Slovenija

Janša v pismu vabi v Slovenijo, EK vabila očitno ne namerava sprejeti

Ljubljana/Bruselj, 26. 02. 2021 09.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Urša Zupan, STA, U.V.
Komentarji
2097

Premier Janša je predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen poslal uradno vabilo, v katerem je zapisal, naj delovna skupina, sestavljena iz predstavnikov Evropske komisije, v najkrajšem času obišče Slovenijo in "se prepriča o stanju demokracije, vladavini prava, neodvisnosti sodstva in svobode ter pluralnosti medijev pri nas". Evropska komisija je v odzivu zapisala, da je "primeren okvir za preverjanje svobode medijev letno poročilo o vladavini prava".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Janša pisal predsednici Evropske komisije
    02:31
    Iz 24UR: Janša pisal predsednici Evropske komisije
  • Iz SVETA: Tišina ministrov SMC
    01:35
    Iz SVETA: Tišina ministrov SMC
  • Iz SVETA: Pismo Janeza Janše
    02:12
    Iz SVETA: Pismo Janeza Janše

 

"Pred EU je, kot vsi dobro vemo, kopica velikih izzivov. Slovenija se kljub pandemiji odgovorno pripravlja na vodenje Sveta EU. Ne želimo pa, da sredi trdega dela letijo na nas absurdne obtožbe, ki jih z lahkoto zavrne vsak, ki ob korektnem prevajalcu dan ali dva spremlja medijsko in politično dogajanje v Sloveniji," v pismu predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen piše slovenski predsednik vlade Janez Janša

Obtožbe v zvezi s svobodo tiska v Sloveniji, ki jih ponavljajo tako podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova kot tiskovni predstavniki Komisije, po njegovih besedah sledijo izjavam, ki "so ob različnih priložnostih brez kakršnih koli dokazov, zgolj na podlagi posamičnih medijskih objav, postavljali pod vprašaj svobodo medijev, vladavino prava, neodvisnost pravosodja in stanje demokracije v Sloveniji nasploh". 

Janša v pismu spomni, da je bilo podobno tik pred letom 2008, ko je naša država prvič predsedovala Svetu EU. "Takrat je po vsej Evropi krožilo pismo s podpisi 571 novinarjev in urednikov iz Slovenije. V pismu so dobesedno zapisali, da predstavlja prihajajoče slovensko predsedstvo veliko grožnjo za celotno Unijo. Tudi takrat so številni evropski mediji povzemali takšne absurdne obtožbe kot objektivno poročanje in jih nenehno ponavljali. Naše prvo predsedovanje EU se ni izkazalo za 'veliko grožnjo Uniji'; namesto tega je bilo naše predano delo v skupno korist vseh držav članic EU ključnega pomena za uspeh našega predsedovanja."

EK: Svoboda medijev je temelj demokracije 

Na pismo se je odzvala Evropska komisija, kjer so poudarili, da je svoboda medijev steber demokracije in da je primeren okvir za oceno položaja medijev njihovo letno poročilo o vladavini prava. Ob tem so dodali, da se je priprava naslednjega letnega poročila o vladavini prava že začela.

"To je primeren okvir za ocenjevanje položaja glede svobode medijev," so še izpostavili in pojasnili, da so izmenjave z državami članicami vsekakor del tega procesa. Janševega vabila, naj delovna skupina obišče Slovenijo in se prepriča o stanju demokracije ter vladavine prava, tako očitno ne nameravajo sprejeti. 

Evropska komisija bo drugo poročilo o vladavini prava v uniji predvidoma objavila v drugi polovici leta med slovenskim predsedovanjem Svetu EU. Sploh prvo poročilo o stanju vladavine prava v vseh članicah unije je objavila septembra lani. V njem je med drugim izrazila zaskrbljenost zaradi spletnega nadlegovanja novinarjev v Sloveniji. "Poleg pravdnih postopkov z zastraševalnim učinkom je razlog za zaskrbljenost tudi spletno nadlegovanje novinarjev in grožnje novinarjem, pri čemer manjka odziv kazenskega pravosodja," piše v poročilu.

