Slovenija

Janša vsem strankam poslal uradna vabila za pogovore o novi koaliciji

Ljubljana, 03. 02. 2020 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
U.V./A.B./STA
Komentarji
3371

Pogovori o izhodu iz politične krize, v kateri se je po odstopu premierja Šarca znašla Slovenija, ter sestavi morebitne nove koalicije, se nadaljujejo. Stranka SDS je tako poslala prva uradna vabila na pogovore o ''pripravljenosti za oblikovanje večinske koalicije Za Slovenijo''.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nova politična preigravanja
    02:14
    Iz 24UR: Nova politična preigravanja
  • Iz 24UR: Sestavljanje nove koalicije
    02:48
    Iz 24UR: Sestavljanje nove koalicije
  • Iz SVETA: Kakšne so poti iz politične krize?
    05:19
    Iz SVETA: Kakšne so poti iz politične krize?
  • Iz SVETA: SMC ne želi na predčasne volitve
    02:29
    Iz SVETA: SMC ne želi na predčasne volitve
  • Izjava Mateja Tonina
    11:40
    Izjava Mateja Tonina
  • Izjava Aleksandre Pivec
    05:31
    Izjava Aleksandre Pivec
  • Izjava Janeza Janše
    01:55
    Izjava Janeza Janše
  • Iz 24UR ZVEČER: Kdo se bo odzval vabilu?
    02:41
    Iz 24UR ZVEČER: Kdo se bo odzval vabilu?
  • Iz 24UR ZVEČER: Rok Čakš in Alem Maksuti o politični krizi
    05:43
    Iz 24UR ZVEČER: Rok Čakš in Alem Maksuti o politični krizi

Stranka SDS  je poslala prva uradna vabila parlamentrarnim strankam na pogovore o "pripravljenosti za oblikovanje večinske koalicije Za Slovenijo". V petek 7.2. so povabljeni: ob 10. uri LMŠ, 11. uri SMC , 12. uri SD, 14. uri Levica, 15.uri NSI, 16. uri Desus, 17. uri SAB, 18 uri. SNS.

Levica in LMŠ se ne bosta odzvali

Pogovori so torej predvideni šele po prvem krogu pogovorv pri predsedniku Pahorju, ki se začne jutri. V vabilu Janša predlaga politično močno večinsko koalicijo imenovano "Za Slovenijo". Potencialnim partnerjem pa predlaga "da po nespametni politiki izključevanja po zadnjih parlamentarnih volitvah, zdaj nadoknadijo vsaj nekaj zamujenega."

SDS želi preveriti, ali pri drugih strankah obstaja pripravljenost za sodelovanje in tudi ali imajo dovolj kvalitetnih kadrov za opravljanje vladnih nalog. Ponudba je torej na mizi, Desus, NSi, SMC in SNS so že javno povedale, da jih nova koalicija zanima. Levica in LMŠ se na vabilo ne bosta odzvali.

Drugi del pogajanj predviden za 11. februarja

Na pogovorih, na katerih bi oblikovali koalicijsko zavezo Za Slovenijo, bodo torej preverjali skladnost programov po posamičnih resorjih, organizacijsko obliko prihodnje vlade in tudi že ustreznost kadrovskih ponudb.

Če bi na prvih pogovorih uspeli najti skupen jezik, je Janša drugi del pogajanj predvidel za torek, 11. februarja.

V vabilu strankam je Janša med drugim zapisal, da je prizadevanje za večjo blaginjo Slovenije temeljni cilj, ki ostaja enak po vsakih volitvah. "Kljub mnogim, zaradi nespametne politike izključevanja zamujenim priložnostim v času od zadnjih volitev lahko uresničevanje tega temeljnega cilja še vedno znova postavimo v ospredje in nadoknadimo vsaj nekaj zamujenega. Predvsem s pospešenim odpravljanjem ovir za hitrejši in geografsko enakomernejši razvoj države, z več svobode, varnosti, odgovornosti in pravičnosti, z vzpostavitvijo reda v zdravstvu, uveljavljanjem strateških odgovorov na demografski problem ter sooblikovanjem evropskih rešitev," je navedel.

Poudarili je, da so verjetno edina stranka, ki je na morebitne predčasne volitve programsko, kadrovsko in organizacijsko popolnoma pripravljena. Se pa zavedajo, da bodo lahko po naslednjih volitvah ob podobni razdrobljenosti zakonodajnega telesa pred podobnimi dilemami glede sestave večinske koalicije kot danes.

