Slovenija

Janša s predstavniki univerz o vpisu v študijske programe

Ljubljana, 03. 02. 2021 15.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednik vlade Janez Janša je za četrtek sklical posvet s predstavniki univerz, samostojnih visokošolskih zavodov in gospodarskih zbornic ter združenj glede vpisa v študijske programe v letu 2021/2022. Tako univerze kot GZS pa že opozarjajo, da ni dolgoročnih projekcij, na podlagi katerih bi lahko ugotavljali, kakšne bodo potrebe trga dela čez več let, ko bodo nanj vstopili tisti, ki se danes vpisujejo na fakultete. To univerze nekoliko omejuje pri snovanju študijskih programov, saj od zaznane potrebe do zaključka študija mine vsaj šest let.

Predsednik vlade Janez Janša je, kot smo že poročali, namreč mnenja, da določanje števila vpisnih mest na javnih šolah in fakultetah, ki se financirajo iz denarja davkoplačevalcev, predstavlja eno najpomembnejših strateških odločitev vsake države. Zato se je tudi odločil za sklic posveta, so pojasnili v njegovem kabinetu.

Posvet, ki se bo začel ob 17. uri, bo potekal v Kongresnem centru Brdo, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Vlada bi o razpisu za vpis v študijskem letu 2021/2022 sicer morala odločati že prejšnji teden, a na četrtkovi seji ni podala soglasja k objavi razpisa. Kot je takrat pojasnil Janša, je ministrstvo za izobraževanje gradivo namreč poslalo pred nekaj dnevi in ni bilo časa niti za to, da bi ga obravnaval pristojni odbor vlade.

DZ pa je v torek pri sprejemanju osmega protikoronskega paketa zavrnil dopolnilo dela opozicije, po katerem vlada več ne bi dajala soglasja k razpisu. Predlog je bil iz zakona črtan na predlog koalicijskih poslanskih skupin.

Univerza v Ljubljani
Univerza v Ljubljani FOTO: Shutterstock

Odsotnost dolgoročnih projekcij otežuje snovanje študijskih programov

Tako univerze kot GZS pa že opozarjajo, da ni dolgoročnih projekcij, na podlagi katerih bi lahko ugotavljali, kakšne bodo potrebe trga dela čez več let, ko bodo nanj vstopili tisti, ki se danes vpisujejo na fakultete.

Na primorski univerzi že pri snovanju študijskih programov upoštevajo potrebe gospodarstva, trga dela in družbenega razvoja. Pri tem pa so, kot poudarjajo, nekoliko omejeni z dolgotrajnostjo postopkov, saj od zaznane potrebe do vpisa prvega študenta pretečejo približno tri leta, nato pa še vsaj tri leta, da zaključi študij. Zato je po njihovem mnenju pomembno, da svoj razvoj kot družba načrtujemo za vsaj desetletje vnaprej.

Razvoj študijskih programov je namreč dolgotrajen postopek, ki ga na primorski univerzi usklajujejo več let, zaključi pa se s podeljeno akreditacijo Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis). Z akreditacijo so tudi opredeljeni največje možno število razpisanih mest, pogoji izvajanja programa, vpisni pogoji in podobno. Med postopkom akreditacije pa agencija preveri tudi potrebe trga dela, potrebe in pričakovanja delodajalcev po zaposlovanju diplomantov in splošne razvojne trende, so navedli za STA. Univerza nato vsako leto razpiše mesta za vpis na tako akreditirane programe.

Da je postopek akreditacije novega študijskega programa obsežna naloga, meni tudi dekan ljubljanske naravoslovnotehniške fakultete Boštjan Markoli. Kot je pojasnil, mora biti za odprtje novega programa oziroma smeri res prepoznana potreba, pa tudi veliko število kandidatov. Na fakulteti so ubrali lažjo pot in spremembam sledijo z dopolnjevanjem obstoječih programov z aktualnimi vsebinami, nezanimive programe pa opuščajo.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) ima zelo podrobne napovedi za potrebe enega leta, za obdobje petih let, ko bodo prišli na trg dela diplomanti, ki bi se letos jeseni vpisali na študij, pa nimajo argumentirane strokovne napovedi. Tudi Zavod RS za zaposlovanje ima le enoletne napovedi deficitarnih kadrov. Obstajajo sicer napovedi po posameznih področjih, posebej za nekatera strateška razvojno-inovativna partnerstva, znano je tudi, katere poklice ocenjuje mednarodno poslovno okolje za perspektivne, a celovite slike, kot so pristavili za STA, žal nimajo.

Če v naslednjih letih uvedemo kakovostnejšo dolgotrajno oskrbo, k čemur nas zavezujejo tudi cilji EU, potem bomo imeli tudi večje potrebe po družboslovnih in humanističnih poklicih.

