Slovenija

Janša: 'Pomen Posavja je velik'

Čatež ob Savi/Dobova, 29. 03. 2006 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vlada je končala dvodnevni obisk v Posavju. Premier meni, da je pomen ene najmanjših slovenskih regij sorazmerno večji.

Premier Janša meni, da je pomen Posavja večji sorazmerne velikosti regije v državi
Premier Janša meni, da je pomen Posavja večji sorazmerne velikosti regije v državi FOTO: POP TV

Vlada je v dveh dneh obiska v Posavju sodelovala na okoli 60 srečanjih, obiskih, pogovorih in podpisih, kar je za regijo, ki jo sestavljajo tri občine, veliko. Kot je na novinarski konferenci v Sevnici dejal predsednik vlade Janez Janša, je tokratni obisk potekal v eni najmanjših slovenskih regij, ki predstavlja 3,5 odstotka prebivalstva, po površini pa okoli 4,5 odstotka Slovenije. Kljub temu je Janša poudaril, da pomen regije ni sorazmerno tako majhen, kot je regija sama.

"Glede na lego, razvojne potenciale in nekatera vprašanja je to ena pomembnejših regij. Splošni kazalci razvitosti postavljajo Posavje v približno takšno razmerje do slovenskega povprečja, kot ga zavzema Slovenija po stopnji razvitosti v odnosu do Evropske unije in je v tem smislu po bruto domačem proizvodu nekje na 80 odstotkih," je dejal Janša in dodal, da bo potrebno vložiti še veliko naporov za dosego slovenskega povprečja.

Premier Janša je v regiji izpostavil predvsem izreden energetski potencial, ena od velikih priložnosti pa je tudi turizem, ki je v Posavju že doslej pokazal velik razvoj, saj Terme Čatež in nekateri drugi turistični objekti že danes predstavljajo velik delež v številu nočitev v Sloveniji.

To je že 11. obisk vlade po regijskih središčih. V prvi polovici lanskega januarja so se člani vlade sestali v Bovcu, v začetku marca so obiskali Pomurje, dober mesec pozneje so bili na obisku v obalno-kraški regiji. Maja lani se je vladna ekipa odpravila v Podravje, konec junija v savinjsko-šaleško regijo, septembra na širše celjsko območje, oktobra na Gorenjsko, novembra pa na Koroško. Letošnjega januarja je vlada obiskala še Dolenjsko in Belo krajino ter nato februarja še območja Ptuja, Slovenske Bistrice, Lenarta in Ormoža.

"V prihodnjih letih bo Slovenija, tako kot vsa Evropska unija, sredi razprav o prihodnosti energije iz jedrskih elektrarn in s tem v zvezi se bomo odločali tudi o nadaljnji usodi elektrarne v Krškem, o vprašanju podaljšanja njene življenjske dobe in morebitni izgradnji novega bloka," je dejal Janez Janša in dodal, da sicer prioriteta še vedno ostaja iskanje primernega odlagališča za srednje in nizkoradioaktivne odpadke, kar pa že poteka.

Premier je še povedal, da je regija sicer v letu 2004 prejela 2,6 milijarde tolarjev državnih pomoči, samo na področju razvojnih pobud pa se je številka povečala kar za desetkrat v primerjavi z letom prej.

Tudi notranji minister zadovoljen

"Mejna Policijska postaja Dobova je največja policijska postaja na železniških mejnih prehodih v Sloveniji. Je izredno pomembna za varnost in vstop v železniški sistem Slovenije ter za vstop v EU. Po današnjem pogovoru s komandirjem te policijske postaje ugotavljam, da policisti tukaj delajo dobro," je dejal notranji minister Dragutin Mate.

Minister je še poudaril, da so policisti na dobovski policijski postaji doslej odkrili tudi precejšnje število potnikov, ki so ilegalno vstopili v Slovenijo. Poleg tega so večkrat odkrili nedovoljen transport prepovedanih snovi. Dobovski policisti sicer dnevno opravijo kontrolo na 32 vlakih, ki vozijo čez mejo.

Policijska postaja Dobova pokriva šest mejnih prehodov, in sicer tri maloobmejna in dva meddržavna, delo na vseh mejnih prehodih pa koordinirajo prav iz Dobove. Tamkajšnji zaposleni so ministru pojasnili, da so se njihovi delovni pogoji po lanski pridobitvi nove policijske postaje bistveno izboljšali.

Slovenska vlada na obisku v Posavju
Slovenska vlada na obisku v Posavju FOTO: POP TV


Podprli ustanovitev fakultete

Minister za visoko šolstvo Jure Zupan in minister za gospodarstvo Andrej Vizjak sta z županom občine Brežice Ivanom Molanom ter rektorjem Univerze v Mariboru Ivanom Rozmanom podpisala pismo o nameri za ustanovitev Fakultete za trgovino in turizem. Kot je dejal Vizjak, je ustanovitev fakultete rezultat uspešnega sodelovanja gospodarskih subjektov, univerze ter turističnih organizacij.

