Slovenija

8,5-milijardni sklad socialnim partnerjem predstavil kar Janša

Ljubljana, 05. 10. 2020 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Vlada je sprejela predlog zakona o nacionalnem demografskem skladu. Kar 8,5 milijarde evrov težek sklad je socialnim partnerjem prišel predstavit sam predsednik vlade Janez Janša. Z njim se bo vse naložbe države združilo pod eno streho, prihodke od njih pa namenilo predvsem za sedanje in prihodnje generacije upokojencev ter za izvajanje ukrepov družinske politike. Minister Šircelj sporoča: vse dobre predloge bomo upoštevali.

Vlada je določila besedilo predloga Zakona o nacionalnem demografskem skladu, ki ga bo predložila v obravnavo in sprejetje DZ po rednem postopku. Poglavitna rešitev predloga je omilitev pritiska na javne finance ob hkratnemu zagotavljanju dodatnih sredstev za dostojne pokojnine ter sofinanciranje izgradnje namenskih nepremičnin za starejše in za ukrepe družinske politike. 

Demografske projekcije kažejo na visoko povečanje javnofinančnih izdatkov za pokojnine in postavljajo izziv vsem generacijam, da se skupaj dogovorijo, na kakšen način lahko država s prerazporeditvijo svojih prihodkov zagotavlja kar najbolj pravično in spodbudno okolje za njihovo sobivanje. Ob osnovnem scenariju bi se izdatki za staranje v Sloveniji v obdobju od leta 2016 do leta 2070 povečali z 21,9 % BDP na kar 28,2 % BDP, število upokojencev pa naj bi do leta 2070 naraslo za okoli 20 %.

Sklad bi imel tričlansko upravo, enajstčlanski nadzorni svet, in skupščino, ki bi jo predstavljala vlada. Sedem nadzornikov bi imenoval državni zbor, in sicer pet na predlog poslanskih skupin, enega na predlog Zveze društev upokojencev Slovenije in enega na predlog Mladinskega sveta Slovenije. Štiri člane bi imenovala vlada.

Slovenski pokojninski sistem, ki deluje na principu solidarnosti, v razmerah vse manjše aktivne populacije ni več zmožen zagotavljati dolgoročne vzdržnosti, saj vplačani prispevki za pokojninsko varnost že sedaj ne zagotavljajo dovolj sredstev za izplačilo pokojnin in mora manjkajoča sredstva zagotoviti država preko državnega proračuna. Poglavitna rešitev predloga Zakona o nacionalnem demografskem skladu je tako omilitev pritiska na javne finance ob hkratnemu zagotavljanju dodatnih sredstev za dostojne pokojnine ter sofinanciranje izgradnje namenskih nepremičnin za starejše in za ukrepe družinske politike. Pomen Nacionalnega demografskega sklada je tudi v tem, da razbremeni državni proračun ne le pri rednih vplačilih v Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ), ampak tudi v času kriz, ko je proračun še bolj obremenjen, pojasnjujejo na Ministrstvu za finance.

Predlagani zakon zasleduje cilj poenostavitve strukture upravljanja, cilj jasnejše opredelitve namena in meril upravljanja državnih naložb in cilj večje donosnosti iz naslova državnega premoženja, ki se namenja predvsem za zagotavljanje dodatne pokojninske varnosti v sedanjosti in prihodnosti.

Vlada želi proračun vsaj nekoliko razbremeniti negativnih učinkov zaradi staranja prebivalstva.
Vlada želi proračun vsaj nekoliko razbremeniti negativnih učinkov zaradi staranja prebivalstva. FOTO: Shutterstock

Sklad naj bi bil pri upravljanju naložb neodvisen in avtonomen, njegovo delo bo temeljilo na strategiji upravljanja naložb sklada, ki jo bo na predlog vlade sprejel DZ in bo nadomestila strategijo upravljanja državnih naložb. Vsako leto bi nato vlada potrdila še letni načrt upravljanja naložb.

Premoženje sklada bi predstavljale strateške in nestrateške domače naložbe, finančne naložbe, vključno s tistimi v tujini, kamor bi za plemenitenje premoženja vlagal svoje prihodke, ter nepremičnine. Prihodke od upravljanja naložb sklada bi nato namenili po naslednjem ključu - 40 odstotkov dividend in 60 odstotkov kupnin od državnega premoženja v upravljanju bi šlo za dolgoročno akumulacijo sredstev, 40 odstotkov dividend bi bilo namenjenih sofinanciranju pokojninske blagajne, deset odstotkov dividend in kupnin izgradnji domov za starejše, deset odstotkov pa ukrepom družinske politike.

