Slovenija

O Janševih pogojih za koalicijo po volitvah: 'On je del problema in ne rešitev'

, 30. 08. 2021 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anže Božič, M.R., STA
Komentarji
1568

Na domačem političnem parketu vse več strank že pogleduje proti parlamentarnim volitvam, ki nas čakajo predvidoma prihodnje leto. Kdo bo s kom sodeloval, kdo v kakšni koaliciji ni dobrodošel in kakšni so pogoji sodelovanja posameznih strank? Premier in predsednik SDS Janez Janša je namreč postavil štiri pogoje za možno koalicijo po volitvah, in sicer delo za skupno dobro, spoštovanje vrednot slovenske ustave, nasprotovanje migrantskim koridorjem in obsodbo vseh treh totalitarizmov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pogoji za možno koalicijo po volitvah
    02:45
    Iz 24UR: Pogoji za možno koalicijo po volitvah
  • Iz SVETA: Pogoji povolilnega sodelovanje s SDS
    03:05
    Iz SVETA: Pogoji povolilnega sodelovanje s SDS
Na levi strani političnega spektra, kjer pred volitvami gradijo svoj blok, takšne pogoje zavračajo.
Na levi strani političnega spektra, kjer pred volitvami gradijo svoj blok, takšne pogoje zavračajo. FOTO: Bobo

Potem ko je predsednik SDS in premier Janez Janša v nedeljo predstavil predloge za sodelovanje v prihodnji koaliciji, so to danes komentirali v nekaterih strankah. Večina opozicije sodelovanje s SDS po pričakovanjih zavrača.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je v izjavi za medije na vprašanje, ali bi bili v LMŠ pripravljeni sprejeti Janševe pogoje in sodelovati s SDS v prihodnji vladi, odgovoril s prispodobo: "To je nekako tako, kot bi največji pretepač in zdrahar v razredu postavil pogoje, kdo lahko sedi z njim v klopi, se ga pa vsi izogibajo."

"V Dogovoru o povolilnem sodelovanju, ki smo ga v LMŠ poslali opozicijskim partnerjem, smo poleg ključnih vsebinskih programskih izhodišč (javno zdravstvo, prehod na zeleno gospodarstvo, okolju prijazna politika, digitalna preobrazba, pokojninski sistem, javni sektor, vrnitev neodvisnosti institucij, depolitizacija nacionalnovarnostnega sistema) jasno zapisali, da je ena izmed treh prioritet dogovora vrnitev Slovenije v normalnost. Sestavni del tega je tudi, da sodelovanje z Janezom Janšo seveda ni mogoče, prav tako pa ne moremo sodelovati s tistimi, ki ga podpirajo. On je del problema in ne rešitev," so zapisali v največji opozicijski stranki LMŠ.

Po njihovih besedah je pri spoprijemanju z migracijskimi izzivi temeljno vodilo stranke LMŠ zagotavljanje ravnotežja med načeli varnosti in solidarnosti. "To smo zagovarjali tudi v času vlade Marjana Šarca, ko smo, med drugim, izkazali solidarnost z Italijo in Malto, ki sta se soočali z navedenimi izzivi, ter na drugi strani okrepili varnost na naši južni, schengenski meji, ki je najbolj izpostavljena nezakonitim migracijam," so zapisali.

Kot še dodajajo, prav tako resolucija Evropskega parlamenta o obsodbi vseh totalitarnih režimov ni nekaj, o čemer bi se v njihovi stranki v teh časih pogovarjali, "kajti izzivi Slovenije v postcovid času po volitvah bodo povsem drugačni"

Šarec pri tem upa, da bodo predsedniki ostalih opozicijskih strank podpisali dogovor o povolilnem sodelovanju, s katerim bi se zavezali, da ne bodo sodelovali s SDS in strankami, ki jo podpirajo. Kot so zapisali v LMŠ, je aktualna vlada nelegitimna, zato se je treba pogovarjati o "vrnitvi v normalnost po volitvah ter odpravi vseh škodljivih potez te vlade, vključno z razrešitvijo vseh politično nastavljenih, nesposobnih kadrov".

Da koalicijsko sodelovanje z Janezom Janšo in SDS ne pride v poštev pod nobenim pogojem, so zatrdili tudi v Levici. "Škoda, ki jo Sloveniji in njenim prebivalce dela SDS, je neizmerna: šteje se v življenjih, izgubljenih zaradi nesposobnega upravljanja z epidemijo, privatizacijo javnega zdravstva, stotinah milijonov, vrženih v orožje, in strankarske projekte SDS ter v uničevanju osnovnih demokratičnih standardov," so sporočili.

Kot so še zapisali, se "namesto s poceni provokacijami Janeza Janše" ukvarjajo s tem, kako po naslednjih volitvah sestaviti vlado, ki bo odgovorila na socialne, razvojne in okoljske probleme te države.

Predsednica stranke SD Tanja Fajon je v izjavi za medije pred začetkom seje predsedstva stranke povedala, da si v stranki želijo predvsem dialoga, zato ne morejo pristati na delovanje Janše, ki je po njenih besedah avtoritarno. "Strinjam se, da moramo delati za skupno dobro, žal pa predsednik vlade do tega trenutka s svojim ravnanjem ne dela tako," je povedala Fajonova.

