Slovenija

Janša o incidentu na meji: 'Kot leta 1994 v aferi Depala vas'

Ljubljana, 12. 06. 2020 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Daniel Fazlić
Komentarji
1373

Medtem, ko so poročanje Primorskega dnevnika v zvezi z incidentom na meji sprva označili za lažne novice, je postalo jasno, da se je incident zgodil, a dan prej. Policija je prijavo v zvezi z dogodkom preiskala, več kot dva tedna po njem pa vojska še vedno obljublja temeljito preiskavo, čeprav je njihova prva sicer pokazala, da gre za lažno novico. V tem času so nekateri objavili identiteto 32-letnika, ki ga je ustavila vojska, nato pa ga je doletel pogrom iz določenih "medijev". Te je nato delil tudi premier Janez Janša in dodal, da gre lahko za akcijo diskreditacije Slovenske vojske. V ozadju pa naj bi bili "kadri globoke države" v tožilstvu, policiji in medijih.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Preiskava še poteka
    01:24
    Iz 24UR: Preiskava še poteka
  • Iz 24UR: Domnevni incident na meji
    02:39
    Iz 24UR: Domnevni incident na meji
Janez Janša
Janez Janša FOTO: Bobo

Janša je na Twitterju poobjavil prispevek, v katerem razkriva domnevno identiteto omenjenega sprehajalca, hkrati pa navaja, da naj bi šlo "za radikalnega titoista in zagovornika Antifa". Prav tako navajajo, da pri tem dogodku "ne gre izključiti možnosti o načrtni provokaciji Slovenske vojske in s tem tudi vlade z namenom insceniranja incidenta".

Premier je ob tem zapisal tudi svoj komentar: "Kot leta 1994 v aferi Depala vas. Inkarnacija Smolnikarja - oboževalec diktatorja, član mednarodne teroristične organizacije v akciji za diskreditacijo Slovenske vojske, v ozadju pa kadri globoke države v tožilstvu, policiji in MSM (osrednji mediji, op.a.)".

Zatem je Janša poobjavil tudi tvit nekega drugega uporabnika tega družbenega omrežja, da je "slučajno Slovenska vojska na meji legitimirala podpornika, člana teroristične organizacije Antifa in 'gorečega' nasprotnika Janeza Janše".

 V kabinetu predsednika vlade na vprašanje STA, ali premier meni, da je šlo za insceniran dogodek in da so v njegovem ozadju kadri globoke države v tožilstvu in policiji, zaenkrat njegovih stališč niso podrobneje pojasnjevali. Prav tako STA še čaka odgovor na vprašanje, kako bo premier ukrepal v tem primeru.

To je sicer doslej prvi javni odziv premierja Janše glede omenjenega domnevnega incidenta. Je pa v četrtek ob vabilu Slovenske vojske na novinarsko konferenco načelnika Generalštaba Slovenske vojske zapisal, da "Slovenija zaupa Slovenski vojski in podpira njene pripadnike pri opravljanju odgovorne in častne dolžnosti služenja domovini. Hvaležni smo jim za pomoč policiji pri varovanju državne meje in preprečevanju ilegalnih migracij. Prebivalci ob meji še posebej".

Preiskava spornega dogodka na meji z Italijo po dosedanjih informacijah s policijske uprave v Kopru še ni končana. Zadevo preiskuje tudi Obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo, poročilo o dogodku pa je zahteval predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor. Pojasnila pričakuje tudi opozicija.

Hojs: Incident na meji z Italijo "umetno ustvarjen"

Aleš Hojs je napovedal, da bo državnemu zboru znova predlagal aktivacijo 37a člena zakona o obrambi, ki bi vojakom na meji dal policijska pooblastila, "če bo intenzivnost migracij zopet večja".
Aleš Hojs je napovedal, da bo državnemu zboru znova predlagal aktivacijo 37a člena zakona o obrambi, ki bi vojakom na meji dal policijska pooblastila, "če bo intenzivnost migracij zopet večja". FOTO: Aljoša Kravanja

Notranji minister Aleš Hojs je danes ob robu obiska v Metliki izjavil, da je bil domnevni incident na meji z Italijo, ko naj bi slovenski vojak s puško ustavil sprehajalca, "umetno ustvarjen". "Naloga vsakega, ne samo vojaka, je, da preprečuje kazniva dejanja," je dejal Hojs. "Če je ta vojak imel indic, da gre za organiziran kriminal, da gre za tihotapljenje ljudi, je - tako kot bi moral narediti vsak izmed nas - v bistvu moral odreagirati in kazniva dejanja preprečevati," je dejal Hojs. Preiskava dogodka sicer še poteka.

