Slovenija

Janša po vrhu EU: 'Načelo pravne države postal politično zlorabljen izraz'

Brdo pri Kranju , 07. 10. 2021 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
414

Evropska komisija je s svojimi prizadevanji, da naj države članice spoštujejo temeljne vrednote unije 'blizu kršenja načela pravne države', je v pogovoru ob koncu vrha EU-Zahodni Balkan za Euronews dejal premier Janez Janša. Znova je bil kritičen tudi do podpredsednice Evropske komisije Vere Juorove. Dejal je še, da je izraz pravne države 'politično zlorabljen'.

Janša je v daljšem intervjuju za Euronews obsodil tudi predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, ker naj bi se ta vmešala v politične bitke držav članic, v katerih ni bila pošten posrednik. Dejal je tudi, da je načelo pravne države postalo politično zlorabljen izraz, ki se ga izrablja za politične spopade

"Imamo Splošno deklaracijo človekovih pravic. Imamo Evropsko listino o človekovih pravicah, toda v političnem jeziku, zlasti v Evropskem parlamentu, lahko vsak na ta seznam doda vse, kar želi. Zato je izraz politično zlorabljen in se uporablja za politični boj," je dejal. Janša je to izrekel ravno v času, ko se Evropska komisija pripravlja na aktiviranje novega mehanizma, ki črpanje sredstev EU povezuje s spoštovanjem pravne države. Komisija lahko, če ugotovi sum kršitve zakonodaje EU, prekine z nakazilom denarja. Odločbo morajo ratificirati nacionalne vlade s kvalificirano večino glasov. Janša se s tem načinom ne strinja. 

Televizijska hiša Euronews je s slovenskim premierjem Janezom Janšo govorila ob koncu vrha EU-Zahodni Balkan.
Televizijska hiša Euronews je s slovenskim premierjem Janezom Janšo govorila ob koncu vrha EU-Zahodni Balkan. FOTO: AP

"Evropski parlament je politično telo. Je kraj za politične razprave in politične spore. Vendar ni enak Evropski komisiji in Evropskemu svetu. V skladu s pogodbami bi se morala Evropska komisija oddaljiti od političnih bitk, kar je veljajo do Junckerjeve komisije. Potem se je to spremenilo," je dejal Janša. "Mislim, da je to skoraj kršitev pravne države, saj mora biti komisija pošten posrednik."

V skladu s pogodbami EU mora Komisija zagotoviti upoštevanje pogodb in prava EU. Izvršni organ ima pravico proti državi članici sprožiti postopek za ugotavljanje kršitev prava EU. Če država članica ne odpravi napake, lahko komisija vloži tožbo pred Sodiščem EU v Luksemburgu, so pojasnili pri Euronewsu. 

Janša je prav tako obsodil tudi evropsko komisarko, podpredsednico Vero Jourovo, pristojno za nadzor vrednot in preglednosti v celotni uniji. Jourova je skupaj s komisarjem Didierjem Reyndersom postala najbolj izpostavljen obraz komisije, ki si prizadeva za zagotavljanje spoštovanja pravne države. "Vera Jourova po mojem mnenju daje izjave, ki očitno kršijo pogodbo. Vendar jo podpirajo evropski mediji, zato s tem početjem nadaljuje. Če bi se to zgodilo pred 15 leti, mislim, da bi članica Komisije ostala le kak teden. Takrat so bila pravila jasna," je dodal Janša. 

Njen odstop pa je že zahteval bližnji Janšev zaveznik madžarski premier Viktor Orban, potem ko je Jourova dejala, da se Madžarska oddaljuje od zahodne demokracije. Orban je dejal, da so njene izjave "neposreden politični napad", toda tiskovni predstavnik Komisije ji je stopil v bran in dejal, da Jourova uživa "polno zaupanje" predsednice von der Leynove. 

Milijarde za Zahodni Balkan

Janša je za Euronews govoril ob koncu posebnega vrha, posvečenega odnosom EU z regijami Zahodnega Balkana na Brdu pri Kranju. Janša je že prej najavil sodelovanje z Balkanom, širitev EU pa bo na vrhu političnih prioritet slovenskega predsedstva EU. Vrh ni prinesel večjega političnega preboja zaradi globoko zakoreninjenih delitev med državami članicami in je preprosto potrdil zavezanost EU procesu širitve brez kakršnega koli roka ali časovnega okvira. 

Vrh EU-Zahodni Balkan: voditelji Zahodnemu Balkanu namenili 9 milijard evrov nepovratnih sredstev.
Vrh EU-Zahodni Balkan: voditelji Zahodnemu Balkanu namenili 9 milijard evrov nepovratnih sredstev. FOTO: AP

Voditelji so se strinjali, da bodo vzpostavili nov gospodarski sveženj, ki bo Zahodnemu Balkanu zagotovil devet milijard evrov nepovratnih sredstev, ob tem pa naj sam priskrbi do 20 milijard evrov javnih in zasebnih sredstev. 