S Šarčevim odstopom je hibridna koalicija, ki je nastala po zadnjih volitvah "vrnila Slovenijo pred podobno dilemo kot junija 2018 z resnimi obeti, da se ob ohranitvi proporcionalnega volilnega sistema lahko ponovi tudi po verjetnih četrtih predčasnih volitvah". "Razlika pa je v času prostega teka ob kopičenju nerešenih problemov. Če oblikujemo večinsko koalicijo v aktualni sestavi DZ, imamo lahko novo vlado na začetku pomladi. Če bodo vmes volitve pa šele konec poletja," je še opozoril Janša in zapisal, da večinska koalicija s SDS terja še najmanj dva koalicijska partnerja, takšna brez SDS pa najmanj šest.

'SDS ne bo skakala v bazen, v katerem ni vode'

Predsednik SDS Janez Janša je sicer na Brdu, kjer poteka Forum Kluba slovenskih podjetnikov, dejal, da je možno, da se za preostanek tega mandata DZ sestavi vlado, ki bo ambiciozna in ki bo večinska. Koliko je to mogoče, pa je danes še prezgodaj ocenjevati, je dodal. "Zagotovo pa SDS ne bo skakala v bazen, v katerem ni vode," je zatrdil in dodal, da je zdaj na potezi predsednik republike Borut Pahor.

"Vse, kar se zdaj dogaja, je neformalno. Strateško je položaj zelo podoben temu, kar je bilo pred enim tednom, nič se ni spremenilo. Formalno je na vrsti predsednik republike, ki bo opravil pogovore. Dogovorjena sva, da se potem slišiva in skupaj oceniva položaj," je dejal Janša v izjavi medijem ob robu foruma Kluba slovenskih podjetnikov.

Janša: SDS ne bo skakala v bazen, v katerem ni vode.
Janša: SDS ne bo skakala v bazen, v katerem ni vode. FOTO: Aljoša Kravanja

Odzval se je tudi na potezo predsednice SAB Alenke Bratušek, ki je parlamentarne stranke z izjemo SDS danes povabila k pogovorom za oblikovanje morebitne projektne koalicije. "V Sloveniji je očitno vse mogoče. Vlado, ki jo je oblikovala stranka s komaj 13 poslanci, smo že imeli. Zdaj se očitno tega loteva stranka, ki jih ima pol manj," je dejal in dodal: "Če si Slovenke in Slovenci želijo še enega takšnega eksperimenta, bomo z veseljem in zanimanjem opazovali, kako se bo končal. Mislim pa, da si tega ne želijo in da so pred nami zelo verjetno četrte predčasne volitve."

Pogovori med strankami se odvijajo po tem, ko je minuli teden s premierskega položaja odstopil Marjan Šarec. V LMŠ, SD in Levici so se že zavzeli za predčasne volitve, medtem ko druge stranke pogovorov o morebitni novi koaliciji niso zavrnile.

Tonin: Sestava vlada zgolj za reševanje poslanskih mandatov nas ne zanima

Ključni del morebitne nove Janševe koalicije bi predstavljala NSi, ki naj bi neuradno zahtevala vsaj en državotvorni resor ter mesto predsednika Državnega zbora, na katerem vidijo Mateja Tonina. Ta je danes preko Twitterja sporočil, da stranke "sestava vlade zgolj za reševanje poslanskih mandatov nas ne zanima". "Z vsemi se bomo pogovorili, ali je v tej sestavi mogoče narediti dobre stvari za Slovenijo. Če ne, je NSi pripravljena na predčasne volitve." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tonin je danes tudi potrdil, da je prejel vabilo SAB o sestavi sredinske, projektne koalicije - poleg tega pa je prejel še dve vabili, a ni želel razkriti, od koga.

Na vprašanje, ali bi šel v vlado Janševe SDS, je dejal, da ta vlada ni odvisna samo od Janše ali njega, ampak potrebujejo za sestavo 46 glasov. Da bi do tega prišli, pa se morajo dogovoriti o vsebini. "Kaj nam pomaga nova vlada, če bi čez pol leta ponovno razpadla. Zato bomo pri vseh pogovorih vztrajali zelo natančno, da se moramo danes konkretno dogovoriti, katere stvari nameravamo realizirati, šele potem se lahko pogovarjamo o tem, ali nas ta vlada zanima ali ne," je povedal.

