Gospodarstvo

Janša: Vlada se nič ne čudi

Ljubljana, 04. 08. 2012 17.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po znižanju bonitetne ocene za Slovenijo je premier Janša zatrdil, da se vlada nič ne čudi. "To je odgovor tistim, ki so julija vladne ukrepe razglasili za prehitre," je Janša zapisal na Twitterju.

Ko je bonitetna agencija Moody's spet znižala oceno kreditnega dolga Sloveniji, so iz ministrstva za finance sporočili, da so razočarani, ker agencija Moody's ni upoštevala ukrepov vlade, ki jih je storila v preteklih mesecih na področju konsolidacije javnih financ. Med drugim pa so na ministrstvu za finance navedli, da je vlada začudena nad odločitvijo bonitetne agencije za znižanje kreditne ocene.

Danes pa se je predsednik vlade Janez Janša na našo novico o znižanju bonitetne ocene z naslovom Vlada se čudi, finančni trgi pa krepijo pritisk na Slovenijo odzval z besedami: "Vlada se nič ne čudi." Dodal je še: "To je odgovor tistim, ki so julija vladne ukrepe razglasili za prehitre."

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Reuters

Bonitetna agencija Moody's je sicer kot glavni razlog za znižanje bonitetne ocene Slovenije z A2 na Baa2 navedla težave slovenskih bank, ki potrebujejo dodatne dokapitalizacije, s čimer se povečujejo tveganja za državni dolg. Agencija je na koncu tudi posvarila, da je Slovenija v vse večji nevarnosti, da doživi finančni šok.

Sloveniji je bonitetno oceno sicer znižala tudi agencija Standard & Poor's (S&P), z A+ na A, obete za naprej pa je tako kot Moody's ohranila negativne. S&P je med razlogi za znižanje ocene navedel naraščajočo politično polarizacijo in pomanjkanje konsenza med koalicijskimi političnimi strankami. To po oceni agencije predstavlja tveganje za načrtovane strukturne reforme v državi.