V komisiji so pred dnevi tudi obsodili obtožbe slovenskega premierja na Twitterju, da avtorica kritičnega članka spletnega medija Politico o položaju medijev v Sloveniji laže. Ob tem so izpostavili, da so sovraštvo, grožnje in osebni napadi na novinarje nesprejemljivi. "Žaljivih besed v odnosu do novinarjev, vključno s tem konkretnim primerom, ne sprejemamo in jih obsojamo. Naj bo to absolutno jasno," je tedaj dejal glavni govorec komisije Eric Mamer v odgovoru na novinarsko vprašanje, ali obsojajo besede slovenskega premierja.

V resnici imamo težave s stanjem demokracije v Sloveniji na splošno, v pismu piše Janša. "Moram pa poudariti, da so izvor in vzroki teh težav veliko globlji in starejši, povezani z elementi nedokončane tranzicije v Sloveniji."
V resnici imamo težave s stanjem demokracije v Sloveniji na splošno, v pismu piše Janša. "Moram pa poudariti, da so izvor in vzroki teh težav veliko globlji in starejši, povezani z elementi nedokončane tranzicije v Sloveniji." FOTO: Miro Majcen

'20 ključnih vprašanj o vladavini prava v EU' 

V pismu von der Leynovi Janša prizna, da imamo v resnici težave s stanjem demokracije v Sloveniji na splošno, a navede, da so izvor in vzroki teh težav veliko globlji in starejši, povezani z elementi nedokončane tranzicije v Sloveniji. Obisk delovne skupine Evropske komisije oziroma institucij EU z namenom ugotavljanja dejstev bi tako po njegovem mnenju omogočil bolj neodvisno in celovito oceno razmer, nedvoumno pa bi lahko odgovoril tudi na vprašanja o vladavini prava v EU, ki jih Janša strne v 20 točk. 

V njih spomni na brutalni napad na novinarja Mira Petka in tožbo premierke Bratušek zoper fotoreporterja zaradi SMS med sejo. Janša navaja, da je 90 odstotkov medijev v lasti ali v upravljanju oseb, ki se javno opredeljujejo za eno samo politično opcijo, ti mediji pa tudi "promovirajo osebe, ki kršijo preventivne ukrepe vlade za zajezitev epidemije". Dotakne se tudi našega sodstva, češ da obstajajo resni dvomi o neodvisnosti in nepristranskosti sodnikov, kar "se kaže v številnih poskusih utišanja žvižgačev med sodniki in tožilci", v vrhu sedijo osebe, ki so v času "enopartijske diktature pri svojem sodniškem delu kršile človekove pravice", sodniki in sodnice rednih sodišč pa se "udeležujejo strankarskih prireditev v opravah s simboli totalitarnih režimov". Poleg tega več kot ducat sodb Ustavnega sodišča še naprej ostaja neuresničenih. Janša omeni tudi predsednika računskega sodišča, ki je kršil prepoved konflikta interesov, a še naprej deluje. Zanima ga, ali je v skladu z evropskimi vrednotami, "da se predsednika opozicijske stranke, ki se ji obeta zmaga na volitvah, pod lažno obtožbo tri tedne pred dnevom glasovanja pošlje v zapor" in da "politična stranka, zastopana v nacionalnem in Evropskem parlamentu in ki je sicer močno kritična do Izraela in zagovornica Hamasa, deluje v vili, ki je nekoč pripadala judovski družini, umorjeni v Auschwitzu". Med 20 točkami Janša omeni tudi hišno preiskavo na sedežu Banke Slovenije, ki je "bila opravljena z namenom izvajanja pritiska na guvernerja Banke Slovenije, da bi odstopil s funkcije", ter dejstvo, da kljub ogromni količini dokazov o "največjem dejanju organiziranega mednarodnega kriminala v zgodovini države, v katerem je bila v državni banki oprana več kot milijarda evrov, po več kot 10 letih storilci niso bili niti obtoženi". 