Znotraj NSi velik pritisk za predčasne volitve 

V NSi so v obliki zakonov pripravili 10 projektov in "če bi lahko realizirali vsaj polovico, se lahko resno pogovarjamo o novi vladi". Tonin se zaveda, da ne morejo uresničiti vseh desetih, saj nimajo sami 46 glasov.

Predsednik NSi, Matej Tonin.
Predsednik NSi, Matej Tonin. FOTO: Bobo

Kljub pritiskom, zlasti medijev, pa ima občutek, da se jim pri oblikovanju morebitne nove vlade v tem mandatu ne mudi tako zelo. "Bolje si je vzeti kakšen dan, teden več časa, stvari dobro premisliti, predvsem pa se o vsebini dobro pogovoriti. Ker če bomo v nekaj hiteli, bo to kratkega veka," je opozoril.

"Vam pa povem, da je znotraj stranke velik pritisk za predčasne volitve, ker nas opogumljajo javnomnenjske raziskave, ki nam napovedujejo, da bomo naredili korak naprej. Ampak na prvo mesto postavljamo Slovenijo in ne stranko," je še povedal.

Počivalšek: V vlado ne bomo šli za vsako ceno

O svojih nadaljnjih korakih in morebitnem vstopu v koalicijo je danes razpravljal izvršni odbor SMC, stranke, ki bo z desetimi poslanci ključna za sestavo morebitne nove koalicije. Mnenja v stranki o vstopu v koalicijo z Janševo SDS naj bi bila sicer deljena. Dokončnih odločitev tako tudi danes ni bilo slišati.

Zdravko Počivalšek je po sestanku v izjavi za javnost dejal, da bi morala morebitna prihodnja vlada temeljiti na programu in vsebini - pri tem je omenil področje zdravstva in stanovanjsko politiko, ter da je "ne smejo ločevati ideološke razlike". "V vlado ne bomo šli za vsako ceno," brez vsebine, za katero v stranki menijo, da je potrebna, je zatrdil. Odprti pa ostajajo za vse pogovore. Vabila od  Janše sicer (še) niso prejeli. 

Izvršni odbor je danes sprejel sklep, da "predčasne volitve niso edina rešitev za izhod iz obstoječega stanja". Te bi namreč pomenile vsaj polletni zastoj pri pomembnih zadevah, ki bremenijo državo. "V SMC menimo, da je potrebno proučiti možnost oblikovanja programske in na realnih vsebinah temelječe morebitne prihodnje vlade," je dodal Počivalšek. 