Minister je bil kritičen tudi na račun medijev, ki naj bi v četrtek "izjemno zavajali". "Informacije o tem, da vojska ne bi smela nositi orožja, so neresnične," je poudaril. Hojs sicer ni pojasnil, kateri mediji naj bi poročali o tem, da vojska ne bi smela nositi orožja. So pa številni strokovnjaki za varnost - med njimi obramboslovca Jelena Juvan in Vladimir Prebilič - opozorili, da glede na sedanja pooblastila po 37. členu zakona o obrambi vojak pri varovanju meje nikakor ne bi smel uperiti orožja v osebo in jo na tak način ustaviti, vsaj ne v primeru, kot je bil opisan. To bi lahko naredil samo policist, s katerim je vojak v skupni patrulji za nadzor državne meje.

Hojs je sicer izpostavil še, da ne držijo trditve, "da bi morali biti vojaki neprestano skupaj s policistom". "Sodelovanje vojske tudi ob neuporabi 37a člena (zakona o obrambi, op. a.) pomeni, da je vojska pod usmerjanjem in nadzorstvom policije in tudi v teh primerih je vojska tam bila pod takim nadzorom," je zagotovil minister. Hkrati je napovedal, da bo državnemu zboru znova predlagal aktivacijo 37a člena zakona o obrambi, ki bi vojakom na meji dal policijska pooblastila, "če bo intenzivnost migracij zopet večja".

Sicer so tudi v Slovenski vojski že nekajkrat pojasnili, kakšne so naloge slovenskih vojakov pri varovanju meje. S policisti pri varovanju meje sodelujejo v mešanih patruljah, ki jih običajno sestavljata po dva vojaka in en policist. Ni nujno, da so vseskozi fizično skupaj, ampak so lahko tudi v stiku s pomočjo komunikacijskih sredstev.

LMŠ zahteva sklic Knovsa zaradi domnevnega incidenta na meji

 

V Slovenski vojski so v četrtek posredno potrdili, da je do incidenta najverjetneje prišlo in uvedli preiskavo.
V Slovenski vojski so v četrtek posredno potrdili, da je do incidenta najverjetneje prišlo in uvedli preiskavo. FOTO: Slovenska vojska

 Stranka LMŠ je danes podala zahtevo za sklic seje komisije državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) zaradi domnevnega incidenta na meji z Italijo, ko naj bi slovenski vojak puško uperil v civilista in ga ustavil. Zanimajo jih predvsem dejavnosti Obveščevalno - varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo v zadevi.

V LMŠ menijo, da so bili izsledki Slovenske vojske glede dogodka zamolčani. Namigujejo, da je OVS "namenoma zamolčala resnična dejstva incidenta" in da je tudi delovala po navodilih obrambnega ministra Mateja Tonina.

Ta je namreč po prvi objavi opisa dogodka v Primorskem dnevniku konec maja ocenil, da gre morda za lažno novico. V Slovenski vojski so namreč preverjali, kdaj naj bi do incidenta prišlo. Ugotovili so, da naj bi se to zgodilo 8. maja, nakar so zagotovili, da takrat na območju, kjer naj bi prišlo do incidenta, ni bilo pripadnikov Slovenske vojske.

Pred dvema dnevoma pa smo na našem portalu razkrili, da je sprehajalec policiji identificiral oba vojaka, ki sta bila vpletena v dogodek, eden od njiju pa ga je ustavil tako, da mu je meril s puško v glavo in od njega zahteval, naj poklekne. Do dogodka pa naj bi prišlo 7. maja, dan prej, kot se je sprva mislilo. V Slovenski vojski so v četrtek posredno potrdili, da je do incidenta najverjetneje prišlo in uvedli preiskavo. Prevzela jo je OVS.

V LMŠ menijo, da gre v vsej zadevi za "sum več hudih kršitev s strani uradnega uniformiranega pripadnika Slovenske vojske in zlorabe pristojnosti, ki jih imajo pripadniki Slovenske vojske pri opravljanju nalog na meji". Okoliščine je nujno treba razjasniti, so pozvali.