Ta gospodarski in naložbeni načrt bo regiji pomagal izboljšati njeno konkurenčnost in pospešiti zelene ter digitalne prehode. Vključuje tudi druge zaveze na področju podnebnih ukrepov, prometa, povezovanja trgov, raziskav in inovacij. 

"Ne gre samo za naložbe v infrastrukturo, gospodarsko sodelovanje itd., Evropska unija je največji vlagatelj v regiji. Zelo pomembno je, da to tudi cenijo, toda na teh področjih imamo konkurente. Obstajajo tudi Kitajska, Rusija, Turčija. Tudi te prihajajo z naložbami in tega ne pogojujejo," je dejal Janša.

"To pogojujemo z evropskimi standardi, reformami pravne države, kar je v redu, če na koncu predora zasveti luč. Če pa perspektiva članstva v EU ne bo upoštevana, mislim, da bomo začeli izgubljati boj. Na naši strani je ena velika prednost: članstvo v EU. Mislim, da nihče ali skoraj nihče z Zahodnega Balkana ne želi biti del Kitajske, Rusije ali Turčije. Želijo biti del Evropske unije. Če ta perspektiva ni resnična, potem izgubljamo zagon in smo v odločilnem trenutku. "

Na vrhu EU-Zahodni Balkan so se voditelji udeležili tudi delovne večerje.
Na vrhu EU-Zahodni Balkan so se voditelji udeležili tudi delovne večerje. FOTO: AP

Pred posebnim vrhom je potekala tudi neformalna večerja, na kateri so voditelji EU razpravljali o strateški avtonomiji unije in ambicijah, da postane bolj neodvisna, tudi na področju obrambe. Nekatere države članice so zaskrbljene, ker naj bi te ambicije od EU oddaljile NATO in ZDA, ki jih vidijo kot nepogrešljivega partnerja. Janša meni, da sta obe prizadevanji združljivi. "Kitajska se je veselila. Na Mars so šli, ne da bi mi to opazili. So že zelo pred nami, kar se tiče umetne inteligence in kibernetske zmogljivosti. Na kratko, da zaključim: potrebujemo NATO. Tudi države članice, ki niso članice NATO, so priznale, da ga potrebujejo. Toda NATO in Združene države ne bodo rešile težav in konfliktov na našem dvorišču, v naši soseščini, na Zahodnem Balkanu, v Sredozemlju. To je naša dolžnost."

Janša meni, da je šibkost EU v pomanjkanju usklajenosti med nacionalnimi vojskami. Unija bi morala biti bolj osredotočena na varovanje lastnih zunanjih meja namesto na "pošiljanje denarja in humanitarne pomoči, ki se nato konča v rokah teroristov ali poveljnikov," je dodal.

'V Evropi ni prostora za 10 milijonov Afganistancev'

Dva nedavna dogodka pa sta dala nov zagon pozivom k večji evropski avtonomiji: hiter prevzem Afganistana s strani talibanov in pakta Aukus, novo vojaško zavezništvo med ZDA, Združenim kraljestvom in Avstralijo, ki naj bi preprečile vpliv Kitajske v Indo-Pacifiku. Pakt je razjezil Francijo, potem ko je Canberra napovedala 50 milijard evrov vredno podmorniško pogodbo. "Včeraj zjutraj me je klical avstralski premier Scott Morrison. Prosil me je, naj to sporočim našim kolegom, da je zanje Evropska unija še vedno strateški partner," je dejal Janša. "Evropska unija je potrebna v Pacifiku, ne le Franciji," je dodal. "EU je svetovna sila. V svetu imamo vpliv in svet vpliva na nas, zato moramo prevzeti to odgovornost."

Druga geopolitična kriza, propad afganistanske vlade, ki jo podpira zahod, pa je povečala strah pred prihodnjim valom beguncev, ki bežijo pred talibansko oblastjo in prihajajo v Evropo v iskanju zaščite in azila. Različne organizacije pravijo, da so ti strahovi preveč napihnjeni in ni dokazov o bližnjem begunskem valu.

Z nekakšno preventivno potezo so se države članice pod okriljem slovenskega predsedstva odločile, da se izognejo ponovitvi migrantske krize leta 2015 in okrepijo podporo sosednjim državam, kot je Pakistan, da preprečijo, da bi množični tokovi migrantov prišli do meja EU. 

"Naša obveznost je, da pomagamo tistim, ki so nam pomagali," je dejal Janša in mislil na Afganistance, ki so delali za evropska diplomatska predstavništva in so bili skupaj z državljani EU evakuirani iz države. "Toda v Evropi ni prostora za 10 milijonov ljudi iz Afganistana."

