Slovenija

Zaradi Janševega pisma Šketi SD razmišlja o ustavni obtožbi

Ljubljana, 02. 07. 2020 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Danijela Levpušček, STA
Komentarji
3136

V tožilskih vrstah prah dviguje pismo, ki ga je na generalnega državnega tožilca Draga Šketo naslovil predsednik vlade Janez Janša. V njem tožilstvu očita slabo opravljanje dela, ker da ne ukrepa ob domnevnih grožnjah s smrtjo njemu oziroma "spodbujanju k množičnim umorom" njegovih volivcev. Tožilstvo deluje učinkovito in zakonito, tožilci pa skladno z ustavo in zakonom, je v odgovoru zapisal Šketa. Po mnenju Tanje Fajon pa gre za grob poseg v druge veje oblasti, ki jih sili tudi v ustavno obtožbo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Janša pisal tožilcu
    02:37
    Iz 24UR: Janša pisal tožilcu
  • Iz SVETA: Fajonova napoveduje ustavno obtožbo
    02:14
    Iz SVETA: Fajonova napoveduje ustavno obtožbo

Janez Janša pismo, naslovljeno na generalnega državnega tožilca Draga Šketo, začne s trditvijo, da smo v Sloveniji zadnje mesece priča "stopnjevanim in organiziranim grožnjam s smrtjo". Državnemu tožilstvu očita, da dogajanje pasivno spremlja ter ga v nekaterih primerih posredno celo spodbuja. "Zaradi očitnega zanemarjanja svoje zakonske vloge ste odgovorni za stopnjevanje spodbujanja k nasilju, s tem pa prevzemate tudi neposredno odgovornost za posledice, ki jih organizirane grožnje s smrtjo, javno podpiranje takšnega početja ter pasivnost pristojnih organov slej ko prej prinesejo. Za vsako morebitno žrtev organiziranih groženj s smrtjo boste neposredno odgovorni," zagrozi.  

Janša je v dopisu izpostavil tudi nekaj povezav na spletna mesta, za katere je ocenil, da vsebujejo objave očitnih kršitev ustave in zakona z znanimi storilci. Šketa je premierjevo opozorilo odstopil v reševanje pristojnemu državnemu tožilstvu.

V nadaljevanju Janša našteje ustavna in zakonska določila, ki naj bi jih na rednih petkovih protestih kršili ob zatiskanju oči tožilstva. Po njegovem mnenju delujejo tako v nasprotju z določilom, ki zagotavlja nedotakljivost življenja, kot s tistim, ki prepoveduje nasilje. "Po mnenju tožilstva torej spodbujanje k množičnim umorom ni nekaj, kar bi se preganjalo po uradni dolžnosti, ampak zgolj na predlog prizadetih. Naj torej več kot 220.000 volivcev, ki so na zadnjih volitvah podprli zmagovalno SDS, posamično podaja predlog za pregon namesto pristojne institucije, ki ignorira ustavno in zakonsko ureditev?" se sprašuje predsednik vlade, ki torej še vedno vztraja, da pomenijo napisi "smrt janšizmu" neposredno grožnjo njemu in njegovim podpornikom, in ne, kot zagotavljajo protestniki, poziv h končanju njegove politike. 

