Slovenija

V bran novinarki stopili ugledni NY Times, Euronews in evroposlanec Verhofstadt

Ljubljana / Bruselj, 17. 02. 2021 15.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan, STA, Ti.Š.
Komentarji
2430

Novinarka vplivnega bruseljskega spletnega medija Politico je v članku o "slovenski vojni proti medijem" zapisala, da "vodja ene najmanjših članic EU bije veliko kampanjo proti novinarjem, ki jih ne mara". Janša jo je napadel, da je citirala skrajno levičarske neznane vire in zanemarila vire z integriteto: "Naročeno ji je bilo, naj ne pove resnice." V bran so ji stopili novinarski kolegi in uredniki priznanih medijev, pa tudi Inštitut Jacquesa Delorsa v Berlinu in evropski poslanec Guy Verhofstadt. Urednik Euronewsa pa je medtem Janšo celo pozval k intervjuju: "Samo povejte, kdaj in kje!"

Politico je včeraj na podlagi pogovorov s slovenskimi novinarji in tujimi opazovalci objavil obširno analizo glede medijev v Sloveniji in zapisal, da "napadi premierja Janeza Janše ustvarjajo ozračje strahu" in da "vodja ene najmanjših članic EU bije veliko kampanjo proti novinarjem, ki jih ne mara".

"Desničarski populistični voditelj, občudovalec Donalda Trumpa, je STA označil za 'nacionalno sramoto'. Javno RTV je obtožil, da širi 'laži' in zavaja javnost, v tvitu pa dodal, 'očitno vas je preveč in ste predobro plačani'. Ta mesec pa je premier označil RTV in zasebno televizijo za 'neodgovorne razširjevalce virusa," je zapisala novinarka Lili Bayer.

Kaj se zgodi, če se zameriš slovenskemu premierju Janezu Janši oziroma kritično poročaš o njem, je kaj kmalu občutila na lastni koži. Janša jo je namreč na Twitterju osebno napadel in zapisal, da ji je bilo naročeno, "naj ne pove resnice", zato je večinoma citirala "neznane vire ekstremne levice in namenoma zanemarila vire, ki imajo imena in integriteto".

"To je žal Politico – laganje za preživetje," je še zapisal, pri čemer pa je v angleščini narobe črkoval besedo laganje – namesto lying je napisal laying, kar v prevodu pomeni ležati.

Janez Janša pravi, da je bilo novinarki naročeno, naj "ne pove resnice".
Janez Janša pravi, da je bilo novinarki naročeno, naj "ne pove resnice". FOTO: Miro Majcen

V uglednih medijih zgražanje in pozivi k ukrepanju 

Njegov zapis je sprožil burne odzive novinarjev in urednikov uglednih svetovnih medijev in institucij, ki so Bayerjevo pohvalili, pristojne pa pozvali k ukrepanju.

Dopisnica New York Timesa iz Bruslja Matina Stevis-Gridneff je zapisala, da je slovenski predsednik vlade osebno napadel novinarko Politica in njen celoten izdelek, ki je bil "izjemna zgodba o zatiranju medijev v Sloveniji".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Če član Evropskega sveta odkrito blati novinarko, v tem primeru Lili Bayer, za kritično poročanje, to ne bi smelo ostati neopaženo. Čas je, da spregovorijo predsednik Evropskega sveta in njegovi sodelavci. Tole bi moralo biti enostavno," je zapisal Lucas Guttenberg z Inštituta Jacquesa Delorsa v Berlinu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Hej, Janez Janša, dajmo, naredimo intervju brez prekinitev! Samo povejte, kdaj in kje," pa je predsednika vlade pozval politični urednik Euronewsa Darren McCaffrey.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Odzvali so se tudi v neprofitni organizaciji Novinarji brez meja (RSF) in obsodili premierjev napad na Bayerjevo. Označili so ga za nevrednega vlade, ki bo od julija predsedovala Svetu EU. "Evropsko komisijo, parlament in predsednika Evropskega sveta prosimo, naj Janeza Janšo opomni, da se Evropska unija zavzema za svobodo medijev," so zapisali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bayerjevo je podprlo tudi Društvo novinarjev Slovenije (DNS) in obsodilo Janšev napad nanjo in Politico. "S tem, ko je novinarko na Twitterju oblatil in obtožil, da prejema navodila za širjenje neresnic, je grobo posegel v integriteto tako novinarke kot medija, ki je zavezan spoštovanju in sledenju najvišjih novinarskih standardov ter uživa ugled verodostojnega, kritičnega in resnicoljubnega medija na širšem mednarodnem področju," so sporočili iz DNS in izrazili solidarno podporo Lili Bayer in celotnemu uredništvu Politica.