Kar 8,5 milijarde evrov težak demografski sklad je socialnim partnerjem prišel predstavit sam predsednik vlade Janez Janša. Čeprav je bil v dvorani menda zelo zgovoren, zunaj, pred novinarji, ni bilo tako. Prišel in odšel je namreč brez kakršnega koli komentarja, razen – vse bo povedal minister. Finančni minister Andrej Šircelj pa sporoča: vse dobre predloge bomo upoštevali. Zakon bo sprejet še letos, sklad pa bo zaživel že prihodnje leto. "Mislim, da je določeno nekaj mesecev, da se naredijo vse izpojitve, pripojitve in da lahko začne delovati na polno. Mislim, da so ti roki določeni tudi v zakonu in iz tega zornega kota govorimo o nekaj mesecih v letu 2021," je dejal.

Čeprav je bila dvorana popolnoma polna, je bilo debate o enem pomembnejših zakonov konec v manj kot eni uri. 

Socialni partnerji pričakujejo nadaljnja usklajevanja 

Jakob Počivalšek iz Pergama je pozdravil odločitev predsednika vlade, da zakon socialnim partnerjem osebno predstavi. "Gre za izraz spoštovanja in zavedanja o pomenu socialnega dialoga," je dejal. Kot je povedal, so socialni partnerji tokrat podali le prve odzive in pomisleke, na katere je premier tudi na kratko odgovoril. "Ni šlo torej za poglobljeno razpravo o predlogu zakona; ta bo morala potekati na seji ESS in v okviru pogajalske skupine, ki jo je ESS že ustanovil," je dodal. Obe strani se po njegovih ocenah zavedata, da se razprava o tem predlogu "ni še niti dobro začela".

Konstruktivno razpravo pričakuje tudi generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole. "Naše izhodišče je, da je treba pri tem zakonu zaradi njegovega pomena doseči najširši družbeni konsenz, pri čemer je socialni dialog ena od možnosti usklajevanja," je dejal. Glede rezultata razprave je optimističen.

Med cilji sklada so poenostavitev strukture upravljanja državnega premoženja, jasnejša opredelitve namena in meril upravljanja državnih naložb ter večja donosnost državnega premoženja, ki se namenja predvsem za zagotavljanje dodatne pokojninske varnosti v sedanjosti in prihodnosti."Kot smo ponovno izpostavili, je cilj našega zakona en sam: da se zavaruje namenska finančna sredstva iz zakonsko določenih stalnih in dodatnih virov, ki jih namenimo za pokojninsko blagajno v času po letu 2040 za sedanje in prihodnje generacije," so zapisali.

Predstavitvi na ZSSS bodo sledili sestanki z drugimi deležniki, kot so sindikati javnega sektorja, upokojenci, delodajalci, mladi in tudi druge poslanske skupine, so dodali.

Za dialog v okviru ESS se je zavzela tudi generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Sonja Šmuc. Kot je po poročanju Televizije Slovenija povedala po predstavitvi, delodajalce med drugim zanima, kako bo zagotovljena varnost razvoja podjetij, ki bodo delovala v okviru sklada. "Pomembno je najti pravo ravnotežje med investicijsko in dividendno politiko," je poudarila.

Generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič pa je izrazil strah, da "za vse želje ne bo dovolj denarja". Poudaril je, da je Janša napovedal posluh za vse pripombe, a Rožič ob tem opozarja, da bo vseh želja gotovo veliko.

Zdus po srečanju z Janšo pripravlja pripombe

Janša se je danes srečal tudi s predsednikom Zveze društev upokojencev Slovenije Janezom Sušnikom, s katerim sta se pogovorila o vladnem in opozicijskem predlogu zakona o demografskem skladu. Kot je dejal Sušnik za, oba predloga predvidevata nekatere dobre rešitve, je pa vladni bolj drzen, medtem ko je predlog opozicije varčevalen.

Kot je pojasnil Sušnik, so od premierja želeli pojasnila okoli predvidene rešitve, da bi od vseh letnih dohodkov sklada 30 odstotkov namenili za pokojninsko blagajno, 10 odstotkov za družinske zadeve in 10 odstotkov za domove starejših. Sušnik je zadovoljen z vizijo namenjanja sredstev za ukrepe za spodbujanje rodnosti.