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Miro Majcen

"Spoštovani gospod državni tožilec, iz zgodovine zadnjega stoletja je splošno znano, da so javnemu in organiziranemu hujskanju množic z gesli "Juden raus!", "Smrt fašizmu!" in podobnimi sledila pobijanja najprej posameznikov, nato pa celih skupin; vse do stopnjevanja v zločinih proti človeštvu in genocidu," še zapiše Janša, ki protestnikom med drugim očita ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve. Pismo pa zaključi z ugotovitvijo, da nikjer po svetu, kljub množičnim in mestoma nasilnim protestom, "ni bilo mogoče zaslediti nekaj tako skrajnega, kot se dogaja pri nas: organizirane grožnje s smrtjo celotni demokratični politični opciji".  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Janša je pismo, ki ga v tožilskih vrstah dojemajo kot nesprejemljiv pritisk, poslal v vednost tudi predsedniku republike Borutu Pahorju, predsedniku državnega zbora Igorju Zorčiču, predsedniku državnega sveta Alojzu Kovšci, podpredsednikom vlade Aleksandri Pivec, Zdravku Počivalšku in Mateju Toninu, ministrici za pravosodje Lilijani Kozlovič, notranjemu ministru Alešu Hojsu in generalnemu direktorju policije Antonu Travnerju. Pismo je bilo poslano 19. junija. 

Šketa v odgovoru izpostavil neodvisnost in avtonomnost tožilcev

 Tožilstvo deluje učinkovito in zakonito, tožilci pa skladno z ustavo in zakonom, je v odgovoru na Janševo pismo zapisal Drago Šketa. Spomnil je, da so državni tožilci skladno z zakonodajo pri svojem delu samostojni in neodvisni. "To zakonsko določbo spoštujem in državnim tožilcem v posameznih zadevah nikoli ne dajem usmeritev, navodil ali kakorkoli drugače posegam v njihovo odločanje," je poudaril. 

Izpostavil je tudi na rimsko listino o evropskih pravilih in načelih za tožilce, ki poudarja, da morajo biti državni tožilci pri sprejemanju odločitev avtonomni in izvajati svoje dolžnosti brez zunanjih pritiskov oziroma vmešavanja ob upoštevanju načel delitve oblasti in odgovornosti.

Tudi sam pa že več let opaža, da se v javnem diskurzu pojavlja vse več nestrpnosti, sovražnosti in grobosti. "Državni tožilci sicer nismo tisti, ki bi mogli odločilno vplivati na družbeno klimo in ustrezno visoko odgovornost za izbiro besed pri javnem izražanju, saj je kazenska zakonodaja tisto skrajno sredstvo za zavarovanje družbe pred najbolj nevarnimi dejanji," je navedel. Ob tem je izpostavil delovanje delovne skupine glede obravnave problematike kaznivega dejanja.

Janševo pismo so v ponedeljek obravnavali tudi na državnotožilskem svetu, nanj pa se bodo predvidoma javno odzvali prihodnji teden, piše Dnevnik, ki je prvi objavil zgodbo. 

Odziv pravosodne ministrice

Na pravosodnem ministrstvu so za Dnevnik poudarili, da je presoja posameznih ravnanj v domeni organov odkrivanja in pregona, ki so pri svojem delu samostojni in glede tega ne prejemajo in ne sledijo nobenim navodilom. Zato jim je treba dopustiti, da svoje delo opravijo korektno in strokovno. Če pa bi se izkazalo, da ni bilo tako, pa so za to na voljo ustrezni nadzorni mehanizmi. To je danes v izjavi za medije pred sejo vlade poudarila tudi pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič. Na vprašanje, ali pismo predsednika vlade razume kot pritisk na neodvisno vejo oblasti, pa je odvrnila, da je to njegova odločitev in jo kot take ne želi komentirati.

Ob tem je ministrica dodala, da je treba vsakršno nestrpnost in sovražnost obravnavati v okviru kazenskega ali prekrškovnega postopka, ker da je tega preveč. Na vprašanje, ali vidi smrt janšizmu kot grožnjo posamezniku ali kaj drugega, je odgovorila, da je vrhovno sodišče že pojasnilo, kaj je vsebina kaznivega dejanja sovražnega govora. Meni, da vsakršno pozivanje k ubijanju ne glede na to, ali je to janšizem ali katera druga ideologija, "ni primerno, kajti pozivanje k ubijanju pomeni, da lahko ubiješ nekoga, ki je živ, in lahko to tudi privede do nepravilnih posledic".

