Slovenija

Poslanci sprejeli predlog SMC. Janša: Ni kaj, vrhunci vladavine prava #Zimbabve

Ljubljana, 29. 12. 2020 14.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poslanci so sprejeli dopolnilo SMC k predlogu sedmega protikoronskega zakona, da se v sedmih dneh po uveljavitvi zakona izplača vse zaostale obveznosti do STA in da se ne glede na to, ali bo za leto 2021 sklenjena pogodba z STA, financira upravljanje javne službe STA na podlagi sprejetega poslovnega načrta. Premier Janez Janša se je na vloženo dopolnilo odzval z besedami: "Ni kaj, vrhunci vladavine prava," in dodal ključnik "Zimbabve".

Janja Sluga je predstavila dopolnilo, ki ureja financiranje STA.
Janja Sluga je predstavila dopolnilo, ki ureja financiranje STA. FOTO: POP TV

Poslanci so pozno zvečer s 44 glasovi za in 40 proti podprli dopolnilo k predlogu sedmega protikoronskega zakona, ki določa, da se v sedmih dneh po uveljavitvi zakona STA izplača zaostale obveznosti za opravljanje javne službe in da se financira upravljanje javne službe STA na podlagi sprejetega poslovnega načrta. Kot je vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga pojasnila v izjavi za medije ob robu seje DZ, na kateri obravnavajo tudi predlog sedmega protikoronskega zakona, so se za dopolnilo odločili glede na vse dogajanje v zvezi z nefinanciranjem STA za evidentno opravljanje javne službe.

"Seveda se povsem zavedam, da to nima zveze z epidemijo," je dejala Sluga. So se pa za dopolnilo odločili "glede na ravnanje Ukoma in vsa pravna mnenja, ki so bila podana, in glede na to, da smo mnenja, da bi se javna služba morala financirati in da Ukom nima pravice zahtevati od STA vsega, kar pač zahteva". "Nam se zdi, da je situacija ušla izpod kontrole, da je STA talec nekih osebnih zgodb," je pojasnila Sluga. Glede na vse pripombe zakonodajnopravne službe, ki so bile podane na ukrepe v predlogu sedmega protikoronskega zakona, "tudi s pravnega vidika ne vidimo, da bi bila zadeva posebej problematična", je dodala.

SMC je obenem danes vložila še dve drugi dopolnili in po pojasnilih Sluge se v poslanski skupini z njimi strinjajo večinsko. Na vprašanje, kaj ta dopolnila pomenijo v smislu morebitnega odmika SMC od aktualne koalicije, pa je odgovorila, da je to eden izmed korakov, ki so jih tudi v preteklosti že delali, a prej so to uskladili za zaprtimi vrati, zdaj pa so se odločili za samostojen korak. S sprejetjem dopolnil pa niso pogojevali  svoje podpore celotnemu zakonu, ker ta vendarle vsebuje številne dobre ukrepe, ki so potrebni, je dodala.

Tudi predsednik DZ Igor Zorčič iz vrst SMC je ocenil, da so napori, ki naj bi potekali na vladi za ureditev nastalih razmer, nezadostni, da je ustrezno to vprašanje urediti tudi na zakonski ravni. Tako bi po njegovih besedah v parlamentu dali "jasno sporočilo, da institucija, kot je STA, ki je ključnega pomena tudi v času epidemije, potrebuje neko vzdržno financiranje". Če obstajajo kakršna koli nesoglasja, na primer glede poslovnega načrta ali podobnega, pa je to po Zorčičevem prepričanju treba rešiti drugače, "ne pa z odtegnitvijo vseh finančnih sredstev in s hiranjem takšne institucije".

Podporo vloženemu dopolnilu so izrazili v več opozicijskih strankah, v LMŠ, SD, Levici in SAB, za ureditev financiranja pa so se v preteklih tednih zavzeli tudi v DeSUS. Poslanec Levice Miha Kordiš je v izjavi za medije ob robu seje v zvezi s tem dejal, da se je vlada Janeza Janše že zdavnaj odločila, da "želi vse medije, v katerih ne visi slika Janeza Janše, bodisi uničiti bodisi prevzeti tako je tudi z STA".