Za Bayerjevo in medijsko svobodo pa se je zavzel tudi poslanec Evropskega parlamenta Guy Verhofstadt. "Ko novinarka postavlja vprašanja o medijski svobodi, ustrahovanje ni odgovor," je zapisal na Twitterju, ob tem pa označil slovenskega premierja. "Evropska unija mora braniti svobodo tiska in kritično novinarstvo bolj kot kadarkoli, in kot član Evropskega sveta bi morali biti za zgled," je bil jasen.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Politico: Znotraj slovenske vojne proti medijem 

In s čim je Bayerjeva, ki se je pogovarjala z več kot desetimi slovenskimi novinarji, tudi uredniki javnih medijev, tako razburila Janšo? Kot je zapisala v članku, ga številni obtožujejo, da spodbuja sovraštvo do novinarjev in urednikov v javnih medijih, "rezultat tega pa so grozilni telefonski klici, pisma, elektronska sporočila in objave na družbenih omrežjih. Novinarji opozarjajo, da jih je ta pritisk vodil v samocenzuro, nekateri uredniki pa so zaradi groženj poklicali policijo".

Janša je za Politico povedal, da sta on in njegova stranka tista, ki se soočata z grožnjami - in pokazal na protivladne protestnike, ki so posvojili frazo 'smrt janšizmu' - analogijo na jugoslovansko partizansko parolo.

"Čeprav nekateri novinarji pravijo, da lahko poročajo kot običajno, pa mnogi, ki pokrivajo delo vlade, navajajo, da se politični pritisk pri njihovem vsakodnevnem delu močno čuti, kar vpliva na poročanje o vprašanjih, kot so madžarske investicije v Sloveniji, vloga skrajno desnih gibanj v državi in celo Janševo poveličevanje Trumpa na Twitterju."

Bayerjeva pojasnjuje tudi, da ni sporna samo retorika, ampak je Janševa vlada poleti predlagala spremembe medijske zakonodaje, "ki bi povečala vpliv države na STA in zmanjšala financiranje RTV". "Državno financiranje tiskovne agencije je bilo konec leta tudi začasno ustavljeno, kar vzbuja skrbi glede njene prihodnosti."

Članek o Sloveniji v Politicu.
Članek o Sloveniji v Politicu. FOTO: Politico

"Janševe poteze neposredno nasprotujejo standardom EU glede medijske svobode. Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova je lani izjavila, da bi novinarji morali imeti možnost poročanja brez strahu," so še zapisali pri Politicu in opozorili, da se zaskrbljenost glede medijske svobode in pluralnosti krepi po večini Srednje in Vzhodne Evrope.

Odziv vlade: Izjemna politična pristranskost 

Na članek so se odzvali na ministrstvu za kulturo, njihove tvite pa sta poobjavila tako Janša kot tudi vlada. Kot so zapisali, Politico v članku o "fantomski vojni z mediji" v Sloveniji kaže izjemno politično pristranskost.

Med 'dejstvi', ki so jih našteli, so zapisali, da so slovenski zasebni mediji "pretežno v lasti levih medijskih tajkunov" in da je vlada prek medijskega razpisa pretežno levim medijem podelila 2,6 milijona evrov in še na desetine milijonov iz interventnih sredstev za blaženje posledic koronavirusne bolezni.

S Politicom se je pogovarjal tudi zunanji minister Anže Logar, ki je dejal, da so problem neprofesionalni novinarji in da je treba narediti razliko med "političnim aktivizmom in novinarstvom". "V Sloveniji pa je popolna svoboda tiska," je zatrdil.

"Premier je bil kritičen do medijev, ki so poročali tako, da so ljudje začeli podcenjevati koronavirusno bolezen in zato niso spoštovali varnostnih epidemioloških ukrepov, a nikoli ni posegal v uredniško samostojnost," so pojasnili in dodali, da novinarji, če jih je 'strah' poročati o madžarskih investicijah v Sloveniji, tega gotovo ne kažejo, saj o tej temi veliko poročajo.