V Zdusu pozdravljajo koncentracijo državnih naložb v sklad, a pod pogojem, da ne bo prišlo do prodaje premoženja, je dejal Sušnik. "Vsi izračuni so pripravljeni, kakšna bo dejanska dodana vrednost v tej čudni dobi, bo tri-, pet- ali osemodstotna, ne vemo," je dejal predsednik Zdusa. Vladni predlog je po njegovi oceni boljša osnova kot predlog opozicijskih SD in SAB, ki je zgolj varčevalen s predvideno porabo šele čez 15 let, medtem ko bi se po vladnem predlogu v sklad steklo nekoliko več sredstev.

A kot je pojasnil, bodo v Zdus oba predloga podrobno proučili, saj tudi opozicijski predlog predvideva nekatere potencialno dobre rešitve, da vidijo, katera rešitev je boljša tudi za bodoče upokojence. Kot potencialno dobre rešitve iz opozicijskega predloga je izpostavil namenjanje dela sredstev iz trošarin, dohodnine in drugih virov v sklad.

Opozicija kritična do vladnega predloga

Vladni predlog zakona o demografskem skladu so danes na novinarski konferenci komentirali tudi v opozicijskih LMŠ, Levica, SD in SAB. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je ocenil, da predlog predvideva plenjenje vsega, kar je v državi še ostalo. Meni, da je vladni predlog pesek v oči in del zgodbe, kako podkupiti stranko DeSUS, ki je pogojevala ustanovitev demografskega sklada. "Tej vladi oz. stranki SDS ne gre zaupati. Ko SDS ustanavlja kakšno finančno zgodbo, se je treba prijeti za denarnico," je dejal.

Koordinator levice Luka Mesec medtem poudarja, da bo vlada z ustanovitvijo demografskega sklada dobila oblast nad državnim premoženjem. "Gre v bistvu za zakon o ugrabitvi državnega premoženja," je prepričan. Po njegovem mnenju ni izključeno, da bi se lahko nekaj (tudi strateških) podjetij v državni lasti po hitrem postopku znašlo v rokah oligarhije, zbrane okoli Viktorja Orbana. "Kar je svojevrsten absurd. Vlada ljudi prepričuje, da je za Slovence, državo pa potihem potvarja v vazala sosednje Madžarske," je povedal Mesec.

SD s svojim predlogom

V SD, kjer so v DZ že vložili svoj zakon o demografskem skladu, si po besedah vodje stranke Tanje Fajon želijo napolniti pokojninsko blagajno izključno za financiranje pokojnin po letu 2040. Predlog SD so podprli tudi v SAB, kjer so do vladnega predloga kritični, saj se bojijo, da bi vlada z njim celotno premoženje brezplačno vzela državi in ga v celoti prenesla na eno podjetje. "Nikoli ne bomo dovolili, da država z enim zamahom ostane brez premoženja," je poudarila predsednica SAB Alenka Bratušek.

V SD so sicer svoj predlog zakona danes začeli predstavljati deležnikom. Danes so ga predstavili Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), pri čemer so izpostavili pripravljenost in željo po konstruktivni izmenjavi mnenj in dopolnjevanju predloga vključno z obravnavo na ESS, so sporočili iz stranke.