Napovedala je, da bo na seji predsedstva stranke predlagala izhodišče za partnersko sodelovanje in krepitev opozicije. Fajonova si namreč želi, da bo po volitvah v državni zbor državo vodila levosredinska vlada. To bo tudi njen predlog na sestanku voditeljev opozicije v sredo, v želji, da dogovor čim prej podpišejo.

Fajonova je odgovorila tudi na vprašanje, ali v SD še vedno ne izključujejo sodelovanja z NSi. Po njenih besedah se pogovarjajo zgolj s strankami zdajšnje opozicije. "Vsakršno sodelovanje z vladajočo SDS in strankami, ki so trenutno v vladi in podpirajo škodljiva ravnanja te vlade in Janeza Janše, ne pride v poštev," je še povedala Fajonova.

V stranki SAB pa so po besedah generalnega sekretarja Jerneja Pavliča razumeli, da so pogoji Janše namenjeni strankam, s katerimi SDS sodeluje v koaliciji in s katerimi bo sodelovala v prihodnje. Pavlič je zatrdil, da stranke SAB med temi strankami ne bo. "Osem let smo parlamentarna stranka in v osmih letih se niti enkrat nismo pogovarjali za koalicijsko sodelovanje s SDS," je dejal Pavlič.

V SAB si po Pavličevih besedah želijo še močnejše opozicije. Zdi se jim pomembno, da ljudem pokažejo alternativo, ki bo temeljila na vsebini, ne pa na nasprotovanju Janši. Čez poletje so delali v tej smeri, načrtujejo tudi programski kongres. Na njem bodo, kot je povedal Pavlič, praktično pokazali, katere so vsebinske točke, na katerih bo treba delati v prihodnji vladi.

"Strinjam se, da moramo delati za skupno dobro, žal pa predsednik vlade do tega trenutka s svojim ravnanjem ne dela tako," je povedala Fajonova.
"Strinjam se, da moramo delati za skupno dobro, žal pa predsednik vlade do tega trenutka s svojim ravnanjem ne dela tako," je povedala Fajonova. FOTO: Aljoša Kravanja

V NSi pa glede prihodnjega sodelovanja v koalicijah poudarjajo, da predstavljajo sredino slovenskega političnega prostora. Zato je njihov cilj, da k sodelovanju pritegnejo vse politične stranke, s katerimi si delijo vizijo razvoja Slovenije, so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so še dodali, v stranki že pripravljajo vizijo Slovenije kot ene najrazvitejših držav EU – gospodarsko močne, digitalne in zelene. "Vlada, ki bi jo vodila NSi, bi tako ponudila možnost, da v slovensko politiko vnesemo več zmernosti, dialoga in preseganja razlik. Ključni cilj takšne vlade pa bi bila realizacija vizije 'za Slovenijo prihodnosti'," so še zapisali.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa ocenjuje, da pri Janševih pogojih za sodelovanje v vladni koaliciji pravzaprav ne gre za pogoje, pač pa načelne usmeritve in sprejemanje stališč stranke. V SNS med drugim podpirajo tudi obsodbo vseh totalitarnih režimov, kar je bil eden od Janševih pogojev za sodelovanje.