Da mora tožilstvo svojo nalogo pregona opravljati popolnoma neodvisno od kakršnegakoli političnega pritiska, so poudarili tudi v uradu predsednika republike.

Nekdanji generalni državni tožilec Zvonko Fišer pa je za Dnevnik dejal, da česa podobnega ni doživel v vsej svoji tožilski karieri, niti v času Jugoslavije. Tovrsten pritisk na generalnega državnega tožilca se mu zdi popolnoma neprimeren in prek meja dopustnega občevanja med državnimi organi.

Fajonova: Janševi grobi posegi v druge veje oblasti nas silijo tudi v ustavno obtožbo
 

Tanja Fajon
Tanja Fajon FOTO: Miro Majcen
V SDS so konec leta 2018 vložili ustavno obtožbo zoper takratnega premierja Marjana Šarca. Za to so se odločili "zaradi nepripravljenosti vlade za uresničitev ustavne odločbe glede financiranja zasebnega šolstva".

Voditeljica SD Tanja Fajon je Janševo pismo ocenila kot zelo neprimerno, drzno in nesprejemljivo dejanje. Ker gre za "grobo poseganje v samo delovanje vej oblasti", to po njenem prepričanju zahteva tudi presojo, ali vložijo ustavno obtožbo. O tem se sicer, kot je pojasnila, še niso pogovarjali z opozicijskimi partnerji. "Je pa gotovo to dovolj zrela zadeva, ki jo imamo Socialni demokrati na mizi," je dodala. Uvedbo postopka o obtožbi predsednika vlade lahko državnemu zboru predlaga najmanj deset poslancev, kar pomeni, da v poslanski skupini SD to lahko storijo tudi sami.

"Očitno je to praksa te vlade in tej praksi moramo reči ne," je dejala. To po njenih navedbah ni prva tovrstna poteza predsednika vlade, ko zelo grobo posega v neodvisno sodstvo, organe pregona ali njihovo strokovno delo. Omenila je spremno pismo zunanjega ministra Anžeta Logarja k poročilu o vladavini prava, ki da je bilo zelo ideološko in po mnenju Fajonove meče slabo luč na državo.

V SD vlado pozivajo, naj odstopi in da priložnost novi vladi, ki bo spet vzbudila zaupanje posebej med državljankami in državljani. Najboljša pot do tega pa bi bile predčasne volitve, je poudarila Fajonova. 

V Levici so se pripravljeni pogovarjati z SD o ustavni obtožbi premierja, tudi v SAB še čakajo konkretne predloge

V Levici so se pripravljeni pogovarjati z SD o vložitvi ustavne obtožbe premierja, je dejal Matej T. Vatovec. Ob tem je bil kritičen do soliranja SD, saj da bi se morali uskladiti in vsebinsko pogovoriti. "V opoziciji smo dogovorjeni, da take velike teme, kar ustavna obtožba predsednika vlade gotovo je, najprej usklajujemo oziroma se o njih pogovarjamo, tako da nas pravzaprav čudi in preseneča, da za takšno veliko zadevo spet izvemo iz medijev," je dejal. 

Tudi v SAB so za možnost ustavne obtožbe izvedeli iz medijev in poudarili, da še ne poznajo konkretnih predlogov. "Pred seboj še nimamo konkretnih predlogov in argumentov stranke SD. Ko bodo znani, bomo sprejeli svojo odločitev," so odgovorili na vprašanje, ali bi se bili pripravljeni pridružiti predlogu SD o ustavni obtožbi. "Smo pa v SAB že večkrat povedali, da je edini način, s katerim lahko Slovenijo rešimo Janševe vlade, konstruktivna nezaupnica. To je edina pot do predčasnih volitev," so še dodali.

V LMŠ možnosti ustavne obtožbe za zdaj ne komentirajo.

