Slovenija

Ajanović Hovnikovo čaka interpelacija: 'Če ji ne bi zaupali, bi to povedal'

Ljubljana, 03. 10. 2023 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Pavlin, STA, T.H.
Komentarji
830

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je na družbenem omrežju napovedal interpelacijo ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik. Ta se v zadnjih dneh spopada z aferama o (pre)dragi službene poti v New York in domnevi netransparentnosti pri razpisu za nevladne organizacije. Za zdaj ministrica še ohranja podporo matične poslanske skupine, odločitev o zaupanju vanjo bo namreč padla takrat, ko bodo "imeli na mizi vsa dejstva". Podpise pod interpelacijo bo sicer, kot kaže, prispevalo zgolj 27 poslancev SDS. Vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj je namreč dejal, da je interpelacija ministrice za javno upravo potrebna, ne pa tudi podpisi poslancev NSi. Zanje namreč niti niso bili zaprošeni. Interpelacijo bodo sicer podprli, saj menijo, da bo ministrica po vseh očitkih težko opravljala svoje delo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kadrovski cunami v vladi
    04:40
    Iz 24UR ZVEČER: Kadrovski cunami v vladi
  • Iz 24UR: Interpelacija zoper Ajanović Hovnik
    03:26
    Iz 24UR: Interpelacija zoper Ajanović Hovnik
  • Iz 24UR: Kako je s podporo koalicije?
    01:21
    Iz 24UR: Kako je s podporo koalicije?
  • Iz SVETA: Interpelacija Sanje Ajanović Hovnik
    03:13
    Iz SVETA: Interpelacija Sanje Ajanović Hovnik

"Že 10 dni je osrednja tema v Sloveniji ministrica za javno upravo. Kritike so več kot upravičene, imamo pa v državi tudi druge probleme," je na družbenem omrežju zapisal prvak SDS Janez Janša in ob tem omenil prazen stolček zdravstvenega ministra, obnovo po ujmi, ilegalne prehode meje, inflacijo in draginjo.

"Da vladi skrajšamo muke ter omogočimo pristojnim ukvarjanje tudi z drugimi perečimi problemi, bo poslanska skupina SDS vložila interpelacijo zoper ministrico Sanjo Ajanović Hovnik," je sporočil in dodal, da sicer pričakujejo podoben rezultat kot v primeru nekdanjega zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana.

Poslanec SDS Andrej Kosi je v državnem zboru povedal, da želijo z interpelacijo opozoriti na nedelo ministrice in širše vlade. "Vlada in ministrica naj bi delali za dobrobit državljank in državljanov. A temu ni tako, medijsko pa se zakrivajo problemi, s katerimi se Slovenija sooča," je dejal.

Predlagatelji interpelacije za razrešitev ministrice potrebujejo 46 glasov. Obe opozicijski stranki, SDS in NSi, pa skupno premoreta 35 glasov, kar pomeni, da je uspeh interpelacije malo verjeten.

'Želimo dobiti vse informacije in dejstva'

In kako odgovarjajo v njeni matični stranki Gibanje Svoboda? Pred novinarske kamere je stopil tudi vodja poslanske skupine Borut Sajovic, ki je poudaril, da mora ministrica imeti možnost, da zadeve ustrezno pojasni. "Ko bodo informacije na mizi, ko bomo imeli vsa dejstva, pa pride čas za tehtno odločitev. Kdaj bomo vse podatke dobili, težko rečem," je dejal.

Priznal je sicer, da je imel, ko je nastopil v naši informativni oddaji, le del podatkov glede ministričinega potovanja v New York ter da se je vmes zgodilo več stvari. Prav zato želijo pred odločitvijo dobiti tudi vse informacije.

Interpelacije same še n želel komentirati, saj je tudi še niso prejeli. "Ko jo bomo dobili, jo bomo preučili in se nanjo odzvali." Meni sicer, da je interpelacija možnost, ki daje ministrici dovolj časa, da javnosti predoči in pojasni vse zadeve.

Do takrat pa, kot je poudaril, ministrica ostaja na svojem položaju. "Če ministrici ne bi zaupali, bi to ta trenutek tudi povedal. Ministrico smo imenovali, zanjo smo dvignili roko, ko pretehtamo vsa dejstva, se bomo tudi odločili. Ta trenutek še ni vseh dejstev, zato ima ministrica moje zaupanje in naše, tako kot očitno ohranja tudi zaupanje predsednika vlade," je dejal Sajovic.

