Slovenija

Janša: SDS ni gradila na zamerah, ampak na sodelovanju

Ljubljana, 13. 02. 2021 20.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prvak SDS Janez Janša je v nagovoru ob 32. obletnici stranke označil SDS za politično silo osamosvojitve, politično silo sedanjosti in politično moč slovenske prihodnosti. Ko je bila domovina v stiski, je njeno dobrobit stranka postavljala pred lastne interese. Tako je bilo ob osamosvojitvi, ob finančni krizi in ob izbruhu epidemije, je dejal.

SDS se po besedah Janeza Janše nikoli ni izneverila prvotnim načelom, nikoli poteptala lastnega programa in načel parlamentarne demokracije, nikoli zavračala sodelovanja, dosledno je branila ustavne vrednote samostojne Slovenije.

Kot je dejal v nagovoru na današnji slavnostni akademiji ob 32. obletnici stranke, je SDS ustvarila pogoje za blaženje robov slovenskega razkola in skušala povezovati tudi tiste, ki so izključevali, ponujala je roko zaslepljenim od zgodovinskega sovraštva. "Ko je bila domovina v stiski, je njeno dobrobit postavljala pred lastne interese. Tako je bilo ob osamosvojitvi, tako je bilo ob finančni in gospodarski krizi in tako je bilo ob izbruhu epidemije novega koronavirusa lansko leto, ko so drugi pometali puške v koruzo," je dejal.

SDS je po njegovih trditvah vedno delovala po načelu: kdor ni proti nam, ta je lahko z nami. Kot pravi, ni gradila na zamerah, ampak sodelovanju, "zato je danes velika, močna in up Slovenije za uresničitev plebiscitnih sanj". "Sanj in hrepenenj po Cankarjevem raju pod Triglavom, po Prešernovi edinosti, sreči in spravi. Po domovini, ki bo mati vsem svojim otrokom, po domu, miru in pravičnosti. Po času, ko se bomo kljub razlikam vsi prepoznavali v barvah slovenske zastave in verzih ustavne Zdravljice. Po času, ko bomo sposobni bolj enotno brati znamenja prihodnosti in se nanjo pravočasno pripraviti," je dodal predsednik SDS.

Ko je bila domovina v stiski, je SDS njeno dobrobit postavljala pred lastne interese, pravi Janša.
Ko je bila domovina v stiski, je SDS njeno dobrobit postavljala pred lastne interese, pravi Janša. FOTO: Miro Majcen

Po njegovem prepričanju je bila SDS politična sila slovenske osamosvojitve, je politična sila sedanjosti in bo politična moč slovenske prihodnosti, "ker se zaveda, da je naše največje bogastvo svoboden, omikan in ustvarjalen slovenski človek, brez delitve na naše in vaše, na prvo in drugorazredne". "Da je naš največji razvojni potencial naše znanje in naša zavest, da so obzorja vedno širša, kot jih vidimo danes, da se prihodnost še ni zgodila, in da smo vsi enako poklicani, da jo oblikujemo," je dejal predsednik največje vladne stranke.

Poudaril je še, da prihaja zrela doba, čas odločilnih naporov in boja za dobro prihodnost Slovenije. "Ni popuščanja."

Uvodoma je sicer v nagovoru spomnil na nastajanje SDS, njeno rast, na osamosvojitvene čase in nadaljnje dogajanje. "Prišla so poletja, a tudi zmrzali, zime in viharji. Pomagala jim je naša naivnost in brezmejna dobronamernost. Tisti, ki jim naše osamosvojitvene sanje nikoli niso bile intimna opcija, so z vsemi sredstvi razdirali, blatili, medijsko morili, zlorabljali pravno državo, kradli volitve in mandate in dostojanstvo Slovencev," je dejal. Po njegovih navedbah pa je rasel tudi pogum, "najprej šibek, ki je komaj preživel volilno leto 1992, nato pa vse močnejši".