"SNS je vedno bila in je usmerjena in zavezana dobrobiti slovenskega naroda in domovine, zato bomo spoštovali te smernice in v ospredje postavili ravno dobrobit Slovencev in Slovenije," so sporočili iz SNS.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1568)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
04. 09. 2021 11.48
+0
Zanimivo bi bilo vedeti kaj bo delal gospod Marjan Šarec, ko NE BO VEČ POSLANEC in za gospoda JJ se zna-saj ima zelo dolgo karierno zgodovino od osamosvojitve Slovenije naprej in kje je bil takrat Marjan Šarec in njemu podobni, ko se dandanes od tal do stropa kregajo in iščejo "dlako v jajcu" a če jih bi človek vprašal KAJ SO ti ki se kregajo naredili za številne (dajmo primer) upokojence-predvsem one, ki so gradili Republiko Slovenijo in nato samostojno Slovenijo-in za Domove ostarelih v katerih starejši ljudje živijo (če imajo finance za to) in oni, ki tega nimajo se NI ustvarjala nikakršna konstruktivna abundanca v PRETEKLOSTI - takrat je pa vladala LEVICA, ki se danes do tal krega in stigmatizira nekatere državne adlatuse, ki ji predseduje JJ - čeprav je v dogovarjanjih in sporazumevanjih moč uspeha - ne pa v REPRESIJAH dragi moji !
Ana Sols
16. 09. 2021 18.04
+1
Ne bluzi, tudi tvoj Jansek ni nič naredil za upokojence.
Maki3322
04. 09. 2021 09.18
+1
Na volitve NiS "MI MISLIMO RESNO ŠE NAPREJ KRASTI" kje je Tonin z svojimi gesli.
brezvode
01. 09. 2021 14.34
+1
Janez ima pa re domišljijo 3x na dan za obrok, papagajsko ponavlja za Šarcem in verjame v pravljice da bo sestavljal koalicijo, do takrat pa sanja da nam bo vsem resetiral pamet
Cardinal
31. 08. 2021 15.55
-3
Izjava Sarca o pretepacu pahko nakazuje na travme iz najstniskih let. Le kolikokrat je bil tepen, ker se ni dobro izogibal sosolcem? No, ce drugega ne, izogibanja se je naucil v vlsi, ko na tiskovki pred celo Sloveniji vrgel pisko v kuruzo. Le kdo ga je hotel prebutat? Mesec? To bi bil fight tisocletja. Dva srotka ki si talata klofutice :)
miha Sentvid
31. 08. 2021 15.24
+4
Kakšni pogoji, JJ bo vesel če bo kdo toliko blesav da bo šel z njim v španovijo
kristofus@email.si
31. 08. 2021 13.52
-3
ha, ha, ha, je pa res komedijant tale Šarec. A še ni opazil, da se vsi izogibajo njega?:)
miha Sentvid
31. 08. 2021 15.27
+4
Šarec je vsaj diplomiral na igralski akademiji za razloko od SDSS vih volonterskih šaljivcev pri katerih se lahko samo zjokaš
?ebula
31. 08. 2021 13.38
+6
Jajo na naslednjih volitvah odhaja za vedno!
Gornik
03. 09. 2021 19.35
+0
'ebula, sanja svinja o kukuruzu....ti kar sanjaj
pekoči paradižnik
31. 08. 2021 12.04
+6
Na domačem političnem parketu vse več strank že pogleduje proti parlamentarnim volitvam, ki nas čakajo predvidoma prihodnje leto. KAKO PREDVIDOMA? Prihodnje leto so volitve in pika! Ali so morda odvisne od volje in namena janše?
mmickica
31. 08. 2021 14.47
+4
Predvidoma zato, ker bi bile lahko tudi predcasne se letos. Ampak ne bodo.
Uporabnik2066124
31. 08. 2021 12.01
+1
Šarec o Janši kot največjem zdraharju v razredu. On, z največ popravci pa bi bil rad predsednik razreda. 🤣🤣🤣
Gorje
31. 08. 2021 11.58
+0
Janša pejt v penzijo, verjetn ne bo majhna. Boš majn škode naredu, državi, državljanom, ženama in svojim otrokom.
Gornik
03. 09. 2021 19.36
+1
Škodo Slovencem že leto in pol delajo Kulovci, levnuhi, kolesarji i.t.d.
Ana Sols
16. 09. 2021 18.04
+1
Entip?ek
31. 08. 2021 11.44
+2
prej profi, zdej svetice pol ......a to en a oseba pa sam mal nicke prestavlja..dobre ste ovce..
crazymoto
31. 08. 2021 11.41
-1
Janez postavil 4 pogoje... A sam se ne drži niti enega.... Zapor te čaka... Celico na dobu imaš rezervirano do smrti!!!
Gornik
03. 09. 2021 19.39
+2
Edini slovenskih PV do sedaj(pa tudi delno Drnovšek), ki se drži teh načel in mu je mar za SLO. Naštej mi še koga , ampak bo težka
Andrejs
31. 08. 2021 11.06
-5
Problem so levi državni podpiranci, ki grizejo roko, ki jih hrani! Da o Šarcu ne bi....
Entip?ek
31. 08. 2021 11.43
+6
kristofus@email.si
31. 08. 2021 13.54
+2
Reto
31. 08. 2021 11.01
-7
prašek
31. 08. 2021 11.09
+4
Pepe Bolcev
31. 08. 2021 10.59
+4
»Janša je demagog. V polemiki je nesramen in rad podtika. Ne izbira sredstev, je hudoben in brezobziren. Ne išče svetovalcev, ampak vernike. Ne išče sodelavcev, ampak služabnike.« Dimitrij Rupel
awontuwej
31. 08. 2021 10.58
-2
Janša ni del problema, on je problem za vse normalne ljudi, kar pa seveda ne velja za SDS 🐑🐑🐑...
cirenij
31. 08. 2021 11.18
+5
Mogoče se pa le poenotijo! ŠAREC NI VRGEL PUŠKE V KORUZO ampak je odstopil zaradi notranjih trenj med levimi strankami, ki jim nihče ne bi bil kos.
Evkaliptus
31. 08. 2021 10.58
+5
Marjan Sarec..ne leva ne desna, lesna...
Uporabnik2066124
31. 08. 2021 10.47
+7
Sarec je vrgel pusko v koruzo in sedaj bo on modroval kdo je lahko predsednik vlade in kdo ne😂😂😂
Potouceni kramoh
31. 08. 2021 10.44
-4
Ne leve,ne desne.Volite vole! Saj druzga pr nas itak ni.
JApajaDAja
31. 08. 2021 10.42
-2
če msm mediji naredijo problem, potem" problem" je-upravičen ali pa ne! to več niso problemi, to je organizirana hajka!