Slovenija

Janša ni dobil vseh podpisov: odrekli so mu jih Logar, Kaloh in Irglova

Ljubljana, 14. 02. 2024 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Izjavo, v kateri so se zavezali, da bodo do konca mandata tako v državnem zboru kot zunaj njega delovali kot člani SDS in člani njene poslanske skupine, je podpisalo 24 od 27 poslancev stranke. Zaveze niso podpisali poslanci Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh, izhaja iz sporočila SDS. Janez Janša je v odzivu ocenil, da bo "očitno nastala samostojna poslanska skupina iz poslancev, ki ne sledijo več volji volivcev".

Anže Logar
Anže Logar FOTO: Aljoša Kravanja

Izvršilni odbor SDS je prejšnji teden v torek poslancem stranke predlagal podpis zaveze, da bodo do konca mandata delovali kot člani in poslanci SDS. Za podpis omenjene izjave so imeli sedem dni časa, rok pa se je iztekel v torek.

Tak predlog izvršilnega odbora sicer prihaja po tistem, ko je ob napetostih med stranko in njenim poslancem Anžetom Logarjem zaradi njegovega političnega delovanja in udejstvovanja v Platformi sodelovanja izvršilni odbor konec lanskega leta ocenil, da ni več nikakršnega dvoma, da Logar ustanavlja svojo stranko.

Potem je predsednik SDS Janez Janša v glasilu stranke tudi javno navedel dogovor poslanske skupine, naj Logar do konca leta "razčisti in uredi statusne zadeve". Logar sicer za zdaj v tej smeri ni naredil še ničesar, v dosedanjih izjavah pa je poudaril, da glede političnega udejstvovanja zunaj stranke SDS ni sprejel nobene odločitve. Distanciranje SDS od njegovih nastopov pa je označil za prekomerno in nesorazmerno.

Tako Logar kot poslanka Eva Irgl, ki sta med soustanovitelji društva Platforma sodelovanja, izjave nista podpisala, prav tako ne poslanec Dejan Kaloh, izhaja iz seznama, ki so ga iz stranke posredovali medijem.

Janša je v pogovoru za N1 ocenil, da bo "očitno nastala samostojna poslanska skupina iz poslancev, ki ne sledijo več volji volivcev". Skladno s poslovnikom DZ lahko namreč poslansko skupino sestavljajo najmanj trije poslanci. Če pa se poslanci, ki omenjene izjave niso podpisali, za ta korak ne bodo odločili in bodo ostali del poslanske skupine SDS, pa bodo v slednji odločali, "kako je z logistiko, ki pripada poslancem". Vsi trije poslanci so namreč člani več delovnih teles DZ. 

Glede političnega delovanja Logarja izven matične SDS in v društvu Platforma sodelovanja, zaradi česar je tudi v stranki vladalo nekaj napetosti, pa je Janša dejal še, da tako Logar kot Irgl govorita, da sta desnosredinska politika. Slednje po njegovem mnenju pomeni, da želja platforme ni zajemati glasov volivcev na sredini, ampak na desni sredini, in s tem preprečiti relativno zmago SDS.

Logar: Raznolikost je treba spodbujati

Logar je medtem v odzivu poudaril, da potrditev politične usmeritve, ki naj Sloveniji vrne optimizem in pravo smer, ne zahteva podpisovanja nobenih izjav. V odzivu na družbenih omrežjih se je sicer najprej obregnil ob aktualno dogajanje v koaliciji. Prav slednje po njegovem prepričanju kaže, kam pripelje odrekanje sodelovanja. "Še znotraj ideološkega bloka, ki se je zavezal sodelovati s podpisom koalicijske zaveze, jim sodelovanje sploh ne gre od rok. Ker so svojo politično večino utemeljili na platformi delitev, ne sodelovanja," je zapisal.

Kot je poudaril, predsedniška kampanja spremeni vsakega, ki se odloči za ta korak, kar da se je zgodilo tudi njemu. "Na terenu srečaš rojake različnih političnih prepričanj, ki pa imajo v veliki večini enako željo - boljšo, spravnejšo prihodnost," je izpostavil Logar.

Po njegovem mnenju je treba raznolikost spodbujati in ta ne sme postati osrednji kriterij delitve med "naše" in "vaše". Zato se je tudi sam odločil svoje civilnodružbeno udejstvovanje krepiti v društvu Platforma sodelovanja. "In še ga bom," napoveduje Logar. Z vsakim novim članom v društvu je namreč klic k sodelovanju močnejši, je poudaril. "In tega mi verjetno nihče ne more zameriti, tudi politični sopotniki ne," je prepričan.

Janša se je že odzval na zapis Logarja, da potrditev politične usmeritve, ki naj Sloveniji vrne optimizem in pravo smer, ne zahteva podpisovanja nobenih izjav. Po Janševem mnenju bi Logar to moral povedati "tudi drugemu človeku na platformi, gospodu Jerneju Pikalu". Slednji je namreč nedavno za Delo dejal, da sam ne bi sodeloval v vladi, ki bi jo vodil Janša.

Janša zavrača špekulacije, da gre za usklajen manever

V današnji izjavi za medije je zavrnil tudi špekulacije, da gre za usklajen manever med njim in Logarjem. "Na levi strani volilnega telesa to vedo. Tudi takrat, ko je šlo za Virantovo listo, niso nasedli. Na desni strani telesa pa je več naivnosti in zaradi tega je treba zadeve razčistiti," je dejal Janša.

