Slovenija

Janša posvaril pred predčasnimi volitvami v času predsedovanja Slovenije Svetu EU

Ljubljana, 21. 05. 2021 22.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
678

Premier Janez Janša je v televizijskem pogovoru apeliral na vse, ki nekaj dajo na državotvornost in ugled države. Opozarja, da bodo posledice plačevale tudi naslednje vlade, če si ugled zapravimo s tem, da se sami zrušimo. Nekoliko več zdrave pameti v tem času ne bi škodilo, meni.

Premier Janša je posvaril pred predčasnimi volitvami med predsedovanjem Svetu EU.
Premier Janša je posvaril pred predčasnimi volitvami med predsedovanjem Svetu EU. FOTO: Bobo

Kot je v pogovoru za Televizijo Slovenija dejal predsednik vlade Janez Janša, bi padec vlade v tem trenutku pomenil to, da bi bila prvi del predsedovanja Svetu EU Slovenija v volilni kampanji in bi se ukvarjali sami s sabo, namesto da bi pomagali reševati težave drugih. Po volitvah pa bi še dva ali tri mesece sestavljali vlado.

"Verjamem, da so nekateri zelo na koncu z živci, ker privilegiji, na katere so bili navajeni, niso več samoumevni," je ob tem dejal in spomnil, da bo Slovenija drugič predsedovala Svetu EU.

Uspešnost predsedovanja se sicer po njegovih besedah ne meri po številu obiskov v državi, ampak po tem, koliko stvari se premakne naprej in koliko prioritet se realizira. Slovenija je na evropski dnevni red prioritet dodala večjo odpornost EU na epidemije in podobne izzive ter vprašanje kibernetske varnosti. Spomnil je še, da bo največji del časa razprav konference o prihodnosti Evrope sovpadal ravno s časom slovenskega predsedovanja.

Po njegovih besedah člani vlade v Bruslju vsak teden prevzemajo dosjeje za predsedovanje. Ob tem pa se morajo, pravi, ukvarjati tudi s težavami z dnevnim redom sej v DZ. Spomnil je, da poslanci prejšnji teden niso izglasovali dnevnega reda redne seje DZ, na kateri bi morali obravnavati vrsto zakonov. Te točke bodo sicer uvrstili na izredno sejo prihodnji teden.

Proti dnevnemu redu seje je glasoval tudi predsednik DZ Igor Zorčič iz poslanske skupine NeP. "Predsednik DZ se v večini držav parlamentarne demokracije imenuje govornik. Je nekdo, ki skrbi za to, da zadeve normalno tečejo. Ne pa da iz tega dela strankarsko politiko ali otežuje sam postopek, kar se dogaja pri nas," je bil kritičen Janša.

Da je cilj opozicije rušiti vlado, po njegovih besedah ni slovenska posebnost in s tem ni nič narobe. "Problem je, da se gre preko tega in se tudi na tem področju poskuša vzpostaviti neka nova normalnost. Da štirje nepovezani poslanci, ki jim po poslovniku samodejno ne pripada nič in imajo predsednika DZ, hočejo še kopico drugih funkcij in če jih ne dobijo, to razglašajo za diktaturo," je dejal.

Na vprašanje, ali meni, da Zorčiču ne pustijo odstopiti, je Janša odgovoril pritrdilno. Pojasnil je, da je imel z njim zelo razumen pogovor, a je bilo iz dneva v dan vse drugače.

Med drugim je še opozoril, da je to, kar se v DZ vidi na površini, le del dogajanja. "Velik del je v ozadju, kjer se prepričuje poslance, se jim grozi, očitno se jih tudi kupuje. Predvsem pa gre za strašen medijski pritisk," je prepričan.

Na vprašanje TV Slovenija glede morebitne vezave zaupnice na katerega od zakonov je odgovoril, da so vse možnosti odprte, a je obenem spomnil, da je vlada doslej pri ključni zakonodaji dobila veliko podporo.

Janša je bil kritičen tudi do sindikatov. Namesto da bi pozdravili to, da so v epidemiji ohranili delovna mesta, ter bi v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) predlagali dodatne predloge, so po premierjevih navedbah odkorakali iz ESS. "Tega ni možno pojasniti s sindikalno, ampak s politično retoriko. Gre za podaljšek levičarske politike," je dejal in zatrdil, da še nikoli ni bilo toliko socialnega dialoga kot v zadnjem letu.