KOMENTARJI (1373)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maki3322
15. 07. 2020 16.18
+1
DESUS ali nimate jajc, da izstopite iz korompirane vlade.
Frane Šajn
14. 06. 2020 19.02
+6
"Ja al tu je palitičen kanstrukt ud kamunajzrju!"Lejte! Jez zdej nejsm več kamunist pa tega ne dejlam več ste vidli??" Ja rejs je Janez!!!! so zarjavejli vsi v an glas! Vedno trdim , da je človek samo tisto kar nosi v glavi!
Frane Šajn
14. 06. 2020 18.53
+6
To bitje je pa totalno brez obraza!
rottwailer
13. 06. 2020 16.46
+12
G. JJ Vi ste močno bolan v svojih izjavah
Marcelo Malani
13. 06. 2020 16.04
+0
Policija vprašajte tega tipa kaj je počev na tej strani državne meje.če so bile zaradi epidemije meje z italijo zaprte.Kordiš tega tipa bi moral poznati.To je zrežiran dogodek in mal potipajte tega tipa pa bo povedal skom sklepa posle tu v Sloveniji.
FAUSTOS1
13. 06. 2020 10.39
+13
teški zdrastveni problem,ni mu pomoči
bikoborec69
23. 06. 2020 08.11
+0
Janšizem je po novem bolezen? Res ste nekateri bolani
BenQurer24
13. 06. 2020 08.13
+4
človk misle, če držiš knjigo v roki da si že pameten....
Optimiran
13. 06. 2020 08.09
+22
Še dobro da Slovenija ni atomske bombe, ker bi se vsak dan spraševali ali že pritiska gumbe. Premierska funkcija bi morala biti zdravniško bolj zavarovana.
BenQurer24
13. 06. 2020 08.02
BroNo1
12. 06. 2020 21.59
+9
ds-65
12. 06. 2020 21.59
+11
Leta 1991 sem bil v TO in sem se boril za samostojno Slovenijo. Sedaj vidim da samostojne Slovenije ni več. Smrt komunizmu in rdeči zvezdi, svoboda Slovenskemu narodu.
Lucky
12. 06. 2020 21.57
+9
Torej, prvi minister ni padel samo na nivo kavarniškega komentiranja, ampak celo na nivo gostilniških komentarjev? Kakšno blamažo moramo preživljati. Ko že misliš, da nižje ne gre, ti modeli vedno najdejo nove načine, da nas ponižujejo. Noro, kam smo padli.
IanNow
12. 06. 2020 21.57
+5
Da se temu tipu da.. Leta 2020 se dejansko delati zdraho...@twito..pa lepo bi bil v penzijo.. Denarja ni na kradel nic manj od farmacevta iz Ljubljane.
Millady
13. 06. 2020 15.06
+0
S to razliko, da je prvi kradel od vseh državljanov, drugi le od Ljubljančanov. V bistvu so najslabše odnesli Ljubljančani, 2x okradeni :)
melhijad1
12. 06. 2020 21.55
+5
spelte se ze nekam vladni bedniki.....
Leviizgubljeni
12. 06. 2020 21.54
-8
Vidi se da ste sami protestniki s peciklov danes tu! Bluzite sto na uro samo filozofiranje
dantol
12. 06. 2020 21.53
+17
Resno.A JJ dela korist naše države?Na twitterju se obnaša kot oranžni hitler.Bedno
miha pod
13. 06. 2020 09.53
-5
Po tvoje mora biti tiho in mirno prenašati nebuloze posvečenih?
Marcelo Malani
13. 06. 2020 16.09
+0
Bedno je to kako se obnašate rdeči lenuhi vas redimo pa bo tudi te kmalu konec v Vardi smo dobili lasersko orožje ki uniči tudi kolesa in prtljago.
janezpodre
12. 06. 2020 21.50
+29
Marsikaj se je že zgodilo v zgodovini SLO, ampak takšnega lažnivega in pokvarjenega tipa in njegovih pravtakšnih prisklednikov pa še ne. Do sedaj so imele povojne generacije izjemno srečo, prve živijo v miru in blagostanju in potem pride neki psiho in poskuša izničit pridobljeno in naredit izjemno stanje, ker ogrožajo SLO neki rdeči zombiji in pismeni vampirji. Dajte ljudje, ne more peščica kmetavzarjev guncat afne in se delat norca iz 80% normalnih Slovencev.
miha pod
13. 06. 2020 09.56
-5
kako si pa ti naštel 80% normalnih, zame jih je tvojega vrednotenja le 20%, resnično normalnih pa vsaj 50%, drugi so pa nekje vm!
Marcelo Malani
13. 06. 2020 16.13
-3
Normalni slovenci ne vlačijo sovražne simoboli po ljubljani ki imajo na tisoče nedovžnih življen na vesti.ali pa slačenje ,pa če bi bilo vsaj kaj zavidet ti gre na buhanje.
Lali01
12. 06. 2020 21.50
+8
Vse ok, ampak Jerca Korče res nima pojma in škoda da kaj komentira. Šarec res nima primernih ljudi...
Lali01
12. 06. 2020 21.55
-4
Res hud incident... Sploh za levake. Kdor daje minuse je res omejen.
Borut Stari
13. 06. 2020 08.15
+4
TheGreatRusia
12. 06. 2020 21.44
-7
AMPAK STE MEDIJ, "TEORIJA ZAROTE"... DOBRO VI VESTE O ČEM SE GRE, LE STOPITE NA STRAN GLOBOKE DRŽAVE!
marston
12. 06. 2020 21.32
+9
Možno je, da ima Janez prav, da je odzadaj globoka država in da je vse zrežirano. Tudi ukrep vojaka. Vprašanje je, kako on to ve in ali je mogoče igral režiserja? Samo ugibam.
+10
Ne rabiš nič ugibati, v naprej pripravljen scenarij.