Spomnimo

Tožilstvo je v minulih tednih že zavrglo ovadbo zaradi napisa "smrt janšizmu, svoboda narodu",  ki pa je transparentu očitala kaznivo dejanje spodbujanja sovraštva in ne grožnje. Prav tako niso preganjali poziva posameznika k uboju Janše na marčnih protestih, ker tedaj premier kot oškodovanec takšnih predlogov za pregon ni podal. 

Je pa zato policija sredi junija začela postopek zoper več oseb zaradi suma storitve kaznivega dejanja grožnje na transparentih na protivladnih protestih."Policija je v teh primerih neposredno sama ugotovila razloge za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja na predlog oškodovanca. O zaznavi je bil seznanjen oškodovanec, ki je predlog za pregon tudi podal," so takrat pojasnili. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amasakul
06. 12. 2022 15.59
Potrebno je priznati poraz ... to pa je najtežje, če folk polivaš z solzivcem, kaj ne da.
medo357
04. 07. 2020 12.34
+4
Tovariši na 24ur in tovarišica Tanja, Jugoslavije ni več, je že dolgo mrtva. Policija, tožilstvo in sodišče so bili isto v le tej tvorbi. Sedaj naj bi to bilo malce drugače, vsaj upam na to, saj naj bi policija in tožilstvo preiskovalo zločine opredeljene v zakonih in sodilo pod državno oblast, sodišča pa naj bi bila ločena in neodvisna od prvih dveh. Torej, tožilec naj bi na podlagi zbranih dokazov policije in tožilstva vložil tožbo na sodišče zoper obdolženca, sodišče pa naj bi sodilo na podlagi predloženih dokazov tožilca in obrambe. V nasprotnem primeru dobimo montirane postopke, ala na neznanem kraju prejel obljubo neznane nagrade, namerno zamujene roke s strani tožilstva, in podobne krvavo rdeče režimske tvorbe.
Mr.
03. 07. 2020 19.41
+0
Blagor ubogim na duhu veliko je njih kraljestvo.... pejte dekleta in fantje raje na pir... bo bolj koristilo, kot da se neprimerno vedete in žaljivo obkladate! Zgodovina je namreč že davno spisana in kdor je neče razumeti mu žal ni pomoči!!!!
Josip Kmet
03. 07. 2020 18.58
-2
Kdaj bomo v Evropči in v sveti rekli konec tem parazitom, ki sebe imenujejo Marksisti in so v resnici ena skupina skorumpiranih, lažnivih in zharbtnih lopovov in morilcev?
jastreb13
03. 07. 2020 10.36
-12
In tako je JJ po rdeči trdnjavi RTV dregnil še v eno od rdečih trdnjav v tej državi, to je tožilstvo, kjer so zbrani na kupu lenuhi in nesposobneži nastavljeni po politični liniji iz vrst SD-ja. Prav to nesposobno tožilstvo, ki se vedno tako rado sklicuje na neodvisnost in strokovnost je zaradi svojega ne dela in politične pripadnosti krivo za naraščajoč razkol in sovražnost med narodom. Preizkujejo samo svoje politične nasprotnike medtem, ko svojih ne dirajo, če pa jih že, pa to namerno naredijo tako površno, da na sodišču pade v vodo in potem državljani za njihove namerne napake (čista zloraba prava) plačujemo stroške in odškodnine. Po RTV-ju je tožilstvo še ena rdeča trdnjava, ki jo je potrebno čimprej razbit, da bo pravna država sploh lahko začela delovat. Tožilci in novinarji RTV so rak rana države Republike Slovenije in jo je potrebno za v dobrobit in bolje počutje državljanov čimprej odstranit.