Vladni urad za komuniciranje (Ukom) je namreč po tem, ko je zavrnil plačilo nadomestila za opravljanje javne službe STA za oktober, 24. decembra z dopisoma sporočil, da zavrača tudi zahtevek za izplačilo nadomestila za javno službo za november in plačilo računov za opravljene storitve STA za potrebe vladne administracije za oktober in november, so v ponedeljkovem sporočilu za javnost navedli v vodstvu STA. Ob tem so izpostavili, da je Ukom do oktobra redno poravnaval obveznosti do STA, normativna ureditev pa se ni v ničemer spremenila.

Janez Janša v DZ.
Janez Janša v DZ. FOTO: Bobo

Premier Janez Janša se je na vloženo dopolnilo SMC k predlogu sedmega protikoronskega zakona, ki bi zagotovilo financiranje STA, že odzval. Med drugim je dogajanje pospremil z besedami: "Ni kaj, vrhunci vladavine prava," in dodal ključnik "Zimbabve".

Novico o vložitvi dopolnila je po Janševih navedbah treba brati kot: "Vložili smo zakon, na podlagi katerega se lahko kršijo vsi ostali zakoni. Ko gre za prvorazredne, ki si izplačajo po 100.000 evrov na leto, ne sme biti ovir."

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1466)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ezkijel Bluff
22. 01. 2021 17.55
Zakaj me lješnjak žali. Jaz nisem iz Zimbabveja ampak iz južnega Sudana.
User300173
30. 12. 2020 15.31
+2
Zimbabve? Ta je totalno odtrgan. Kakšno vezo ima sprejetje zakonov s tistim koncem tam dol? Navsezadnje se tudi leteči pingvini pojavljajo v DZ, kot bi bili živalski vrt. Kalapajserji.
volos
30. 12. 2020 13.21
+5
Pa saj ni veliko razlike med Zimbabve in Madzarsko
Salomon
30. 12. 2020 13.01
+0
Kaj pa vem, tile mediji so tudi kar nekaj, vlečejo denar, vse polno jih je, novinarji pa so inteligentno podhranjeni, njihovi komentarji velikokrat pristranski, vsiljujejo svoje mnenje, namesto, da bi objektivno pisali o dogodkih v svetu in doma... Po vsem tem pretresu s korono, bomo vsi zategnili pasove in verjemite, da je rezerve v medijih, ne le v STA več kot dovolj za to.. Spet en razkošni birokratski ustroj....
Mladi? Plasto
30. 12. 2020 12.49
+4
če ni tako kot reče veliki vodja , potem je vse narobe .....kje sem že to videl ..... aaaaaa jugoslavija :D tito :D ......
User1280007
30. 12. 2020 12.41
+3
Da, Zimbabve. Na čelu pa je Janez Mugabe.
FAUSTOS1
30. 12. 2020 12.37
+3
NEUSPEŠNOST slovenske janšistične vlade,se lepo vidi iz tega da nas neke države ki jih janša imenuje banana republike ali zinbadve prekašajo po dobrem-koreja,singapur,tajvan.kanbodža,butan,tajland mongolija so vsa 6-9 x bolje išle v korona krizi kot janšisti z svojim terorjem,seveda ovce čitajo le twite in jih resnični svetovni podatki ne zanimajo.
ValterUdovernik
30. 12. 2020 12.21
+8
Jansa je primitiven, zakompleksan provincijalec. Pred leti je zalil prebivalce Backe Palanke, zdej pa zali prebivalce Zimbabveja. Kdaj pridejo na vrsto prebivalci Filovcev, Spodnje Ligojne al pa Velikih Lasc?
lado-a1
30. 12. 2020 12.21
+6
Boljše Zimbabwe kot twitov Auschwitz!
ina5785
30. 12. 2020 12.07
+7
Koliko HUDEGA je to bitje naredilo slovenskemu narodu!!! Pa KJE se najdejo ljudje, ki ga občudujejo??? KDO so ti??? KAJ je z njimi narobe??? Zagotovo so to zelo nesrečne duše, ki se s svojim malikovanjem počutijo, da so vsaj takrat nekaj VREDNE!?
FAUSTOS1
30. 12. 2020 11.58
+5
smc -zinbadve, janša jih žali a oni smc lepo tiho,dobra plača je zlata vredna-a to smc podrejanje pomeni ,da na naslednjih volitvah ne bo več.
pep b
30. 12. 2020 11.55
+2
Raka rana domobranckov tipa Castrat je resnica.
pep b
30. 12. 2020 11.54
+3
Zadovoljen Castrat?