KOMENTARJI (1673)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mark54
07. 08. 2012 19.49
+3
je kdo videl katerega ministra v zadnjih 10.dneh? niti PM ( JJ) razen te tu.maste izjave ne komentira trenutno situacijo v kateri smo. Banke v k.u.l.c.u. rajting še bolj , suša vse hujša , brezposelnost zopet narašča , VLADA PA NA DOPUSTU ! kaj si mislijo da bomo državljani tudi na dopustu? mi nimamo za dopust. oni pa se NORCA delajo iz nas! kam pravzaptav plovemo ? kje je krmilar? gdo zavirač? mislim da smo kot AVION brez PILOTA!!!!
sadsadsad
07. 08. 2012 17.54
-3
bravo janez naš heroj
bplese1
07. 08. 2012 09.50
+11
Ko pa je g. JJ rušil reforme, ko je bil v opoziciji, z referendumi je vse bilo v redu....
unpoli
07. 08. 2012 09.59
+5
Aleander_
07. 08. 2012 08.08
+8
Ne Janez, to je odgovor na SDS-ovo nesposobnost soočanja z resnico.
ikoz
06. 08. 2012 23.08
+3
upam da bo kmalu bankrot ljudje ne nasedejo več obljubam
Jimi1
07. 08. 2012 09.29
+5
Po tem bo lov na lopove ODPRT ! V to ne dvomim !
mark54
06. 08. 2012 22.57
+6
kateri ukrepi? gdo pa je slišal za kak ukrep? jas ne- vsaj pam.eten ne. Razbremenili nas bodo za 2 ali 5 % pri plačah. Poleg tega pa imamo 30 % neplačane realizacije. Nobeden ne plača , če pa tožiš pa traja 2 do 3 leta. kaj mi hasni če mi zmanjšajo nekaj eurov za delavca. Naj uredijo plačilno disciplino in sodne postopke ! pa več velikih investicijskih projektov ki bodo zagnali gospodarstvo, zaposlili ljudi in se bodo dokaj hitro sami poplačali. recimo hidroelektrarne. namesto teš-a bi lahko zgradili 5 hidroelektrarn ki bi jih delali domači proizvajalci in gradbinci. ne pa multinacionalke po ernormnih cenah. Žal pač pri nas brez kor.up.cije in lo.po.vov ne gre.
mark54
06. 08. 2012 22.47
+5
Kaj smo res rabili nemce da nam povejo kaj je narobe ? kaj naši "strokovnjaki" ne vedo kje tiči problem. Lepo so nemci napisali: 1) črna luknja v bankah! gdo jih je naredil ? zakaj ? kam je šel denar ? je tu kaj nezakonitega? zakaj se vlada ( in policija) tega ne vprašajo ? ( ker vejo odgovore, vendar jim ti niso všeč) Nekam je denar moral iti in priti. Tam ga naj iščejo ! into hitro ker ga ni več dosti ( poskrili so ga v oaze ) 2) Banke so kreditirale politično določene prevzeme. Kdo je odločal ? kako se je odločalo ? zakaj se je odločalo ? Zopet ni odgovorov ( v javnosti mislim ) ker niso po volji trenutnim ablastnikom !!! To so glavni vzroki ne samo krize (finančne). Problem je ker je vse to sproduciralo PROPAD večine podjetij ki so jih politično prevzemali slovenski TAJKUNI brez denarja. Ker je MORALO ostati vse v slovenskih rokah. In kje se je začelo ? PIVOVARNA UNION ! Se spomnite ? v slov.rokah mora ostati !!! In ga je šrot olastninil brez ficka ! in tak scenarij je bil pol za vse "obvezen" ! ker je bolje da ga prodaš nekomu brez denarja kot pa da ga kupijo tujci z denarjem !!! In Zdaj namesto da bi vlade ( tukaj zamerim tudi pahorju , ker ni naredil NIČ da bi saniral prej narejeno škodo ( 1.vlada JJ ) in NI UPAL pokazati s prstom na KRIVCE za ta polom ! Ker je SD imel tudi prste v pekmezu ( marmeladi ). Vendar sistem so nastavli in zagovarjali mladoekonomisti s slov.desnopolitiki ( nacionalisti ). In če nebi lastninili kot smo , danes slovenija nebi imela neke velike krize. ker smo vedno bili naslonjeni na nemčijo in avstrijo. Pa si poglejte to sosedo ! AVSTRIJO mislim. če nebi nje bilo bi imeli še 20.000 ( ali kaj več) nezaposlenih več kot jih imamo zdaj. Pa nemškemu in avstrijskemu dobro stoječemu gospodarstvu se imamo zahvaliti da imamo še nekaj gospodarstva pri življenju ker drugače bi bilo vse kot je z gradbeništvom ! Propadlo bi že vse. Za zdaj pa je edino gradbeništvo popolnoma na psu. ker je pač vezano na slovenijo. In ker vlada ne dela z vzroki ampak le gasi posledico ( svojega minulega dela v 1.mandatu) rešitve še nebo kmalu , posebej še če NE BOMO zaprosili za pomoč ! Mislim pa da brez pomoči enostavno nebo šlo. Vendar GDO nam bo vladal takrat ? pahor ni sposoben , JJ je zafural itak že 2 mandata. Jankovič pa ni neka politična kapaciteta z veliko podporo v sloveniji. Podobniki so v ropotarnici zgodovine , NOVIH politikov ( razen plagiatorjev vseh barv) pa ni na vidiku ! mogoče pa je neka nova nada gospa kandidatka brez domka !?? kaj pa vemo. Tudi kramberger bi bil boljši od teh vol.ov ki smo jih (ne)volili pa nam vladajo !
Aleander_
07. 08. 2012 08.12
+1
mark, tvoja vprašanja so na mestu. A se jih ne bo lotil nihče od koalicije niti opozicije, saj je vsaka stranka namočila prst v marmelado. A bi ti dovolil, da te ujamejo, če bi bil toliko pokvarjen, da bi kradel? Po mojem ne, ker je pokvarjenost stvar morale in etike, ki je pa danes tudi med nami "navadnimi" ljudmi ni in raje utajimo kak euro ali dva več kot da plačamo pogoltnemu državenmu aparatu davke. Ni davčne morale, vzork pa je pregrešno drag državni aparat, ki je povrhu vsega še neučinkovit. Poglej, kaj se je zgodilo s Centa Debeljakovo (bivšo šefico DURSa)...šla je, ker je sodišče ES končno izdalo sodbo, na podlagi katere neuki dacarji ne bodo več prosto po prešernu mogli pobirati davke.