MENS
03. 07. 2020 11.45
+6
jastreb13 pravi: "Novinarji RTV so rak rana države Republike Slovenije in jo je potrebno za v dobrobit in bolje počutje državljanov čimprej odstranit." Zagotovo je mislil novinarja oddaje "Pričevalci" in novinarko oddaje "Odmevi" ki delujejo že dolgo v "Rdeči trdnjavi"
User300173
03. 07. 2020 09.58
+9
Še zmerom so vrata norišnice odprta?
Uporabnik-1479695
03. 07. 2020 09.17
+10
Ja, a res , "neodvisno in učinkovito sodstvo-tožilstvo?"Seveda je bilo s tem mišljeno za drugorazredne državljane RS, kajti prvorazrednim se ne sme skiviti niti lasu. A smo res pozabili tudi ena med mnogimi odmevnimi, celo TV spremljena hišna preiskava pred cca osmimi leti in pa gnusen primer "farmacevtke", ki se je vse skupaj že kar pozabilo! A se takemu (ne)delu sodstva reče "učinkovito sodstvo?"
MENS
03. 07. 2020 09.39
+12
Uporabnik-1479695 "A se takemu (ne)delu sodstva reče "učinkovito sodstvo?" "A smo res pozabili tudi ena med mnogimi odmevnimi aferami...." NE NISMO POZABILI! === > Okrajno sodišče v Ljubljani je odločilo, da je proces v zadevi Patria zastaral za vse tri obtožene, Janeza Janšo, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča
jastreb13
03. 07. 2020 10.49
-2
Sodstvo deluje na podlagi dokazov, ki mu jih priskrbi tožilstvo. Če nesposobno tožilstvo oz. tožilstvo, ki deluje strogo po politični liniji (v tem primeru po liniji SD-ja) dokazov ne zagotovi potem sodstvo ne more obsodit nekoga zoper katerega ni dokazov, se pravi, da sledi oprostilna sodba, kar je povsem logično. Slovensko tožilstvo je specializirano za preganjanje kurjih tatov in svojih političnih nasprotnikov seveda v kompaniji z novinarji iz RTV-ja. Svoje politične somišljenike strogo pustijo pri miru tako tožilci, kot njihova podaljšana roka novinarji na RTV-ju. To se seveda vidi že iz vesolja.
Josip Kmet
03. 07. 2020 19.05
-1
Ti si res za v nebesea. Kaj si pozabil, da sso se na odločitev za ZASTARANJE PRITOŽILI IN ZAHTEVALI ZAKLJUČEK SODNE FARSE Z DOKAZI. Kaj ste v obsegu 30% državlajnov Slovenije res taki NESPOSOBNEŽI da ne morete spraviti skupaj ene obtožbe, ki bi pila vodo. Kaj to pomeni, če celoten parat ni sposobven najti enega samega dokaza.... enega.... in se sklicuje na NEZNANE elemente.... na žalost se tako desni politiki kot prosvetna oblast, ki je v ozadju s tem dogajanjem, samo sebe uničuje in piše smrtno obsodbo.
Nimasmisla
03. 07. 2020 08.13
+6
provni
03. 07. 2020 08.12
+7
A se princ teme kdaj vpraša, zakaj ga ljudje nimajo radi ? Potem pa se pritožuje, kot otroci.
dreko123
03. 07. 2020 08.29
-11
titih nekaj južnjakov in ostalih izdajalcev, kulturnikov in drugih lenuhov na socialni ter sorosovih plačancev raznih nvo-jev ne odraža večinskega mnenja delovnih in domoljubnih slovencev
totinori
02. 07. 2020 21.59
+15