Poudaril je še, da so kondicijo slovenskega gospodarstva ohranili v dobrem stanju. V primerjavi z drugimi članicami EU, predvsem državami evroobmočja, so kazalci po njegovih besedah dobri oziroma nadpovprečni.

Sicer pa je Janša dejal, da ob pogojnem sproščanju ukrepov zaradi epidemije prihaja nova normalnost. Zadosten delež odraslega precepljenega prebivalstva za efektivno zaustavljanje epidemije bomo po njegovih besedah dosegli do poletja.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (678)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

APOKALIPSA21
04. 06. 2021 16.13
+1
Pa kaj bi rad ta probisvet, da se njemo klanjamo ali kaj. Bo prišel dan, ko ne bo več jaqnšizma, fašizma in nacizma in vem, da se mi bo prikazala marička devica in zahvaljen bodi pravičnik za boljši svet. ŽIVELA DEMOKRACIJA V LEPI SLOVENIJI BREZ TOTALISTČNEGA REŽIMA. NJEGOV ČAS, ČAS SĐS-SA SE JE IZTEKEL. LE VKUP IN VKUP STOPIMO, DA JIH ODSTOPIMO.
Walter Pravicek
25. 05. 2021 08.34
+1
KRASNA PRLEŠKA STARA PESEM-KO SO FANTJE PROTI VASI ŠLI,LEPE PESMI SO PREPEVALI---NATO JANŠA:JAZ PA NISEM PEL,NISEM BIL VESEL,PA TUDI Z NJIMI NISEM ŠEL.ETO,TAKO SE BO IZŠLO!KAJ ZA VRAGA JE TEMU ČLOVEKU?POTREBUJE PSIHIATRE V MNOŽINI?ALI KUHLO PO RITI OD ŽENE.PRVA NEPOROČENA GA JE NAGNALA,DRUGA TRPI,KER IMATA MALO DECO!DA SE PRI SKORAJ 60 LETIH NE ZMORE UMIRITI,UREDITI V PARLAMENTU KOT PREDLOG SDS,KI BI BIL IZGLASOVAN TAKOJ,DA SE BI VOLILO IME ČLOVEKA NE LISTE STRANKE?ON JJ,MISLI LE O DVEH STRANKAH=SDS+SD!A VOLILCI NOČEJO NEMŠKEGA SISTEMA!PA,DA VIDIMO,KOLIKO IMA PODPORNIKOV.TISTIH,KATERE"NAPUMPAJO"Z LAŽMI DUHOVNIKI,(PREDNJAČI LJUBICA ALENKA MAGDALENA ŠVERC MARIBORSKEGA PRLEKA,SINA ŽUPNIKA,POTEM PROŠTA V LJUTOMERU LUDVIKA DUH,PO PRIIMKU SVOJE TETE ŠTUHEC,MORAL BI SE PISATI RAJH,KAJTI NJEGOVA MAMA JE BILA( ŽE POKOJNA) FRANČIŠKA RAJH!),DEKLA,NOČNA UTEŠITELJICA,KUHARICA IN ODSTALO PRI ŽUPNIKU LUDVIKU DUH,KI JE IMEL ŠE ČAS NAREDITI IVEKA!ŠVERČOVA PA PO ŠTAJERSKI DEŽELI,PO VASEH NOVAČI STAREJŠE"DAME"ZA UK OTROK PRED OBHAJILOM ALI BIRMO.TE PA SEVEDA PO NALOGU ŠVERČOVE ŠE,POVEDO OTROKOM KOGA NAJ ATEK IN MAMICA VOLIJO!KRISTUS NEZARENSKI KAKŠNA HINAVŠČINA KATOLIŠKA!GRE PA ZA RECIPROČNOST:JANŠA-SDS-KATOLIŠKA CERKEV! NAGRADE ŽUPNIKOM IN ZAPOSLENIM V KASTOLIŠKI CERKVI,ONI PA POISKUŠATI"OMEHČATI"ČIM VEČ LJUDI,DA GLASUJEJO ZA LISTO SDS,TEDAJ AVTOMATSKI TUDI ZA JANŠO IN TISTE,KI SO VPISANI NA VRHU TE VOLILNE LISTE!ONI Z ŠTEVILKO 200-300 ALI VEČ PARLAMNENTA KOT POSLANECI NE BODO VIDELI!ETO,TO JE PREISKUŠENA PRIMITVNA A DO SEDAJ USPEŠNA JANŠEVA POLITIKA,KATERO SO URESNIČEVALI DRUGI.ZA MENE TA "FANT OD FARE" NI PREVEČ INTELIGENTEN,ROČNIH SPRETNOSTI NE OBVLADA,NITI V PROIZVODDNJI,NE OBRTI,NE V KAKŠNI DOBRO PLAČANI DRŽAVNI SLUŽBI.LEŽI MU LE POLITIKA.KOMUNISTIČNA.,PRIKRITA V DEMOKRATSKI STRANKI,PRENESENI IZ NEMČIJE,TEDAJ ŠE SOCIALDEMOKRATSKA.A SO SIOCIALNA POVEČERJALI BREZ KRUHA!AMPAK V SLOVENIJI JE ŽE BILA DEMOKRATSKA STRANKA,TER SO SE EVRO POSLANCI POSKRILI V LJUDSKO STRANKO EU!TI BOGA MILEGA KAKŠNA HINAVŠČINA JE TO!