Na GZS vsekakor podpirajo, da se predvsem na ljubljanski univerzi omogoči dodatno financiranje programov informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) in naravoslovno-tehničnih programov, saj je na teh programih interes za vpis večji, kot je razpisanih mest. Omejitve vpisa pa bi morali po mnenju zbornice podrobneje argumentirati z razvojnimi analizami.

"Če v naslednjih letih uvedemo kakovostnejšo dolgotrajno oskrbo, k čemur nas zavezujejo tudi cilji EU, potem bomo imeli tudi večje potrebe po družboslovnih in humanističnih poklicih," so ponazorili s primerom. Opozorili so tudi, da se na družboslovne in humanistične poklice v večini vpisujejo ženske, v nekaterih programih je njihov delež nad 80 odstotkov.

Je pa GZS že leta 2015 predstavila svoj model dolgoročnega napovedovanja potreb po kadrih in kompetencah, kot ga poznajo tudi v drugih državah. Ta model upošteva dolgoročne razvojne tehnološke in socialne trende. Nujnost tega je prepoznala tudi prejšnja vlada, ki je 29. avgusta 2019 sprejela sklep, s katerim posameznim ministrstvom nalaga izvedbo aktivnosti za postavitev platforme za napovedovanje kompetenc. Žal do realizacije, kot so navedli, ni prišlo.

Na GZS so še navedli, da ta model napovedovanja uporabljajo v okviru strateško razvojnih in inovativnih partnerstev (SRIP) za področje razvojnih materialov, tovarn prihodnosti, hrane, krožnega gospodarstva in IKT horizontalne mreže.

Za celovit model napovedovanja pri načrtovanju kompetenc prihodnosti in temu ustrezne mreže izobraževalnih programov ter za nadaljnji razvoj Slovenije pa je po njihovem prepričanju nujno sodelovanje tako stroke in vlade kot gospodarstva.

V teku je sicer nacionalni sistem spremljanja zaposljivosti visokošolskih diplomantov pod okriljem ministrstva za izobraževanje, ki se začel leta 2019. Rezultatov še ni, bodo pa na voljo predvidoma jeseni, so za STA povedali na ministrstvu.

V SMC pričakujejo, da bo vpis potekal "po ustaljeni praksi" 

V Strani modernega centra (SMC), kjer so poslanci glasovali za izbris 33. a člena v PKP 8, so pojasnili, da bo predlog sklepa o soglasju k vsebini razpisa za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2021/2022 obravnavan na jutrišnji seji vlade. "Vlada, ki zagotavlja sistem financiranja visokega šolstva, se z vsebino razpisa seznani in brez soglasja visokošolskih zavodov števila vpisnih mest ne more spreminjati.  V SMC pričakujemo, da bosta sprejetje razpisa in kasnejši vpis potekala po ustaljeni praksi in v skladu s predpisanimi zakonskimi obveznostmi," so zapisali.
 

