem svetu govori janša ? ...... Janša se z njim ni strinjal. "V realnem svetu, kjer veljajo realni podatki, Slovenija po nobenem kriteriju ni najslabša v spopadu z epidemijo," je dejal. .....Kje je to ? Kje so ti podatki ?
el capitano
14. 12. 2020 18.26
+0
Ost1234
14. 12. 2020 20.47
Harpuna
14. 12. 2020 18.14
+1
Za to stanje mora biti nekdo kriv,vendar naj kdo pove alternativo ,da bo boljše.Samo ne mi omenit tiste stare frise.
kaktusar1
14. 12. 2020 18.07
+6
ta luzer očitno še vedno živi v svojem svetu...
poharcpravi
14. 12. 2020 17.54
+3
Janša je ko Katanec rad bi pa neve kak.
poharcpravi
14. 12. 2020 17.50
+4
JJ neka ti moram povedat!Či državna reprezentanca nena igra dobro je treba
poharcpravi
14. 12. 2020 17.52
+1
Selektorja zamenat cele ekipe nena moreš.Je treba z tem kar maš znat delat al pa najdit nekoga,ki bo znal!!!!!
WolfeWoof
14. 12. 2020 17.50
+7
Realni podatki kažejo da je pr nas slabše kot u državah brez ukrepov pa tut najsslabše poskrbljeno za človekove pravice od useh razvitih narodov. Ne, samo kaj Janko reče je res.
Moncsa
14. 12. 2020 17.45
+5
"Ne zdravstveno, ne socialno, ne politično in ne ekonomsko nismo najslabši," Možno. Smo pa definitivno najslabši na področju izobraževanja. Očitno to Janše ne briga.