"Prvotna energija se je začela iz leta v leto ponovno zbirati in krepiti. Kljub vse bolj brezobzirni zimi je prerasla v osrednjo demokratično politično silo v Sloveniji, v osrednjo politično, stebrno moč slovenskega naroda," je o stranki še povedal njen predsednik.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (236)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aijn Prenn
23. 02. 2021 10.00
-1
"Janša: SDS ni gradila na zamerah, ampak na sodelovanju" Jaz, ko sem prebral: WeatherToolFree?? :-))))))))))))))))))))??? ;-))
velijo
19. 02. 2021 13.14
-1
Hm, petek je dejansko čas za Radio Ga Ga, to je res. Ne vem zakaj so ga prestavili na 24ur, ampak priznam, smešno je kot že dolgo ne
EnKandidatDosmrtniMandat
19. 02. 2021 11.32
+1
Tovariš Jansha, a še nisi ugotovil, da si najstarejši politik? A še nisi ugotovil, da imaš pogoje za penzijo? A še nisi ugotovil, da si edini predsednik parlamentarne stranke, ki je bil zagret komunist? A še nisi ugotovil, da bi SDS brez tebe bila lahko resna desna stranka? A še nisi ugotovil, da samo ti in zgolj ti deliš ljudstvo? In to zgolj s svojimi žaljivimi izjavami, provokacija in žaljenjem, ki jih ti in tvoji verniki tolmačite kot "sodelovanje". Vsa čast, da ti ob takih paradoksih in lažeh še vedno uspe nat.e.g.nit 20% ljudi.
zibertmi
15. 02. 2021 10.00
+1
Furer Janša nima kej ... ko je bil minister si je imenoval sodnike zaradi katerih je kriminalec zdaj prost, zdaj je treba pa še tožilce iz SDS vrst najdit, da bo lahko vsakega, ki se z Janšo ne strinja, tožil!
zibertmi
15. 02. 2021 09.59
+1
jajo treba te bo dat v avt.pometit iz parlamenta in države.dovolj si si nagrabil ne bo ti hudega
zibertmi
15. 02. 2021 09.58
+0
Vrelišče je pred vrati
zibertmi
15. 02. 2021 09.58
+2
EVROPA : " SLOVENIJA JE EVROPSKA DRŽAVA, KI JE NAJBOLJ POVEČALA SVOJ DOLG!" Dr. D. Kračun : " Dinamika zadolževanja v Sloveniji je večja, kot v minulih treh letih skupaj KDOR IMA UPORABNO DOVOLJENJE ZA RAZMIŠLJANJE , VE KAJ TO POMENI... IN NIHČE VEČ NAJ NE ZUCNE, DA JE KDO KOMU KAJ DAL !skratka lidrjeva praksa tridesetih let
EnKandidatDosmrtniMandat
19. 02. 2021 11.33
+0
Tovariš Jansha nas je zadolžil bolj kot maršal Tito.
Walter Pravicek
15. 02. 2021 09.52
+1
JUTRI NA PUSTNI TOREK SLAVI SDS-JANŠEVA STRANKA LE UBOGIH 21 LET(USTANOVLJENA 16.2.1989!TEDAJ ČESTITAMO ZA SODELOVANJE V OSAMOSVOJITVI.ŽAL DATUM NE"ŠTIMA"!NEKAM POZNO JE TO "SODELOVANJE"!
Walter Pravicek
15. 02. 2021 08.30
+2
Še čudno,da sds ni nazaj do Trubarja!OSAMOSVOJITEV?MILIČNIKI IN TERITORIALCI!PO TEJ OSAMOSVOJITVI SO SE ŠELE STRANKE USTANOVILE Z RAZDELITVIJO POLITIKE V SLOVENIJI!PIKA!A SDS SE JE USTANOVILA 16.FEBRUARJA 1989!(jutri bo slavila le 22 let)PO PREVZEMU OD PUČNIKA,TA OD Franceta TOMŠIČA ,ki jo je predelal v slovenki jezik-POTEM,KO SO PUČNIKA ODSLOVILI JE JANŠA Z KOMUNISTI USTANOVIL SDS BREZ SOCIAL.LE DEMOKRATSKA!SMO TO ZGODOVINO DOŽIVELI,OBSTAJAJO ŽIVE PRIČE IN JJ NE MORE KOT MARŠAL TVITO NIČ SPREMENITI.LE LAŽ BO IZTIKANA!
Ost1234
14. 02. 2021 20.58
+0
SDS je zgrajena prav na zamerah osamosvojitev pa nesramno izkorišča v svoje politične namene! Če se prav spomnim, v času osamosvojitve o kaki SDS ni bilo niti besedice. Ker pač ni obstajala! So pa osebki ki bi radi zgodovino izključno po svoji meri, s svojim nadherojem iz cankarjevega kevdra ....