Če bodo našli vsebine, s katerimi lahko naslovijo pomembne probleme, bodo tako vlado podprli. Če tega ne bo, pa bodo naredili vse, da bodo imeli čim boljši rezultat na volitvah. Pri tem je dodal, da so v SMC na predčasne volitve pripravljeni, "imamo kandidatno listo in vodjo volilnega štaba". 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3371)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Belabreza
29. 05. 2020 21.56
+1
Vse na ključnih mestih je že zamenjal, sedaj pa vabi opozicijo v svoje vrste, kot kaže bi še v poslanskih skupinah rad zamenjal vse in nastavil svoje kimavce tja.
DR.Fejsbuk
05. 02. 2020 08.02
+0
Kako je lahko pravnomočno obsojen finančni kriminalec premier vlade?????
iga_biba
04. 02. 2020 20.01
+1
Slabo kaže za petek, slabo. Bo imel IJJ dosti časa za premišljat.
Bombastiko
04. 02. 2020 17.57
-1
Najbolj d je spet sarko..za let in pol..odstopi in ja nardimo se to 2x, za tretič pa js častim krog. Se pravi po logiki nekaterih vrzemo se ene cca 7 let stran za nic al kako
Marjan h.1966
04. 02. 2020 16.45
+0
Na Trstenjakovi zvonček že zvoni a Janez je še pri Milani(Kučanu). Janez bo treba vstati slovo jemati od strankice objokane
Marjan h.1966
04. 02. 2020 16.34
+2
Prebarvano komunist Janša hoče sestaviti vlado. Vic dneva. On naj spakira k svoji Urški
Ost1234
04. 02. 2020 16.20
+5
Kaj sem reku- fehtal bo! In evo ti ga na!!
Belabreza
29. 05. 2020 21.59
+1
Za vodenje evropske sveta mora trdno sedeti v prestolu, pa se mu stolček kar precej maje. To je njegova življenska želja ttenutno, da na samem vrhu popljuva vse državljane.
Frane Šajn
04. 02. 2020 15.34
+5
Nebi ga volil pa, da mi obesijo dinamit okoli vratu!
politik70
04. 02. 2020 14.28
+10
Jelinčič je že dal košarico Ivanu.
DR.Fejsbuk
05. 02. 2020 08.04
+2
Jelinčič je nepomemben! Ravno tako kriminalec!
Darko32
04. 02. 2020 14.16
+5
A je že dobil kakšen odgovor ali ne.
politik70
04. 02. 2020 14.29
+6
Nabru3
04. 02. 2020 14.03
+0
Obstaja zelo velika verjetnost, da JJ sam sestavi vlado. Ostalim mora dat sam mal Corone ;)
nnanna
04. 02. 2020 13.16
+3
skrajni čas, da poiščemo kitajca, ki bo kihnil v parlamentu!
pesnitev
04. 02. 2020 13.06
+2
Avstrija ima v parlamentu dva krat več poslancev kot Slovenija, a Avstrijcev je štiri krat več kot Slovencev. Seveda, Slovenija je bogata dežela, ljudem gre dobro, država lahko po mili volji zapravlja denar davkoplačevalcev za dobre plače poslancev....
politik70
04. 02. 2020 14.30
OrodniK
04. 02. 2020 12.31
-9
Rdeči purani modrujejo: Janša strašilo na lačne vrabce ne deluje več. Panika, vse nam bojo požrl!
srebrnibreg
04. 02. 2020 12.47
+4
Kučanova komunistična SMC te pozdravlja brez katere niste sposobni sestaviti vlado. Strašilo bo pa vedno ostalo strašilo.
antikomi
04. 02. 2020 12.07
-10
Vedno ko pridem na portal in vidim te obsedene ubožčeke kako nemočni tulijo se mi kar dan polepša, neprecenljivo.
Brakedirt
04. 02. 2020 12.14
+5
pridem na portal, ti pa ze jokcas. neprecenljivo.
srebrnibreg
04. 02. 2020 12.48
+5
Ti si cel dan na portalu pod stoterimi nicki in na njega prideš zjutraj v začetku možnosti komentiranja in z zaprtjem končaš. Končaj nas farbati s svojimi lažmi, ker je vse jasno.
jg57
04. 02. 2020 12.06
-4
Janez Janša je edini politik, ki razume kako se lotiti te politične šlamastike po odstopu Šarca. Očitno pa je, da tudi njemu najbolj ustrezajo volitve, saj bi očistile kar precej plevela iz politike in bi bila potem večje verjetnost, da bi se formirala dobra koalicija. Janez ima še to prednost, da je neprestano pod nadzorom levih medijev in nima najmanjše možnosti, da bi preživel, če bi samo poskusil z podobnimi lumparijami, kot jih delajo levaki.
korintos23
04. 02. 2020 12.46
+6
On je že zgodovina. Samo Tito je bil tako dolgo predsednik stranke kot je on.
srebrnibreg
04. 02. 2020 12.03
+1
mosqito 03.02.2020, 8:48:33 SDS.................................... za njim pa, dolgo dolgo nič ....potem pa LEVICA... ostalo pa smeti. .............---Samo še enkrat dokaz kaj stonickni janšist misli o Levici. Iz obupa bi šel še s Stalinom in Brozom v zakonski jarem vladanja.
politik70
04. 02. 2020 11.56
+3
Zgleda da bi gospod Ivan Janez Janša tud z satanom podpisal da se dokoplje do oblasti. Samo pozablja da ga ljudje še bolj sovražijo kot po veliki zmagi 2018. Tudi če uspe sestaviti vlado se bo še bolj pogreznil v lastno blato. Volilci nepozabljamo.
Brakedirt
04. 02. 2020 12.15
+4
pesnitev
04. 02. 2020 13.09
+3
iga_biba
04. 02. 2020 11.20
+4
Milan Kučan nima sina, a nič ne de – ima Tonina," je Janša zapisal 2016. Sedaj pa bi ga imel v vladi? politično truplo.
Iztok Draksler
04. 02. 2020 11.11
-2
ne razumem levicarjev...motijo jih albanci...kosovarji...a njihova Tanja Fajon jim omogoci potovanja brez vizumov po eu.....torej...ne stekam....
Kaktus111
04. 02. 2020 11.14
+4
Kar s komunisti na Trstenjakovi se zmeni .......