Ob koncu pisma slovenski predsednik vlade zapiše, da ne želi, da se saga z neutemeljenimi obtožbami zoper slovensko vlado, podobno kot leta 2007, še naprej širi po Evropi, zato predlaga, da se čim prej dogovorijo za oblikovanje omenjene skupine za ugotavljanje dejstev in njen obisk v Sloveniji. "Vlada Republike Slovenije bo v okviru svojih pristojnosti omogočila članom skupine dostop do vseh potrebnih informacij," zagotovi.

Zelo bi bili veseli, še nadaljuje Janša, če bi takšna skupina v okviru svoje "misije za ugotavljanje dejstev" po koncu obiska v svojem poročilu med drugim predlagala z evropskimi normami skladne ukrepe, s katerimi lahko Slovenija naslovi in odpravi omenjene težave nedokončane tranzicije.

"V našem skupnem interesu je, da se pri ocenjevanju vladavine prava in stanja demokracije tako v Sloveniji kot v celotni Evropski uniji uporabljajo enaki vatli za vse in da se povsod vzpostavlja vladavina prava in ne vladanje s pomočjo (zlorabe) prava," zaključi premier in doda, da pričakuje, da bo Komisija delovala spoštujoč načelo lojalnega sodelovanja med Unijo in državami članicami, ki navaja k medsebojnemu spoštovanju, to pa neobhodno temelji na objektivni, celoviti in nepristranski obravnavi ter spoštovanju stvarnih dejstev.

Celotno pismo je dosegljivo tukaj.

Opozicija kritična do pisma, ki 'zagotovo odmeva v Bruslju'

Na pismo so se kritično odzvale opozicijske stranke. Predsednica SD Tanja Fajon je izrazila zaskrbljenost zaradi vrste pisem, ki jih piše premier. Pri tem je kot vprašanje izpostavila, ali jih piše sam ali v imenu vlade, torej čigavo stališče predstavlja.

Meni, da "pismo gotovo odmeva v Bruslju". "Zdi se mi, da nas Bruselj spremlja precej zaskrbljeno, celotna evropska javnost se ukvarja s Slovenijo". Meni, da to ne koristi, saj je Slovenija pred predsedovanjem EU. Spomnila je, da so Sloveniji prihajali bolj resni opomini s strani Evropske komisije, med njimi "ostra kritika" glede verbalnega napada na tujo novinarko, kot tudi opozorila zaradi vladavine prava in stanja demokracije.

"Če predsednik vlade čuti, da vabi neko evropsko delegacijo pregledovati razmere, bi to seveda lahko pozdravila. Naj bo to delegacija vseh institucij (...) pa bomo potem verjetno dobili realno oceno, glede na to, da komisija tudi piše poročila o stanju pravne države v Sloveniji", je dejala v odgovoru na novinarsko vprašanje.

Fajonova se sprašuje, izpostavila, ali pisma premier piše sam ali v imenu vlade, torej čigavo stališče predstavlja.
Fajonova se sprašuje, izpostavila, ali pisma premier piše sam ali v imenu vlade, torej čigavo stališče predstavlja. FOTO: Damjan Žibert

Poslanka LMŠ Jerca Korče je novinarjem v DZ dejala, da pismo ni namenjeno vabilu predstavnikom EU, ampak "notranji javnosti, da Janša še enkrat pokaže vse te frustracije in travme, ki jih dnevno izraža, kjerkoli ima priložnost", preusmerjanju pozornosti od tega, da vlada ni sposobna voditi države. Poudarila je, da ima Evropska unija svoje mehanizme in sama presoja, kdaj je treba preveriti in zavarovati spoštovanje načel EU in da ni potrebe, da jim premier piše.

Glede vsebine pisma je dejala, da premier v njem govori o napadih znotraj medijske sfere, hkrati pa blokira financiranje STA. Govori o sodstvu, na drugi strani pa blokira imenovanje tožilcev, "pa še malo je oblatil opozicijo". Dodala je, da smo premierjevega "izlivanja njegovih frustracij, travm in neresnic" v Sloveniji že navajeni, da pa je "žalostno, da se tega poslužuje tudi, ko gre za ugled Republike Slovenije v tujini"

Koordinator Levice Luka Mesec pa je menil, "da bi vse stranke v Sloveniji, ki se imajo za demokratične, morale obsoditi pismo in se od njega distancirati" ter zavzeti stališče, da premier Janša ni primeren za vodenje Sveta EU, saj je eden temeljnih postulatov unije zaveza k politični demokraciji.