Lidija Gegi?
08. 08. 2012 11.33
Šefica dursa je šla, ker so tajni dokumenti začeli izgubljati pomen tajnosti.
.eu.
06. 08. 2012 17.43
+3
Kje so hitri ukrepi za reševanje gospodarstva. Dnevi minevajo pa nč ni efekta.
Aleander_
07. 08. 2012 08.13
+2
"Naši" upajo na bolje. In dragi naši, upanje je najslabša strategija izhoda iz krize.
wsharky
06. 08. 2012 13.37
-8
... vsi drzavljani bi morali enotno podpret prizadevanja slovenske vlade, ne pa da se gremo igrice, ki bodo naso situacijo se bolj poslabsale ...
krucyfix
06. 08. 2012 15.39
+12
Ma kako nej podpiramo prizadevanja te vlade, ki se gre igrice??? Janša se je šel igrice ves čas Pahorjevega mandata in kljub zanič stanju ni zmogel čistega prevzema oblasti. Očitno je bilo, da njegova vlada ne bo imela dovolj podpore, pa se je vseeno zgrebel za premierski stolček iz drugega startnega mesta. Takrat bi morali sestavit tehnično vlado. Pa ni bil za to.
alterego
06. 08. 2012 13.30
+16
pa ja, kriv je narod, ki noče delat za male pare, brez penzij in sociale! brez tega se pa naša vlada ne more poceni zadolževat za projekte svojih parazitov. brez projektov pa ni provizij...
usi-glih
06. 08. 2012 11.22
+22
Šef ravbarkomande, ki mimogrede zgleda k padlasica se ne čudi ? Seveda ne saj je VSE pametne reforme razmontiral s pomočjo katje šoba, lude mile , previranta in "omanovega" cesarstva , ki celo pravi da so se domobrani borili za demokracijo z ramo ob rami z fašisti in SS-ovci. Nič čudnega, da so nam po tej nebluzi omana in lude mile takoj znižali bonitetno oceno.
bossanoga
06. 08. 2012 10.03
+18
Seveda se ne čudi, če je pa kompletna z majerjem na čelu prebutasta, da bi skapirala, da ne zna delati. Ampak ali mislite da boste zaradi neznanja lahko 20 let na praksi?
olyca
06. 08. 2012 09.46
+27
Janša ne bluzi, ti ukrepi bi bili že zdavnaj sprejeti, če jih ti in tvoja stranka nebi ignorirala. Po tem kar delaš ti samo do mehkega stolčka, državljani so ti mala briga, tako da bolje res, da greš nazaj puške pucat da se bo dalo kaj prodat.............
olyca
06. 08. 2012 09.49
+6
popravek Po tem kar delaš ti, ti je samo do mehkega stolčka,
resslovenka
06. 08. 2012 09.33
+10
V kolikor bi vse naše vlade delovale tako kot naj bi, bi nam bilo marsikaj prizanešeno. Valiti krivdo na druge je milo rečeno patetično. In to velja za vse, ki so kdajkoli o čemerkoli odločali v imenu ljudstva!
Samo.Jst
06. 08. 2012 07.44
+2
Pa koga hiduča zanimajo ocene privatnih korporacij denarja želnih ekonomistov, ki so si pridobili pravico ocenjevanja na podlagi lastnega mnenja? So najsvetljejši produkt oporunizma v času recesije in s samooklicanimi referencami in ugledom, sedaj izsiljujejo države! Moč je denar in če je glede na tvoje mnenje vezano ogromno denarja, so takoj v igri lobisti in podkupnine...
big_foot
06. 08. 2012 06.09
+18
Ja normalno da se ne čudi, saj je šlo po njegovem planu kot po maslu. Kdo je že miniral tisti trojni referendum..... ???
Kajetan
06. 08. 2012 08.47
-12
Pojasni si pojme trojni referendum ni blokirala opozicija, blokirali so ga ljudje in ZAKAJ: - ZATO KER SO BILI VSI TRIJE ZAKONI SLABI IN SLABO NAPISANI, - IN ZARADI PODOBNIH KOT SI TI KI VERJAMEJO DA NAS BODO TI TRIJE ZAKONI REŠILI BODO BREZ SKRBI SPREJETI V ENAKI OBLIKI IN VERJEMI SO SLABI IN JIH SPLOH NE BI SMELO BITI V TAKI OBLIKI. PO PISANJU SODEČ BI LAHKO REKEL DA SI ŽE V PENZIJI
walter2
06. 08. 2012 09.19
+16
Kajetan po pisanju sodeč si goreč Janšist,ki ne vidi prsta pred nosom.Janša je z miniranjem Pahorjevih zakonov naredil veliko škodo Sloveniji,ki se odraža v padcih ocen bonitetnih agencij,samo v prizadevanjih po oblasti a paradoks je,da njegovi predlogi istih zakonov,katere bo moral izpeljati so še ostrejši in slabši za malega človeka!
krucyfix
06. 08. 2012 15.44
+3
Če Janša ne bi miniral referendumov, bi še vedno lahko kasneje napisal nove boljše zakone, če so bili oni slabi. Aja, ne bi mogel, ker se potem niti z zvijačo ne bi mogel dokopat do premierskega stolčka.
Roman Hren
06. 08. 2012 00.45
+13
Le zakaj bi se kdo čudil?!Uničenje socialne držve ni slovenska posebnost ampak dobro načrtovan mednarodni projekt kapitala! Pomoč svojim lakajem pokaže tudi z nižanjem bonitetnih ocen, draženjem posojil,...
+13
Ne g.Janša nisem ta-rdeč ha ha in nisem KALIMERO- ki se mu godi velika krivica - še ta-rdeči ga niso hoteli- se spomnite gospodje kako je mali Janezek prosil da bi bil lahko TOVARIŠ JANEZ
+4
mario7
05. 08. 2012 20.26
+23
Št. 1
05. 08. 2012 19.37
+33
KDO JE BIL LANI PROTI POKOJNINSKI REFORMI? ZAKAJ SMO IMELI LANI IN PREDLANI TOLIKO REFERENDUMOV IN KDO JIH JE PODPIRAL? SE TO MALCE POZABLJA'
hondica
05. 08. 2012 20.51
-31
Pproti reformam so bili sindikati, SDS ni bila proti reformam, ampak bi jih bilo potrebno prediskutirati z njimi in seveda nekoliko spremeniti, tako pa... Ste rdečkarji res vsi sklerozni?