trapo
24. 05. 2021 20.50
+2
Pa kaj vsem nejevernežem še sedaj ni jasno da ne bo dovolil novih volitev ne zdaj ne kasneje in bo naredil vse da se obdrži. Vsi ki mislite drugače ste nejeverni Tomaži pa če vam (nam) je prav ali pa ne.
slovenc59
24. 05. 2021 18.51
+0
Ti se sklicuješ na ugled države ! Cepc ! Cela Evropa že ve da si psihopat in prekucuh in ne vem kaj si misliš da si ! V očeh EU in normalnih Slovencev, si en navaden kratenn nnnnnnn!
lado-a1
23. 05. 2021 21.01
+1
Herr twitler govoriči o državotvornosti in ugledu države. Zanima me kaj je v zadnjih letih naredil državotvornega in takega, da je zrasel ugled države. Ugled je njemu morda zrastel morda pri lukašenku, bolsonaru, orbanu in podobnih kreaturah, državi pa je ugled strmo padel. In zato, da bi rušenje demokracije, sistematično kršenje zakonov, ustave, krajo v imenu 'reševanja življenj in uničevanje pravne države imenoval za državotvorno, bi moral zaužiti prečej ilegalnih substanc, pa se po tem nise prepričan, da bi tako mislil
Walter Pravicek
25. 05. 2021 08.42
+0
JA JE!NAREDU JE DVA OTROKA,KUPIL KMETIJO BLIZU VELENJA!A MORAL BI VEDETI,DA PRAV V VELENJU ŽIVIJO LJUDJE IZ BIVŠE JUGOSLAVIJE,KATERE JE OZNAČIL NA VOLITVAH KO JE BIL"TAGLAVNI"JANKOVIĆ:VOLILCI V TRENIRKAH!JAZ MU MOJE NE DAM!IN SE BO SLEJ KOT PREJ ZAPLETLO.ČE DRŽI TRDITEV ENEGA PISCA O NJEGOVI MAMI IN PRINEŠENEM DOJENČKU IZ JUGA,KO JE BILA NA CESTI- MLADINKA BRIGADIRKA -BRATSTVO IN EDINSTO!A JAZ PREVERJAL NE BOM!!PLUVANJE PO KOMUNISTIH,A ON SAM JE,JE MOŽNO TUDI PLUVANJE PO VSEM KAR NI SLOVENSKO-DEMOKRATIČNO?A PO PISCU JJ NI SPLOH SLOVENEC!ZOPET NE POTRJUJEM-MI NI MAR!
zeus-deus
23. 05. 2021 09.36
+7
nepomembni janšek , ki mu je ob osamosvojitivi padla sekira v med, se še naprej napihuje kot žaba in pametnjači tako da ob njegovih twitih človeka nekam zagrabi . Vprašljivo je sicer ali so jugoslovanski narodi storili prav ko so se osamosvojili , saj s(m)o istočasno postali tretjerazredne banana republike, bi pa bilo neobhodno, da se znebimo vsaj tistih ki so prispevali , da smo padli tako globoko ...
malaudras
23. 05. 2021 09.51
-2
Če misliš, da vas bo reši vaš tovariš Che-feringuara, se motiš.
Walter Pravicek
25. 05. 2021 09.01
+1
EN PISEC JE NAPISAL:KO SE BOMO OSVOBODILI OSVOBODITELJEV BO V SLOVENIJI SVOBODA,---------DODAJAM:DEMOKRACIJA IN MIRNO OBDOBJE ZA DELO,POČITEK,RAZMISLEK KAM DATI DECO ŠTUDIRATI,NE BO SPREGE SDS Z KATOLIŠKO CERKVIJO,DAJANJE PODPORE,PLAČEVANJE PRISPEREVKOV V OBLIKI PLAČ,TER NE BO SOVRAŠTVA DO ČRNIH,TEMNEJŠIH ALI ONIH Z POŠEVNIMI OČMI.NITI NE BO SOVRAŠTVA DO RUSOV,PRILIZOVANJA AMERIKANCEM.BO EVROARMADA,DRŽAVE,ČLANICE EU BODO IMELE LE ŠE GARDE,V POLNI BOJNI PRIPRAVLJENOSTI-SLOVENIJA