Z ministrstva za javno upravo so za 24ur.com sporočili, da se bodo odzvali, ko bodo interpelacijo tudi prejeli.

Sanja Ajanović Hovnik, ministrica za javno upravo
Sanja Ajanović Hovnik, ministrica za javno upravo FOTO: Bobo

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik se je v preteklih dneh soočala s številnimi obtožbami. V ponedeljek je ministrstvo za javno upravo odpovedalo vnaprej dogovorjena ponedeljkova pogajanja. Vendar pa aferi "Draga Amerika" in "Prijateljsko razdeljevanje javnih sredstev", ki pestita ministrico, vsaj uradno nista razlog, da so pogajanja odpadla.

V petek je sicer predsednik vlade Robert Golob sporočil, da ima ministrica njegovo podporo in da verjame, da bo vse očitke argumentirano ovrgla.

Levica pričakuje njena pojasnila

V Levici ob napovedani interpelaciji zoper ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik pričakujejo, da bodo pristojne institucije nemudoma in z vso resnostjo preiskale razloge, je danes dejal vodja poslanske skupine Matej Tašner Vatovec. Pričakujejo tudi pojasnila ministrice, ob nedvoumnih razlogih za interpelacijo pa njen odstop.

O glasovanju o interpelaciji se bodo v koaliciji pogovarjali, ko bodo znani rezultati predhodnega preizkusa Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) in ko bo Ajanović Hovnik podala pojasnila. Praksa vsake vlade do zdaj pa je bila, da ne podpre interpelacij proti ministrom svoje vlade. "So pa tudi ministri odstopali, še preden je prišlo do glasovanja o interpelaciji," je spomnil.

Dejal je, da je bila interpelacija SDS zoper ministrico le vprašanje časa. "Po razkritjih prejšnji teden je bilo jasno, da se bo to zgodilo. Tako da je popolnoma razumljivo, da je opozicija potegnila to potezo," je povedal.

O pogajanjih z javnim sektorjem pa v Levici menijo, da interpelacija ali morebiten odstop ministrice za javno upravo nanje ne bo vplival, saj gre za kolektivna pogajalska izhodišča, ki jih postavlja vlada. Menijo, da so pogajanja ena ključnih zavez, ki jih je dala koalicija, zato je prav, da imajo sindikati sogovornika, ki bo nadaljeval delo, in ne začel znova.

Cigler Kralj: Predlagali smo ji, da razmisli o odstopu, da razbremeni delo vlade

Podpise pod interpelacijo Ajanović Hovnik bo sicer, kot kaže, prispevalo zgolj 27 poslancev SDS. Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj je dejal, da je interpelacija ministrice za javno upravo potrebna, da pa niso potrebni tudi podpisi poslanske skupine NSi. Zanje sicer niti niso bili zaprošeni. Interpelacijo bodo podprli, saj menijo, da bo ministrica po vseh očitkih težko opravljala svoje delo.

"Predlagali smo ji, da razmisli o svojem odstopu, da razbremeni delo vlade, seveda pa je odločitev v njenih rokah in v rokah predsednika vlade," je dejal. Spomnil je, da so v NSi že zahtevali sklic nujne seje komisije za nadzor javnih financ glede visokih stroškov službene poti delegacije ministrstva za javno upravo v New York, ki pa jo bodo razširili še na razpis za nevladne organizacije, kjer se ministrici očita netransparentnost dodeljevanja javnih sredstev. "Naj pristojne inštitucije to čim prej pregledajo in podajo svoje mnenje," je dejal.

Poleg tega ji v NSi očitajo tudi, da na področju reforme javne uprave ni bilo storjenega nobenega koraka. "Reforma javne uprave je tam, kjer je bila pred dobrim letom, torej na točki nič, imamo samo načrte, obljube in časovnice," je dejal.

Vzporednic s sofinanciranjem svojega zavoda Iskreni ne vidi

Prepričan je, da je zgodba ministrice popolnoma drugačna od zgodbe z zavodom Iskreni, zaradi katere je bil kot minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v prejšnjem mandatu interpeliran sam.  