pep b
30. 12. 2020 11.53
+4
Združenje tiskovnih agencij je Janšo pozvalo, naj kot najvišji predstavnik izvršne veje oblasti deluje »v skladu z in v duhu pooblastil, ki vam jih je poverilo slovensko ljudstvo« in razreši situacijo s preprostim ukrepom za ponovno vzpostavitev financiranja STA. Pismo sta podpisala predsednik združenja in direktor nemške tiskovne agencije DPA Peter Kropsch ter generalni sekretar združenja Alexandru Ion Giboi.
pep b
30. 12. 2020 11.53
+5
V pismu Janši EANA opozarja, da je ob upoštevanju javno objavljenega pravnega mnenja urada vlade za zakonodajo in ločenega pravnega mnenja, ki ga je naročilo vodstvo družbe STA, začasna ustavitev financiranja agencije in njene javne službe očitno neupravičena. »Iz naše analize dejstev je začasno ustavitev financiranja mogoče pojasniti le kot obliko pritiska na neodvisnost STA, to je ravnanje, ki je nesprejemljivo in ga obsojamo, če je temu tako, saj je v nasprotju z osnovnimi vrednotami našega zavezništva in celo nasprotuje temeljnim načelom demokratičnih družb,« so zapisali v pismu Janši.
pep b
30. 12. 2020 11.53
+3
»Prepričani smo, da se tudi vi strinjate z nami, ko poudarjamo pomen svobode medijev pred kakršnim koli političnim vmešavanjem,« je združenje zapisalo v pismu Janši. »Poleg tega verjamemo v popolno in odprto demokratično upravljanje Slovenije, njene vlade in vaših dejanj kot premiera,« so zapisali.
pep b
30. 12. 2020 11.52
+5
EANA, ki združuje 32 evropskih tiskovnih agencij, med njimi francosko AFP in nemško DPA, je danes opozorila, da je v zvezi z ukinitvijo financiranja pismo Janši poslalo prejšnji teden, 10. decembra, vendar pa doslej od slovenske oblasti odgovora ni prejela.
Castrum
30. 12. 2020 11.31
-3
Deutsche Presse-Agentur GmbH (dpa) je nemška tiskovna agencija, ustanovljena leta 1949. S sedežem v Hamburgu je postalo pomembna svetovna operacija tiskanih medijev, radia, televizije, spleta, mobilnih telefonov in nacionalnih tiskovnih agencij. Novice so na voljo v nemškem, angleškem, španskem in arabskem jeziku. Dpa je največja tiskovna agencija v Nemčiji] s sedežem v Hamburgu in osrednjim uredništvom v Berlinu. V tujini je zastopana s približno 100 lokacijami in ima 12 državnih služb v Nemčiji z ustreznimi pisarnami. Dpa ima 673 zaposlenih, promet je leta 2019 znašal 92,9 milijona evrov Dpa je bila ustanovljena kot zadruga v kraju Goslarr 18. avgusta 1949, družba z omejeno odgovornostjo pa je postala leta 1951.
Castrum
30. 12. 2020 11.31
-2
Nemška tiskovna agencija dpa je zasebna družba z omejeno odgovornostjo po nemški zakonodaji (GmbH) s 177 nemškimi delničarji (založbe časopisov in revij, založniki, radiotelevizijske organizacije in medijske skupine).
Castrum
30. 12. 2020 11.32
-3
Za širjenje obzorij zaslepljenčkov😁😜
Castrum
30. 12. 2020 11.34
-3
Poročilo STA za leto 2019: Poslovanje STA v letu 2019 lahko ocenimo kot uspešno. Doseženi poslovni izidi kažejo, da je družba poslovno leto končala pozitivno, z 10.650 EUR dobička. Ustvarili smo 4,23 mio EUR poslovnih prihodkov
riss
30. 12. 2020 11.19
-4
Kaj bo novi podvig Janje Sluga in SMC-ja? Osramotite se še enkrat in se vrnite, ter omogočite levo&prokomunistično vlado, da vzamete perspektivo gospodarstvu s podpiranjem parazitov in nas bo sram pred celim svetom.
Antoniozmaj
30. 12. 2020 11.53
+5
a ni ta "vlada" tolk trdna, da bi bilo to nemogoče? A ti nekaj jokaš zdaj? Neki si otožen, ožaljen...
pepi bolcev
30. 12. 2020 10.54
+8
Kako zanimive zgodbe, pa nihce za njih ne ve, ker domobrancki nabijajo o burekih, ceticas, koruZi itd. Sama megla. Revcki.