Walter Pravicek
15. 02. 2021 08.42
+0
A vidiš,da se spomniš!Jaz tudi!Sma že dva,pa še tisoči,ki vedo le malo o tej kratki vojni,ustanavljanju strank in komunistih,ki so se pritajili skoraj v vseh strankah!VKLUČNO Z JANEZOM JANŠO!OSAMOSVOJITELJ IZ PISARNE!NI GA BILO NIKJER VIDETI NA PRVIH LINIJAH V PEKRAH(menda se načrtuje parada z vojaki,njegovimi "prijatelji"dobro plačanimi cerkvenimi z "VELIKIM DAROM",VSI ti sploh niso bili nikjer zraven,ter JJ,ki mora biti prisoten-brez dijakov in študentov,ki so dobili "mali dar"),PESNICI,HOLMECU ALI KJE NAS DOLENJSKEM,NITI PO ULICAH LJUBLJANE!
tona Iteb
15. 02. 2021 09.22
Če se ne motim je bil Demos takrat, Pučnik pa njegov predsednik.🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
borjac
14. 02. 2021 20.16
+3
Janša je res pravi politik, v oči ti gleda in laže in še kaka za povrh.
sinhron
14. 02. 2021 19.54
+4
“Ko je bila domovina v stiski, je njeno dobrobit stranka postavljala pred lastne interese”, pravi prvak SDS Janša .”Tako je bilo ob osamosvojitvi,”, ne drži , ker so takrat vidni člani SDS ( Janša , Krkovič ,Mate,..)delovali samo za svoj žep , ko so prodajali slovensko orožje Bosancem in Hrvatom , “ob finančni krizi “, je Janševa vlada 2004 -2008 finančno in moralno uničila Slovenijo in jo zadolžila za več rodov zaradi napačnih odločitev in namerno sprejetih zakonov, ki so omogočili izčrpavanje in uničenje gospodarstva, in ob tem je Janša prejemal podkupnine in pral denar “in ob izbruhu epidemije ,” se zopet pokaže lakomnost in pristranost , vse skozi se vrstijo korupcijske afere in favoriziranje svojih za ceno zdravja in življenj . Zato njegove floskule izzvenijo povsem v prazno in so resnično samo za njegove vernike , ki so slepi in gluhi !
Walter Pravicek
15. 02. 2021 08.45
+1
SE 100%STRINJAM!ŠE POMNITE TOVARIŠI?MI VSEKAKOR!MAR NE?KO BO ŠIBA ZRASTLA V GRMU BO PLAČILO-SODIŠČE IN ZAPOR! ZA MNOOGE,KI SEDAJ UŽIVAJO!
iga_biba
14. 02. 2021 18.42
+11
Ja pa ja. Prvi vse popluva, ponužije, zanučeje, potem bi pa sodelovela. Kot oni . ki je pretepel ženo potem pa ji reče da mu je žal in da naj sodeluje z njim. Bolano. Psihijatrija v Avstariji odprta.
pepikrlinca
14. 02. 2021 18.08
-8
Erjavec, ki ni bil izvoljen za poslanca, njegova DeSUS pa je bila eden od največjih poražencev zadnjih volitev poslancev, je dobra prispodoba strank, ki ga predlagajo. Pomanjkanje glasov na volitvah poslancev prikrivajo s huronskim vpitjem, da je diktatura, če državi vlada relativna zmagovalka volitev. Torej SDS Janeza Janše, ki jo je na volitvah poslancev volilo krepko več volivcev kot Šarčevo LMŠ in SD Fajonove v seštevku.
pepikrlinca
14. 02. 2021 18.09
-8
Skoraj logično je v takšnem položaju, da za vladarja ponujajo Erjavca, ki ga ni volil skoraj nihče, kar dokazuje tudi podatek, da je tudi ta mesec iz državnega proračuna dobil nadomestilo za nekdanje funkcionarje, ker si nikakor ne more najti službe že vse od takrat, odkar je pred skoraj letom odstopila manjšinska vlada Marjana Šarca. Erjavec je od začetka decembra predsednik DeSUS in bi se tam, če smo natančni, lahko tudi zaposlil.
pepikrlinca
14. 02. 2021 18.09
-7