VERJETNO ŠE VEDNO NE!BO PREDSEDNIK EU,BO MANJ VELEPOSLANIŠTEV KJERKOLI LE VELEPOSLANIŠTVO EU.PIKA!,BO ENOTNI POTNI LIST,BODO MEJE ODPRTE OD SEVERA DO JUGA EU,BO ŠE IN ŠE.A KOMUNISTI POSKRITI,V SEDANJEM ČASU,TER ŽE PREJ ,KO JE JANŠA PREDSEDNIK VLADE JE NJIM "ZRASTEL GREBEN,KOT PETELINU"BODO Z NAMI STARCI ŽE VSI POKOJNI.DRUGAČE PAČ NE MORE BITI-------MI BRATJE PO OROŽJU SMO ZAVEZANI ENI DRUGEMU POMAGATI,ENAKO SO KOMUNISTI.RAZLIKA?OHO,JE!MI IMAMO SLOGAN:ČAST +ZVESTOBA!KOMUNISTI PA SAMO ZVESTOBA PARTIJI,TITU ALI VODSTVO,KI JE TRENUTNO V SDS ALI DRUGI STRANKI,A VSEKAKOR SE OBRAČAJO POVSEM K JANŠI!PLAČNIKI ČLANARINE ZA STRANKO BODO POBEGNILI MNOŽIČNO IZ STRANK,KAJTI BITI PODPORNIK LE FINANČNO,A NIČ IMETI OD TEGA NIČ JE GROZOVITO!LE NOIVA TV 24.,ALI DEMOKRACIJA ČASOPISEK,ALI ZA VERNE ŠE DRUŽINA,PA NOVI TEDNIK BO DOMOVINA.VSE PA SOFINANCIRA DRŽAVA!A TAKO BO NEKOČ V DALJNI BODOČNOSTI!ŠTUDENTJE PA MED TEM V TUJINO,TER ADIJO MOŽGANI,OSTALI BODO LE TIPA DOKTORJI IZ NOVE UNIVERZE,ZA BORZO DELA,SAJ JIH BO V POLITIKI ITAK ŽE PREVEČ!
štajerc65
23. 05. 2021 09.15
+8
On pa o ugledu države. Pa glih on ki izobesa tuje zastave, se krega z EU, čestita preden je znan zmagovalec volutev itd. Komaj čakam da sestopi z mesta kjer si pa ali je to pred predsedovanjem, med njim ali po njem. Pika.
Dusan21
23. 05. 2021 10.04
-2
Sprijaznite se levičarji z dejstvom, Da bo g. Janša v vladi do volitev in prav je tako. Si znate zamišljati, v kakšne težave bi zapadla država, po tistem, otroškem dejanju Marjančka, boljši diktat, kot brezvladje, se zavedate, da med vami NI osebe, ki je vredna zaupanja naroda, to ste nam v nekaj letih že demostrirali, Pahor, šivilja in Cerar, pocarji, nesposobni, kaj nam ponujate, pijanca Brgleza, pevca, smrkavca Predina, osladnega Leskovarja z rdečim edinim šalom, ali pa Rizmana, ja da te peče glava, ko si primoran to nagovarjanje, moledovanje, laži, od včeraj še s strele prenašati eno in isto preko medijev, eno in isto, eno in isto, eno in isto, poneumljate narod, pa moraš biti res nor, kot oni v Lutkovem gledališču, ko so se do ušes narežali idealistu, pridem vč ksnu, Kobalu Predina
lado-a1
23. 05. 2021 21.03
-1
Vsekakor bo do volitev. Vprašanje je le do kdaj. Dovloj bo, da enega ali dva poslanca sreča pamet, pa bodo kmalu, prekmalu za koprivarje!
Uroš
23. 05. 2021 09.10
+8
Gospod Janša, ne skrbite glede volitev. Prej, vmes, potem, ... bomo že. Malo bo sicer panika, ker bodo to njihove zadnje, zato poskrbite za vašo varnost. Predlagam, da stopnjo varovanja PV dvignete na najvišjo raven, da vas ne utišajo tako, kot so Ivana Krambergerja.
dule71769904
23. 05. 2021 09.18
-2
Pa ste le končno priznali kdo je ubil Krambergerja
Dusan21
23. 05. 2021 10.15
-4
In morilec je še vedno med nami, ljudje kažejo s prstom nanj, pa nič se že desetletja ne zgodi. Kot z Mobutujem.
zeus-deus
23. 05. 2021 08.59