V poslanski skupini so medtem z odzivi skopi. Poslanec Žan Mahnič je dejal, da je sam izjavo podpisal, poslanska skupina pa po njegovih besedah ne razpada, ampak je enotna. "Kaj je s tistimi, ki niso podpisali, pa je treba njih vprašat," je dejal. V Logarjevem društvu sicer vidi "projekt rušenja SDS". "Vsak ima svobodno izbiro," pa je kratko komentirala poslanka Alenka Jeraj.

Dogajanje v SDS je danes komentiral tudi predsednik NSi Matej Tonin, ki je predlog za podpis tovrstnih izjav označil za "zanimiv pristop demokratične stranke". Kot eno od možnosti za takšen korak vidi discipliniranje lastnih poslancev, kot drugo pa "ustvarjanje šova, vtisa, da je nek razdor, ki ga očitno lahko tudi ni". Pomenljivo pa je po njegovem mnenju, da izjave niso podpisali trije poslanci, toliko jih je namreč potrebnih za ustanovitev poslanske skupine.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (760)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kostorog
15. 02. 2024 13.58
+2
Pravljica,,, volk in trije prašički,,,
M_teoretik
14. 02. 2024 21.59
+3
Logar je imigrirov iz Noriškega kraljestva!?
M_teoretik
14. 02. 2024 21.54
+2
Mu je Štefka čaj skuhala, pa je teku adijo Janez!?
M_teoretik
14. 02. 2024 21.53
+1
Vzemi le en dan, ki skril si ga tja na srčno stran Pozabil ga nikoli več ne boš
marlboro01
14. 02. 2024 21.43
+4
Jansa mal me spominja na Pucnikovo zgodbo vse se vrača
pekoči paradižnik
14. 02. 2024 21.42
+5
Bivši komunist in udbovec, danes pa borec s križem na prsih, ki se razglaša za brezmadežnega, je največja rak rana današnje Slovenije, 2020-2022 nas je prodajal orbanu kot stare puloverje.
pekoči paradižnik
14. 02. 2024 21.42
+5
Laž in korupcija sta nesmrtni duši starih komunistov, ki sedaj pri maši sedijo v prvi vrsti in v svoji zamaknjenosti že belo gledajo, tako da se ne ve ali jim prihaja ali odhajajo.
Poskočna
14. 02. 2024 21.41
-1
Sama bom volila Frangeža.
blazter
14. 02. 2024 21.35
Volji volilcev ali neupoštevanju strankarskih dogovorov?
Jermen
14. 02. 2024 21.22
+4
Boga desnica zarad JJ
Slava b
14. 02. 2024 21.03
+3
Janez ne sme spregledati tudi Roparja,ki mu bo pobiral glasove.Upokojenci se mu bodo maščevali zaradi ZUJFA,ki jim je vzel veliko procentov pri pokojninah,pa nikoli vrnil.
Defragment
14. 02. 2024 20.57
+4
Mi še vedno gojimo kult osebnosti. SDS je lahko tudi stranka brez Janše. Vsem je jasno, samo Janši ne. Velja tudi za ostale stranke. Če ima neka stranka vizijo in program, ki je dober, potem je lahko predsednik tudi MARICA CVEK. Samo v bananistanu smo še daleč od civilizirane politične scene.
Andrej Lon?ar3
14. 02. 2024 20.52
-16
Desnica se krepi, levičar beži...
Podlesničar
14. 02. 2024 20.59
+1
marlboro01
14. 02. 2024 21.50
+1
marlboro01
14. 02. 2024 21.50
+1
Jerry321
14. 02. 2024 20.46
+12
Januzel ve da mora razširiti svojo volilno bazo, ker se drugače za sestavo vlade lahko pod nosom obriše 😄 Z telim trikom poskuša zavesti volilce ki radi volijo “nove” obraze a sovražijo sds.
nostalgik
14. 02. 2024 20.41
+18
JANEZU JANŠI SE OBETA ODPOVED ČLANSTVA V SDS IN IZGON IZ STRANKE SDS , KOT SE MU JE ZGODILO PRI ZVEZI KOMUNISTOV V JUGOSLAVIJI,IN STRANKA BO OSAMOSVOJENA.
Vsemirje1
14. 02. 2024 20.31
+17
Stranka bivšega komunista,deluje v skladu z komunističnim načeli.Vsakih pet minut je potrebno potrjevati pripadnost komunajzarstvu.Tega se je Janša naučil na romanju dolgem 400 km in to peš v AVNOJ -sko mesto Jajce.V čast in slavo Josipu Broz Tito.Janša je na romanju v čast in slavo Titu,kot politični komisar(komunistični)in izvedenec samoupravljanja s temelji marksizma,to perfektno opravljal.Take stvari preidejo v kri.Enkrat komunist za vedno komunist.
son?ek11
14. 02. 2024 20.30
+11
Hahahaha, predstava za rajo!! Pa kaj nas ima janez res za taka bu. dala,?? Logar naj bi imel fiktivno strančico, ko naj bi pobirala glasove neopredeljenih. Tako računa janez, ker misli,,da bo zopet postal mandatar!! Jasno,,bi potem strančica izginila oz.se stopila v sds
Brakedirt
14. 02. 2024 20.24
+7
se ena dramska igra ukradene stranke
stanga123
14. 02. 2024 20.21
+8
3x mušketirje noben si pa danes ni upal pred kamere.eehhh
MladInPerspektiven
14. 02. 2024 20.17
+6
Boste videli sedaj bodo najeli, da se naredijo ankete za Logarja in če bodo videli, da mu pristopajo ofce iz LEVEGA pola potem se bo zadeva nadaljevala v nasprotnem primeru pa bo zadeva lepo utihnila in bo Logar nadaljeval v SDS u