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muci007
04. 02. 2021 11.14
+1
Fakultete so financirane od od št. vpisanih študijskih mest oz. št. študentov. Posledično se fakultete borijo za študente, da dobijo denar. Zaposljivost študentov po zaključku študija je za fakultete drugotnega pomena. Zato je na Zavodu za zaposlovanje veliko mladega izobraženega nezaposljivega kadra, ki je na koncu primoran sprejeti službe, ki zahtevajo komaj SŠ izobrazbo ali še manj.
fNovak
03. 02. 2021 20.20
+0
Dr. Jajo. Fdv diplomant, obramboslovec. Genij. V prostem času tudi zdravstveni minister. V zares prostem času pa tudi strokovnjak za hitre teste in hitre kredite iz Republike srbske. Bravo, vlada dela dobro.
sinus90
03. 02. 2021 21.33
+2
Odlični argumenti 👍🏻👍🏻👍🏻 NOT
batom@pinkponk.com
03. 02. 2021 20.03
+4
Hm. Skoda da se bo znizal vpis na FDV. Samo poglejte, kaksne genije in drzavniske svetilnike rojeva ta faks!!! In zdaj se bomo za to prikrajsali?? Pa to je b.ogokletje...
batom@pinkponk.com
03. 02. 2021 20.02
+0
Hm. Skoda da se bo znizal vpis na FDV. Samo poglejte, kaksne genije in drzavniske svetilnike rojeva ta faks!!! In zdaj se bomo za to prikrajsali?? Pa to je bogokletje...
sinus90
03. 02. 2021 21.31
+1
Škrat na kvadrat
03. 02. 2021 19.37
+0
Lepo, da je odgovorne poklical na razgovor. Na koncu smo plačniki davkoplačevalci. In skrakni čas, da nekdo naredi red. Preveč je navidezno vpisanih študentov, ki nimajo interesa študirat niti delat. In ne govorit, da so krivi delodajalci in nizke plače.
MojsterSplinter
03. 02. 2021 19.30
+3
Rad ima, da klečeplazijo. Tak značaj je pač.
User300173
03. 02. 2021 19.09
+4
Janša bo pred rektorji in "Urbi et Orbi" predlagal spremembe glede vpisa na visokošolski študij? Kje pa ima kakšno verodostojno analizo ali kaj podobnega, podpisano s strani kompetentnih? Bo isto kot z "korona paketi", kjer je brezglavo sprejemanje neefikasnih ukrepov, brez ene same strokovne ekspertize kompetentnih strokovnjakov. Poleg soljenja pameti zdravstveni stroki, se je sedaj spravil še na univerze in rektorje, da jih spravi v podrejeni položaj in jim pokaže, kdo je šef na kupu gnoja. Jambreku niso dali akreditacije za univerzo na hitro? Tukaj tiči zajec, ne pa vpisne kvote. "Veliki vožd" se bo spet povzpel na svoj kupček gnoja in imel teatralno razlago svoje "brambovske" ekspertize. Pravzaprav malo privoščim rektorjem. Navsezadnje je "napoleonček" produkt njihovih univerz in račun za vse te norosti, bi morali izstaviti tudi njim...
sosed5
03. 02. 2021 19.05
+3
Tak bo, kot bo veliki vodja rekel, on ze ve, ima pristinski fakultet
daiči
03. 02. 2021 19.02
+0
Prfoksi z 10k place ucijo folk za poklice k se placijejo minimalca. Samo v sloveniji.
batom@pinkponk.com
03. 02. 2021 19.56
+0
muci007
04. 02. 2021 11.16
Npr. izobrazba dip. filozofa, ki se po letih iskanja službe, sprijazni z delom trgovca v Mercatorju.
ćurkl
03. 02. 2021 18.44
+3
A ni Univerza suverena ustanova?
sosed5
03. 02. 2021 19.06
+1
diMarzio
03. 02. 2021 17.50
+6
Nobene škode, če se omeji vpis na družboslovje. Ali pa naj študirajo samoplačniško.
sinus90
03. 02. 2021 17.48
+4
Dober dan enačbe, ADIJO časopotratno družboslovje!
Kaj_je_res
03. 02. 2021 17.41
+9
Na tem področju so prejšnje vlade pogrnile na celi črti, veste, kaj je generacija 700 evrov? Mladi, ki prihajajo z diplomami in delajo za trakom, ker za svojo izobrazbo ne najdejo delovnega mesta. Nujno, da se poravna vpise s potrebami družbe.
xyxyxyxyxyxyxy
03. 02. 2021 17.31
-1
Kaj se janez kljub temu da je multipraktik vtika v univerzo? Komaj je spacal obramboslovje pa pametuje od medicine do vseh mogočih poklicev, ki naj bi bili čez pet let top.
Belatrix
03. 02. 2021 17.44
-4
Ker diktatorji znajo VSE. So namreč vsemogočni!
TiMe25
03. 02. 2021 17.31
+10
Prvi ki se je od osamosvojitve vprašal kakšen kader ta država rabi. Podo ne dtvari je Estonija delala tam 15 let nazaj, pa se zdaj že kažejo prvi rezultati. Pri nas pa baj bi to bila še kar tabu tema - samo da kolegi učitelji in profesorji imajo dovolj glav, da dobijo želen denar od države. Pa še sploh nisem omenil kvalitete učenja - uboge otroke bi testirali ba vse možne načine, smo kdaj učitelje? So kot tisti zidarji - ti meni že ne boš govoril, mi to že tako delamo 30 let ...
Škrat na kvadrat
03. 02. 2021 19.41
+1
Si me spolnil, kako me je zaposleni učil, kako so delali v jugi in Sloveniji. Žal smo delali v Nemčiji in ni zmogel narediti metalnega preskoka.
weed28
03. 02. 2021 17.20
+3
a bo šel pukl študirat? pravjo, da kar se janezek nauči to janezek zna.... pri nas imamo dokaz za to.... naš janezek puklasti ima na glavi letališče v glavi pa parkirni prostor za več avtobusov...... zna pa tisto, kar se je naučil.... lagat, krasti, j....at narod in sovraštvo do vseh, ki ne mislijo tako kot on......
Silmarillion
03. 02. 2021 17.18
+0
A on je pa lahko študiral na FDV?
marker1
03. 02. 2021 17.23
+6
Ko je JJ študiral, je bil en sam oddelek, danes jih je desetkrat več.
macek_garfield
03. 02. 2021 17.17
+1
dr. twitkerichi a ni prisel cas, da se poslovis in zapustis slovenijo, pa to
Smrekar1
03. 02. 2021 17.10
+3
Edini primeren odziv tule je: "V redu gospod premier. Povejte nam koliko katerega kadra naj vpišemo in če boste noti navedli kakšno neizvedljivo neumnost se vam bo vsa država še leta in leta posmehovala in zbijala šale na vaš račun".
rb63
03. 02. 2021 17.03
-3
Itguba časa, itak ne bo več dolgo.
rb63
03. 02. 2021 17.03
-3