RTV Slovenija ne bo ostala brez sredstev, pač pa bo majhen delež RTV-naročnine, ki bo prenesen na druge medije, nadomeščen z liberalnejšo zakonodajo na področju oglaševanja, so še dodali.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2430)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

julij19
09. 06. 2021 16.02
In to naj bi bila demokracija......ko vsi levi pisuni žalijo in neresnično obtožujejo,brez enega samega argumenta,brez ene same resnice,pa naj bo to JJ,ali bilo kdo drugi,ki zaseda tako pomembno funkcijo,kot je PV ene države,pa naj bo velika ali mala,v vsakem primeru je del EU,je to sramota tako za medije še bolj pa za novinarje,ki take žalitve pišejo in za njimi stojijo.Vsaka objava,bi se morala preveriti preden se posreduje v javnost,novinarji pa bi morali biti nepristranski pri svojem delu.
Oknaj 4
01. 03. 2021 19.53
-3
S D kje pa imate sedaj svojo predsebnico ker je ni nič slišati in videti? A mogoče dela kot EU poslanka,- nevarjamem. Jaz mislim da skače po Evropi od enega bo drugega novinarja in jim predstavlja našo malo deželo in vse naše težave z zdajšnjo vlado. Kdaj se bo nekdo našel in ji malo navil ušesa
iga_biba
18. 02. 2021 18.58
-1
"URGENTNO-NAVODILO PV", navodila Ivana Janeza Janše. "Nujno!!! Prednostna obravnava!!! vsi v bran lika in dela.
Betuul
18. 02. 2021 20.45
😇 jaz sem v branu lika in dela, tak je to mladina moja draga
Bojan58J
18. 02. 2021 16.59
+0
Kakšno bitko pa bije z novinarji, saj na pop TV in RTV SI, prikazujejo same hvale tov. Šarca(Dončiča) in tov. Čeferina(Mesija).
lusma00
08. 06. 2021 18.46
Bojan...tvoj vzornik je brezobrazno bitje brez primere za katerega je res skoda da ni vec starega sistema...na golem otoku bi bil dozivljenski prebivalec
Redžepi
18. 02. 2021 16.37
-2
kaj bi vi novinarji brez gospoda Janeza....
Betuul
18. 02. 2021 20.41
+0
😇 očitno je Janez dobičkonosen gospod na vseh področjih- da se zaslužit
Uporabnik2005296
18. 02. 2021 16.12
+11
Spoštovani vdani sledilci "velikega vodje"! Ali so sedaj tudi ugledne medijske hiše in njihovi uredniki "levaki" in "komunajzli"?????
awontuwej
21. 02. 2021 17.37
+2
Moč Murgel očitno seže daleč, od Bruslja do Amerike.... To je mednarodna antijanšistična zarota. (povzeto po Janezvednogovoriresnicorazenkadarlaže press)
lusma00
08. 06. 2021 18.48
Awontuwej....jj ne skrivaj se pod tem nikom
serumresnice
18. 02. 2021 15.44
+8
Janša misli, da mu bodo v Evropi kimali, tako kot mu doma njegovi priveski!
Betuul
18. 02. 2021 20.37
+2
😇 On se bo pelu po evropi z ✈️airfors JaJo one
borigi
18. 02. 2021 14.02
+12
Me prav zanima, če mi zna kdorkoli od VAS janšistov (ali kakorkoli se že želite imenovati) povedati kaj je Janša do danes naredil koristnega za Slovenijo in slovence? Karkoli?
dante_
18. 02. 2021 13.39
-6
Kake svete krave so ti novinarji, oni lahko vsakega napadajo, in pišejo laži, pri nas v SLO je glavna tarča seveda Janša. Na lažnive navedbe novinarjev ne bi smel niti odgovoriti ker so to grožnje in napad na "neodvisne novinarje".
awontuwej
21. 02. 2021 17.39
+1
Prinašalec
18. 02. 2021 13.36
-6
RTV SE PA NAJ SAM PLAČUJE, NE DA PLAČUJEMO MI. NAJ POSTANE KOMERCIALNA TV, POTEM PA NAJ PIŠEJO. ALI PA NAJ OMOGOČIJO KABELSKI OPERATERJI IZBIRO GLEDANJA PROGRAMOV, POTEM PA PLAČAJ KAR GLEDAŠ.
Nidani
18. 02. 2021 17.59
+2
Glej svojo NoRaTv in nam ostalim ne teži...nacionalna tv pa bo in pika, ker jo potrebujemo! Če ti ni všeč resnica, pa pač glavo tišči v pesek...
awontuwej
21. 02. 2021 17.39
+1
Oknaj 4
01. 03. 2021 19.43
+0