"Kot smo ponovno izpostavili, je cilj našega zakona en sam: da se zavaruje namenska finančna sredstva iz zakonsko določenih stalnih in dodatnih virov, ki jih namenimo za pokojninsko blagajno v času po letu 2040 za sedanje in prihodnje generacije," so zapisali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
06. 10. 2020 09.52
+1
zopet eden od hitenj janeza ,kar na dopisni seji so sprejeli vse potrebno za demografski sklad v katerem ni mesta za podjetja z dodano vrednostjo,tako ,da bo ves dobiček ostal liderjem sds v kateri večinski lastniki so.pokojninska blagajna in ostali bodo pa dobili drobtinice.zopet bonbončki in pesek v oči in to je bil edini projekt pivčeve
OrodniK
06. 10. 2020 09.40
+1
Že 10 let poslušamo o tem famoznem demografskem skladu. Veliko govora, 4vlade so se zamenjale, pa nič od nič. Janša pa to porihta v pol leta. Manj govort več delat je pravi moto! 10 let so levakarji preučevali, dobro premišljevali, menili, usklajevali, pa nič od niča... pa še naslednjih 20 bi bilo tako, ker so pač sami sebi namen, ne pa da nekaj naredijo za državljane.
zibertmi
06. 10. 2020 09.55
+1
samo kot sem zgoraj napisal od železnic petrola in še in še podjetij v katerih je prisoten janša ali njegovi ne bo denarja v sklad.verjetno je lepo ,da ima kmet hle ,pa kaj ga rabi če v njem ni živine ali pa je taka ki nima dodane vrednosti,je pa ,to je pa res
provni
06. 10. 2020 08.44
+4
"Tej vladi oz. stranki SDS ne gre zaupati. Ko SDS ustanavlja kakšno finančno zgodbo, se je treba prijeti za denarnico," je dejal Šarec in po mojem ima prav.
Koronavirusovec
06. 10. 2020 08.31
+3
V manj kot 1.5 letu bo SDS ukradel več kot 17 milijard eurov, že do sedaj so ukrali več kot 5.5 milijard
maxsel
06. 10. 2020 08.32
-4
Pejd nazaj spat no da nebos tu gor blodil neumnosti
Annita
05. 10. 2020 21.53
-6
Medtem,ko smo pri prejsnji vladi ves cas poslusali o kadrovskih aferah in kregariji v koaliciji, ta vlada dejansko dela...bravo!
Japa Jade
05. 10. 2020 21.58
+7
Ne bluzi, sem zaposlen v enem izmed ministrstev, take podlosti, kot je v tem trenutku počne SDS do sedaj še ni bilo. Zamenjave, nastavljanje lastnih kadrov, represija nad zaposlenimi, umik vseh, ki z njimi ne trobijo v isti rog..., nenamenska poraba denarja, pa še bi se našlo kaj ...
Belabreza
06. 10. 2020 08.29
+6
Annita, če je dejansko delo je nastopanje pred kamerami in zavajanje naroda, potem ti res ni pomoči. Ko bo kaj od tega realizirano tako kot je treba, da bomo imeli vsi državljani koristi od tega, je pa še zelo zelo daleč. Samo da se polni žepe njim in njim lojalnemu kadru. Fijakar.
peet001
06. 10. 2020 08.33
+2
grumf
05. 10. 2020 21.45
-1
Edina potencialno pozitivna stran te zadeve pa je, da se bo razbila trdnjava, ki jo Borut Jamnik gradi že par desetletij. Poskušal je Janša, poskušal je Šarec, obema je zmanjkalo časa. Oba pa vesta, da je to rak rana upravljanja državnega premoženja. Deep state tako rekoč. Razen če beremo Požarja, ki ga ima Jamnik na plačilni listi.
SlobodaNE
05. 10. 2020 21.16
+7
Če bo pravi nadzor, bo delovalo, drugače bo spet polom.
Moj?ica123
05. 10. 2020 20.57
+6
tali?ni tom
05. 10. 2020 20.54
+10
po moje bojo tole pokradli kot so pokojninsko blagajno ki so jo pojerbali od Jugoslavije! skratka,nadrsali smo!
Aneri111
05. 10. 2020 20.49
+10
Še en vladni bankomat
Belabreza
06. 10. 2020 08.30
+6
Točno to, potem pa pridemo spet državljani na vrsto, da ta bankomat filamo. Do kdaj še, se sprašujem.
VAREN
05. 10. 2020 20.48
+6
Še eno zapravljanje denarja za zapslene.
123soba
05. 10. 2020 19.22
+10
Spet nova državna ustanova za kadrovanje in krajo🥴🥴🥴
plavimil
05. 10. 2020 17.55
-5
Vedliko , veliko levičarskih veljakov bo ostalo praznih rok.
Lumpx
05. 10. 2020 19.18
-8
Rudar
05. 10. 2020 20.37
+6
Bo pa za desničarje več, ne? Sej to hočeš?
maxsel
06. 10. 2020 08.37
-3
Ja res je 75 let ste ze na oblasti in kradete sedaj je dovolj .
grumf
05. 10. 2020 17.23
+9
Še najbolj demografska bi bila privatizacija državnih podjetij. Boste videli, v nedogled bomo gledali nesposobno politiko, kako se bo drenjala pri koritu. Denar, ki ga bomo mogoče v prihodnje dobili iz naslova dividend - bi normlana podjetja v proračun prinesla preko povečanega prometa, zaposlitev, raznih dajatev... Tako bomo pa imeli.. ja, kolhoz.. In desni ga ustanavljajo, to je višek ironije..
Carmennula
05. 10. 2020 17.04
+5
A spet Skupinski Kotli, Kolhozi, Solhozi, zadružništvo..spet skupne lesene žlice..skupen golaž in kraja denarja....ali drugače čisti Idiotizem spet bi nekdo skrbel za nekoga za tuj denar...Kdaj bo Slovenija normalna,kdaj bo Slovenija sprejela različnost, sposobnost posameznika in prenehala z Komunističnim Črednim nagonom..??
Lumpx
05. 10. 2020 16.18
-13
Bravo vlada. Vsaj nekaj dobrega za Slovence. Komunisti so itak jemali iz pokojninskega sklada kolikor so hoteli in kadar so hoteli in nikoli vrnili.