Slovenija

Janša: Trudimo se Ukrajini zagotoviti pomoč. Tonin: Obstaja možnost kibernetskih napadov

Ljubljana, 24. 02. 2022 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA
Komentarji
2

Slovenski premier Janez Janša je že ostro obsodil vojaško agresijo proti Ukrajini. Zapisal je, da mora Rusija takoj umakniti svojo vojsko in v celoti spoštovati ozemeljsko celovitost Ukrajine. Na novinarski konferenci se je ponovno zavzel, da bi morala Evropska unija Ukrajini čim prej zagotoviti perspektivno polnopravnega članstva v EU. V tej luči sta s poljskim premierjem Mateuszem Morawieckim na EU in Evropski svet tudi naslovila posebno pismo, ki ga je doslej podprlo že več njunih evropskih kolegov. Dodal je, da neposredne nevarnosti za vojaške spopade na ozemlju Slovenije ni, obstaja pa možnost kibernetskih napadov. To je izpostavil tudi minister za obrambo Matej Tonin: "To je prva stvar, ki v vsej tej situaciji lahko grozi Sloveniji in na to seveda moramo biti pripravljeni."

Več videovsebin
  • Janez Janša ostro obsodil vojaško agresijo proti Ukrajini
    09:58
    Janez Janša ostro obsodil vojaško agresijo proti Ukrajini
  • Janša: Moj obisk v Ukrajini ni odpovedan, je pa prestavljen
    09:30
    Janša: Moj obisk v Ukrajini ni odpovedan, je pa prestavljen

Danes zjutraj je ruska federacija izvršila obsežno agresijo na neodvisno državo Ukrajino. "Slovenci vemo, kako se Ukrajinci danes počutijo. Naši izrazi solidarnosti, naše misli in molitve prihajajo iz srca, ker vemo, kako težko je, ko ne veš, ali si sam, ali je kdo s tabo, ali boš dočakal jutrišnji dan, ali se boš ubranil, ali bodo sanje o življenju v demokratični in svobodni državi preživele, ali pa jih bo groba vojaška sila zatrla," je uvodoma dejal Janša. 

Slovenija je bila v podobni situaciji pred 30 leti, je uvodoma dejal premier. Dodal je, da so vse misli in molitve pri Ukrajincih. Poleg orožja in vojske je ključno, da obstaja volja za obrambo doma in domovine, in ravno ta volja na koncu lahko tudi zmaga, je izpostavil Janša. Dejal je, da sta včeraj s predsednikom poljske vlade na predstavnike EU naslovila pismo, v katerem sta EU in Evropski svet pozvala, naj se Ukrajini po hitrem postopku zagotovi perspektiva polnopravnega članstva v Evropski uniji. Tekom noči se je temu pozivu pridružilo več kolegov. 

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Vlada RS

"Skupaj s kolegi iz Evropske unije in Nata se trudim za to, da Ukrajini zagotovimo pomoč, s katero se bo lahko ubranila. To je v tem trenutku kratkoročno najbolj pomembno," je še dodal. 

Predsednik ukrajinske vlade mu je dejal, da je popolnoma jasno, da je cilj ruske agresije obglavljanje ukrajinske države, zamenjava vlade in predsednika. "Dejal mi je, da se Ukrajina bori in potrebuje pomoč."

Ukrajini je po njegovih besedah treba tudi zagotoviti pomoč, s katero se bo lahko ubranila pred ruskim napadom. Glede dopoldanskega pogovora s predsednikom ukrajinske vlade Denisom Šmigalom je Janša med drugim dejal, da mu je ta povedal, da je cilj ruskega napada na Ukrajino zamenjava vlade in predsednika ter vzpostavitev proruske marionetne vlade. O današnji seji vlade o razmerah v Ukrajini je Janša povedal, da so na njem ocenili tudi neposredno stopnjo ogroženosti države. Ocenili so, da obstaja možnost kibernetskih napadov, neposredne nevarnosti za vojaške spopade na ozemlju Slovenije pa ni.