Zame ni nacijonalna če je pristranska kaj serješ
dante_
18. 02. 2021 13.33
-9
Kdo koga napada, napadajo novinarji Janšo in ne Janša novinarje, to je vsakomur jasno kdor vsaj malo spremlja medije.
awontuwej
21. 02. 2021 17.40
+1
aviktora
18. 02. 2021 13.32
-10
Ta novinarka še ve ne kje je Slovenija. S kakšnim strahom je pa govorila.
dante_
18. 02. 2021 13.41
-6
Ni treba da ve , saj ji naši levi novinarji vse napišejo kar mora objaviti.
awontuwej
21. 02. 2021 17.41
+2
sinhron
18. 02. 2021 13.17
+8
Maršal tvito pač počne to , kar počne najraje in kar zna , zmerjati in poniževati druge , lastne laži naprtiti drugim , da bi sam ostal čist , vršiti diskvalifikacije in komprimitirati ! Evropa in svet sta spoznala dejavnosti predsednika vlade Slovenije , kot negativne , koalicijske partnerice v tej vladi pa ga podpirajo samo za topel poslanski stolček !
vonbongo
18. 02. 2021 13.12
+5
In sramotenje Slovenije se nadaljuje ;) " Odprto pismo Jožeta Biščaka in Vinka Vasleta uredništvu Politica in novinarki Lili Bayer: Ste trobilo radikalne levice, izvoznik lažnih novic in študijski primer, kako zavajati javnost"
Dark Knight
18. 02. 2021 13.14
-3
vonbongo
18. 02. 2021 13.23
+5
Vse , sam sj smo navajeni , da ste svećke slepe za svoje ;)
Dark Knight
18. 02. 2021 13.44
+1
Uporabnik2005296
18. 02. 2021 16.12
MaksiLopez
18. 02. 2021 13.07
+4
Tujega nocemo svojega ne damo.
Von_Clausewitz
18. 02. 2021 12.59
+2
Žalostno kako se Slo. Mediji spuščate nizko...najbrž je veliko interesa v ozadju. Pipce se zapirajo?😂
Perivnik
18. 02. 2021 12.52
+5
Veliko vas komentira. Zagotovo se vas kar nekaj najde, ki imate čas in sposobnost, da raziščete, reference, kompetence, zgodovino, .... novinarke Lili. Kdo sploh je ta mlada gospa? Ima izkušnje...
SUPERKNIGHT
18. 02. 2021 12.51
+2
Pa kdaj bo ta trotl nehal sramotit našo državo???
Bojan58J
18. 02. 2021 17.07
-3
jutri bolje bo
18. 02. 2021 12.44
+0
Ja, jaz pa sedaj vse verjamem. Bogi novinarji, slabo so plačani (primer Erike iz RTV), zaničevani (zaničuje jih JJ), delajo v težkih razmerah in pogojih (zima in vlada JJ) in na koncu bo resnica zmagala. Kok dobr. Me pa zanima a je ta international novinarka kaj napisala ogrožnjah s smrtjo Janši, Hojsu... a je kaj napisala o tem, da tile delajo dobro, da nam gre generalno dobro, primerljivio s srednje razvitimi državami Evrope... A ji niste nič tega povedali, da bi malo pisala tudi o tem. Kaj pa o Erjavcu je kaj napisala o 40 glasovih, o tem, da je v bistvu človek drkaril za to, da bo konsolidiral Desus. A o tem ni bilo govora. Prav bo že še...
kren10
25. 02. 2021 20.37
Res nam gre generalno gledano dobro, kljub temu da je večino časa na oblasti tako imenovana levica, po vaše nesposobna. Ne maram te vlade, ker smo se pod Janšo vedno najbolj zadolževali in so se dogajale največje barabije, ker se ukvarja z rekonstrukcijo zgodovine, pa vsi vemo, kdo je bil na strani okupatorja, ki je hotel uničiti slovenski narod in jezik, ker se prrdsednik vlade vpleta v ameriške volitve in nas blamira pred celim svetom, se prepira z Evropskimi politiki in novinarji, ker si povsod nastavlja nesposobneže, glavno da so kimavci ... upam da leto čimprej mine, pa nikoli več ...
Rudolf Maister
18. 02. 2021 12.32
+3
Direktor STA dobi 120 000 € na leto plače!!! novinar STA pa 5€!!!!!za članek. To je šele strahovlada.
morituri
18. 02. 2021 12.44
-2
""ugledni NY Times, Euronews in evroposlanec Verhofstadt""-ti ne morejo biti ugledni, če njihovi novinarji tako lažejo brez, da bi se prepričali!!!!!!!!!!!