Zavod Iskreni, katerega soustanovitelj je tudi Cigler Kralj, je namreč na razpisu ministrstva za delo v času njegovega ministrovanja za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije covida-19 dobil več kot 130.000 evrov. Danes je dejal, da je zgodba z Zavodom Iskreni zaključena, saj je KPK podala mnenje, da ni bilo kršitev zakona in prekrškov v zvezi z integriteto in korupcijo, poraba denarja pa da je bila preverljiva. 

Bosta odšla tudi Brežan in Šinkova?

To bo sicer peta vložena interpelacija, vložena v tem mandatu. Poleg napovedane interpelacije ministrice za javno upravo in že omenjene interpelacije Bešiča Loredana, so v aktualnem mandatu državnega zbora sprožili tudi interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon ter interpelacijo o delu in odgovornosti vlade.

Pojavljajo pa se tudi informacije o širši rekonstrukciji vlade. Vladno zasedbo naj bi zapuščala tudi minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan ter ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, a Borut Sajovic v izjavi za medije njunega odhoda sicer ni želel potrditi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (830)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Perivnik
06. 10. 2023 13.56
+1
A golob ji pa še kar zaupa???? Enako kriv??? Držal vrečo??? ali sta skupaj jemala iz vreče????
Morgoth
05. 10. 2023 10.52
+2
Japanska buba
Dr. VodaLj
05. 10. 2023 10.02
+0
ta interpelacija je odveč, pustite ji, da se sama zaštrika in odstopi. zdaj bo že zaradi dokazovanja moči ostala. Janšencem pa še en poraz.
minkica91
04. 10. 2023 18.35
+2
mislim, da bi morala prej oditi kot ministrica za kmetijstvo in minister za okolje, ki sta v napoto zaradi nutrij in medvedov, ker bi po PV in njegove Tine morali biti nedotakljivi.
kr en 123
04. 10. 2023 13.19
+3
Upokojena medicinska sestra svetuje pri razpisih.. gremo naši.. vsi mi dajte minuse, ki to verjamete...
Xdata1
04. 10. 2023 10.50
+2
S takimi zadevami in preteklostjo nima mesta v vladi. Ali misli, da se vse da kupiti, malo mož malo ona?
pekoči paradižnik
03. 10. 2023 21.59
-10
Smrt janšizmu, svoboda narodu je naše geslo, da nas ne bo uneslo, če nas bo pa uneslo, je pa smrt janšizmu in svoboda narodu naše motivacijsko geslo.
LuxVeritas
04. 10. 2023 09.57
+3
smrt golobizmu svoboda narodu. bolj pase trenutni situaciji ob trenutnem fasisticnemu rezimu.
pekoči paradižnik
03. 10. 2023 21.58
-12
Janšizem je najnižja intelektualna oblika političnega nasilja nad normalnimi državljani.
Dark Knight
04. 10. 2023 09.24
+3
Če se imaš ti za normalnega, potem sem z veseljem "jansist". 🤣🤣🤣
LuxVeritas
04. 10. 2023 09.58
+3
haha golobiaticne opice so ugotovile kako preusmerjati pozornost, ko trenutni fasisticni rezim krade ljudem.
ariazus .
04. 10. 2023 12.36
+1
TO PA STE PACIENTI,RES, PA ŠE DALEČ OD DEMOKRACIJE, 100 LET ZA KAČAMI...
pekoči paradižnik
03. 10. 2023 21.52
-10
Volivci ne bomo nikoli pozabili vlade 2020-2022, ko so nam vladali psihopati in narcisi,... imenovali smo jih janšizem.
Quatflow
03. 10. 2023 21.59
+8
Dark Knight
04. 10. 2023 09.24
+3
LuxVeritas
04. 10. 2023 10.00
+2
haha volilec, raje rec skrajni levicar. zato pa sedaj podpiras fasisticno vlado, imenovali smo jih golobisti. smrt golobizmu svoboda narodu.
ap100
03. 10. 2023 21.46
+5
šef dobro nagrajuje pridno delo, ko je zagovarjala njegove nebuloze na raznih Tar in Pre
Houdre
03. 10. 2023 21.44
+14
Slovenija si tega skrpucala od vlade res ni zaslužila🥲🇸🇮