"Evropska unija ne bo ponovila napake, ki so jo nekatere države članice naredile leta 2015 po vojni v Siriji. Ker to ni prizadelo le Evropske unije, ampak tiste ljudi, ki so zares bili begunci in jim nismo mogli pomagati. Ker smo sprejeli milijon migrantov, ki niso bili begunci namesto, da bi pomagali tistim, ki so res potrebovali azil." 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (414)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dober-man
11. 10. 2021 17.59
+1
zgleda, da je naš psihoticni bolnik bil zlorabljen...
SlobodaNE
07. 10. 2021 21.55
Vsi drnovškovi napori so bili zaman.
SlobodaNE
07. 10. 2021 21.55
Tip ne spada v Evropo pošljite ga v Afganistan !!
Pomnim
07. 10. 2021 21.51
+1
Janez čas je za penzijo. Na dobu imajo lepe sobice z oskrbo za upokojence tvojega kova.
Pomnim
07. 10. 2021 21.50
+1
100% se strinjam z Janezovo trditvijo. Janez je tisti, ki omenjen izraz 100% zlorablja.
batom@pinkponk.com
07. 10. 2021 21.14
+4
Najprej je bil janiz pol pa pravo.
batom@pinkponk.com
07. 10. 2021 21.13
+3
Hemoroidni janiz, kisla faca z zadrgnjenim zolcem, najbl netopirski fris vesoljne kleptokracije.
User2120423
07. 10. 2021 21.00
+2
Predsednik Vlade RS je karies politike v Sloveniji.
User2120423
07. 10. 2021 20.59
+3
Ti njegovi cinični prisiljeno-bolezenski nasmehi so že zadnji stadij odoovedi razuma in čuta do okolice in ljudi.
User2120423
07. 10. 2021 20.56
+5
Jansha na volitvah si Gotof.
batom@pinkponk.com
07. 10. 2021 21.14
+3
Kekec 007
07. 10. 2021 20.51
+4
Fuj in fej. Za Dobskega kriminalca in njegove potuhnjence je vladavina prava to , da oni nemoteno kradejo in uničujejo.
VoxP
07. 10. 2021 20.46
+3
glavni cilj je vpeljat Balkan v breme Evrope. Ne vem ali Ja Ja vsaj malo spremlja stališča zahodnjakov.
Nimasmisla
07. 10. 2021 20.19
-3
In sedaj želi biti mesec in kompanija ki je kriva da je Janša prišel na oblast zopet v vladi vendar bo težka nimajo niti polovice glasov
pubc
07. 10. 2021 19.37
+5
Rodil sem se kot slovenec, kljub temu spoštujem vse narode celega sveta ne morem pa spoštovati posameznike, ki delijo in ustvarjajo razkol ne samo med narodi sedaj tudi med sosedi. Saj v Sloveniji smo praktično vsi sosedi. Vendar ta jajo albanc res ne ve da hodimo tudi k albancem po burek. Zato prosim tudi vse albanskega rodu da to povedo jajotu.
abcda.10@gmail.com
07. 10. 2021 21.59
-1
Odločite se rdeči morilci, a je JJ sin domobranca ali albanec kot vaš skakalec v prazni bazen, jaz tega ne razumem oboje ne more bit.
sinhron
07. 10. 2021 19.36
+8
Janša se vedno dela žrtev , vendar so ga že skoraj vsi spregledali , zato mu tudi povedo , kar mu gre . V primeru STA je jasno , da želi Janša to agencijo kot tako uničiti , da bi lahko potem uveljavil svoje , ki bi prirejale novice po njegovem nareku , kot je to na Madžarskem . Njegova valpta Simoniti in Urbanija striktno izpolnjujeta Janševa navodila , sicer bi zapadla v nemilost pri njem . 'Načelo pravne države je postal politično zlorabljen izraz' je dejal Janša . Kdo pa najbolj zlorablja načelo pravne države ,kot prav Janša , ki je ugrabil državo in jo prilagaja lastnim bolanim ideološkim načelom in uničuje vse kar pomeni demokracijo !
iga_biba
07. 10. 2021 19.21
+8
Za velikega vodjo, vrhovnega je pravna država zlorabljen izraz. Tito je bil amater za njega. AMATER,
Matrax
07. 10. 2021 19.16
+13
Ojoj Janez, če bi se vladavina prava upoštevala potem bi ti in še kakšnih 30 iz parlamenta bili na Dobu.
Kekec 007
07. 10. 2021 19.06
+11
Kateri lopov in diktator pa je podpiral vladavino prava.
Jožajoža
07. 10. 2021 18.56
+10
strahota,kaj dela.
HauSSer
07. 10. 2021 18.47
+10
Ko začne noriški pacient pametovati o vladavini prava, pomeni, da smo dosegli dno od dna. Še 1x hura za noriški cirkus.....🤪