Veliki manipulator, trgovec s smrtjo, si se morda kdaj vrašal koliko življenj je vzelo orožje, ki si ga na vse konce prodajal, pa pri tem ni nepomemben podatek, da je bil velik del tega orožja kupljen z našim denarjem, ti si ga pa v svojem mafijskem stilu prodal nacionalističnim fanatikom, potem pa še tistim, ki so bili goloroki in so bili prisiljeni kupovati zastarelo orožje po ekstremno visokih cenah. Število mrtvih, ki ga je pobilo orožje, ki si ga prodal krepko presega število mrtvih iz povojnih pobojev !!! Ti pa kljub temu mirno spiš, saj nimaš vesti. To je pač ena od lastnosti psihičnih bolnikov. Te je pa kljub temu silno strah, saj si paranoik brez primere. Ukrepov kot so jih po tvoji komandi uprizorili na državni(SDS) proslavi ni bilo niti obobisku Clintona, pa se ve kako ameri varujejo svoje prezidente. A boš v primeru fizičnega nasilja in morebitnih smrtnih žrtvah, kar imajo namen sprovocirati tvoji rumeni(malo bi jih treba poštrihat še modro, da bo vse v stilu!) nacivardisti tudi obtožil javnega tožilca ?! Če bi policaji delali po zakonu, kot se širokoustijo, bi morali odstraniti te tvoje nacifa diverzante, saj se ve, da so prišli z namenom provocirati in povzročiti spopade. Na Trubarjevi so popisovali običajne mimoidoče, ker so bili v naprej osumljeni bodočih kaznivih dejanj !!! Mislim, da svet takšnega ukrepa še ni doživel. Seveda jih policaji niso niti legitimirali, ker so pač naši in so prišli na željo vrhovnega komandanta in koordinirano s strani državnega sekretarja za državno varnost !!! Pol bi bili pa itak vsega krivi protestniki. S tem, ko pozivaš na grozečo nevarnost skušaš negirati vse tvoje grde rabote, ki se jih enostavno ne da našteti. JANŠA SPOKAJ IN NE JOKAJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
jastreb13
03. 07. 2020 11.10
-7
A si se ti kdaj vprašal koliko nedolžnih Slovencev je bilo ubitih zaradi izprijene ideologije tvoje rdeče sekte katere simbol je rdeča zvezda, ki je mimogrede sramota za celoten človeški rod??? Očitno si potomec teh sektašev in v prazno betico ti je bilo vcepljeno, da sovražiš in zaničuješ vse kar se ne strinja z ideologijo tvoje sekte?
Josip Kmet
03. 07. 2020 19.09
IN KOLIKO SOSEDNJIH DRŽAVLJANOV BI BILO POBITIH, DA NI KUČAN S POMOČJO TAKRATNEGA MINISTRA POMAGAL HRVATOM Z DOBAVO OROŽJA. KDAJ PA BOSTE ZAČELI NADLEGOVATI AVSTRIJCE, KI OS OROŽJE PRODALI SLOVENCEM. KAJ MENITE, DA SO GA PRODALI IZPOD CENE ALI Z VELIKIM POPUSTOM?
txoxnxy
02. 07. 2020 21.57
+13
To so vse ljudje ki so se učili še v prejsnji državi in v prejšnjem sistemu, ali pa so imeli večino predavateljev iz tistih časov zato so 100 % okužbeni s totalitarnim sistem in njegovimi idejami. Enkrat bo temu tudi v deželi na sončni strani Alp treba narediti konec.
tito73
02. 07. 2020 21.59
+3
Za mene to ne bo čisto držalo. Sem do 14.leta živel v BRD
jastreb13
03. 07. 2020 11.10
-2
kolbek460
02. 07. 2020 21.57
+8
Dovolj zloben in nastopaški da piše bedarije ,in nase vleče pozornost ,vse bo to obrnjeno proti njemu ,vse dobi v obraz servirano ,
jastreb13
03. 07. 2020 11.15
-1
Če v tej državi poveš resnico o zblojeni rdeči sekti katere simbolj je rdeča zvezda, sramota za celi človeški rod, si zloben in te je potrebno takoj očrnit in diskriminirat. Značilno za sekte je, da prikrivajo resnico o svojem delovanju.