pekoči paradižnik
03. 10. 2023 21.48
-12
Dokler je alternativa samo janšizem, je Golobova vlada varna do konca drugega mandata,.... z lahkoto bodo opravili z njim na naslednjih volitvah.
LuxVeritas
04. 10. 2023 10.02
+1
dvomim da bo naslednja vlada glede nato da pod golobisti oz neofasisti drvimo v bankrot. in levicarji se nikoli niso delali zastojn al pa ram kjer ne norejo krast.
mackon08
03. 10. 2023 21.41
+15
Iz vesolja se vidi lopovščina , ki jo je uprizorila z dodeljevnjem sredstev svoji prijateljici, vendar ji banda zaupa.
pekoči paradižnik
03. 10. 2023 21.48
-11
Golobova vlada je pravi balzam po dveh letih janšizma.
ap100
03. 10. 2023 21.35
+3
gvano ki se širi po slovenji grozi da bo za dolgo časa kontaminiral to deželo - stroški odpravljanja kontaminiranega mulja bodo izjemno visoki za celo družbo
pekoči paradižnik
03. 10. 2023 21.21
-11
Janševci, kletni komentatorji,... vsak dan znova dokazujete, da ste navadna latrina, polna janšistične diareje, ki s svojimi izpusti obremenjuje slovensko družbo in ji vsiljuje manire janšizma. Kmalu boste končali na gnojišču zgodovine.
Dark Knight
03. 10. 2023 21.21
+9
pekoči paradižnik
03. 10. 2023 21.26
-9
Ne tekmujem proti konjem in ne prepiram se z bedakom, saj konja ne morem premagati niti bedaka prepričati.
Ho Chi Joža
03. 10. 2023 21.36
-4
mackon08
03. 10. 2023 21.42
+5
Jaz sem antijanša ampak to kar dela ta ministrica je svinjarija.
Oknaj 4
03. 10. 2023 21.44
+3
Si se skašljal , ti je odleglo?? Če bodo tvoji tako nadaljevali boš kmalu prejel zapisan komentar kakršen je tvoj samo da bo zamenjan priimek in ime strankw
LuxVeritas
04. 10. 2023 10.04
o cem ti pises golobist?!? kako so vas dovil pri kraji, in da ni prav da se vmesavajo v vase kraje?!? smrt golobizmu ali neofasizmu
LuxVeritas
04. 10. 2023 10.05
brez mozganov se je tezko kaj kregat ali tekmovat. ti se poistosveti z bakterijami in virusi so vam blizje.
Ho Chi Joža
03. 10. 2023 21.21
+5
To bo pa MilanK. povedal kdo bo moral pakirat.
pekoči paradižnik
03. 10. 2023 21.21
-8
Že trideset let gledamo enega in istega lopovskega politika, zapornika, komunista ... stanje je še dobro, glede na vse njegove aktivnosti.
puspan
03. 10. 2023 21.46
+7
Paradajz, no malo korektnosti s tvoje strani pa le manjka. Kolikor mi je znano Kučan aresta še ni koristil.
pekoči paradižnik
03. 10. 2023 21.20
-7
janšizem je v tej državi na vseh področjih pustil svoj prepoznavni pečat,... na žalost državljanov povsod slabega, za državljane in državo, zato lahko zaključim, da je janšizem največje nesreča ki je Slovenijo prizadela v zadnjih tridesetih letih in še kar traja,.... odpravljanje škodljivih posledic janšizma je počasno in bo dolgotrajno, zato bo potrebna potrpežljivost ljudi.....
vidavidal
05. 10. 2023 12.33
Vzemi kako tableto za pomiritev, ker si obseden z besedo "janšizem" in to za zdravje ni dobro.
pekoči paradižnik
03. 10. 2023 21.19
-4
Javite mi prosim, ko bo Golob zahteval, da se mu na stroške davkoplačevalcev zgradi muzej za njegove 'zasluge'.
Betuul
03. 10. 2023 21.19
+3
Interpalacija je potrebna ! Nobenih podpisov ni potrebno ; niti glasovanj v zvezi z interpalacijsko obtožnico!Javnost je bila dobro obveščena! Ko bo Hovnik; vse povedala na tralala ; se ministrovanje in shopingi zaključijo ! In smo na Šubičevi!👋Adijo pamet!
ZIPPO
03. 10. 2023 21.19
+10
Če ta Hojnikova interpelacijo prestane, je to klofuta v obraz Slovenskemu narodu. A SE TEGA ZAVEDATE?