V pismu namreč po njegovi oceni premier "še enkrat jasno kaže", da bi bil rad tudi urednik vseh slovenskih medijev in da bi rad "določal, kaj je laž in kaj je resnica", kar je v nasprotju s postulati demokratične družbe. "V Sloveniji nimamo spora med levico in desnico, kot skuša prikazovati vlada, ampak spor med avtoritarci, ki si poskušajo prigrabiti oblast v državi, in vsemi tistimi, ki želimo še naprej živeti v demokratični družbi".

Na novinarsko vprašanje, ali je premierja k pismu spodbudil obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin, ki je pozval vlado k tovrstnemu vabilu, pa je menil, da sta to s premierjem skupaj storila ter da sta Tonin in NSi s tem še enkrat pokazala, da NSi "ni avtonomna stranka, ampak je postala samo privesek SDS". V SAB so ocenili, da Janša "očitno ni primeren za predsednika vlade, saj sam ne zna rešiti domačih problemov oziroma jih celo ustvarja".

Spomnimo 

Potem ko je Janša avtorico članka v bruseljskem spletnem mediju Politicu o stanju v slovenskih medijih obtožil, da ji je "bilo naročeno, da ne pove resnice", so njegov tvit v Evropski komisiji obsodili in izpostavili, da so sovraštvo, grožnje in osebni napadi na novinarje nesprejemljivi.

Nizozemska evropska poslanka Sophie in 't Veld je odziv Janše označila kot nenavadnega. "Nenavadno je, da vodilni politik na njegovem položaju uporabi takšen jezik proti novinarju," je dejala. Kot zaskrbljujočo v članku v Politicu pa je izpostavila ugotovitev, da se novinarji v Sloveniji na pritiske in sovražni govor odzivajo tudi s samocenzuro. Novinarji morajo delati varno in svobodno, je dejala in Janšo povabila na razpravo o medijih v Sloveniji.

Kmalu zatem so v skupini Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih svoboščin predstavnikom slovenske vlade, direktorju urada vlade za komuniciranje, predstavnikom medijev in drugim poslali vabilo na virtualni pogovor o medijih v Sloveniji, ki bo 5. marca. Veldova je pojasnila, da so jih povabili, da jim predstavijo svoja stališča. "Za nas ni pomembno, ali pripadajo desnici ali levici. Pomembna so dejstva, pogovori, da vemo, kaj se dogaja," je dejala.

Predsednik republike Borut Pahor je ob tem dejal, da kot nekdanji evropski poslanec in kot nekdo, ki se ves čas srečuje z EU, ve, da ne gre podcenjevati opozoril, ki prihajajo iz Bruslja glede domnevnega poseganja v neodvisne institucije, zlasti pravosodje, in medijsko krajino v Sloveniji ter s tem povezanim ugledom države. "S tem ugledom se ne gre igrati. Vsi, ki imamo neko moč in odgovornost v tej državi, zlasti tisti, ki je imamo več, z nama s predsednikom vlade na čelu, moramo zato ravnati pazljivo in se vzdržati vsake izjave, ki bi lahko v EU vzbudila sum," je dejal.