Slovenski državljani, ki so trenutno v Ukrajini, so po njegovih navedbah na varnem in v stiku s slovenskim veleposlaništvom. Zaenkrat ni podatkov, da bi bil kdo od njih pogrešan ali ranjen, je še dejal premier. "Delamo na tem, da nihče ne bi bil pozabljen," je še dejal.

Odzval se je tudi minister za obrambo Matej Tonin, ki je dejal, da se mu v tem trenutku zdi ključno, da moralno in finančno podpremo Ukrajino. "Da Ukrajina zdrži ta ruski pritisk in da jim damo upanje. Zato se mi zdi iniciativa članstva Ukrajine v EU primeren in dober odgovor, ki bi Ukrajincem dal predvsem neko evropsko perspektivo, pozitivno točko v vseh teh čudnih časih in ob ruskem napadu."  

Jasno je, da gre za neizzvan ruski napad na Ukrajino, je še dejal in dodal, da gre za kršitev vseh mednarodnih norm. "Očitno je, da je predsednik Putin izbral vojno namesto diplomacije." Gospodarstvo je opozoril, da obstaja možnost kibernetskih napadov. "To je prva stvar, ki v vsej tej situaciji lahko grozi Sloveniji in na to seveda moramo biti pripravljeni," je dejal.

Tonin je zagotovil, da se Slovenija na krizo odziva tudi v okviru Nata in EU. Poudaril je, da ima Slovenija trenutno v Latviji okoli 50 vojakov, ki se tam nahajajo zaradi ruskih aktivnosti na Krimu leta 2014. "Danes je seveda Nato sprejel in aktiviral določene obrambne načrte, da krepimo našo prisotnost na Vzhodu in s tem zagotavljamo tudi varnost vzhodnim članicam zavezništva Nato," je dodal Tonin. Razkril je še, da se Slovenija pogovarja s Slovaško, da bi tja napotili do 50 vojakov, ki bi pomagali okrepiti vojaško prisotnost v državi.

Skupaj s svojimi zaveznicami v zvezi Nato in Evropski uniji ostro obsojamo rusko vojaško agresijo proti Ukrajini brez primere, pa je premier že zjutraj tvitnil. "Rusija mora takoj umakniti svojo vojsko in v celoti spoštovati ozemeljsko celovitost Ukrajine," kjer pa je treba vzpostaviti območje prepovedi preletov, je zapisal v angleščini. "Vzpostavite prepoved preletov Ukrajine. Spoštujte zaveze iz memoranduma iz Budimpešte iz leta 1994."

Janša je ocenil, da je ruski napad izdaja, ki bo imela ogromne geopolitične posledice. "Mnoge države bodo sedaj skušale razviti svoj jedrski arzenal", saj proti temu ni več realističnih argumentov. Svet je vstopil v vročo hibridno vojno s posledicami brez primere. Premier naj bi se po napovedih danes v Bruslju udeležil kriznega sestanka voditeljev članic EU glede ukrajinske krize zaradi zaostrovanja varnostnih razmer. Medtem so na vladni palači v podporo Ukrajini, ki jo je danes zjutraj napadla Rusija, izobesili ukrajinske zastave.

MZZ pa je na zagovor ponovno poklicalo veleposlanika Ruske federacije Timurja Ejvazova. Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je veleposlanika zaprosil, naj svoji prestolnici prenese strogo obsodbo ruske vojaške invazije na Ukrajino. "Slovenija Rusko federacijo poziva k spoštovanju vseh mednarodno pravnih obveznosti, k prenehanju agresije in takojšnjemu umiku iz Ukrajine. S tem namenom Slovenija podpira nove omejevalne ukrepe Evropske unije, usmerjene med drugim na subjekte, ki so vpleteni v nezakonito odločitev Rusije."

Vojaška agresija proti Ukrajini, ki je suverena država z mednarodno priznanimi državnimi mejami, predstavlja kršitev mednarodnega prava in je resna grožnja evropskemu miru in varnosti. Ruska federacija bo morala prevzeti vso odgovornost za to enostransko odločitev, povzročeno škodo in izgubo človeških življenj, so zapisali pri MZZ. 

pasica vojna v Ukrajini
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3