Kaktus111
02. 07. 2020 21.55
+8
Pa saj Janez v EU že komisarje in poslance postrojava pa da nebi našega tožilca ......
Antoniozmaj
02. 07. 2020 21.58
+4
Malinha
02. 07. 2020 21.58
-2
Romani Tomc je ukazal, da mora od jutra do mraka poslušati Modrijane. Punca je bila tako vzhičena, da mu je napisala: "Ljubljeni Janez. Ko grem spat si dam na ušesa slušalke in poslušam prečudovito umetnost." Evo kaj je zvestoba!
Malinha
02. 07. 2020 21.55
+3
Domobranček Lisec pisari, da je bežal. To bo kar v redu, še malenkost naj trenira, ko bo potrebno jo bo namreč ucvrl kot bela miška. Predlagam mu pa tudi, da naj se malenkost nauči plavanja. Do Argentine preko Atlantika je kar dolga. Želim mu prijetno potapljanje.
tito73
02. 07. 2020 21.50
+5
Da boste ta desni imel nočne more...
tito73
02. 07. 2020 21.50
+14
Hej, brigade, hitite, Razpodite, zatrite Požigalce slovenskih domov! Hej, mašinca, zagodi, Naj odmeva povsodi Naš pozdrav iz svobodnih gozdov! Hej, mašinca, zagodi, Naj odmeva povsodi Naš pozdrav iz svobodnih gozdov! Kje so meje, pregrade Za slovenske brigade? Ne, za nas ni pregrad in ne mej! Po slemenih oblačnih In po grapah temačnih Vse od zmage do zmage naprej! Po slemenih oblačnih In po grapah temačnih Vse od zmage do zmage naprej! Čez poljane požgane Tja do bele Ljubljane Naša vojska prodre kot vihar! Dokler tu so brigade, Kdor zemljo nam ukrade? Na Slovenskem smo mi gospodar! Dokler tu so brigade, Kdor zemljo nam ukrade? Na Slovenskem smo mi gospodar!
kolbek460
02. 07. 2020 21.59
+5
dr.Fen0men
02. 07. 2020 21.46
-1
Narobe: v SD ne razmisljajo, nimajo c cim...
Malinha
02. 07. 2020 21.51
+9
Še dobro, da imajo v sđs desetarja, da vsaj nekdo po komsomolsko razmišlja, ker vsi ostali imajo ponarejene diplome, znajo pa ponavljati oče naš svetega janezka kot sveto pismo.
tovarišinajuriš
02. 07. 2020 21.42
+9
...sicer pa Velikemu Sektašu želim dolgo življenje,ke r je najbolj kaznovan s tem,da mora prenašati sam sebe...
Cisto na hitro
02. 07. 2020 21.40
-6
To mi deli. Vsi lewaki so kot hitlerska vojska. Totalna vojna, do zadnjega moza. Ne mores verjet. Kako jim tece voda v grlo. Kako so bolni ti lewaki? Isti koncept kot hiterska Nemcija. Totalna vojna, ne izbirajo sredstev.
tovarišinajuriš
02. 07. 2020 21.44
+5
tito73
02. 07. 2020 21.48
+8
ValterUdovernik
02. 07. 2020 21.38
+6
Pravzaprav je stvar enostavna. Vsem skupaj bo lazje, predvsem Ivanu, ko bomo nedesnosucni spoznal, da smo tu zato, da osrecujemo Ivana, da je nase poslanstvo, da mu sluzimo, ga poslusamo-ubogamo in izpolnjujemo njegova pricakovanja. On se razdaja, ze celo zivljenje se zrtvuje za nas. Mi pa tkole nehvalezni in prav nic socutni.
Zaphod
02. 07. 2020 21.42
+6
Ko tole preberem, mi ne preostane nič drugega, kot da se grem bičat. Hvala, Valter, da si nas zavedene prosvetlil.
tovarišinajuriš
02. 07. 2020 21.49
+7
...jaz se bom kaznoval tako,da bom sliko Velikega Sektaša pet minut gledal z zavezanimi očmi...