Slovenija

Janša o volitvah

Ljubljana, 28. 11. 1997 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ljubljana, 28. novembra (STA) - Predsednik SDS Janez Janša je poleg strankinega stališča do pisnega mnenja predsednika republike Milana Kučana o lustracijskem zakonu na novinarski konferenci predstavil tudi oceno minulih volitev v državni svet ter pri tem poudaril, da je ob posrednih volitvah 22 predstavnikov lokalnih interesov SLS omogočila, da zastopstvo državnega sveta v tem delu ne odraža enake politične slike, kot je nastala po lokalnih volitvah v DS leta 1994.

Glede stališča SDS do mnenja predsednika republike Milana Kučana o lustracijskem zakonu je Janša še ocenil, da gre pri tem za doslej najdaljše pismo predsednika v državni zbor in da ga je po vsebini mogoče oceniti kot epljenko med stališči parlamentarnega sekretariata za zakonodajo in pravne zadeve ter stališči dr. Ljuba Bavcona, ki so bila objavljena v javnih občilih. Trditve predsednika Kučana, da že vsa zadnja leta svetuje državnemu zboru, naj zakonsko uredi popravo minulih krivic, je ocenil za sprenevedanje. Metanje peska v oči naj bi po Janševih besedah dokazovala med drugim nedavna zavrnitev opozicijskega dopolnila za nekaj milijonov proračunskih tolarjev za delovanuje Združenja žrtev komunističnega nasilja. Poleg tega pa predsednik Kučan tudi spregleda dejstvo, da vlada že dve leti v drugo obravnavo državnemu zboru ni poslala zakona o odškodninah, ki je pogoj za poravnavo nekdanjih krivic in izplačilo odškodnin.

Po mnenju SDS bo predsednik države pred mednarodno javnostjo težko zagovarjal stališče, da lustracija ni v skladu s stališči Sveta Evrope (SE), saj ravno Resolucija SE št. 1096 natančno predpisuje, v kakšni obliki je lahko lustracija izvedena v skladu z načeli pravne države. Glede domnevne protiustavnosti lustracijskega zakona pa je Janša opozoril, da predsednik države nikjer ne omenja, da Slovenija že ima lustracijsko doložbo v zakonu o sodniški službi in da je slednja tudi že prestala ustavno presojo pred ustavnim sodiščem.