+10
Na vsak način bi morali priti do predčasnih volitev , korist ,,predsedovanja,, Eu ki je neopomembna ni nič v primeru s škodo ki jo trenutna vlada povzroča tako gospodarsko kot politično naši državi ...
Dusan21
23. 05. 2021 10.10
-3
Kupi si. burek in v vrsto LOTO, leto je še dolgo, in prišlo bo 2022 in ti boš še vedno stal z burekom v isti vrsti,
CIGU MIGU
23. 05. 2021 08.43
+8
le kam se bojo vsi razbežali,ker kdor je danes sovražnik je vedno,to se je pokazalo z ostanki domobranskih sinov
Dusan21
23. 05. 2021 10.13
+1
zibertmi
23. 05. 2021 08.31
+11
menjam PV za rolo wc papirja,ni zadnja cena
provni
23. 05. 2021 08.30
+10
A je princ teme končno odstopil ?
CIGU MIGU
23. 05. 2021 08.28
+11
jovan pred leti si dejal,,primite se za denarnice,,a še vedno bolje kot ,,primite orožje,,v kar bi nas kmalu pripeljal,,žal
zibertmi
23. 05. 2021 08.33
+5
in to 2013 ,ko nas je spravil v bankrot.sedaj smo petkrat bolj v minusu in zadolženi,kot takrat
dej no
23. 05. 2021 08.42
-2
zeus-deus
23. 05. 2021 09.01
+5
In to je aktualnemu ,,čarovniku ,, uspelo sčarati v enem letu ko smo se zadolžili za skoraj 10 miljaerd . Hmm - tudi za to je trebe biti ,,sposoben ,, ...
zibertmi
23. 05. 2021 11.03
+1
saj mu 85% ljudi ne.podkupi koruptivne ljudi iz levih strank.isti ljudje letijo skupaj
Vojko Šarman
23. 05. 2021 08.23
+7
Če bi bil janša v opoziciji bi drugače čivkal. Takrat bi bile volitve kljub predsedovanju edino pravilne. P..... pervertit. Politika bi morala biti poštena in spoštovana pa to zaradi JJ ni. Koliko podpore uživa ta vlada in policija med ljudmi?? Morda 20%%? Odstop in volitve edino Pravilne!
dule71769904
23. 05. 2021 09.20
-2
Praviš 20 % Še zmeraj 100% več kot SD -LMŠ-LEVICA-ŠIVILJA
staridida
23. 05. 2021 08.11
-5
Ni samo Zgaga zgaga-vsa levica je zgaga....
Nimasmisla
23. 05. 2021 08.11
-1
in zakaj ne bomo pač nekaj posebnega
Težeklojz
23. 05. 2021 08.07
+2
Naslov članka bi bil lahko tudi: Ko se norec popolnoma vživi.
riss
23. 05. 2021 08.06
+1
Pogovor z opozicijo, ki je sledil, pa je bilo popolno mlatenje prazne slame. Edini program, ki jih tudi veže je še vedno, samo, da ni JJ. Fajonova o tem, da je sodišče ugotovilo, da so bili protesti mladih neupravičeni, hip za tem se popravi (tukaj je že napredek, ponavadi se ne zave kaj sploh govori), da so bili upravičeni. Šarec govori o omizju, a stojijo v studiu. Lukec zagovarja svojega škorca Mihca. Bratuškova govori o zadolženosti, kot, da smo se zaradi epidemije samo mi znašli v tem. Skratka popolna IQ podhranjenost celotne opozicije.
FAUSTOS1
22. 05. 2021 21.50
+6
Torej ti janšisti mislijo da bodo vladali 1000 let zato ker je njihov vodja prečital mein kampf in ga uveljavlja v tiraniji nad slovenci.
Jožajoža
22. 05. 2021 21.42
+11
SPRAVITE GA že s portala. ljudje želijo mir. diktatorja težko gledajo in to v letu 2021
staridida
23. 05. 2021 08.06
-4