Po teh podatkih bi lahko rekli, da Šarec, Fajonova, Mesec in Bratuškova poskušajo Erjavca postaviti za šefa vlade zaradi tega, da mu zagotovijo zaposlitev, ker bi sicer Erjavca morala plačevati DeSUS, ki ga je na zadnjih volitvah poslancev volilo 4,9 odstotka volivcev. Za ta rezultat DeSUS vsak mesec dobi 12.264 evrov iz proračuna za redno delovanje. S tem bi lahko poravnali zaposlitev svojega predsednika. Denar na račune stranke priteka še iz občin in drugih virov. A Erjavca očitno nočejo zaposliti. Varčujejo. Denar bodo morda hitro potrebovali za plačilo kampanje na predčasnih volitvah, ki so lahko že v nekaj mesecih, če bo dejavnost Erjavčeve koalicije v zavetju anonimnosti jutri uspešna. Ali pa za kampanjo za redne volitve najpozneje čez dobro leto, če "kulovci" propadejo, ker ima koalicija Janeza Janše še večino.
pepikrlinca
14. 02. 2021 18.10
-7
Poskus političnega zapeljevanja, ko skupina strank, ki ne združuje večine poslancev v državnem zboru, prepričuje poslance iz strank, ki se jim nočejo pridružiti, da bi jim v zavetju anonimnosti omogočili prevzem oblasti, bomo opazovali jutri. Žvižga se mladenkam. Najmanj štirim cirilom puckom, da bi vladi Janeza Janše izglasovali nezaupnico. Te mladenke bi, ko zavetja teme ne bo več, morale privoliti v status stalnih ljubic. Za izvolitev ministrov in dolgoročno vladanje namreč ne bo dovolj, da le v zavetju teme enkrat dahnejo "da". Status stalnih ljubic bi kdo označil tudi drugače: kot obrt, ki je starejša od politike. Dogajanje pobudniki razumejo drugače. Za njih žvižganje za dekleti, da bi postale stalne "sodelavke", nikakor ni nadlegovanje. Ali kaj še bolj drznega. Poskus brez dovolj glasov za Marjana Šarca, Tanjo Fajon, Luko Meseca, Alenko Bratušek in Karla Erjavca tudi ni zloraba ustavnega instituta konstruktivne nezaupnice, ki je v ustavi za primer, ko se povežejo stranke s podporo najmanj 46 poslancev, da bi brez velikega kravala od koalicije, ki nima več večine, prevzele oblast.
malaraja
14. 02. 2021 18.12
+6
Ko vidim, da komentira spet trol iz SDS, ne berem, ampak dam minus. Škoda časa. Ne zanima me mnenje nekoga, ki podpira korupcijo in kriminalce.
ROMELS
14. 02. 2021 18.17
-6
malaraja
14. 02. 2021 18.51
+2
Eden od tistih, ki na volitvah naredi vse, da Janša ni PV. Ne zato, ker mi ni všeč njegova frizura, ampak zato, ker ima umazano preteklost. Za vedno. Taki tipi se v normalnih državah sami umaknejo iz politike, ampak pri naž žal ne. Sramota, sramota, pravijo Ameriški diplomati. Ni pa mala raja nikoli bil član kakšne stranke in tudi ne bo.
Walter Pravicek
15. 02. 2021 08.48
+1
IZKORIŠČANJE TISTIH Z UPANJEM V GLAVAH,Z OKOLI 500 EVRI POKOJNINE ALI V DOMOVIH BREZ PREBITE PARE.ŠPARAL BI,KO JE IOMEL DVE PLAČI!BOLJ RAZGLEDANI DESUSA Z KOMUNIOSTOM JURŠO NE VOLIJO,NITI ERJAVCU NE VERJAMEJO O POVIŠANJU POKOJNIN NA NJEGOVO ZAHTEVO IZREDNIH!
Walter Pravicek
15. 02. 2021 08.50
+1
A IMEN NE UPAŠ OBELODANITI?BI ŠE SI JAZ V MOJI STAROSTI KAKŠNO PRVOŠU!
Sisoje
14. 02. 2021 18.07
+8
Bom kratak in jasan... " ne seri " !
samuray1
14. 02. 2021 17.09
+1
Bolj kot Janez me motite sprenevedljivi volilci kateri danes pravite eno judtri drugo...in tako v nedogled.
malaraja
14. 02. 2021 18.13
+3
Ne moti te pa sekta, ki že 30 let voli istega tipa in ga bo očitno doživljenjsko? Kljub vsem aferam in obsodbam??? Zanimivo, kako različni smo.
Walter Pravicek
15. 02. 2021 08.57