Nasploh se mu zdi pomembno, da se vsi politiki in vse medijske osebnosti vzdržijo "slehernega komentarja medijske krajine". "To je norma, h kateri se moramo znova vrniti," je dejal.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2097)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NA LEVO ni OK
03. 03. 2021 12.54
+2
Bravo Janša. Naj pridejo in se prepričajo, saj če nimaš kaj skrivat, je edino in pravilno tako. Mislim pa, da se teh obiskov bojijo predvsem tisti, ki blatijo našo državo v tujini in pošiljajo neresnice v tujino z namenom blatenja naše lepe domovine z namenom rušenja vlade. Upam, da pridejo in se prepričajo o neodvisnem novinarstvu , sodstvu , itd.
jozejoze1
10. 03. 2021 09.43
Za vse so krivi komunisti.....v EU so večinoma sami komunisti, Biden je tudi komunist...takorekoč vsi so komunisti, ki si upajo reči kaj slabega o Prištinskem doktoru..... Je pa malo nelogično, ker je ravno največ bivših pripadnikov tega režima ravno v SĐS partiji in njenem pohlevnem rukovodstvu.....ajde sektaši začepite
jozejoze1
10. 03. 2021 09.51
+1
IN to ni nikakršna vlada.....ne najdem tako nizkotne besede za te primerke homosapiensov, če to sploh so.
serumresnice
03. 03. 2021 09.25
+0
Ta model misli, da je on Slovenija, a ni, Slovenija je država pridnih in poštenih ljudi , razen nekaj kimavcev, ki so servilni do nekoga, ki misli, da je Slovenija njegov plen!
Betuul
28. 02. 2021 18.53
čist🍖= 🦴
Bosancic.4
28. 02. 2021 12.11
+5
Ta model se userje pa bi rad da mu drugi rit umijejo. Govedo blesavo.
CIGU MIGU
28. 02. 2021 11.46
+7
kaj so temu osebku naredili,da je vedno tako zamorjen,potreben bo temeljit pogovor,ker sicer smo ga zafurali,upam,da je še kaj možnosti,on ne dviga pošte,ne vem zakaj bi jo morali drugi
VP87
28. 02. 2021 11.45
+5
Naslednje poročilo EK : Ne razume SLO naroda,da dopušča da mu vlada psihiatrični bolnik!!
CIGU MIGU
28. 02. 2021 12.06
+5
a nima on lastne ustanove,ne vem zakaj hodi drugam na pogovor
Betuul
28. 02. 2021 11.20
-1
Nič iz EU/EK sem prihajar mi mamo sebe radi in se po svoje spoštujemo. Smo kot ena večja družina - mal se kregamo, onega odrinemo, vglavnem mamo jajotec/JTAC in g. tonina ki zna operirat s tem . Lepo se mamo. Zvončki in trobentice že cvetijo, uro bomo dali naprej ( to še ne bo po novem ker se v eu/ slo še menijo) netopirji so že zunaj , tak se mi mamo v eu! vse lepo v ek
VP87
28. 02. 2021 11.11
+0
Kakšen kažin ko Serpentišek ni šel v Bruselj nakladat, ta jih vabi pa so mu dali dvojko . Pa una ,da je Serpentinšek na sliki čisto v vogalu , ker vedo da ni nič vreden. Janez se še slikati ne bo mogel.
mosqito
28. 02. 2021 10.54
-4
PORTALU in POP TV, tud zelo ustreza,če ne pridejo.
GetUp
28. 02. 2021 11.16
-2
Res je. Se je to tudi videlo, ko so kritizirali sodstvo in druge inštitucije v EU. In ne misliti, da Janša hoče, da pride komisija v Slovenijo. Poglejte samo kakšna panika je nastala, ko bi bilo potrebno preiskovati pranje denarja v NLB in ko bi morala priti trojka v državo. Vsi so isti lopovi in si rešujejo lastne riti tako da dvigujejo davke ljudi pa držijo v suženjstvu. Na dolgi rok je konec z njimi sam še nevedo tega. POPTV VI SI PA NAREDITE USLUGO IN ZAČNITE POROČATI NEVTRALNO IN RAZISKOVATI ZADEVE. Janša-Fajon-Šarec-Rjavec-Ljudmila in NSI-SMC-SAB vsi isti in to ste lahko