Vizjak je dejal, da se tudi s tem podpisom v Posavju širi krog izobraževalnih institucij, ki imajo že sedaj veliko podporo s strani gospodarstva. "To je intelektualna nadgradnja gospodarstva, ki predstavlja združitev lokalnega okolja s potrebami gospodarskih subjektov," je dejal Vizjak.

Kot je dodal Vizjak, pa je ključna tudi zagotovitev kakovostnih programov, ki jih bo posledično mogoče izkoristiti kot konkurenčne prednosti turističnega gospodarstva, ki ima veliko perspektiv v prihodnosti.

Minister za visoko šolstvo Jure Zupan je dodal, da na državni ravni ne želijo ustanovitve še ene fakultete za vsako ceno, ampak predvsem njeno kakovostno vsebino. "Država bo namreč podprla predvsem kakovostne programe", je poudaril Zupan.

Krško
Krško FOTO: POP TV

Bajuk za pospešitev gradnje HE na Savi

Gradnjo petih predvidenih hidroelektrarn na spodnji Savi od Sevnice do Mokric bi bilo smiselno pospešiti, tako da bi z gradnjo vsake naslednje predvidene v verigi začeli leto po začetku prejšnje, je danes v okviru obiska vlade v Posavju na gradbišču HE Boštanj dejal minister za finance Andrej Bajuk. Kot je dodal, ustrezno financiranje pospešene izgradnje naj ne bi predstavljalo posebnega problema.

Bajuk je dejal, da takšno možnost izgradnje zagotavlja tudi predviden prihodek iz koncesij, tako da bi bila lahko sredstva za izgradnjo petih predvidenih spodnjesavskih hidroelektrarn tudi pravočasno na razpolago.

Minister za okolje in prostor Janez Podobnik je ob obisku HE Boštanj izrazil zadovoljstvo, da je vlada pred dnevi sprejela poslovni načrt za javno podjetje INFRA, ki je pristojno za urejanje infrastrukture ob izgradnji hidroelektrarn na spodnji Savi.

Kot je dodal, je na podlagi tega iz sredstev vodnega sklada za potrebe tega podjetja zagotovljenih 3,3 milijarde tolarjev sredstev, predvsem za nakupe zemljišč. Podobnik je dejal, da so v zadnjih dneh imeli tudi intenzivne pogovore na ministrstvu za finance s predstavniki občine Sevnica, ki je izrazila dodatne zahteve za urejanje infrastrukture ob izgradnji hidroelektrarn.

Po besedah Podobnika je bilo ravnanje občine korektno, od nekaterih zahtev pa so v občini celo odstopili. Na ministrstvu za okolje in prostor naj bi, glede na zadnje dogovore z ministrstvom za finance in lokalno skupnostjo, v času izgradnje HE Blanca kot druge v verigi, najkasneje pa do leta 2010, zagotovili potrebna sredstva za ureditev predvidene infrastrukture.

Rupel upa na rešitev problema Slovenske vasi

Zunanji minister Dimitrij Rupel je v okviru obiska vlade v Posavski regiji danes med drugim obiskal Slovensko vas ob slovensko-hrvaški meji, kjer nekateri prebivalci ob reki Breganica nimajo dostopa do svojih hiš po slovenski strani. Minister je izrazil pričakovanje, da se bo problem rešili z utrditvijo obstoječe ceste oziroma z zgraditvijo ceste tam, kjer je to potrebno, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Problematiko Slovenske vasi je na dopoldanski seji podrobneje obravnavala vlada, v prihodnjih dneh pa se bodo z razmerami v tej obmejni vasi podrobneje seznanili predstavniki MZZ in drugih pristojnih ministrstev, so še sporočili z MZZ.

Obisk Slovenske vasi je imel danes na programu tudi slovenski obrambni minister Karl Erjavec, ki pa kraja ni obiskal.

Rupel si je med obiskom v Posavju ogledal tudi tovarno Stilles, kjer se je seznanil z njihovo proizvodnjo in prodajo na tujih trgih, udeležil pa se je tudi srečanja z gospodarstveniki, poslanci in svetniki državnega sveta iz regije.

SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vladimir_gajsek@yahoo.com
29. 03. 2006 17.44
V sodelovanju upravnega državnega vladanja je izvcršilnost suverena - a suverena je le toliko, kolikor zaenkrat slovenska podjetja še vedno delujejo po samostojni lestvici pooblastil srednjeslojsko in v višjih menažerskih okvirih; znanje je tisto, ki dviga posavsko regijo v proizvodni vrh, pa naj gre za premiera Janeza janšo ali ministre ter občinska osebja. Če bo država podprla kakovostne programe, bo morala podpreti najprej - sebe. kako, o tem pa kdaj drugič, že danes v naslednjih ukrepih izza vladnega obiska v Posavju in celodnevnega izredno organizacijskega dela. Vladimir Gajšek, IW