KOMUNISTOV JE V SDS OKOLI 5-10%-OSTALI SO PLAČNIKI ČLANARINE IN VERNIKI (IN POSLUŠALCI,KUPCI ČASOPISA DRUŽINA,REVIJE DEMOKRACIJA IN GLEDALCI NOVA TV24!!!) Dr.IVANA ŠTUHECA(PRIIMEK JE PO TETI,MAMINI SESTRI)ALI JJ,KI JE NJIHOV VZOR!POKONČEN MOŽ OD OSAMOSVAJANJA!(NAJMANJ KOT KAMNIČAN GENERAL MAISTER TAKRAT V MARIBORU),KJE STA BILA TA,KO JE BILA"GUŽVA"V PEKRAH?PESNICI?ŠENTILJU?ALI POGORENJSKEM , DOLENSKEM?KOROŠKEM ALI PRIMORSKEM ? -DA VSEGA NE NAŠTEVAM,PIŠEM:NIKJER VIDNA!SEDAJ BI PA SLOVENCE PREKRSTILA V "OVCE"?
Jožica55
14. 02. 2021 16.20
+9
Na Kosovu so danes volitve. Vse stranke so iz svojih kandidatnih listov morale umakniti vse kandidate, kateri so bili do sedaj pravnomočno obsojeni (mimogrede cca 60 je bilo takih). No, tako je v Kosovu. Kaj pa pri nas ki se imamo za bolj razvite. Pri nas pa je pod to vlado pogoj, da si bil že obsojen in to je naša realnost.
malaraja
14. 02. 2021 18.14
+8
Ker naši politiki tega niso sposobni sprejet v zakone, potrebujemo državljani referendum, kjer bomo povedali, kaj si mislimo o obsojencih , ki bi bili kar še naprej v našem parlamentu. Fuj!!!
Kaktus111
14. 02. 2021 15.05
+11
Evo Janez je spet zamenjal dlako ........
Walter Pravicek
15. 02. 2021 08.58
kaktusar1
14. 02. 2021 14.45
+10
sđs bi bila mogoče res dobra stranka, sam brez twitkota, majhniča, breznika, fojbiča, pa še ene par fosilov, ki imajo v glavi samo revanšizem....
malaraja
14. 02. 2021 18.15
+6
Prepozno. Iz stranke so odrinili vse, ki so bili sposobni razmišljati s svojo glavo in ne maršalovo. Zdaj je to stranka kimavcev, ostali so mu ušli. Kot bi v Severni Koreji odstavili Kima. Po vseh teh letih diktatorstva bi bili ljudje popolnoma izgubljeni. Sprane glave.
Walter Pravicek
15. 02. 2021 09.13
RES,ENI SO ŠE VEDNO V SRCU IN GLAVAH KOMUNISTI,MLADCI PA AVANTFRONTA ZA POTISKANJE SVOJIH NOSOV V REČI,KI JIH NEBI SMELE NIČ BRIGATI(MAHNIČ).A VSEKAKOR PLAČNIKI ČLANARINE NIMAJO MOČI,DA BI MARŠALA TVITOTA ODPOKLICALI,SE REORGANIZIRALI USTVARILI SVOJ STATUT,ČE SO DEMIKRATI SO LEVICA,---ČE SO REPUBLIKANCI PA DESNICA!NIČ DRUGO NI MOŽNO!ODSTRANITI TV,REVIJE.TO GRDO VPLIVA NA MIŠLJENJE LJUDI!ZAPRAVLJIVOST,KREDITI IZ SUMLJIVIH KRIMINALNIH VIROV JIM NISO V ČAST!A VSE TO BO,KO BO MARŠAL TVITO IZ STRANKE ODSTRANJEN Z KOMUINISTI VRED!
tona Iteb
14. 02. 2021 14.25
+8
Kaj je demokracija po janševo in po nsi- jevo? Morda to, da njihovi poslanci ne smejo tajno glasovati!!!! Prepoved glasovanja svojim poslancem je vrhunec demokracije v sds in nsi!!! Pa naj kdo reče, da si desnica ne želi demokracije!!!!! 🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
SlobodaNE
14. 02. 2021 14.43
+8
A to so predlagali sedaj pri nezaupnici. Potem vemo koliko je ura.
SlobodaNE
14. 02. 2021 14.55
+13
Desni povejte zakaj ni glasovanje javno. Česa se bojite.
tona Iteb
14. 02. 2021 15.59
+11
🍇Hafner4🍇, v Reporterju je Šarec izjavil, da mu desni očitajo, da je vrgel puško v koruzo. Obregne se ob napovedi poslancev sds in nsi, da ne bodo dvignili glasovnic, in jih sprašuje če se bojijo glasovati?!!!????!!!????🍇🍇 In Šarec še pravi, da je imel pogum pojasniti zakaj odstopa, oni pa se bojijo v tajnem zavetju glasovalne kabine!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
pepikrlinca
14. 02. 2021 18.07
-9
tona Iteb
14. 02. 2021 18.49
+6