videli na komisiji KPK. Levi-Desni in vnašanje razdora med ljudi je taktika, da se preusmeri pozornost. Malo premislite. Vrgli so nekaj zadev in naredili nekaj racij in priredili podatke zdaj pa vabijo v Slovenijo komislijo, da naj vidijo kako vladavina prava deluje. Mediji bi morali vsak dan pritiskati na vlado in inštitucije o nepravilnostih ki verjetno že meji ali pa je kriminal ne pa da se ukvarjajo s tem kaj je Janša napisal eni novin arki iz bog ve kje. Pa vi sploh neveste ali pa nočete, da Janša odjadra iz stolčka predsednika vlade ali še najboljše odleti iz države, da ga bo potrebno nazaj privlečti.
CIGU MIGU
28. 02. 2021 12.07
+1
zdaj mu bo dr pacorini podelil jabolko navdiha in to cel šleper
jazbec44
28. 02. 2021 10.52
+4
Janša zapravlja ves ugled Slovenije.Da to nadoknadimo moramo vsaj zmagati na svetovnem prvenstvu v nogometu.Kdor ne skače,je janšist!
miro60
28. 02. 2021 09.43
+6
Jansa se vedno ne more iz svoje komunisticne kože.
Fakeprofil
28. 02. 2021 09.50
+6
Po duši, razmišljanju in delovanju je JJ zagotovo največji komunist v Sloveniji. Vsekakor lahko vidimo, da sta si levi in desni ekstremizem zelo blizu, zato mu je uspelo nategniti toliko desničarjev, ki ga podpirajo.
Jaka Jack
28. 02. 2021 09.10
-2
Pozdravljam to gesto. Ne verjamem pa da bodo prišli. Bi bilo pa dobro, če bi in videli realno sliko teh levih trobil. Sramotno pa je, kako nekateri Slovenijo za lasten cilj blatijo v tujini. Skrajno zavržena dejanja.
tiandra4
28. 02. 2021 09.05
+4
Res smo zavozili, ves ugled Slovenije v tujini. Dokler bomo imeli takšne ljudi v vladi , bo še slabše. Sram me je kaj delajo !
U4
28. 02. 2021 09.03
+6
Temu se je skisalo.
hotchilipoper
28. 02. 2021 09.13
+6
Smo imeli enga takega v vojski,bolj si mu govoril da je trapast,manj je zastopil
CIGU MIGU
28. 02. 2021 08.55
+9
baje nam bo ek,tudi ,če bomo predsedovali,odvzela bolj pomembne zadeve,le o vremenu na balkanu nam bojo pustili,pa ne da odločamo,le da opazujemo
hotchilipoper
28. 02. 2021 08.40
+8
JJ a misliš da si tito,da bodo k tebi hodili kadar se boš ti zmislil,niso ovce tako kot mi.
puspan
28. 02. 2021 08.35
+3
Prvo in največjo napako je EU storila takrat, ko je z VSEMI članicami obsodila tri zločinske sisteme, Fašizem, Nacizem in Komunizem. Slovenija je bila EDINA, ki tega ni storila. Zaradi tega so v Sloveniji komunardi spet dobili krila in prav to nas bo teplo še v prihodnosti. Takrat bi morala Evropa to pogojevati za naše članstvo v njej.
NA LEVO ni OK
03. 03. 2021 13.03
+1
plotter123
28. 02. 2021 08.29
+4
A iz EU naj bi prišli pogledat tega umazanega komunajzla ?? Saj niso na glavo padli
jodr
28. 02. 2021 08.13
-9
Resnica o delovanju slovenskih levakov v škodo države Slovenije bo prišla v Evropo in Svet tudi, če EK ne bo poslala svojih predstavnikov v Slovenijo. Škodljivo in zahrbtno delovanje ne bo ostalo neopaženo.
HauSSer
28. 02. 2021 08.19
+7
@jodr; a danes še nisi dobil novega listka?
plotter123
28. 02. 2021 08.30
+13
buda78
28. 02. 2021 08.00
+7
Janez spet manipulira. To je poslal zato, ker ve da bo v kratkem zaradi napada na tujo novinako po twitterju on moral v Buselj z Ukomom itd. No sedaj bi imel super izgovor. Saj vi tudi niste oroslit, pa ste bili povabljeni. Jaz bere se te kod odprto knjigo. In ti bi precedoval EU v sloveniji. 😂😂😂😂😂